Hava Durumu

Grip vakaları covid-19'u solladı!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Yılmaz, grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19'dan fazla olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2023 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2023 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Grip vakaları covid-19'u solladı!

Medline Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Yılmaz, son günlerde yaşanan grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19 vakalarından daha fazla olduğunu bildirdi.   


  Dr. Gürkan Yılmaz, tıp literatüründeki ismiyle influenza ya da halk arasında bilinen adıyla gribin, virüslerin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlandığını; burun, boğaz ve akciğerleri etkileyen bu hastalığın, yaşamı tehdit eden bulaşıcı hastalıklardan biri olarak kabul edildiğini söyledi. 


  Hemen hemen her kış mevsiminde salgınlara neden olan grip virüsünün yapısının hızlıca değişebildiği için insanların bağışıklık sisteminden kolayca kaçabildiğini belirten Dr. Yılmaz, son günlerde yaşanan grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19 vakalarından daha fazla olduğuna dikkat çekti. 
 
  Hastalık her yıl şekil değiştiriyor 


  Grip virüsünde sık gelişen yapısal değişikliklerin, hastalığa her yıl ve sıkça yakalanmamızın başlıca sebebi olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, “Grip virüsü esas olarak öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında ortaya çıkan damlacıkların, ağız, burun ve göze teması ile bulaşır. Ayrıca bulaştığı yüzeylerde 2-8 saat boyunca canlılığını koruyabilir. Gribin çok kolay bulaştığı dönem olan hastalığın ilk günlerinde evde yapılacak istirahat, bulaşma oranını azaltmada etkilidir. Bunun yanı sıra hasta kişinin odası sıkça havalandırılmalı ve eller sık sık yıkanmalıdır. Ayrıca hastalığı ağır geçirme riski olanların maske takması da faydalı olacaktır” dedi. 
 
  Akciğerler etkilenebiliyor 


  “Grip, ateş, öksürük, üşüme, titreme, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, kas-eklem ağrıları ile kendini belli eden bir hastalıktır. Öksürük iki hafta veya daha uzun sürebilir. Israrlı yüksek seyreden ateş, koyu renkli balgam ve nefes darlığının olması akciğerlerin de hastalıktan etkilendiğini düşündürür” diyen Dr. Yılmaz, özellikle risk grubunda bulunan bağışıklık sistemi zayıf kişilerde bu durumun önemli olduğunu ve yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. 
 
  Ölüm oranları risk gruplarında artıyor 


  Gribin her yıl dünya çapında 500 binden fazla kişinin ölümüne sebep olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “Hastalık bulaştığı tüm yaştaki bireyleri etkileyerek ciddi anlamda iş gücü kaybına sebep olur. Ancak 50 yaş üstündekiler, 5 yaş altındakiler, gebeler, akciğer, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar, kanser hastaları ve diyabet gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, organ nakli olanlar ve obez bireyler gripten daha çok etkilenmektedir” diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.