Hava Durumu

Kore ile yeni yol haritası çizildi

Kore’nin Asya Pasifik Bölgesi’nde ikinci büyük ticaret ortağımız olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Fidan, “Ticaretimiz, istikrarlı bir şekilde artarak 10 milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunuyor. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmak” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2023 08:35
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2023 08:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Kore ile yeni yol haritası çizildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kore CumhuriyetiDışişleri Bakanı Park Jin ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından “Dinamik Türkiye-Kore İlişkileri Yol Haritası”nı imzaladı.

Konuk Bakan Jin, Fidan ile görüşmesi öncesi, Kore Savaşı sırasında şehit olan Türk askerlerinin anısına yapılan “Kore’de Savaşan Türkler Anıtı”nı ziyaret etti. Ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin (TÜMGAZİDER) ziyaretçi defterini imzaladı.

Fidan ve Jin yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Uluslararası sistemde kalıcı bir dönüşümün işaretlerinin yaşandığı günlerden geçildiğini, yeni bir jeopolitik ve jeoekonomik denklemin oluştuğunu belirten Fidan, Asya’nın da bu hareketlenmenin tam kalbinde yer aldığını söyledi. Beş asır sonra Asya’nın dünyanın yeniden üretim, teknoloji, inovasyon ve ticaret merkezi haline geldiğini ifade eden Fidan, “Batı dünyası merkezi konumunu kaybederken, dünyasiyasetinin ağırlık merkezinin de doğuya, ata topraklarımıza kaydığını görmekteyiz” tespitinde bulundu.

“Kan kardeşiyiz”

Güney Kore’nin Türkiye’nin stratejik ortağı olduğunu kaydeden Fidan, şöyle devam etti: “Kore ile ilişkilerimizi anlatırken bu tanımlamayı yeterli bulmuyoruz. Zira gücünü tarihten alan köklü ve özel ilişkilerimiz var. Dünya üzerinde bir dışişleri bakanının yurt dışı ziyaretinde ev sahibi ülkenin şehitlerini anması, onlara minnet sunması çok sık rastlanan bir durum değil. Mevkidaşım Kore Yarımadası’nda imzalanan ateşkes anlaşmasının 70. yıl dönümüne denk gelen ziyareti kapsamında sabah Kore Şehitlik Anıtı’nı ziyaret etti. İşte bu güçlü bağ, bizi stratejik ortaktan öte birer kan kardeşi yapıyor. Biz de zor günümüzde bu kader birliğinin ne demek olduğunu gördük. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketi sonrasında Koreli dostlarımızın sergilediği dayanışma için bir kez daha kalpten teşekkür ediyoruz.”

‘Hedef 15 milyar dolar’

Kore’nin deprem bölgesinde yeniden imar çalışmalarına da katkıda bulunduğunu ifade eden Fidan, şunları kaydetti:

“Kahramanmaraş, Antakya, Malatya ve İskenderun’da dört geçici barınma projesi yürütmekteler. Park Jin ile bugün işte bu özel ikili ilişkilerimizi yeni uluslararası dinamikler temelinde nasıl daha da güçlendirebileceğimizi kapsamlı şekilde ele aldık. İmzaladığımız yol haritası, bu yöndeki ortak irademizin nişanesidir. Üzerinde itina ile çalışılan yol haritası, ilişkilerimizin kurumsal çerçevesini çizmekte. İletişimden ulaşıma, sağlıktan teknolojiye, eğitimden kültüre, spordan tarıma her adamda atacağımız adımları bütüncül bir şekilde ortaya koymuş oluyoruz. Bunları hemen uygulamaya geçireceğiz. Kore’yi Yeniden Asya girişimimiz kapsamında önemli bir ortak olarak görüyoruz. Kore, Asya Pasifik Bölgesi’nde ikinci büyük ticaret ortağımızdır. Ticaretimiz, istikrarlı bir şekilde artmakta. 2022 yılında yaklaşık 10 milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunuyoruz. Hedefimiz dengeli bir ticaret ilişkisi temelinde 15 milyar dolara ulaşmak.”

Konuşmasına Türkçe başladı

Koreli Bakan Jin, Türkçe başladığı konuşmasında Kore ve Türkiye’nin stratejik ortak olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutladı. Jin, “Türkiye yaklaşık 20 bin askerini Kore’ye göndererek, bizimle omuz omuza savaştı. Kore halkı bu birlik ve beraberliği unutmadı. Bu beraberlik, geçtiğimiz şubat ayında Türkiye’de meydana gelen depremde birlikte mücadele edilerek bir kez daha ispatlandı. Çeşitli alanlarda ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Sadece ikili düzeyde değil, uluslararası düzeyde iş birliğini güçlendirme konusunda da mutabık kaldık. Sayın Fidan’a Kuzey Kore tarafından fırlatılan füzeleri, son durumu anlattım. Uluslararası toplumla Kuzey Kore’deki insan haklarının iyileştirilmesi konusunda nasıl bir iş birliği yapılabileceğini konuştuk” ifadelerini kullandı.

Danimarka Dışişleri Bakanı ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen ile telefonda görüşerek, Danimarka’da Kuran-ı Kerime karşı devam eden saldırıları kınadı. Görüşmeye ilişkin bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “görüşmede, Bakan Fidan, Danimarka’da kutsal kitabımız Kuran-ı Kerime karşı devam eden ve süreklilik kazanan alçak saldırıları kınadığımızı yinelemiştir. Bakan Fidan devamla, Avrupa’daki İslam karşıtlığının alarm verici seviyeye ulaştığını, hatta bunun bir salgın haline gelmiş olduğunu vurgulayarak, ifade özgürlüğü adı altında söz konusu aşağılık eylemlere izin verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtmiştir. Bakan Fidan ayrıca, bu saldırıların önlenmesi için Danimarka hükümetinin derhal harekete geçmesini beklediğimizi de kaydetmiştir” denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.