Hava Durumu

#Muş

Lodoshaber.Com - Muş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şehit Erkan Selçuk memleketi Muş'ta son yolculuğuna uğurlandı! Haber

Şehit Erkan Selçuk memleketi Muş'ta son yolculuğuna uğurlandı!

Piyade Sözleşmeli Er Erkan Selçuk'un (23) Türk bayrağına sarılı naaşı, Muş Hava Meydan Komutanlığı'ndaki karşılama töreninin ardından Hasköy Merkez Kul Zühdü Camisi'nin avlusuna getirildi. Şehidin öz geçmişinin okunmasının ardından cenaze namazını kıldıran İl Müftüsü İbrahim Demir dua etti. İlçeye bağlı Elmabulak köyü mezarlığına götürülen Selçuk'un cenazesi, dualar eşliğinde gözyaşları arasında toprağa verildi. Şehidin babası Ahmet Selçuk'a Türk bayrağı veren Muş Valisi Avni Çakır, başsağlığı dileyerek "Bundan sonra şehidimiz sadece senin evladın değil, 85 milyonun evladı. Çok zor. Allah sana sabrını verecek. Bir şehit babası olarak beratı ve bayrağı taşıyacaksın. Bundan sonra hepimiz senin ve ailenin emrindeyiz. Çocukların çocuğumuz, kardeşimiz. Allah şehidimizin mekanını cennet etsin." ifadelerini kullandı. Muş'un Varto İlçe Jandarma Komutanlığında görev yapan Jandarma Uzman Çavuş İzzet Selçuk da tören boyunca kardeşinin tabutunun başında bekledi. Askerler ve vatandaşların, şehidin yakınlarını teskin ettiği törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tamer Atay, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Emniyet Müdürü Serkan Karaman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kaymakamlar, kurum amirleri ve askeri erkan katıldı.

Kar kalınlığının 5 metreyi bulduğu yolda zorlu mesai Haber

Kar kalınlığının 5 metreyi bulduğu yolda zorlu mesai

Muş'un Hasköy ve Bitlis'in Mutki ilçelerini birbirine bağlayan, çığ ve tipi nedeniyle sürekli kapanan güvenlik yolunda açma ve genişletme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Kar kalınlığının yer yer 4-5 metreyi bulduğu bölgede, Karayolları 113. Şube Şefliği karla mücadele ekipleri çığ riskine rağmen yol genişletme ve açma çalışmasına yoğun mesai harcıyor.    Karayolları 113. Şube Şefi Mehmet Şerif Andiç, tipi ve çığ riskine rağmen vatandaşların rahat seyahat etmesi için çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, "Karayolları 113. Şube Şefliği ekipleri olarak vatandaşlarımızın rahat bir şekilde seyahat edebilmeleri için 7/24 ulaşım hizmeti vermekteyiz. Özelikle Muş-Kulp ile Muş-Mutki kara yollarında tipi ve çığa rağmen ekiplerimiz karla mücadele çalışmalarına devam ediyor" ifadelerini kullandı.    Sabah açtıkları yolun öğlen çığ ve tipi nedeniyle tekrar kapandığını söyleyen iş makinesi operatörü İdris Karakan ise, "Şu an Bitlis-Muş yolunda çalışıyoruz. Yoğun tipi ve çığ tehlikesi var. Biz açıyoruz çığ düşüyor. Tekrar dönüp çığın düştüğü yeri açıyoruz. Bu yolda yaklaşık 3-4 kilometrede çok fazla tipi oluyor. Zaman zaman vatandaşlar burada mahsur kalıyor. Tipi nedeniyle bazı kesimlerde yer yer 6 metre kar kalınlığı birikiyor. Zor şartlarda çalışıyoruz. Vatandaşların mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Sabaha karşı saat 05.00’te bu yolu açtık ancak öğlen döndüğümüzde tekrar çığ düşmüştü. Yolu ulaşıma açtık ancak çığ tehlikesi devam ediyor" dedi.

Üretici şaşkın: Ocakta arpa ve buğday tarlaları yeşillendi! Haber

Üretici şaşkın: Ocakta arpa ve buğday tarlaları yeşillendi!

Türkiye’nin ekilebilen en büyük üçüncü alanına sahip ve her sene bu mevsimde karla kaplı olan Muş Ovası’nda ekimi yapılan arpa ve buğday tarlaları şimdiden çimlenmeye başladı.    3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye'nin üçüncü ekilebilir alanına sahip Muş Ovası'nda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Kar yağışının olmadığı ovada yapılan incelemelerde buğday ve arpa çimlenmesinin mevsim şartlarına göre normal düzeyde olduğu tespit edildi. Meteorolojik kuraklığın hissedildiğini ancak tarımsal kuraklığın olmadığına değinen ekipler, ekilen güzlük buğday ve arpa tarlalarındaki çimlenmenin ve bitki kök bölgesindeki gelişimin yeterli düzeyde odlunu belirledi. Muş Ovası’nda ekimi tamamlanan ürünler için yorgan görevi gören kar tabakasının oluşması beklenirken, nisan ve mayıs aylarında yağacak yağmur ise buğday ve arpa gelişmesinde etkili olacak.      “Şu an için tarımsal kuraklık görülmemektedir”    Buğday ve arpa tarlalarında incelemelerde bulunan Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Muş Ovası’nda yaşanan meteorolojik kuraklığın tarım alanlarını henüz etkilemediğini belirterek, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bölgesel olarak meteorolojik kuraklıktan bahsediliyor. Üç çeşit kuraklık var. Bunlar meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklıktır. Şu an aralık ve ocak ayı verilerine baktığımızda meteorolojik bir kuraklık ilimizde de görülmektedir. Bizim açımızdan önemli olan tarımsal kuraklıktır. Kasım ayında başlayıp şu ana kadar yapılan buğday ve arpa ekinlerimiz istenilen seviyededir.   Hem kök yapısına baktığımızda hem de gelişimine baktığımızda bir sıkıntı görülmemektedir. Özellikle toprakta 3-4 santimetre derinlikte nem görülmektedir. Muş Ovası başta olmak üzere bütün ovalarda ekimlerin yüzde 90’ı tamamlanmış durumdadır. Bizim için önemli olan kar yağışının olmasıdır. Verim kaybının olmaması için nisan ve mayıs aylarında düşecek yağış miktarı bizim için önemlidir. Eğer bu yağmurlar gelirse Muş Ovası’nda verim kaybının çok az olacağına inanıyoruz. Şu an için tarımsal kuraklık görülmemektedir” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.