Hava Durumu

Kızamık vakaları haziranda pik yaptı! TTB'den aşılama çağrısı

Türk Tabipleri Birliği, Türkiye’de kızamık vakalarına artışına ilişkin verileri paylaştı. Verilere göre, kızamık, önceki altı aya kıyasla çok yüksek artış gösterdi. 2022'de ilk ayda kızamık sayısı 84 iken, bu sayı son altı ayda 2 bin 833 oldu. En fazla kızamık vakası ise 782 vakayla haziran ayında olduğu görüldü. Salgının, aşısız ya da eksik aşılı bireylerin salgını olduğunu söyleyen TTB, aşılamada kararsızlıkla etkin mücadele çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 22:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2023 22:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Kızamık vakaları haziranda pik yaptı! TTB'den aşılama çağrısı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye’de kızamık vakalarına artışına ilişkin verileri paylaştı. Buna göre 2023 yılının ilk altı ayında görülen kızamık olgu sayısında bir önceki altı aya kıyasla arttı. TTB’nin, Sağlık Bakanlığı’nca Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirilen vakalardan hazırladığı verilere göre ocak ayında 193 olan kızamık olgu sayısı, seyreden aylarda giderek artarak haziranda 782’ye ulaştı.

Verilerde düşük aşılama oranları ise dikkat çekerken, Sağlık Bakanlığı da kızamık vakalarına ilişkin 81 ilin il sağlık müdürlüklerine yazı gönderdi. Yazıda, eksik aşılıların yoğun bulunduğu tespit edilen yerlerde il sağlık müdürlüklerinin koordinasyonunda ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezleri tarafından oluşturulacak mobil ekipler aracılığıyla aşısız ve eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması sağlanmalı” denildi.

TTB SON 12 AYIN KIZAMIK VERİLERİNİ DERLEDİ

Türk Tabipleri Birliği Türkiye'de artan kızamık vakalarının verilerini 'Kızamık Salgını Sürüyor' açıklamasıyla yayımladı. Açıklamada, "Türkiye’de 2023 yılının ilk altı ayında görülen kızamık olgu sayısında bir önceki altı aya kıyasla çok yüksek oranlarda artış yaşandı. Verilere bakıldığında salgın, yaşına göre aşısız ya da eksik aşılı bireylerin salgını gibi görünmektedir" denildi.

TTB açıklamasında şu önerilerde bulundu:

"Henüz vaka görülmeyen yerlerde, olguların en erken görülme yaşına dayalı olarak belirlenecek alt yaş sınırından (6 ya da 9 ay) itibaren çocukların eksik aşıları hızla tamamlanmalıdır.

Salgın görülen yerlerde 15 yaşın altındaki çocuklar başta olmak üzere epidemiyolojik örüntüye göre salgın kontrol aşılaması yapılmalıdır.

Ek doz aşılama, aşılama takvimindeki aşılamanın yerini almaz. Zamanı gelince takvimdeki aşı uygulanmalıdır. Ek doz aşı ile aralarında en az 4 hafta aralık bırakmaya dikkat edilmelidir.

Kamu otoritesi bölgelere göre aşı oranlarını kamuoyuyla paylaşmalı, alınacak önlemler konusunda başta meslek örgütleri olmak üzere toplum katılımının önünü açmalıdır. Aşı kararsızlığı ile etkin bir mücadele yürütülmelidir."

SADECE HAZİRANDA 782 VAKA

TTB'nin paylaştığı veriler ise şöyle: TTB'nin Türkiye'deki son bir yılda kızamık olgu sayılarını açıkladığı verilere göre, kızamık, önceki altı aya kıyasla çok yüksek artış gösterdi. Verilere göre, son yılın ilk ayı kızamık sayısı 84 iken, bu sayı son altı ayda 2bin 833 oldu. En fazla kızamık vakası ise 782 vakayla haziran ayında olduğu görüldü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.