Hava Durumu

#Kuzey Kore

Lodoshaber.Com - Kuzey Kore haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuzey Kore haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beyazları çekip teftişe geldi! Kim'den kritik ziyaret Haber

Beyazları çekip teftişe geldi! Kim'den kritik ziyaret

Kuzey Kore yerel basını, ülkenin lideri Kim Yong-un'un bir fabrika ziyareti sırasında çekilmiş fotoğraflarını dünyaya servis etti. Devletmedyası tarafından yapılan açıklamada, Kim'in, füze, topçu sistemleri, otomatik tüfek ve orduya araç üreten bir fabrikayı gezdiği bildirildi. Kim'in söz konusu teftişi, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore'nin artan Kuzey Kore tehdidine karşı koymak için bu ayın sonlarında yapılması planlanan askeri tatbikattan hemen önce gerçekleşti. GERİLİM YÜKSEK Kore Yarımadası'ndaki gerilim Kuzey Kore'nin füze testleri ve Güney Kore'nin ABD ile sürdürdüğü yakın ilişkiler sebebiyle son yılların en gergin seviyesine çıktı. Özellikle Kuzey Kore'nin geçtiğimiz günlerde tarafsız bölgeden ABD askerini gözaltına alıp kendi sınırlarına götürmesi iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırdı. BEYAZ TAKIM ELBİSESİ DÜNYADA SES GETİRDİ Öte yandan söz konusu fabrika turunda Kim'in giydiği kıyafetler oldukça dikkat çekti. Beyaz takım elbise ile ziyaretini sürdüren Kim, tıpkı geçtiğimiz yıl yayınladığı füze deneme testinde giydiği giysiler gibi gündem oldu. Kim fabrika çıkışında yaptığı açıklamada çalışanlara övgülerde bulundu ve 'Bilimsel ve teknolojik' gelişmelerin sürdürüleceğini aktardı. SİLAHLAR RUSLARA GÖNDERİLECEK İDDİASI Bazı uzmanlar ise söz konusu ziyaretin Kuzey Kore'nin Rusya'ya işgal sırasında kullanacağı silahları teslimattan önce kontrol etmek amaçlı olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ve 'tarihi' olarak kabul edilen ziyarette hatırlanacağı üzere Rusya Savunma Bakanı, Kuzey Kore'yi ziyaret etmiş ve Kim, en yeni silahlarını Şoygu'ya tanıtmıştı.

Şoygu, Kuzey Kore'de dünyanın en güçlü ordusundan yardım istedi! Haber

Şoygu, Kuzey Kore'de dünyanın en güçlü ordusundan yardım istedi!

25 Temmuz günü dünya ajansları 'Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kuzey Kore'yi ziyaret edecek' haberini son dakika koduyla sundu. Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı ise konuyla ilgili 'Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu liderliğindeki askeri bir heyet Kuzey Kore'ye bir tebrik ziyaretinde bulunacak' denildi. Çarşamba günü Kuzey Kore'ye inen Şoygu, Kim Yong-un ile kritik görüşmelerde bulundu. ZAFER GÜNÜ GÖSTERİSİ Kuzey Kore'de, Kore Savaşı ateşkesinin yıl dönümünün kutlandığı Zafer Günü nedeniyle askeri geçit töreni düzenlendi. Başkent Pyongyang'daki Kim İl Sung Meydanı'nda yapılan törene lider Kim Jong-Un'un yanı sıra Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Çin Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi Li Hongzhong’unun da aralarında bulunduğu Rusya ve Çin heyetleri katıldı. EN GELİŞMİŞ SİLAHLARI GÖSTERDİLER Kuzey Kore'nin en gelişmiş füzeleri olan Hwasong-17 ve Hwasong-18'in yer aldığı geçit töreninde, İnsansız Sualtı Nükleer Saldırı Aracı “Haeil” de görücüye çıktı. “Stratejik insansız keşif uçağı” ve “Çok amaçlı insansız hava araçlarının” gösteri uçuşu yaptığı tören alanı semalarında Kuzey Kore ordusuna ait savaş uçakları da uçuş gerçekleştirdi. Kuzey Kore medyasına göre bu silahlar ABD'nin istenilen durumlarda her yerini vurabilecek kapasitede. 'DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ORDUSUNDAN YARDIM İSTEDİ' Yerel medya ayrıca Şoygu'nun Kuzey Kore ordusunu dünyanın en güçlüsü olarak övdüğünü ve ikisinin stratejik güvenlik ve savunma işbirliğini istediğini söyledi. Devlet medyasının bildirdiğine göre, başka bir toplantıda Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'daki 'özel askeri operasyon' sırasında verdiği destek için Kuzey Kore'ye teşekkür eden bir kutlama konuşması yaptı. Öte yandan Şoygu ve Kim'in birlikte yürüdüğü devasa koridorlardaki Putin portreleri de dünya medyasında dikkat çekti.

Güney Kore'den Rusya'ya, Kuzey Kore'yle alakalı yasak koyan açıklama Haber

Güney Kore'den Rusya'ya, Kuzey Kore'yle alakalı yasak koyan açıklama

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Ahn Eun-ju, yaptığı basın açıklamasında, Kuzey Kore-Rusya Savunma Bakanlarının görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ahn, Kuzey Kore ile her türlü silah ticaretinin BMGK kararları uyarınca yasak olduğuna dikkati çekti. Güney Kore'nin, Rusya ve Kuzey Kore Savunma Bakanları arasında gerçekleşen görüşmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Ahn, Seul yönetiminin, Rus heyetinin Pyonyang ziyaretinin "provokasyonların durdurulmasına ve Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan arındırma girişimlerine katkıda bulunmasını"umduğunu söyledi. Ateşkes anlaşmasının 70. yılı dolayısıyla görüşmüşlerdi Kore Savaşı'nda çatışmayı sonra erdiren Panmunjom Ateşkes Antlaşması'nın 70. yıl dönümü kutlamaları kapsamında dün bir araya gelen Kuzey Kore Savunma Bakanı Kang Sun-nam ile Rus mevkidaşı Sergey Şoygu, ikili ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılıklarını yinelemişti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Panmunjom Ateşkes Antlaşması'nın 70. yıl dönümü kutlamaları kapsamda başkent Pyongyang'ı ziyaret eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede, "ulusal savunma ve güvenliğin yanı sıra bölgesel ve uluslararası güvenliğe ilişkin ortak konularda" fikir birliğine varıldığı kaydedilmişti. BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.

Kuzey Kore'den ABD-Güney Kore'ye tepki  Haber

Kuzey Kore'den ABD-Güney Kore'ye tepki 

ABD Başkanı Joe Biden ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un Washington'da gerçekleştirdiği ikili zirvede Kuzey Kore'ye karşı savunma iş birliğini artırma kararı almasına Pyongyang cephesinden ilk tepki geldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yo Jong yaptığı yazılı açıklamada, zirvede imzalanan Washington Deklarasyonu'nu "ABD'nin uydurması" olarak nitelendirdi. Deklarasyonun düşmanca ve saldırganca eylem iradesini yansıttığını, Kuzeydoğu Asya ile tüm dünyanın barış ve güvenliğinin daha ciddi bir tehlikeye maruz kalmasına neden olacağını savunan Kim, deklarasyon için "Asla hoş karşılanamayacak bir davranış" ifadesini kullandı.      Biden'ı sert sözlerle hedef aldı    ABD'nin bölgedeki artan askeri faaliyetlerinin ülkesini daha kararlı adımlar atmaya mecbur bıraktığını iddia eden Kim Yo Jong, ABD Başkanı Joe Biden'ı işaret ederek, "Görmezden gelemeyeceğimiz bir diğer husus ise düşman devletin en büyük yöneticisinin bizzat ve resmi olarak 'rejimin sonu' kelimesini dünyanın gözü önünde kullanmış olmasıdır. Bunu basitçe adamın bunaklığı olarak mı değerlendireceğiz? ABD'nin güvenliği ve geleceği için sorumluluk almaya hiç muktedir olmayan, görev süresinin kalan 2 yılı bile ona çok gelen, geleceği olmayan yaşlı bir adamın saçma sapan bir sözü olarak okunabilir" ifadelerini kullandı.      ABD ve Güney Kore'nin boş hayalinin bundan böyle daha güçlü bir mukavemet ile karşı karşıya kalacağını belirten Kim, nükleer savaş caydırıcılığının güçlendirilmesinin gerektiğine bir kez daha ikna olduklarını vurguladı. Kim, Kuzey Kore'nin kendini savunma hakkının, düşmanın nükleer savaş tatbikatları ve Kore Yarımadası'nın yakınlarına yerleştireceği nükleer varlıklarla doğru orantılı olarak kullanılacağını kaydetti.      Biden ve Yoon'dan kritik zirve    Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, resmi ziyarette bulunduğu Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme gerçekleştirmiş, ikili tarafından imzalanan Washington Deklarasyonu'nda ABD donanmasının Kuzey Kore'nin tehditlerine karşı Kore Yarımadası'ndaki görünürlüğünün artacağı ifade edilmişti. Liderler Kuzey Kore'ye karşı "genişletilmiş caydırıcılık" politikasını güçlendirme konusunda mutabık kalmıştı.     Biden, "Kuzey Kore'nin ABD'ye, müttefiklerine veya ortaklarına karşı muhtemel nükleer saldırısı kabul edilemez ve bu, böyle bir eylemde bulunan hangi rejim olursa olsun, o rejimin sonu olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Kuzey Kore’ye müzakerelere dönme çağırısı Haber

Kuzey Kore’ye müzakerelere dönme çağırısı

Japonya, Güney Kore ve ABD temsilcileri Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerini görüşmek üzere Güney Kore’nin başkenti Seul’de üçlü bir toplantı gerçekleştirdi.  Toplantıya katılan ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim, Güney Kore'nin Kore Yarımadası Barış ve Güvenlik İşleri Özel Temsilcisi Kim Gunn ile Japonya’nın Asya ve Okyanusya İşleri Genel Direktörü Funakoshi Takehiro ortak bir bildiri yayınladı.    Temsilciler ortak bildiride, Kuzey Kore’nin art arda gerçekleştirdiği balistik füze denemeleri ve nükleer silah kullanımına ilişkin tırmandırıcı açıklamalarını şiddetle kınadıklarını belirtti. “Kuzey Kore yönetiminin halkının zorluklarını görmezden gelmeye devam edip, çok sayıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını açıkça ihlal ederek, kıt kaynaklarını kitle imha silahlarına ve balistik füze programlarına aktarmayı seçmesinden dolayı derin üzüntü duyuyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, Pyongyang’ın bölgesel ve küresel güvenlik için oluşturduğu tehdide karşı koymak amacıyla güvenlik iş birliğini daha da güçlendirme konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.    Temsilciler, Kuzey Kore’yi BMGK kararlarına uymaya, Birleşmiş Milletler (BM) ülkelerine ise Kuzey Kore’yle ilgili alınan tüm kararları uygulamaya çağırdı. Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerini önlemek için işbirliğini artırmanın önemine dikkat çeken üç ülkenin temsilcisi yayınladıkları ortak bildiride, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Güney Kore ve Japonya vatandaşlarının yanı sıra ülkelerine iade edilmeyen savaş esirlerinin durumuyla ilgili duydukları endişeyi dile getirdi. Kuzey Kore ile diyalog yolunun açık olduğu ifade edilen bildiride, “Kuzey Kore’yi yasadışı, provokatif ve tırmandırıcı eylemlerde bulunmak yerine müzakerelere geri dönmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.