Hava Durumu

#Zirve

Lodoshaber.Com - Zirve haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zirve haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

5 ülkenin Dışişleri Bakanları Ürdün’de buluştu Haber

5 ülkenin Dışişleri Bakanları Ürdün’de buluştu

Suriye, Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Ürdün dışişleri bakanları, 2011'de Suriye'nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasından bu yana ilk kez bir araya geldi. Ürdün’ün başkenti Amman’daki görüşme sonrası yazılı açıklama yayınlandı. Açıklamada, Suriye ile ilişkilerin nasıl normalleştirileceğinin, yerinden edilmiş milyonlarca Suriyelinin gönüllü olarak evlerine dönüşünün ve Suriye sınırları boyunca uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin ele alındığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Suriye'nin Ürdün ve Irak sınırlarından uyuşturucu kaçakçılığına son verilmesine yardım etmeyi kabul ettiği aktarıldı.    Suriye, Arap devletleri ve Batı tarafından son derece bağımlılık yapan captagon adlı uyuşturucu maddeyi üretmek ve kaçakçılığını organize etmekle suçlanıyor.      "Suriye ve Suriyelilerin yaşadığı gerçeklikte iyileşmeye yol açacak adımlar atılmalı"    Görüşmenin ardından açıklama yapan Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, görüşmenin çatışmanın sona erdirilmesi için "bir başlangıç olduğunu ve sürecin devam ettiğini" söyledi. Safadi, "Suriye ve Suriyelilerin yaşadığı gerçeklikte iyileşmeye yol açacak adımlar atılmalı" dedi.    Görüşmede Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşünün ele alınıp alınmadığı sorusuna Safadi, kararın Birlik tarafından alınması gerektiğini söyledi.

 Mısır Dışişleri Bakanı Şükri: Cumhurbaşkanları düzeyinde zirve olabilir Haber

 Mısır Dışişleri Bakanı Şükri: Cumhurbaşkanları düzeyinde zirve olabilir

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetine icabetle Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Gerçekleştirilen görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ile Mısır ilişkilerinin hızlı bir şekilde geliştiğine değinen Şükri, "Bunun devamını diliyorum. Belirli neticeleri belirleyeceğiz. Bu neticeler doğrultusunda daha fazla anlayış olacaktır. Bundan sonra hangi adımları atacağız onları görüşeceğiz. Aynı zamanda diplomatik temsilciğinin uygun bir zamanda açıklanması konusunda da hemfikiriz. Buna paralel olarak da cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin kurulması söz konusu olacaktır. Yıllardır devam ediyor bu ilişki. Ancak son aylarda daha da aktifleşerek yeni bir açılımla birlikte devam etmektedir” ifadelerini kullandı.    Filistin konusunu ele aldıklarını ve bu konuda ortak çaba harcanması gerektiğini dile getiren Şükri, "Mescid-i Aksa’ya ve kutsiyetine saldırılar oldu. Bu ibadet özgürlüğüne mutlaka saygı duyulması gerekmektedir. Oranın statüsünün değiştirilmemesi gerekmektedir. Bu bizim için çok önemli. Çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz ve İsrail’e tek taraflı bu saldırılarını durdurmamız lazım. Filistinlilerin mallarına, mülklerine ve bildiğiniz gibi evlerini yıkıyorlar. Filistin yönetiminin egemen olduğu bölgelere saldırılar düzenliyorlar. Bunların durdurulması, yerleşim sahalarının genişletilmemesi bizim için önemli” diye konuştu.    10 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunun altını çizen Şükri, "Artırmak için her iki hükümet çabalarını sürdürecektir. Yatırımcıların her iki ülkede de desteklenmesi önemli. Bunların hepsi ortak olumlu faydalardır. Hükümet kurumları ve diğer konulardaki gelişmeler çok önemli. Bu ilişkileri daha da geliştirecektir. Yeni alanların açılması önemli. İş birliği imkanlarımız çok. Buna birçok örnek verebiliriz” dedi.    Şükri, enerji konusunda da Türkiye ile iş birliğinin olduğunu belirterek, “Türkiye, en fazla Mısır’dan LNG ithal eden ülkelerden biridir. Burada yatırımları var. Biz istiyoruz ki bütün alanlarda iş birliği artsın. Özellikle enerji alanında ve aynı zamanda yenilenebilir enerji konusunda da bunu istiyoruz. Potansiyel var” açıklamasında bulundu.

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi yarın Ankara'da Haber

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi yarın Ankara'da

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, “Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” teması altında yarın Ankara’da gerçekleştirilecek.        Azerbaycan’ın teklifi üzerine gerçekleştirilecek olan  Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü zirvesi hakkında İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, “Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın evsahipliğinde, ‘Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım’ teması altında, 16 Mart 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecektir. Azerbaycan’ın teklifi üzerine düzenlenen Olağanüstü Zirve’ye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Cömert Tokayev, Kırgız Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülkeleri temsilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orban ve Türkmen Halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Sayın Gurbangulu Berdimuhamedov iştirak edecektir. Geçtiğimiz sene icra edilen Semerkant Zirvesi’nde gözlemci statüsü elde eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilk defa bir TDT Zirvesi’nde yer alacaktır. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük depremler karşısında, Türkiye’yle dayanışma sergilemek amacıyla toplanacak olan Olağanüstü Zirve’de, afetler ve etkileriyle mücadelede işbirliğinin geliştirilmesine dair konular ele alınacak, müşterek gündemde yer alan hususlar hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Zirve vesilesiyle ayrıca, mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapacaklardır” ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.