Hava Durumu

#Trabzon

Lodoshaber.Com - Trabzon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Trabzon haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı! Haber

Balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı!

Denizlerde, 15 Nisan tarihinde başlayan avlanma yasağı 1 Eylül'de sona erdi. Ağ ve teknelerinin bakımlarını yapmakta olan balıkçılar, yeni sezona hazır.. Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle balıkçılar "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı. Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesi limanında Balıkçılık Av Sezonu Açılışı töreni düzenlendi. Törende kolbastı ve horon gösterisi yapıldı.  Gösterilerin ardından yapılan dua ile balıkçılar denize açıldı. "Yeni sezon hayırlı olsun" Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Milletvekilleri Vehbi Koç, Sibel Suiçmez, ilçe belediye başkanları ve balıkçılar katıldı. Törende bir konuşma yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, hayırlı olsun temennisinde bulundu: 'Bölgemizin ve şehrimizin balıkçılık anlamında en önemli merkezlerinden bir tanesi olan Çarşıbaşı'nda olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün balıkçılık sezonunu açmış olacağız. Balıkçılarımıza bol şans diliyorum. Yeni sezon hayırlı, bereketli olsun hepimiz için.  Sektör temsilcilerimiz balıkçılığın gerek ülke, gerek şehir ekonomisi için ne derece önemli olduğunu ortaya koydular. Balıkçılık sektörü kentimiz için de iyi bir istihdam merkezi. Kafes balıkçılığı anlamında da ileri noktalara giden bir kentimiz var. Yeni sezon sektörün tüm paydaşları için, şehrimiz için ülkemiz için hayırlı olsun.' "Bu derya balıkçıların tarlaları" Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise yaptığı konuşmada, kentte binin üzerinde balıkçıteknesi olduğunu dile getirerek, şunları söledi: 'Karadeniz insanı bir taraftan bu sıfatını bu denizden alıyor. Trabzon’umuzda binin üzerinde balıkçı teknemiz var. 6 bine yakın da denizcimiz var. Bunların hepsi bu denizden ekmeklerini kazanıyorlar. Bu derya aslında onların tarlaları. Bizim denizcilerimize düşen bir taraftan da ekolojik dengenin sağlanmasıdır. İller arasında zaman zaman bir takım sıkıntılar oluyor. Bu sıkıntıların illerin kendi sınırları içerisinde kalması en doğrusu. Balıklar tükenmez değil. Bu kaynak sonsuz değil. Balıkçılarımız ne kadar çok dikkat ederlerse bir sezon sonrasında o kadar bereketli sezon geçireceklerine inanıyorum. Trabzon’daki balıkçılarımızın sorunlarını tek tek dinleyeceğiz. Balıkçı barınaklarının yetersizliğinde bahsedildi. Balıkçılarımızın daha iyi bir sezon geçirebilmeleri için elimizden geleni yapacağız. El birliği ile çalışıp problemlerimizi el birliği ile çözmeye gayret edelim. Balık sezonumuzun bereketli olmasını diliyorum.'

Havalimanında ‘kırmızı kil’ tehlikesi! Haber

Havalimanında ‘kırmızı kil’ tehlikesi!

Hava trafiğine 1957 yılında açılan ve 2022 yılında 16 bin 972 iç hat ve 6 bin 507 dış hat olmak üzere 23 bin 479 sefer gerçekleşen Trabzon Havalimanı, Karadeniz kıyısındaki Türkiye'nin trafikler yönünde en önemli havalimanları arasında yer alıyor. 2 bin 640 metre uzunluğa ve 45 metre genişliğe sahip pist, son günlerde artan yağışlar sonrası yüzeyinde oluşan çatlak ve çökmeler nedeniyle onarıma alındı. Gece boyu süren çalışmalar sonucu havalimanı yeniden uçuş trafiğine açıldı. Aynı sorunlardan kaynaklı 3 yılda 5 kez belirli periyotlarda bakıma alınıp, yaşanan uçuş iptalleriyle gündeme gelen havalimanın pist zemini altında yer alan ‘kırmızı kil’lerin, artan yağışlar nedeniyle asfaltta şişme, kabarma, çatlak ve oturmalara yol açtığı belirtildi. Uzmanlar, özellikle turizm sezonunda günlük 35 uçak seferiyle 4 bin 500 yolcuyu ağırlayan havalimanının pistinde kalıcı çözüm ve ‘kırmızı kil’ tehlikesine karşı, temel iyileştirme yapılıp, pist altının da fore kazıklarla güçlendirilmesini önerdi. 'TEMEL SORUN 'KIRMIZI KİL'LER' Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sorunun kökten çözülmesi gerektiğini belirterek, “Trabzon Havalimanı’nın iki temel sorunu var. Bunlardan bir tanesi pistin kıyı erozyonundan dolayı dar olması. Kıyı erozyonundan dolayı pist sürekli darlaşıyor ve bu dar alandan daha önce yıllarda uçak aşağıya doğru yuvarlanmak durumunda kaldı. Diğer ikinci sorun ise pistte oturmalar, kalkmalar ve şişmeler. Sorunu ortadan kaldırmak için pistin beton ve asfalt kısmı tamamen kazındı ve yenilendi. Havalimanının temel sorunu zemini oluşturan çevre Jeolojisine göre 'kırmızı kil'ler. Yağışların artması, yer altı su seviyesinin zaman içerisinde değişmesi nedeniyle pistte oturmalar ve kalkmalar meydana geliyor. Onarım ve bakımlar yapıldı ancak; bu sürdürülebilir bir uçuş politikası değildir. Yapılması gereken sorunu kökten çözmektir. Yani zemin iyileştirilmesi yapılmalı; fore kazık veya diğer zemin iyileştirme yöntemleri uygulanıp Trabzon Havalimanı'nın daha güvenli bir hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu. 'HAVALİMANI 'S.O.S' VERİYOR' Trabzon Havalimanı'nın 'S.O.S' verdiğini söyleyen Prof. Dr. Bektaş, "Yeni bir havalimanı yapılması proje aşamasında. Ancak bu 5-10 yılı alabilecek bir proje. Sağlıklı, güvenli bir uçuş politikası oluşturmak için bugünkü pistin zemin etüdü ve zemin iyileştirilmesi yapılması lazım. Onarılması ve kalıcı bir çözüm getirildikten sonra uçuşlara açılmalı. Geçici bir süre ile Trabzon Havalimanı'nın üzerindeki uçuşlar, en yakın olan Rize Havalimanı'na aktarılmasında yarar vardır. Bu Trabzon’un turizmini etkilemez. Tam tersine insanlar daha güvenli uçuş politikasına ulaşırlar. Bir, bir buçuk ay yolcular Rize’den Trabzon’a gelebilir. Bu da insanların hayatını garantiye alma açısından ve uçakların güvenli uçuş yapması açısından son derece önemlidir. İkazlarımızı tekrarlıyoruz; şu anda Trabzon Havalimanı S.O.S veriyor. Yani potansiyel tehlikeden acil yardıma geçiş dönemi başlamıştır” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.