Hava Durumu

Bulguru yıllarca yanlış tüketmişiz!

Bulguru nasıl tüketmek gerekir?

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2023 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2023 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Bulguru yıllarca yanlış tüketmişiz!

Bulgur kelimesi Türk kökenlidir ve buğdaydan gelen bir maddeyi ifade eder. Orta Doğu gastronomisinde insanlar eski zamanlardan beri bulguru tüketiyorlar.

Bugün, dünyanın her yerinde kullanılan bulgur, aslında, Paraguay ve Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinde de çeşitli yemeklerde de kullanılıyor, ancak buralarda burgol buğdayı olarak adlandırılıyor.

Journal of Food Science and Technology’de yer alan araştırmaya göre bulguru üretirken bu süreçte meydana gelen tüm adımlar belirli faydalar sağlıyor. Küf ve böcek saldırılarıyla kontaminasyona karşı direnç sağlarken, pişirme yoluyla enzimlerin inaktivasyonunu sağlar.

Bu hazırlık süreci aynı zamanda buğday tanesinin besin kalitesini de iyileştiriyor. Sadece çekici bir tat vermekle kalmıyor, aynı zamanda gıdanın raf ömrünü de uzatıyor Bu nedenle, hızlı tüketim için aynı zamanda ucuz olan bir ürün elde edilmiş oluyor.

BULGURUN BESİN DEĞERİ

Bulgur, buğdayla aynı besin özelliklerine sahiptir. Bulgurun sağlıklı biyoaktif bileşenleri ile ilgili araştırmaya göre, bu yiyecek proteinler, kompleks karbonhidratlar ve doymamış yağlar içerir. Bu nedenle, temel bir makro besin kaynağıdır.

Dahası, bulgurda diyet lifi, demir, magnezyum, selenyum, fosfor ve çinko bulunur. Lif, özellikle, kabızlık ile ilgili mide-bağırsak bozuklukları olan kişiler için yararlı olan bir maddedir. Düzenli tüketimi peristaltik hareketleri stabilize eder ve kabızlığı önler.

Son olarak bulgurun bir antioksidan ve vitamin kaynağı olduğuna dikkat etmelisiniz. Fenolik asitler, hücresel yaşlanmayı destekleyen serbest radikalleri bloke ederek etki eder, bu nedenle bunların diyete eklenmesinin insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri vardır.

BULGURUN FAYDALARI NELERDİR?

Bu gıdanın düzenli tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden bazıları, gliseminin düzenlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile ilgilidir. Aynı zamanda kilo verme planlarına katkısı da yadsınamaz.

NORMAL KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNİ KORUR

Bulgur, diğer tahıllara göre düşük glisemik indekse sahiptir. Bu, içerdiği diyet lifi miktarından kaynaklanmaktadır. Aslında, bu bileşenin yaptığı şey şekerin emilimini azaltmaktır. Bu sayede dolaşımdaki normal şeker seviyelerini korur. Bu nedenle, tip 2 diyabet için koruyucu bir besin olarak da görülüyor.

HÜCRE HASARINI ÖNLER VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ İYİLEŞTİRİR

Bu besin antioksidan maddeler, özellikle fenolik bileşikler ve E vitamini sağlar. Bu sayede hücreleri reaktifler ve toksik bileşenlerin neden olduğu hasardan koruduğu için bağışıklık sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. Ayrıca içerdiği mineraller metabolizma için vazgeçilmezdir.

BULGUR HAKKINDA UNUTULMAMASI GEREKENLER 

Gördüğünüz gibi, bu tipik Orta Doğu yemeği, tam buğday ile aynı besin özelliklerine sahiptir. Bu nedenle düzenli tüketimi faydalıdır. Glisemi dengesine ve bağışıklık sisteminin işlevlerine yardımcı olur.

Üstelik hazırlama süreci sayesinde kısa sürede pişirilebilmektedir. Hoş bir tada sahiptir ve birçok tarife dahil edilebilir.

Eğer denemediyseniz, ne bekliyorsunuz? Unutmayın, çölyak hastalığınız, gluten intoleransınız veya buğday alerjiniz varsa bulgurdan uzak durmalısınız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.