Hava Durumu

#Yök

Lodoshaber.Com - Yök haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yök haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yurt dışında okumak isteyen öğrencilere "sahte üniversite" uyarısı Haber

Yurt dışında okumak isteyen öğrencilere "sahte üniversite" uyarısı

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, bazı aracı eğitim danışmanlık kuruluşlarının, YÖK tarafından tanındıklarını ileri sürdükleri üniversitelerin mezunlarına her halükarda denklik verileceği yönünde duyurular yaptıklarının, bazı üniversitelerin de tanıtımlarında "sınavsız üniversite", "mezuniyet sonrası şartsız denklik" gibi ifadeler kullandıklarının tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, yanıltıcı ve yalan içeriklere ilişkin gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığı bildirildi. "Sahte içeriklere kanmayın" YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, özelikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitimle diploma vaadinin karşılığının bulunmadığını belirterek, 'Bu tür sahte içerikler hiç eğitim alamama, iddia edilen nitelikte eğitim alamama ya da denk bir diploma programı olmaması sonuçlarını doğurabilir.' ifadesini kullandı. YÖK'ün tanıdığı yükseköğretim kurumları e-Devlet'ten öğreniliyor Özvar, öğrencilerin öğrenim görmeyi planladıkları yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını kontrol etmesi gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti: 'Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz, Kurulumuz tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarını e-Devlet'ten görebilir. 'https://www.turkiye.gov.tr/yok-okul-tanima-belgesi-sorgulama' internet adresinden gerekli kontrolleri sağlayabilir ve bunu kanıtlayıcı dokümanları alabilirler. Öğrencilerimiz e-Devlet'te bulamadıkları yükseköğretim kurumlarını mutlaka Kurulumuza sorarak teyit etmeliler. Öte yandan öğrenciler '0850 470 09 65' numaralı telefondan Yükseköğretim Kurulunun çağrı merkezine ulaşarak konuya ilişkin sorularına cevap bulabilirler.'

YÖK Başkanı Özvar tercih yapacak adaylara tavsiyelerde bulundu Haber

YÖK Başkanı Özvar tercih yapacak adaylara tavsiyelerde bulundu

YÖK Başkanı Özvar, 2023 YKS sonuçlarına göre tercih yapacak adaylara önerilerde bulundu. Özvar, “Bildiğiniz üzere 27 Temmuz’da başlayan ve 8 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan tercih dönemi içerisindeyiz. Tercih dönemi, geleceğinizin şekillenmesinde çok önemli kararları vermeniz gereken bir süreçtir. Yükseköğretim Kurulu olarak bizler de, sizlerin bu sürecini kolaylaştırmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadesini kullandı. Gazi ve şehit yakını ile depremzede öğrenciler için özel kontenjan Depremzede, gazi ve şehit yakınlarına özel kontenjan sağlandığını açıklayan Özvar, “Bu yıl tercih kılavuzunda bazı önemli yenilikler yaptık. Öncelikle depremzede öğrencilerimizin içinden geçtiği bu zorlu sürece bir nebze de olsa olumlu katkı sağlayabilmek için onlara özel bir kontenjan tanımlaması yaptık. Milletimizin baş tacı gazi ve şehitlerimizin yakınlarına da ayrı bir kontenjan tanımladık. Bu kontenjanlara ek olarak, 34 yaş üzeri kadınlarımıza da tercih kılavuzunda özel bir kontenjan sağladık. Sağlanan bu kolaylık, geçmişte yükseköğrenim imkanlarına tam olarak erişememiş olan kadınlarımıza yükseköğretimin kapılarını tekrar açma fırsatı sunmaktadır. İlgili tüm adaylarımızın tercihlerinde kendilerine sağlanan bu kontenjanları da dikkate almaları gerektiğini hatırlatmak isterim.” değerlendirmesinde bulundu. Yükseköğretimin önemine değinen Özvar, “Üniversite tercihlerinizi yaparken, hem Yükseköğretim Kurulu hem de diğer kurumlarımız tarafından sağlanan burslara ek olarak staj ve mezuniyet sonrası istihdam olanaklarını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Bu olanaklar, eğitim hayatınızı daha da anlamlı kılacak ve gelecekte sizleri daha donanımlı hale getirecektir. Yükseköğretimin, ülkemiz için taşıdığı kıymetin farkındayız. Eğitim, sadece bireylerin değil, tüm toplumun geleceğine açılan kapıdır. Bu yüzden Yükseköğretim Kurulu olarak yükseköğretimin kalitesini artırmak ve sizlere daha iyi olanaklar sunmak adına canla başla çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

YÖK'ten 34 yaş üstü kadınlara üniversitede özel kontenjan Haber

YÖK'ten 34 yaş üstü kadınlara üniversitede özel kontenjan

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Farklı nedenlerle üniversiteye gidememiş 34 yaşını tamamlayan kadınlara bu yıl ilk kez devlet üniversitelerimizin ön lisans ve lisans programlarında kontenjan ayırdık” dedi.      YÖK Başkanı Özvar, yayımladığı yazılı mesajla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, kadınların yükseköğretim sistemindeki önemine ilişkin değerlendirmede bulundu.     1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için devlet üniversitelerinin merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 yaş üstü kadınlar kontenjanı” ayrıldığını belirten Özvar, konuya ilişkin kararın “Özel Durumu Bulunan Adaylar” başlığı altında 2023-YKS Kılavuzu’nda yayımlandığını kaydetti.    Bu haktan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olmayan kadınların yararlanacağını hatırlatan Özvar, daha önce bir ön lisans programından mezun olanların ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebileceklerini bildirdi.    34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanların sınırlı olduğunu anlatan Özvar, kontenjanların merkezi yerleştirmeyle dolmaması veya kayıtlar sonrası boş kalması durumunda ek yerleştirme yapılacağını belirtti.    Özvar, daha çok kadının yükseköğretim sistemine dahil olmasına katkı sağlayacak bu duyuruyu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.      Yükseköğretim istatistiklerinde kadınlar öne çıkıyor    Türkiye’nin kadınların yükseköğretimdeki yeri açısından birçok gelişmiş ülkenin önünde yer aldığını vurgulayan Özvar, şu bilgileri verdi:    “Türkiye’deki 33 bin 385 profesörden 11 bin 230’u kadındır. Geçen yıl yüzde 32 olan kadın profesör oranı bu yıl yüzde 33,64’e yükseldi. Bu oran da yüzde 20,8 olan AB ülkeleri ortalamasının çok üstündedir. Kadınlarımızın yükseköğretimdeki bu başarısından büyük memnuniyet duyduğumuzu ve onları her zaman desteklemeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim.”    Yükseköğretimde rektör, dekan, bölüm başkanı, yüksekokul müdürü gibi yönetici konumundaki kadın oranının da AB ülkeleri ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkati çeken Özvar, “AB ortalaması yüzde 24 iken Türkiye’de bu oran yüzde 28’den bu yıl yüzde 32’ye yükseldi” dedi.    Üniversitelerde 84 bin 398 kadın akademisyenin görev yaptığını belirten Özvar, yükseköğretimde kadın okullaşma oranının da her yıl arttığını vurgulayarak, “Türkiye’de yükseköğretimin yaygınlaşmasıyla 18-22 yaş kadın okullaşma oranı yüzde 49,20 ile yüzde 40,31 olan erkek okullaşma oranının önüne geçti” ifadelerini kullandı.

YÖK açıkladı: Üniversitelerde uzaktan eğitim nasıl olacak? Haber

YÖK açıkladı: Üniversitelerde uzaktan eğitim nasıl olacak?

Üniversitelerde bahar dönemi 20 şubat'tan itibaren başlıyor. Deprem nedeniyle eğitim, uzaktan eğitim modeli ile yapılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sürece ilişkin sık sorulan soruları yanıtladı.   UYGULAMALI KISIMLAR NİSAN AYINDAN SONRAYA BIRAKILDI Buna göre, derslerin teorik kısmı uzaktan eğitim ile yapılırken, uygulamalı kısımları Nisan ayından sonraya bırakılacak. YÖK, nisan ayında hibrit eğitime geçilip geçilmeyeceğini yeniden değerlendirecek. Uzaktan öğretime devam kararı alınırsa uygulamalı eğitimler yaz döneminde yapılacak veya güz dönemine ertelenecek.   BAZI UYGULAMALI EĞİTİMLERE YÜZ YÜZE DEVAM EDİLECEK Uygulama eğitimlerine yüz yüze devam edecek bölümler de var. Bu kapsamda, tıp fakültesinin 4., 5. ve 6. sınıf öğrencileri, diş hekimliği fakültesinin 4. ve 5. sınıf öğrencileri, veteriner fakültesi 5. sınıf öğrencileri ve öğretmenlik uygulaması dersinin öğrencileri ile YÖK'ün belirlediği bazı programlardaki öğrenciler uygulamalı eğitimlerine yüz yüze devam edecek. Mezun duruma gelmiş ve stajı eksik kalmış öğrenciler de zorunlu stajlarını işyerlerinde yüz yüze yapacak.   BİR DÖNEM KAYIT DONDURMA HAKKI Depremden etkilenen öğrenciler, bir dönem kayıt dondurabilecek. Öğrencilere, diğer illerde özel öğrenci olma hakkı da tanındı. Bu haktan, deprem illerindeki üniversitelere kayıtlı olan veya birinci derece yakınları deprem bölgesinde ikamet edenler ile uygulamalı eğitimi yüz yüze devam edeceği açıklanan bölümlerde okuyanlar yararlanabilecek. Bu iki şartı birlikte sağlamayanlar başvuru yapamayacak.   DİLEKÇE İLE BAŞVURU Özel öğrenci olmak isteyenlerin, üniversitelere dilekçe ile başvurması gerekiyor. Başvuruların bahar döneminin ilk 3 haftası içinde yapılabilecek. Özel öğrencilik için ayrıca bir ücret alınmayacak. YÖK'ten yapılan açıklamada, 6 Şubat itibarıyla gerçekleştirilemeyen güz dönemi sınavlarına ilişkin de telafi sınavları yapılacağı belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.