Hava Durumu

Erdoğan ve Zelenskiy arasında kritik görüşme!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşme gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2023 20:28
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2023 20:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Erdoğan ve Zelenskiy arasında kritik görüşme!

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde: Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, UkraynaDevlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin talebi üzerine gerçekleştirilen telefongörüşmesinde, liderler Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması konusunu detaylarıyla ele aldı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin barışı hakim kılmak için yoğun bir gayret ortaya koyduğunu ifade etti.

'TAHIL GİRİŞİMİNİN DEVAMINI SAĞLAYACAĞIZ' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan gün içerisinde Tahıl Koridoru Anlaşması ve gündeme ilişkin birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Onların bu görüşlerine katılmıyorum. Tam aksine biz, şu anda Rusya ile ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Gerek Dışişleri Bakanım Hakan Bey gerek MİT Başkanım İbrahim Bey görüşmelerini devam ettiriyorlar. Görüşmelerle birlikte çok yakın bir zamanda Sayın Putin ile ama telefon diplomasisi ama aramızda daha önce konuştuğumuz Türkiye ziyareti ile inşallah bu işi belli bir yere bağlayacağız. Rusya’nın da bazı beklentileri var. Bunların aşılması halinde Rusya bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana.

Karadeniz Tahıl Girişiminin sonlandırılmasının küresel gıda fiyatlarını artırmasının yanı sıra bazı bölgelerde kıtlık ve ardından yeni göç dalgalarına kadar uzanan bir dizi etkisi olacaktır. Bunun önüne geçmek için inisiyatif almaktan geri durmayız. Sayın Putin ile konuyu etraflıca konuşarak, bu insani hareketin devamını temin edeceğimize inanıyorum. Kendisinin de Batılı ülkelerden bazı beklentileri olduğunu biliyoruz. Bu konuda da Batılı ülkelerin harekete geçmesi gerekmektedir. Karadeniz Tahıl Girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyondan fazla tahılın sevkini sağladık. Küresel salgının, ekonomik krizin ardından sonuçları çok daha ağır olacak küresel bir gıda krizinin önüne geçtik.

Sonuçları itibariyle bu kadar hayati olan bir girişimin devam etmesi insanlığın hayrınadır. Diplomasinin tüm enstrümanlarını kullanacak, tüm gayretimizi bu meseleye yoğunlaştıracağız. Savaş ortamında insanlığa hizmet eden bir uzlaşı sağlandı ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye’ye dönüşte Sayın Putin ile görüşmelerimi gerçekleştireceğim. Öncelikle telefon diplomasisini kullanacağız. Sayın Putin’in ağustos ayında planlanan ziyareti de gerçekleşirse bu hususları tüm ayrıntısıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız.

BAKAN FİDAN'DAN TAHIL ANLAŞMASI AÇIKLAMASI: RUSYA'NIN MASAYA DÖNMESİNİ İSTİYORUZ

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Rusya tarafından bir beyanat var. BM Genel Sekteri ile yaptığımız görüşmede de hemfikir kaldık. Rusya tarafının neden bu anlaşmadan çekildiğini ve uzatmadığı konusunda birtakım detaylı sebepler aldık. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Rusya'nın masaya getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun dışındaki çözümlerin güvenliği tehlikeye atacak çözümler olma ihtimali fevkalade yüksek. Umarım en kısa zamanda bu kriz çözülür, tahıl anlaşmasıyla beraber 33 milyon tahıl dünya marketlerine ulaştı. Bu tahılın ulaşmaması durumunda dünya gıda güvenliği büyük tehlikeye girecek. Tekrar hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.