Hava Durumu

AÜ Rektörü Özkan'dan Nobel hedefi: Aday gösterilirse...

Prof. Dr. Özlenen Özkan, dünyada tüm rahim nakillerinin "Ömer Özkan" tekniği ile yapıldığını belirterek, "Eğer Nobel’e aday gösterilirse alacağını düşünüyorum" dedi. 

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2023 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2023 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
AÜ Rektörü Özkan'dan Nobel hedefi: Aday gösterilirse...

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, dünyada tüm rahim nakillerinin, "Ömer Özkan" tekniği ile yapıldığını kaydederken, "Bütün dünyada kullanılan bizim kullandığımız teknik. Özkan ekibinin yaptığı tekniktir. Eğer Nobel’e aday gösterilirse alacağını düşünüyorum" dedi. 


  AÜ Rektörü Özlenen Özkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü çerçevesinde kentte görev yapan gazetecilerle sosyal tesislerde bir araya geldi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş’ın da katıldığı programda açıklamalarda bulunan Özkan, Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirdikleri otoparkın kısa süre sonra hizmete gireceğini bildirdi. Çocuk ve kadın doğum hastanesinin yapılması gibi bir hedefinin olduğunu da dile getiren Özkan, hasta yakınları için yapılan oteldeki çalışmaların birkaç ay içinde tamamlanacağını bildirdi. 
 
  "Rahim nakli için çok talep var" 


  AÜ’de birçok başarılı nakille ilklere imza attıklarını hatırlatan Özlenen Özkan, Sağlık Bakanlığına yaptıkları başvurunun onaylanmasının ardından akciğer nakline de başlayacaklarını işaret etti. Yaptıkları rahim nakillerinden Derya Sert ve Havva Erdem’in bebeklerini dünyaya getirdiğini işaret eden Özkan, "Rahim nakli için çok fazla talep var, bu başvuru sayısının karaciğer ve böbrek nakli bekleyenleri geçebilir" diye konuştu. 


  Çok fazla kadının rahim nakline ihtiyacı olduğunu gördüklerini ifade eden Özkan, "Biz sadece rahimi doğuştan olmayanlara değil, bir şekilde rahmini sonradan kaybeden kadınlara da bu ameliyatı yapacağız. Değişik şekilde cinsiyet değişimi için başvuranlarda oluyor. Bunlar gerçekçi şeyler değil tabii ki. Dünyada da geçerli değil. Bu anlamda sadece kendi yumurtası olan evli, sperm sıkıntısı olmayan çiftlere yapılacak. Bu ameliyatın amacı kendi çocuğunu taşımasıdır. Türkiye’den ve yurt dışından ciddi bir talep var. Eğer mevzuat gündeme gelirse belirlenen merkezler bu ameliyatı yapacaktır" şeklinde konuştu. 



 

  "Nobel'lik bir iş" 


  Bu başarılı operasyonun Nobel Ödülü noktasında düşünceleri sorulan Özkan, "Bakıldığı zaman dünyada Nobel’i böbrek, karaciğer nakli, tüp bebek almış. Bu ameliyatta üreme fizyolojisinde bir çığır açtı. Asla üreyemeyecek bir insana kendi bebeğini doğurma şansı verdi. Bu anlamda bu durum Nobel için çok uygun bir durum. Uzun zamandan beri bir kliniğe verilmemiş bu ödül. Tıp Nobel’i insanlığa faydası olan, yaygın olan prosedürlere göre veriliyor. Bütün dünyada kullanılan bizim kullandığımız teknik. Özkan ekibinin yaptığı tekniktir. Eğer Nobel’e aday gösterilirse alacağını düşünüyorum. Ameliyatın yavaş yavaş bu kriterleri sağladığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.