Hava Durumu

#Covid-19

Lodoshaber.Com - Covid-19 haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Covid-19 haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Covid-19 kabusu geri mi dönüyor: Arcturus varyantı endişesi! Haber

Covid-19 kabusu geri mi dönüyor: Arcturus varyantı endişesi!

Bilim insanları, 'Arcturus' olarak adlandırılan yeni bir Covid-19 alt varyatının Hindistan'ı kasıp kavurduğunu açıkladı. Omicron alt varyantı olan ve teknik olarak  XBB.1.16 olarak adlandırılan Arcturus, geçen ay enfeksiyonların 13 kat arttığı ülkedeki Covid vakalarında yeni bir artışa neden oldu. Bununla birlikte, vakalardaki artış Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın bu hafta hastanelerin olası bir hasta akınıyla başa çıkmaya ne kadar hazır olduğunu kontrol etmek için tatbikatlar düzenlemesine yol açtı. Ayrıca, Hindistan’da Arcturus nedeniyle bazı eyaletlerde  bir yıldan fazla bir süredir ilk kez halka açık ortamlarda yüz maskeleri geri geldi. Güney eyaleti Kerela Sağlık Bakanı Veena Georgei hamile kadınlar, yaşlılar ve altta yatan sağlık sorunları olanlar için maske takılmasının zorunlu olduğunu bildirdi.  GÜNLÜK VAKA SAYISI 3 BİN ARTTI Hindistan Sağlık Bakanlığı, 12 Nisan'da sadece bir günde 3 bin 122 artışla 40 bin 15 aktif Covid-19 vakası tespit edildiğini duyururken, Oxford Üniversitesi'nin yürüttüğü Our World in Data platformundan ayrı rakamlar, yeni günlük vakaların bir ay önceki 242'den 4 Nisan'da 3 bin 108'e ulaştığını gösterdi. "ENDİŞE VERİCİ MUTASYONLARA SAHİP" Diğer taraftan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şu anda, ilk olarak Ocak ayı sonlarında tespit edilen XBB.1.16'yı izliyor ve yetkililer, Arcturus'ta endişe verici bazı mutasyonlar olduğunu açıkladı. DSÖ'nün Covid-19 sorumlusu olan  Dr. Maria Van Kerkhove konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  "Arcturus, birkaç aydır dolaşımda. Laboratuvar çalışmalarında artan bulaşıcılığın yanı sıra potansiyel olarak artan patojenite gösteren başak proteininde ek bir mutasyona sahip olduğunu gözlemledik. Ancak, Arcturus önceki varyantlardan daha ciddi hastalığa neden olduğuna dair bir kanıt yok." dedi. Öte yandan, Tokyo Üniversitesi'nden Japon bilim adamları tarafından yapılan farklı bir çalışma, Arcturus'un yakından ilişkili olduğu  Kraken alt varyantından 1,2 kat daha bulaşıcı olduğunu öne sürdü. Araştırmacılar, Arcturus’un "yakın gelecekte dünya çapında yayılacağını belirterek, yeni alt varyantın  bağışıklık sisteminin mücadele etmesini zorlaştıran mutasyonları olduğunu belirtti.

Çin: Covid-19'u kesin olarak yendik! Haber

Çin: Covid-19'u kesin olarak yendik!

Çin yönetimi, geçen yılın sonunda Covid-19 ile mücadelede ani politika değişikliğiyle kontrol tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından salgının kontrolünde "kesin zafer" kazanıldığını duyurdu. Bununla birlikte, ülkede Covid-19 nedeniyle şimdiye kadar 80 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Çin haber ajansı Xinhua'ya göre, ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisinin (ÇKP) en üst karar organı Siyasi Büro Daimi Komitesi, dün Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığında yaptığı toplantıda ülkede salgınının son durumu ele alındı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Covid-19 önleme ve kontrol tedbirlerinin optimizasyonu için Kasım 2022'den bu yana atılan adımların kısa sürede başarıya ulaştığı ve salgına karşı "büyük ve kesin bir zaferin kazanıldığı" belirtildi. Tedbirlerin gevşetilmesinden itibaren 200 milyondan kişide virüs görüldüğünü, 800 bine yakın ağır hastanın başarıyla tedavi edildiği kaydedilen açıklamada Çin'deki ölüm oranının dünyada en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. "İNSANLIK TARİHİNDE BİR MUCİZEYE İMZA ATTIK" Açıklamada, sonucun, parti liderliğinin salgın durumuna ilişkin değerlendirmelerinin ve farklı aşamalarda aldığı kararların doğruluğunu ortaya koyduğu vurgulanarak, "Salgının önlemesi ve kontrolünde büyük ve kesin bir zafer kazandık. Bu kadar kalabalık nüfuslu bir ülkede hızla yayılan bir salgının başarıyla üstesinden gelerek insanlık tarihinde bir mucizeye imza attık." ifadeleri kullanıldı. Çin'in Covid-19 salgının başından beri uyguladığı, "sıfır vaka" olarak adlandırılan, büyük çaplı kapanma, karantina ve seyahat kısıtlamalarını gerektiren salgın kontrol tedbirlerinin 7 Aralık 2022'de aniden kaldırılmasının ardından vakalar hızla artmış, Çin bugüne dek görülen en büyük kitlesel yayılmayla karşı karşıya kalmıştı. BİR MİLYAR KİŞİYE VİRÜS BULAŞTI Aradan geçen 2,5 ayda 1,4 milyarlık nüfusunun yüzde 80'nin oluşturan en az 1 milyar kişiye virüs bulaştığı tahmin ediliyor. Resmi rakamlara göre 8 Aralık 2022'den 9 Şubat 2023'e kadar geçen sürede ülkede 80 binden fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Grip vakaları covid-19'u solladı! Haber

Grip vakaları covid-19'u solladı!

Medline Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Yılmaz, son günlerde yaşanan grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19 vakalarından daha fazla olduğunu bildirdi.      Dr. Gürkan Yılmaz, tıp literatüründeki ismiyle influenza ya da halk arasında bilinen adıyla gribin, virüslerin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlandığını; burun, boğaz ve akciğerleri etkileyen bu hastalığın, yaşamı tehdit eden bulaşıcı hastalıklardan biri olarak kabul edildiğini söyledi.    Hemen hemen her kış mevsiminde salgınlara neden olan grip virüsünün yapısının hızlıca değişebildiği için insanların bağışıklık sisteminden kolayca kaçabildiğini belirten Dr. Yılmaz, son günlerde yaşanan grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19 vakalarından daha fazla olduğuna dikkat çekti.      Hastalık her yıl şekil değiştiriyor    Grip virüsünde sık gelişen yapısal değişikliklerin, hastalığa her yıl ve sıkça yakalanmamızın başlıca sebebi olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, “Grip virüsü esas olarak öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında ortaya çıkan damlacıkların, ağız, burun ve göze teması ile bulaşır. Ayrıca bulaştığı yüzeylerde 2-8 saat boyunca canlılığını koruyabilir. Gribin çok kolay bulaştığı dönem olan hastalığın ilk günlerinde evde yapılacak istirahat, bulaşma oranını azaltmada etkilidir. Bunun yanı sıra hasta kişinin odası sıkça havalandırılmalı ve eller sık sık yıkanmalıdır. Ayrıca hastalığı ağır geçirme riski olanların maske takması da faydalı olacaktır” dedi.      Akciğerler etkilenebiliyor    “Grip, ateş, öksürük, üşüme, titreme, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, kas-eklem ağrıları ile kendini belli eden bir hastalıktır. Öksürük iki hafta veya daha uzun sürebilir. Israrlı yüksek seyreden ateş, koyu renkli balgam ve nefes darlığının olması akciğerlerin de hastalıktan etkilendiğini düşündürür” diyen Dr. Yılmaz, özellikle risk grubunda bulunan bağışıklık sistemi zayıf kişilerde bu durumun önemli olduğunu ve yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.      Ölüm oranları risk gruplarında artıyor    Gribin her yıl dünya çapında 500 binden fazla kişinin ölümüne sebep olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “Hastalık bulaştığı tüm yaştaki bireyleri etkileyerek ciddi anlamda iş gücü kaybına sebep olur. Ancak 50 yaş üstündekiler, 5 yaş altındakiler, gebeler, akciğer, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar, kanser hastaları ve diyabet gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, organ nakli olanlar ve obez bireyler gripten daha çok etkilenmektedir” diye konuştu.

Çin'de yeni dönem: 3 yılın ardından sınırlarını açtı! Haber

Çin'de yeni dönem: 3 yılın ardından sınırlarını açtı!

Çin, Covid-19 salgının başlamasıyla kapattığı sınırlarını yeniden açtı. China Southern Havayolları'na ait Toronto’dan kalkan CZ312 sefer sayılı uçak, Çin’in güneyindeki Guangzhou kentine yerel saatle 00.16’da iniş yaparak, tedbirlerin kaldırılmasının ardından Çin’e uluslararası uçuşlar çerçevesinde inen ilk uçak oldu. Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı’nın bugün 14 uçuşla 2 bin yolcu karşılayacağı öğrenildi.       Çin ile Hong Kong arasındaki deniz ve karayolu trafiği de yeniden başladı. Birçok yolcu, Hong Kong'dan Çin'e seyahat etmek için havaalanlarına akın etti. Çin, sınırdan girişlerde son 48 saate ait negatif test sonucu ibraz edilmesini talep ediyor. Ancak yolcular, yeni düzenlemelerle birlikte artık merkezi karantina noktalarına götürülmeyecek.    Öte yandan Çin’in Rusya ve Kuzey Kore gibi kara sınırı bulunan komşuları arasındaki gümrük noktalarındaki işleyişin de normale döndüğü kaydedildi. Çin yönetimi uluslararası uçuş sayılarındaki sınırlamaları da kaldırırken, Çinli hava yolu şirketleri dış hatlardaki uçuş sayısını aşamalı olarak artırmayı planlıyor. China Eastern Havayolları, haftalık uluslararası uçuş sayısının ocak ayında 48’den 184’e çıkarılmasını planladıklarını açıkladı.    Çin basınında yer alan haberlere göre, uluslararası uçuş rezervasyonları geçen yıla göre yüzde 628 arttı. Hong Kong, Çin anakarası sakinleri için en popüler destinasyon oldu.      Protestolar yaşanmıştı    Çin yönetimi, 2022 Kasım ayında ülke genelinde görülen protestolar ve kötüye işaret eden ekonomik veriler nedeniyle yaklaşık 3 yıldır uygulanan katı tedbirleri gevşetme kararı almıştı. Çin ekonomisi için 2022 yılı büyüme hedefi yüzde 5,5 olarak açıklanmıştı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ülke, 2022’nin ilk 3 çeyreğinde yüzde 3 büyümüştü.      Çin'den gelen yolculara kısıtlama    Çin’de aralık ayı başında salgın tedbirlerinin gevşetilmesi ve milyonlarca kişinin kısa süre içinde enfekte olması sonrası birçok ülke Çin’den gelenlere kısıtlamalar uygulanacağını açıklamıştı. Japonya, Çin’den gelenlere test uygulanacağını ve iki ülke arasındaki uçuş sayılarının sınırlanacağını duyurmuştu. ABD de Pekin’in son dalgayla ilgili verilerinin şeffaf olmadığı gerekçesiyle Çin’den gelenlere gümrüklerde test uygulanması kararı almıştı. İtalya Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz ay Çin'den gelen yolculardan Covid-19 testi talep edileceğini duyurmuştu. İspanya ise, Avrupa ülkeleri arasında Çin'e kısıtlama uygulayan ikinci ülke olmuş ve Çin'den gelen yolculardan negatif Covid-19 testi veya aşı kanıtı talep etmişti. Fransa, sınır kontrollerini artırarak Çin'den gelenlerden negatif Covid-19 testi veya son 24 saate ait negatif antijen testi göstermelerini zorunlu hale getirmişti. Avustralya, Kanada, Hindistan, İsrail, Malezya, Fas, Katar, Güney Kore ve Tayvan da Çin'den gelen yolculara kısıtlama uygulanacağını açıklayan ülkeler arasında yer almıştı.    Pekin yönetimi, aralık ayı sonunda bir açıklama yaparak, yurt dışından gelen yolculara ve mallara 8 Ocak itibarıyla karantina uygulanmayacağını duyurmuştu. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Covid-19’un artık ülkenin salgın hastalık sınıflandırmasındaki en üst seviye olan A kategorisinde değerlendirilmeyeceğini ilan etmişti.

Uzmanından “XBB.1.5” açıklaması: Kolay bulaşıyor Haber

Uzmanından “XBB.1.5” açıklaması: Kolay bulaşıyor

Tüm dünyada endişeye neden olan Covid-19’un yeni varyantı XBB.1.5’ye yönelik konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Altuntaş Aydın, “XBB.1.5 Omicron’un aslında bir alt varyantı, biraz daha kolay bulaşabilen, antikorlardan kaçan bir varyant. Diğer varyantlara göre biraz daha öksürük baskın. Sadece ABD’de değil 70’den fazla ülkede de benzer şekilde bu varyantta bir artış var. Ülkelerde vakalar biraz artıyor ama hastaneye yatış oranlarında ciddi bir artış yok, henüz endişe verici bir düzeyde değil” dedi.      2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınında Omicron varyantının mutasyona uğramış yeni versiyonu olarak ifade edilen XBB.1.5 varyantı ABD’de ve İngiltere’deki rakamlarıyla tüm dünyada tedirginliğe neden oldu. Dünya ülkeleri yeni varyanta karşı endişe taşırken uzmanlar da önemli uyarılarda bulundu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Özlem Altuntaş Aydın da yeni varyanta ilişkin bilgiler verdi. Prof. Dr. Özlem Altuntaş Aydın, yeni varyantın daha önceden hastalanmaya bağlı olarak oluşan bağışıklığı yendiğini ve bulaşıcılığının yüksek olduğunu belirtti.      “Daha kolay bulaşabilen bir yapıya sahip”    Covid-19’un yeni varyantı XBB.1.5’ye ilişkin açıklamalarda bulunan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Özlem Altuntaş Aydın, “Covid ile 3 yıl önce tanıştık ve tanıştığımızdan bu yana pek çok varyantla karşılaştık. Sonuçta virüsler de varlıklarını devam ettirebilmek için çoğalmaları sırasında kendi yapılarında değişiklikler yapıyorlar. Bazıları bizim açımızdan bunların olumlu hataları oluyor, bazıları olumsuz oluyor. Şu anki varyant da XBB.1.5 Omicron’un aslında bir alt varyantı, biraz daha kolay bulaşabilen bir yapıya sahip. Diğer varyantlara göre kolay bulaşmasıyla beraber, bir de antikorlardan kaçan bir varyant. Bu ne demek; daha önce covid ile karşılaşmış, geçirmiş ve ya aşı olmuş kişilerde de hastalık oluşturabilecek olan bir varyant. Şu anki verilere göre, daha önce bu varyantla karşılaşmış ülkelerin durumlarına bakılırsa sayıca biraz vakalar artıyor ama hastaneye yatış oranlarında ciddi bir artış yok. Bir miktar artış var ama bu henüz endişe verici bir düzeyde değil. Klinik olarak biraz daha öksürük baskın ama onun dışında sadece kliniğine bakarak öksürük var bu XBB.1.5’tir tabi ki diyemeyiz. Ama diğer varyantlara göre biraz daha öksürük baskın. Aşılar hücresel sistemi de aktive ettikleri için mutlaka yine de koruyucu oluyorlar. ABD’de geçen haftaya göre bu hafta olgu sayılarında ciddi bir artış var. Yüzde 40’ı geçmiş durumda ve dünyada sadece ABD’de değil 70’den fazla ülkede de benzer şekilde bu varyantta bir artış var. Bu zaten Covid ile karşılaştığımız 3 ‘üncü yılımız olacak. İlk 2 yılda ocak ayında covidin pik yaptığını gördük yine bu sene de muhtemelen ocak ayında piki Kuzey Yarım Küre’de göreceğiz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.