Hava Durumu

#Kktc

Lodoshaber.Com - Kktc haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kktc haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC'nin yangın yardımını geri çevirdi Haber

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC'nin yangın yardımını geri çevirdi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Limasol'un Alasa köyü yakınlarında perşembe günü çıkan ve söndürülen orman yangını dün yeniden başladı. Rüzgarın etkisiyle yayılan ve bazı yerleşim yerlerini tehdit eden yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam etti.  Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Dışişleri Bakanlığının yardım talebinde bulunmak için İsrail, Lübnan, Mısır ve Yunanistan ile temas kurduğunu açıkladı. Ürdün'ün gönderdiği 3 helikopterin bölgedeki orman yangınıyla mücadeleye etkin katıldığı bilgisine yer verildi.  Açıklamanın devamında yangının çıkış nedeni ve söndürüldükten sonra tekrar alev almasının sebeplerinin araştırıldığı kaydedildi. İsrail, Lübnan, Mısır ve Yunanistan'dan yardım talebi  Öte yandan orman yangınının dün yeniden başlaması üzerine GKRY İsrail, Lübnan, Mısır ve Yunanistan'dan söndürme çalışmaları için yardım talep edildi.  Yunanistan'ın 2 uçak gönderdiği söndürme çalışmalarına, Ürdün'ün de 3 helikopterle katıldığı bildiriliyor. KKTC'nin teklifi kabul edilmedi  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, orman yangını ile mücadele için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yardım teklifini kabul etmedi. GKRY, KKTC'nin yardım teklifini kabul etmeme sebebi olarak yangın kontrol altına alındığını gerekçe sunuldu.  4 araç hazır bekletiliyor  KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, her ihtimale karşı 4 araç ile 11 personeli Lefkoşa'daki tesislerinde hazır tutuyor. Yetkililerinden alınan bilgiye göre, KKTC, Güney Kıbrıs'ın Limasol kentinin Alasa köyü yakınlarındaki orman yangını söndürme çalışmalarına katılmak üzere arazöz, itfaiye aracı ve sivil savunma personeli gönderebileceğini Rum yönetimine iletti.

Erdoğan'dan dünyaya 'KKTC'yi bir an evvel tanıyın' çağrısı Haber

Erdoğan'dan dünyaya 'KKTC'yi bir an evvel tanıyın' çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;  1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nı önünü açarak sayın Ecevit'i sayın Erbakan'ı sayın Türkeş'i rahmetle ve minnetle anıyorum. Şehitlerin hatırasına sahip çıkan Kıbrıslı kardeşlerimi tebrik ediyorum. Her şey yapıldı her türlü zulüm işlendi ama Türk milleti zalimlere asla boyun eğmedi. Kıbrıs Türkünün direniş azmini ve özgür yaşama iradesini kıramadılar. Türk ordusu 49 yıl önce omuz omuza çarpışarak yazdığı destanla Kıbrıs adasına barış, istikrar, demokrasi ve huzur getirdi.  GERÇEKLERİ GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR Kahraman Mehmetçiğimizin adaya ayak bastığı 20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs Türkünün asla yalnız olmadığını dünyaya bir kez daha göstermiştir. Ada'nın güneyinde ise kendisinin Kıbrıs'ın tek hakimi olarak gören gerçeklerden kopuk zihniyet hala varlığını sürdürüyor. Gerçekleri yani yaptıkları katliamı bu şekilde tüm dünyadan gizlemeye çalışıyorlar. Dünyanın da unutmasına asla izin vermeyeceğiz. Rumların, Kıbrıs Türküne tahammülü yoktur. Kıbrıs Türk tarafının yarım asrı aşkın süre çözüm için ortaya koyduğu müzakerelerden sonuç alınamamasının nedeni budur. Türkiye ve KKTC hiçbir zaman müzakereden kaçmamıştır. Ada’daki gerçekler apaçık ortadayken federal bir çözümün mümkün olmadığını artık herkesin anlaması gerekiyor. Ada'nın iki unsurunun bir arada barış içinde yaşamasının yollarını samimi şekilde aradık. Bütün çabamız Ada'ya getirdiğimiz barışın kalıcı olmasını temin etmektir.  Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği tescil edilmedikçe yeni bir müzakere sürecine girişilmesi söz konusu değildir.  KKTC'Yİ BİR AN EVVEL TANIYIN Ana vatan Türkiye, Kıbrıs Türkünün varlığının, esenliğinin daima güvencesi olacaktır. Şartlar ne olursa olsun, Kıbrıs Türklerinin eşit egemenliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesine yönelik gayretlerimizden geri durmayacağız. Ada’nın kadim ve asli unsuru Kıbrıs Türklerinin ilanihaye dünyadan koparılması, yok sayılması mümkün değildir. BM kürsüsünden tüm dünyaya yaptığım tarihi çağrıyı tekrarlıyorum, gelin Ada’daki gerçeklere daha fazla sırtınızı dönmeyin ve KKTC'yi bir an evvel tanıyın.

KKTC, İsias Otel’i davası için savcı görevlendirdi    Haber

KKTC, İsias Otel’i davası için savcı görevlendirdi   

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde Adıyaman’da yıkılan İsias Otel ile ilgili dava devam ederken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, çoğu ortaokul öğrencisi 35 kişilik sporcu kafilesinin hayatını kaybetmesi ilişkin açılan dava ile ilgili savcı görevlendirdi. Adıyaman Savcılığından gelen adli yardımlaşma talebi doğrultusunda görevlendirilen savcı, İsias enkazında hayatını kaybeden 35 kişinin yakınlarının ifadelerini alacak. KKTC’de elde edilecek deliller ve alınacak ifadeler, Türkiye’de yürütülen dava dosyasında konulacak.      65 kişiye mezar oldu    Adıyaman’daki İsias Otel, 6 Şubat tarihinde saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde ilk sarsıntıda yıkılarak KKTC kafilesinden 35, Türkiye Rehberler Birliği üyesi 30, toplam 65 kişiye mezar olmuştu. Yapılan araştırmalar sonucu otelin yapım aşamasında ihmaller zinciri ortaya çıkmıştı.    En büyük hissedar Ahmet Bozkurt’un öncülüğünde, Efe Bozkurt, Ulviye Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt, Bilge Açık ve Seda Zeren ortaklığında 2021 yılında faaliyete geçirilen otelin daha önce apartman olduğu belirtilmişti. İki apartmanın birleştirildiği, kolonların kesildiği ifade edilmiş, otelin yapı denetiminden geçemediği için mühürlendiği ancak bir süre sonra tekrar faaliyete geçtiği ortaya çıkmıştı.    KKTC’den giden mühendis ve mimarlardan oluşan heyet tarafından yapılan inceleme sonucu otelin beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, çakıl ve kum olarak dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmişti. Raporda, beton karışımının elle yapılan kontrolde dahi kolaylıkla dağıldığı yazılmıştı.      Otel sahipleri tutuklanmıştı    Başlatılan soruşturma kapsamında İsias Otelin sahipleri Ulviye Bozkurt, Şule Özbek, Efe Bozkurt, Ahmet Bozkurt ve Mehmet Fatih Bozkurt gözaltına alınarak adliyeye sevk edilmişti. Adıyaman Adliyesi'ne sevk edilen zanlılardan otelin sahipleri ve yöneticileri Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt, mahkemece tutuklanarak, Siverek Cezaevine nakledilmişti. Diğer şüpheliler Ulviye Bozkurt ve Şule Özbek hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan KKTC’ye ziyaret Haber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan KKTC’ye ziyaret

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, temaslarda bulunmak üzere geldiği KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Londra'da uğradığı sözlü saldırıya değinerek, "Rum ve Yunanların nasıl hazımsız olduklarının bir göstergesidir" dedi.     Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geldi. Oktay, Ercan Havalimanı’nda KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden dolayı KKTC’ye gelemediklerini ifade eden Oktay, “Kıbrıs’a gelen depremzedelerimize misafirperverlikten dolayı teşekkür etmek istedik. Aynı zamanda Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmelerimizi yapacağız. Londra’da Ersin Tatar talihsiz bir olay yaşadı. Rum ve Yunanlıların nasıl hazımsız olduklarının bir göstergesidir. Türkiye olarak Kıbrıs’ın sürekli, her daim, her şartta yanında olduğunu göstermek adına buradayız. Cumhurbaşkanımızın selamlarını getirdik. Türkiye’den selamlar getirdim. Bizim sadece iyi günlerimizde değil, kötü günlerimizde de bir ve beraberi dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha bütün dünyaya göstermiş olduk" ifadelerini kullandı.       Oktay, depremde hayatını kaybedenlerin mezarını ziyaret edecek    Oktay, KKTC'deki programı çerçevesinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Adıyaman'daki İsias Otel'de hayatını kaybeden KKTC'li öğrencilerin Gazimağusa Kabristanlığı'ndaki mezarlarını da ziyaret edecek. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile görüşecek olan Fuat Oktay, 2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nın imza törenine ve ardından düzenlenecek ortak basın toplantısına katılacak. Oktay, Gazimağusa'daki Polat Paşa Camii'nde iftar yapacak.       Tatar ile görüşme yarın     KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yarın görüşecek olan Fuat Oktay, Türkiye'den gelen depremzedeleri evlerinde misafir eden ailelere de ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ayrıca AK Parti KKTC Ülke Temsilciliği Teşkilatı üyeleriyle Lefkoşa'da buluşarak, Hala Sultan Camii'ndeki iftar programında KKTC'li vatandaşlarla bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan BM'ye KKTC çağrısı Haber

Dışişleri Bakanlığı'ndan BM'ye KKTC çağrısı

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıs Adası’nda konuşlu BM Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini 30 Ocak 2023 tarihinde aldığı 2674 (2023) sayılı kararla bir yıl uzatmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın sözkonusu kararla ilgili olarak yaptığı açıklamayı tümüyle destekliyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin raporlarında yer almamasına rağmen, Konseyin sahadaki gerçeklerden kopuk bir şekilde KKTC'nin iki devletli çözüm yönünde ortaya koyduğu iradeyi yok sayarak, defalarca denenmiş ve başarısız olmuş çözüm modellerinde ısrar ettiği görülmektedir. Bu durum sağduyu ve iyi niyetle bağdaşmamakta, Konseyin Ada’da gerçek anlamda bir çözümü teşvik etmek yerine, Kıbrıs Rum tarafının güdümünden çıkamadığını göstermektedir” ifadeleri kullanıldı. “BM Güvenlik Konseyi bir kez daha, Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık ve hukuk dışı ambargoları da görmezden gelmiştir” BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs Türk halkına uygulanan hukuk dışı ambargolara göz yumduğu belirtilen açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi bir kez daha, Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık ve hukuk dışı ambargoları da görmezden gelmiştir. Kararda KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın 1 ve 8 Temmuz 2022 tarihli mektuplarıyla BM Genel Sekreteri’ne ilettiği, Ada’nın birçok ihtiyacına cevap verebilecek, gerçekçi, yapıcı ve samimi işbirliği önerileri yok sayılarak iki taraf arasında işbirliği çağrısı yapılması ise bir başka çelişkidir” ifadelerine yer verildi. “Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz ki Maraş KKTC toprağıdır” Maraş’ın KKTC toprağı olduğu vurgulanan açıklamada, “Kararda Maraş ile ilgili olarak yer verilen hususları reddediyor, bölgede KKTC makamlarınca yasal mülk sahiplerinin haklarına riayet edilerek ve Ada’daki iki halkın yararı gözetilerek yapılan ve yapılacak olan çalışmalara desteğimizin tam olduğunu yineliyor; Konseyi mülklerine geri dönmek isteyen Kıbrıslı Rumları engellemeye çalışan GKRY’nin samimiyetsiz tutumunu desteklemekten vazgeçmeye davet ediyoruz. Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz ki Maraş KKTC toprağıdır” denildi. Dışişleri Bakanlığı KKTC’yi tanıma çağrısı yaptığı açıklamasında, “BMBG’nin görev süresi uzatılırken KKTC’nin rızası bir kez daha alınmamıştır. Bunun BM’nin yerleşik uygulamalarına aykırı olduğu ve BMBG’nin KKTC makamlarının iyi niyeti çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebildiği defaatle kayda geçirilmişti. BMBG’nin KKTC topraklarındaki faaliyetlerini hukuki zeminde sürdürmesi elzemdir. KKTC makamlarının bu hususta atacağı adımlara tam destek vereceğimiz bilinmelidir. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün yolunu açacak ortak zemin sahadaki gerçekleri temel almalıdır. Bu çerçevede, Güvenlik Konseyini ve uluslararası toplumu Kıbrıs Adası’nda iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğu gerçeğinden hareketle Kıbrıs Türk halkının müktesep hakları olan, egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye, KKTC’yi tanımaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.