Hava Durumu

#Zam Oranı

Lodoshaber.Com - Zam Oranı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zam Oranı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Asgari ücret Temmuzda ne kadar artar? İşte senaryolar... Haber

Asgari ücret Temmuzda ne kadar artar? İşte senaryolar...

Asgari ücret zammı 2023 Temmuz için ne kadar olacak? diye merak edilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan açıklama geldi. TÜİK tarafından dün açıklanan enflasyon rakamlarını işaret eden Erdoğan, enflasyonun yüzde 43'e düştüğünü ve daha da düşeceğini belirterek, "Çarşı pazardaki pahalılığı yine biz aşarız. Refah kaybını telafi ediyoruz" dedi. Erdoğan, Temmuz’da maaşlara zam sinyali vererek, "Çalışanları ve emeklileri daha da rahatlatacağız" açıklamasında bulundu. Şimdi tüm gözler Haziran ayı enflasyon verisinin açıklanacağı Temmuz ayına çevrildi. Tıpkı emekli ve memurlar gibi bu yıl da Temmuz’da ara zam alacak milyonlarca asgari ücretli çalışan, yeni maaşlarını hesaplamaya başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ise 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanacağı Temmuz ayı öncesi toplanacak. Haziran ayında işçi, işveren ve hükümetten oluşan komisyonu uzlaşma müzakereleri yürütecek. Bakanlık şimdiden saha çalışmalarıyla TÜİK'in verilerini destekleyen saha çalışmalarını gerçekleştiriyor. EN DÜŞÜK ZAM ORANI BELLİ OLDU Nisan ayı enflasyon rakamları sonrası 4 aylık rakamlar netleşti. 4 aylık enflasyon oranı yüzde 15,21 oldu. 4 aylık kesinleşen enflasyonun belli olmasıyla asgari ücrete de en az yapılacak zam oranı netleşmişti. Böylece yüzde 8.506 TL olan net asgari ücret şimdiden 9.799 TL olarak hesaplandı.   ASGARİ ÜCRET 2023 NE KADAR OLACAK? Sabah’tan Mete Dirice’nin haberine göre, 6 aylık enflasyon rakamlarının ise kuvvetle muhtemelen yüzde 21,43-26,61 aralığında olması bekleniyor. Refah payı ile dikkate alındığında asgari ücret zammı için 3 formül öne çıktı. Birinci seçenek yüzde yüzde 25 zam formülü. İkinci seçenek yüzde 30 üçüncü seçenek de yüzde 35 oldu. TÜM MAAŞLARA VERGİ AYARI GELİYOR Çalışanların maaşlarına vergi ayarı yapılarak alım gücünün artırılması hedeflenecek. Yeni düzenleme ile beraber ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek çalışanların gelirlerini artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Burada işçi tarafını temsilen TÜRK-İŞ ve işveren tarafını temsilen TİSK'in görüşleri alınarak taslak çalışmalar yapılıyor. YÜZDE 25 FORMÜLÜ Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması durumunda net ücret 10.633 TL brüt ücret ise 12.510 TL olacak. YÜZDE 30 FORMÜLÜ Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Böylece enflasyonun üzerinde zam belirlenerek, yeni ekonomi modelinin meyvelerinden olan milli gelir artışları tabana yayılacak. YÜZDE 35 FORMÜLÜ Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 35 zam yapılması durumunda net ücret 11.475 TL brüt ücret ise 13.500 TL olacak. Bu durumda Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama söz konusu olacak.

Gözler pazarlıkta... 700 bin işçinin zam talebi belli oldu! Haber

Gözler pazarlıkta... 700 bin işçinin zam talebi belli oldu!

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde son dakika gelişmesi yaşandı. Türk-İş ve Hak-İş taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletti. Kamuda 700 bin işçiyi ilgilendiren 2 yıllık zam oranının belirleneceği sözleşme görüşmelerinde, taban ücretlerin brüt 15 bin liraya yükseltilmesi, bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve birinci altı ay yüzde 45 zam yapılması talebinde bulunuldu. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde taban ücretlerin brüt 15 bin liraya yükseltilmesi, bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve birinci altı ay yüzde 45 zam yapılması talebinde bulundu. Mynet'in haberine göre iki konfederasyon tarafından yapılan ortak açıklamada, 2023-2024 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne ilişkin ortak taleplerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasına (TÜHİS) iletildiği belirtildi. Açıklamadaki talepler arasında ilk sırada, toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri 15 bin liranın altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerinin 15 bin liraya çekilmesi yer aldı. YÜZDE 15 REFAH PAYI TALEBİ İşçilerin ücretlerinin 15 bin lira taban ücrete çekilmesinin ardından bütün ücretlere yüzde 15 oranında refah payı ilave edilmesi istenerek, diğer talepler şöyle sıralandı: "Refah payı ilave edildikten sonra, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci altı ay için yüzde 45 oranında zam yapılacak. Diğer altı aylık dönemlerde, işçilerin aldıkları brüt çıplak ücretlerine (aylık/günlük/saatlik) yüzde 5 fazlası oranında zam yapılacak. 2023 İÇİN HER AY 2.500 TL SOSYAL YARDIM ÖDEMESİ Toplu iş sözleşmelerinde 6772 sayılı Kanuna göre ödenen ilave tediye, kapsamdaki tüm işçilere (Belediye şirketleri ve il özel idare şirketleri dahil) ödenir. İş bu ilave tediye dışında işçilere toplu iş sözleşmesi ile ödenen ikramiye gün sayısı 60 günden az olan iş yerlerinde ikramiye gün sayısı 60 güne tamamlanacak. Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere, sosyal yardım olarak 2023 yılı için her ay net 2 bin 500 lira, 2024 yılı için her ay net 3 bin 500 lira olarak ödenecek."

Gözler enflasyonda: Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Haber

Gözler enflasyonda: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?

Asgari ücrete 2023'te yapılan zammın ardından milyonlarca memur ve emeklinin yeni yılda alacağı zam oranı merak konusu oldu. Memurlar, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının belirlenmesinde 6 aylık enflasyon verileri kritik önem taşıyor. Yarın açıklanacak aralık ayı enflasyon rakamıyla birlikte zam oranı da ortaya çıkacak. Netleşecek rakamın üzerine de refah payı verilmesi bekleniyor. Peki, 2023 memur ve emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak? Memur ve emekli maaşına yapılacak zam oranlarına ilişkin yapılan her açıklama yakından takip ediliyor. Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı oranında belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor. REFAH PAYI BEKLENTİSİ Kasım ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte 5 aylık veriler ortaya çıktı. Buna göre; 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 14,04, enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise yüzde 15,04 oldu. TÜİK tarafından 3 Ocak Salı günü açıklanacak olan enflasyon oranlarının ardından memur maaşlarına yapılacak zam oranı netlik kazanacak. Bu rakamlara refah payı da eklenmesi bekleniyor. Reuters'ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) gıda, konut ve ev eşyası kalemleri öncülüğünde aralıkta aylık yüzde 2,7 artması yıllık olarak ise baz etkisiyle yüzde 84,39'dan yüzde 66,8'e düşmesi bekleniyor. Ankette aralık ayı için aylık enflasyon tahminleri yüzde 1,4 ila yüzde 4,1 arasında yer alıyor CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA Rakamın netleşmesine kısa bir süre kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamada bulundu. Erdoğan, "Ülkemizin zenginliğini çalışanlar başta milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla yapacağız" ifadelerini kulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.