Hava Durumu

#Grip

Lodoshaber.Com - Grip haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Grip haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hastaneye grip diye gitti, iki bacağından oldu! Haber

Hastaneye grip diye gitti, iki bacağından oldu!

İngiltere'de yaşayan 20 yaşındaki amatör futbolcu grip nedeni ile hastaneye kaldırıldıktan sonra iki bacağını birden kaybetti. Ailesi gencin yeniden yürüyebilmesi ve protez masraflarının karşılanabilmesi için bir kampanya başlattı. İngiltere'nin Willington bölgesinde yaşayan 20 yaşındaki Levi Dewey sağlık bir yaşam tarzına sahip, zinde bir futbolcuydu. 21. yaşına sayılı günler kala grip benzeri bir hastalığa yakalanan Levi, bunu basit bir soğuk algınlığı gibi görse de durumu giderek ağırlaştı. SEPTİK ŞOKA GİRDİ Levi, 7 Aralık 2022'de Grip semptomlarına nefes alma zorluğu da eklenince Royal Derby Hastanesine kaldırıldı. Doktorların influenza B ve zatüre teşhisi koyduğu genç çocuk bir süre sonra septik şoka girdi. Septik şok ya da diğer adıyla sepsis, Vücutta bir enfeksiyona neden olan bakterilerin kana karışması ile vücuttaki bağışıklık sisteminin bu bakterilere karşı büyük bir savunma tepkisi göstermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. 14 GÜN KOMADA KALDI Girdiği Septik Şok sonrası çoklu organ yetmezliği sorunu yaşayan Levi'nin durumu daha da ağırlaşında doktorlar genç adamı yaşam destek ünitesine aldılar. 20 gün boyunca yaşam destek ünitesine bağlı kalan genç adam bu sürenin 14 gününde komadaydı. İKİ BACAĞI DA DİZALTINDAN KESİLDİ Doktorlar Levi'nin ailesine genç çocuğun hayatta kalma şansının yalnızca yüzde 30 olduğunu ve iki bacağının da diz altından kesilmesi gerektiğini söyledi. Zorlu bir operasyonun ardından 21 yaşındaki futbolcunun bacakları ampute edildi. Perişan olan aile oğullarının hayata dönmesi için bacaklarının kesilmesine razı oldu. Levi'nin 47 yaşındaki annesi Lara Dewey yerel basına yaptığı açıklamada "Levi'nin kaybedebileceği söylendiğinde şoke olsak da hayatını kurtarmak için bu sonuca hazırlıklıydık. Bu durum elbette herkesin hayatını değiştirecek ama bir aile olarak bunun üstesinden gelebiliriz. Levi zaten her zaman bardağın dolu tarafını gören birisi olmuştur" ifadelerini kullandı. AİLESİ YENİDEN YÜRÜMESİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI Ameliyatın ardından Levi’nin yeniden yürüyebilmesini isteyen ailesi protez yaptırmak için GoFund me sayfası üzerinden bir bağış kampanyası başlattı. Lara kampanyalarına ilginin beklediklerinden çok fazla olduğunu belirterek “10 bin sterlin toplanmasını umut ediyorduk ama çok daha büyük bir geri dönüş aldık. Ailelerin, öğrencilerin, toplulukların hatta tanımadığımız kişiler çok sayıda destekte bulundu. Toplanan para, Levi’nin tekerlekli sandalyesi ve ihtiyaç duyduğu malzemeler için harcanacak. Öncelikle yeniden yürümeyi öğrenecek. İhtiyaç duyduğu en iyi protezleri bulacağız” ifadelerini kullandı.

Grip vakaları covid-19'u solladı! Haber

Grip vakaları covid-19'u solladı!

Medline Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Yılmaz, son günlerde yaşanan grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19 vakalarından daha fazla olduğunu bildirdi.      Dr. Gürkan Yılmaz, tıp literatüründeki ismiyle influenza ya da halk arasında bilinen adıyla gribin, virüslerin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlandığını; burun, boğaz ve akciğerleri etkileyen bu hastalığın, yaşamı tehdit eden bulaşıcı hastalıklardan biri olarak kabul edildiğini söyledi.    Hemen hemen her kış mevsiminde salgınlara neden olan grip virüsünün yapısının hızlıca değişebildiği için insanların bağışıklık sisteminden kolayca kaçabildiğini belirten Dr. Yılmaz, son günlerde yaşanan grip salgınları sonucu sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının covid-19 vakalarından daha fazla olduğuna dikkat çekti.      Hastalık her yıl şekil değiştiriyor    Grip virüsünde sık gelişen yapısal değişikliklerin, hastalığa her yıl ve sıkça yakalanmamızın başlıca sebebi olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, “Grip virüsü esas olarak öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında ortaya çıkan damlacıkların, ağız, burun ve göze teması ile bulaşır. Ayrıca bulaştığı yüzeylerde 2-8 saat boyunca canlılığını koruyabilir. Gribin çok kolay bulaştığı dönem olan hastalığın ilk günlerinde evde yapılacak istirahat, bulaşma oranını azaltmada etkilidir. Bunun yanı sıra hasta kişinin odası sıkça havalandırılmalı ve eller sık sık yıkanmalıdır. Ayrıca hastalığı ağır geçirme riski olanların maske takması da faydalı olacaktır” dedi.      Akciğerler etkilenebiliyor    “Grip, ateş, öksürük, üşüme, titreme, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, kas-eklem ağrıları ile kendini belli eden bir hastalıktır. Öksürük iki hafta veya daha uzun sürebilir. Israrlı yüksek seyreden ateş, koyu renkli balgam ve nefes darlığının olması akciğerlerin de hastalıktan etkilendiğini düşündürür” diyen Dr. Yılmaz, özellikle risk grubunda bulunan bağışıklık sistemi zayıf kişilerde bu durumun önemli olduğunu ve yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.      Ölüm oranları risk gruplarında artıyor    Gribin her yıl dünya çapında 500 binden fazla kişinin ölümüne sebep olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “Hastalık bulaştığı tüm yaştaki bireyleri etkileyerek ciddi anlamda iş gücü kaybına sebep olur. Ancak 50 yaş üstündekiler, 5 yaş altındakiler, gebeler, akciğer, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar, kanser hastaları ve diyabet gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, organ nakli olanlar ve obez bireyler gripten daha çok etkilenmektedir” diye konuştu.

Süper grip neden uzun sürüyor? Uzmanı açıkladı! Haber

Süper grip neden uzun sürüyor? Uzmanı açıkladı!

Türkiye genelinde son günlerde acil servis ve polikliniklerde solunum yolu hastalıklarına bağlı şikayetler oldukça arttı. Vatandaşlar tedavi ve tanı alabilmek için hastanelere giderken, bazı vatandaşlar ise Covid-19 pandemisi sonrası tedirgin oluyor. Uzmanlar, süper grip olarak adlandırılan ve nezle türü olan bu hastalığın uzun sürmesindeki en büyük etkinin, Covid-19 pandemisinde bağışıklığın zayıflamasından kaynaklandığını belirtiyor. "BU HASTALIK ÖNCEDEN BİLDİĞİMİZ NEZLE" Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, halen üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü mevsimin içerisinde olunduğunu aktardı. Enginyurt, “Bu sene ‘süper grip’ adı verilen ama aslında grip virüsü olmayan, influenza virüsünün etken olmadığı bir farklı hastalık ile karşılaşmış gibiyiz ama bu bizim önceden bildiğimiz nezle. Bunun etkeni respiratuar sinsityal virus (RSV) adını verdiğimiz virüstür. Önceden ‘nezle’ deyip geçerdik ve hekimler de vatandaşlarımız da kolay geçeceğini bilirdi” dedi. "ÇOK AĞIR HASTALIKLARA NEDEN OLMAYA BAŞLADI" “Ancak bu sene nezle RSV çok ağır, gripten de ağır seyrediyor. Bunun nedeni biz 2 buçuk yıl boyunca maskeler ile toplumdan ve birbirimizden izole bir şekilde yaşadık, bağışıklık sistemimiz zayıfladı” diyen Prof. Dr. Enginyurt, “Bu izolasyona mecburduk ama bununla birlikte bir de yan etkisini görmüş olduk. Bu zayıflama sonrasında nezle kadar hafif dediğimiz virüsler bile insan vücudunda çok ağır hastalıklara neden olmaya başladı. Bir ay süren vakalar ile karşılaşıyoruz. Hastalar burun akıntısı ve ateş ile değil, yaygın kas ağrıları ve halsizlik ile beraber polikliniklere başvuruyor” şeklinde konuştu. "3 VİRÜSÜ AYNI ANDA GÖRDÜĞÜMÜZ HASTALARIMIZ VAR" Covid-19 virüsüne bağlı hastalığın halen devam ettiğini, grip, nezle ve Covid-19’un aynı anda hastalarda görülebildiğini ifade eden Enginyurt, “Son zamanlarda karşılaştığımız ağır vakalarda, nezle virüsünü, influenzanın neden olduğu gribi ve Covid-19’un neden olduğu hastalığı, 3’ünün bir arada gördüğümüz hastalar da olmakta. Bunun da nedeni bizim yine bağışıklık sistemimizin zayıflamış olması. Bu geçici durumdur, bağışıklık sistemimiz yeniden harekete geçecek, mekanizma normal bir şekilde çalışacak ve önümüzdeki yıllarda bu şekilde ağır vakalar ile karşılaşmayacağız” ifadelerine yer verdi. "ÖLÜMCÜL TEHLİKE GÖRÜLMEMEKTE" Uzun süreli olarak devam eden bu hastalığın Covid-19 gibi ölüm riskinin olmadığını ifade eden Enginyurt, “Her türlü virüsün ağır hastalarda ölümcül tehlikesi olabilir. Ancak normal durumlarda sağlıklı bir insanda ölümcül tehlike görülmemekte” diye konuştu. Enginyurt ayrıca, toplu yerlere girerken özellikle yaşlıların ve kronik hastalığı olanların muhakkak maske takmaları gerektiğini belirterek, okullarda öğretmen ve öğrencilerin hastalanma durumunda salgının yayılabileceğini, iyi beslenme ve bol sıvı tüketmenin bağışıklığı güçlendireceğini söyledi.

Grip salgınına çare arayan aktarlara koşuyor Haber

Grip salgınına çare arayan aktarlara koşuyor

Kış aylarında çok fazla görülen nezle ve grip salgını gibi hastalıklarla karşılaşan vatandaşlar hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle tedavi için doğal çözümler bulmaya çalışıyor. Doğal çözümü arayan vatandaşlar hastalığı nasıl yeneceklerine dair aktarlardan yardım alıyor. Aktarların verdiği bir çok bitkiyi tüketen vatandaşlar yanı sıra iyileşmek için bal satış reyonlarında Kestane balı ve Çiçek balına da rağbet gösteriyor.      "Aktarcının en iyi görevi doktorun işine karışmamak"    Müşterilerine ıhlamuru farklı bitkilerle beraber tüketmelerini tavsiye ettiğini söyleyen aktarcı Metin Karaca, "Kış aylarında yemezsen, içmezsen ve giyinmezsen hasta olursun. Son günlerde de grip de bir patlama yaşanıyor. Hasta olarak çok geliyorlar. Eski usül, ıhlamur gibi bitkilerden vermeye çalışıyoruz ama yetmiyor. Hastanelere gidiyoruz diyorlar, verdiğim bitkilere bu yetmedi diyorlar. Ihlamur süper bir vitamindir ve antioksidandır. Ek olarak da iltihap sökücüdür ama yetmiyor. Biz de ıhlamurun yanına tarçın verelim diyoruz. Tarçında balgamı atmayı sağladığından ötürü tavsiye ederiz. İltihapları azaltsın diye bir kök veya yaş zencefil veriyoruz. Aktarcının en iyi görevi doktorun işine karışmamak. Önce hastaneye git diyoruz. Bize gelen müşterilere de ıhlamur veriyoruz. Ihlamuru süslemek iyidir. Ihlamura da zencefil, havlıcan, zerdeçal, tarçın, ebegümeci ve hatmileri müşteriye sunuyoruz. Ihlamura bunları katmalarını istiyoruz. Zencefil ve zerdeçalın toz halini ballarla macun yapmalarını istiyoruz. Koronadan ötürü çıkan bitkilerden veriyoruz" şeklinde konuştu.      "Biraz sağlam olmalıyız ki hastalığı yenelim"    Hasta olan kişilerin önce yeme içmesine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Karaca, "Müşteriye baktığımda yemek yemeyen biriyse öncelikle ona gıda veriyorum. Kış aylarına girerken, kök zencefil, kök havlıcan, kök tarçın ve boğaz dostu olan adaçayı alabiliriz. Hatmimiz var, çok iyi bir boğaz yumuşatıcıdır. Aynı zamanda bağırsakları da yumuşatır. İnsanlar hasta olunca evde yattıkları için bütün sistemleri bozuluyor. Bundan dolayı bahsettiğim ürünleri tüketmeleri idealdir. Evlerinde bal olana da söylüyoruz ki, tarçının, çörekotunun tozları vardır. O tozları ballarla karıştırıp ye diyoruz. Balla karıştırmalarının nedeni de soğuk havalarda yaşadığımız gripte ve nezlede vücudun direncini arttırmak için hem de insanı dik tutmak için. Biraz sağlam olmalıyız ki hastalığı yenelim" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da grip vakaları artıyor: 3 ülkeden salgın ilanı Haber

Avrupa'da grip vakaları artıyor: 3 ülkeden salgın ilanı

Belçika resmi olarak grip salgını ilan etti. Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü, grip vakalarının neredeyse coronavirüs vakalarıyla eşdeğer olduğunu aktardı. "Hastaneye yatırılan grip vakalarının Covid-19 hastalarının sayısını geçmesi çok büyük ihtimal" denildi. Ayrıca hastaneler üzerindeki yük de arttı. Sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanmasıyla hasta kabulleri yavaşladı. Bu nedenle birçok hastanede acil olmayan muayeneler ertelendi. Daha önce Almanya ve Slovakya'da da resmi olarak grip salgını yaşandığı açıklanmıştı. Bir yandan da sıfır Covid politikasını sona erdiren Çin, 8 Ocak'ta kısıtlamaları kaldırılıyor. Fransa, Çin'den gelen yolcular için yeni Covid-19 tedbirlerini uygulamaya başladı. AB ÜLKELERİ BRÜKSEL'DE TOPLANDI Avrupa Birliği ülkeleri ve birlik dışında kalan Schengen ülkeleri temsilcileri yeni önlemleri tartışmak için Brüksel'de bir araya geldi. Çin'e giden ve gelen yolculara maske takmaları yönünde tavsiye kararı alındı. Ancak ülkeler, yolculardan negatif Coronavirüs testini zorunlu tutmak konusunda birlik sağlayamadı. Bu konuda ülkeler bireysel adım atma özgürlüğüne sahip. Daha önce, İtalya, İspanya, Fransa Çin'den gelen yolculara negatif coronavirüs testi zorunluluğu getirmişti. Ülke genelindeki gösterilerin ardından ay başında katı "sıfır vaka" politikasında gevşetmeye giden Çin'de vaka sayıları artıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, İngiltere ve daha birçok ülke benzer kararlar almıştı. Dünya Sağlık Örgütü de Çin'de henüz yeni varyant tespit edilmediğini açıkladı. Uzmanlarsa bunun veri eksikliğinden kaynaklanabileceği konusunda endişeli.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.