Hava Durumu

Japonya ve AB'ye Türk somonu!

Ordu’da yaklaşık 25 yıl önce deneme amacıyla üretimine başlanan ve olumlu sonuçlar alınan gökkuşağı alabalığı cinsi olan ‘Türk somonu’, Rusya, Japonya ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Japonya ve AB'ye Türk somonu!

Ordu’da yaklaşık 25 yıl önce deneme amacıyla üretimine başlanan ve olumlu sonuçlar alınan gökkuşağı alabalığı cinsi olan ‘Türk somonu’, Rusya, Japonya ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, il genelinde kültür balıkçılığı üretiminde toplam kapasitenin son 10 yılda 4 katına çıkartılarak 6 bin 262 tona ulaştığını, 2022 yılında 5 bin 500 ton ürün elde edildiğini belirterek, “Bu haliyle su ürünleri yetiştiriciliği ilimiz ekonomisine oldukça önemli bir katkı sağlamakta, yıllık yaklaşık 550 milyon TL katkı sağlanıyor” dedi. 

  Perşembe ve Altınordu ilçelerinde yaklaşık 1 kilometre açıklarda kurulan kafeslerde üretilen, aynı zamanda Mesudiye ilçesindeki Topçam Barajı’nda da üretimi yapılan Türk somonu, yurt içi ve yurt dışında sofraları süslüyor. Daha çok Rusya ve Japonya ile Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen Türk somonu, bir yandan üretim ve ihracatını arttırırken, bir yandan da üretimi ve paketleme fabrikalarında çalışan işçi sayısı da artmaya devam ediyor. 



  Ordu genelinde deniz sahasında 7 adet kültür balıkçılığı yapılan büyük işletme bulunurken, Topçam Baraj Gölü’nde ise toplamda 3, iç sularda da 22 adet küçük tesis bulunuyor. Bu tesislerin yıllık üretim kapasitesi 6 bin 262 tona ulaşırken, 2022 yılında 5 bin 500 ton civarında ürün elde edildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.