Hava Durumu

Renk psikolojisine göre evde hangi renkleri kullanmalı?

Ev dekorasyonunun ve renklerin insan psikolojiisi ve ruh sağlığı üzerinde etkili olduğunu öne süren bir araştırma, özellikle renk konusunda dikkatli olmanızı öneriyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2023 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2023 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Renk psikolojisine göre evde hangi renkleri kullanmalı?

Uzmanlara göre evinizin dekorasyonu ve kullandığınız renkler, huzurunuzu büyük ölçüde etkiliyor. Çinlilere özgü feng shui'ye göre evinizde kullandığınız mobilyalar ve dekor, modunuzu olumlu ya da olumsuz olarak etkiliyor.

ABD'deki Minnesota Üniversitesi, birinci sınıfa giden 30 öğrenci ile bir çalışma yaptı. Yapılan araştırmada, kırmızı renkteki bir odanın yeşil renkteki bir odaya kıyasla öğrencilerin stres seviyesini artırdığı gözlemlendi.

İşte ruh sağlığınıza iyi gelen ve modunuzu yükselten renkler...

Yeşil

Doğa ile özdeşleştirilen yeşilin stres seviyelerini azalttığı ve pozitif duyguları teşvik ettiği biliniyor. Pastel tondaki yeşil renklerin ise odaklanma süresini ve verimliliği artırdığı öne sürülüyor.

Mavi

Mavi gibi soğuk renklerin sakinleştirici bir etkisi olduğu düşünülür. Kan şekerini düşürme ve uykusuzluğu engellemede etkili olan mavi renkler, yatak odası için mükemmel bir renk olabilir.

Açık pembe ya da pembe

30 öğrencinin katıldığı araştırmada pembe tonlarının stres seviyesini azaltabildiği gözlemlendi. İsviçre’deki hapishanelerde mahkumların pembe odalara yerleştirildiği ve psikologların ofislerini özellikle pembe seçtiği belirtiliyor.

Beyaz

Temizlik ve tazelikle ilişkilendirilen beyaz, aynı zamanda sakinlik ve huzur veriyor. Genel anlamda beyaz olarak nitelendirilse de koyu beyazlardan veya grilerden kaçınmakta fayda var.

BU RENKLERDEN UZAK DURUN!

Araştırma sonuçlarına göre psikolojiyi kötü etkileyen renkler ise şöyle;

Kırmızı
Kırmızı oldukça güçlü ve baskın bir renk. Ancak bu rengin, stres, anksiyete ve öfkeyi tetiklediği vurgulanıyor.

Gri

Nötr bir renk gibi görünse de gri ne eviniz ne de yatak odanız için ideal bir renk değil. Gri genellikle kasvet, soğukluk ve depresyonla ilişklendiriliyor. Gri, özellikle endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılan bir renk.

Parlak sarı

Heyecan, mutluluk ve Güneş ışığıyla ilişkilendirilen parlak sarı, uzmanlara göre ev dekorasyonu için uygun bir renk değil. Parlak sarının uyumaya çalışırken verimsiz olabileceği savunuluyor.

Koyu kahverengi veya siyah

Ev dekorasyonunda karanlık ve iç karartıcı hissettiren renklerden uzak durmak gerekiyor. Koyu renkteki renkler üzüntü, yalnızlık ve korku hissettirebilir. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.