Hava Durumu

Osmanlı subaylarının kemerlerini üretiyor

Ordulu deri ustası Şekip Duran, Osmanlı döneminde subaylar tarafından kullanılan kemerin aynısını eski usullere uygun olarak el işçiliği ile üretiyor. 

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2023 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2023 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Osmanlı subaylarının kemerlerini üretiyor

Ordulu deri ustası Şekip Duran, Osmanlı döneminde subaylar tarafından kullanılan ve üzerinde ‘Asakir-i Şahane’ yazısı bulunan kemerin aynısını eski usullere uygun olarak teknolojik alet kullanmadan el işçiliği ile yeniden üretiyor. 


  Ham deri ustası Şekip Duran, el işçiliğini konuşturup eski usullere göre deriden çeşitli eşyalar üretmeye başladı. Eski ustaların çalışma koşullarına göre deriye şekil veren Duran, askerlik yıllarında gördüğü ve üzerinde Asakir-i Şahane yazısı ve ay-yıldız bulunan, Çanakkale’de bazı askerler tarafından kullanılan kemer tokasını görünce aynısını üretmeye karar verdi. Duran, bütün işçiliği kendisine ait olan kemer ve tokasını el becerisi ile üretiyor. 





  “Bir kemerin hazırlanması 3 gün sürüyor” 


  Ham deri kullanıldığı için bir kemerin 3 günlük hazırlanma süreci olduğunu kaydeden Duran, “Ben şuanda burada bunu elimizden geldiğince günümüze taşımaya çalışıyorum. Ham deri ile çalıştığım için derinin bazı ön işlemleri oluyor. Müşteriye göre bel ölçüsü alıyor, bir günde bitkisel yağlar ile yağlanıyor bir gün bekledikten sonra boyama ve montaj işlemleri yapılıyor. Toplamda 3 gün sürüyor. Kemerler genellikle doğa tutkunlarının talep ettiği bir ürün. Çünkü dayanaklı olduğu için ekipmanlarını bellerine rahat asabiliyorlar. Emniyet teşkilatımızdan isteyenler oluyor, yine dağlık arazilerde dolaşanlar için üretimleri devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.