Hava Durumu

#Toplu Sözleşme

Lodoshaber.Com - Toplu Sözleşme haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Toplu Sözleşme haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Memur-Sen'den Bakan Şimşek'e kritik ziyaret Haber

Memur-Sen'den Bakan Şimşek'e kritik ziyaret

Toplu sözleşme sürecinin başlamasına saatler kala gerçekleştirilen ziyarette Bakan Şimşek'e kamu görevlilerinin beklentileri ve Memur-Sen’in teklifi iletildi. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan'ın da hazır bulunduğu ziyaretin ardından açıklama yapan Genel Başkan Ali Yalçın, "Rasyonel bir bakışla hazırladığımız 7. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizin 6 milyonu aşan memur ve memur emeklisi için önemini Bakan Şimşek’e ilettik" dedi. Sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin detayları paylaşan Yalçın, "Kamu personel sisteminde yaşanan sorunlar, emekli kamu görevlilerine yansıtılmayan ilave seyyanen ödeme ile ücret skalasında, gelir dağılımında ve vergi sisteminde adaleti sağlayacak diğer toplu sözleşme tekliflerimizi de gündeme getirdik. 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin kamu görevlilerinin emeğini ve alın terini önceleyecek, beklentilerini hayata geçirecek şekilde tamamlanması ve Türkiye Yüzyılı'na yakışacak şekilde sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı. GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor. Sendikalar görüşme öncesi beklentilerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunmuştu. Toplu sözleşme ile memur ve emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek. İlk toplantı, 1 Ağustos Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. İLK TOPLANTIDA NELER MASADA OLACAK? Öğretim görevlisi Tarkan Zengin, ilk toplantıda niyetlerin dile getirildiği bir açılış toplantısı olacağını ifade ederek şunları söyledi: "Oturumlar, müzakereler daha sonraki günlerde belli olacaktır. Muhtemeldir ki o gün bir takvim belli olabilir. Hangi hizmet kollarının ne zaman görüşüleceğine dair. Kamu çalışanlarına geneline yönelik taleplerin ne zaman görüşüleceğine dair takvim de belli olabilir." GÖRÜŞMELER AĞUSTOS AYI SÜRESİNCE DEVAM EDECEK Toplantıya kamu işveren tarafı ve memur sendikalarının yetkilileri katılacak. Zengin, toplamda çalışanları temsilen 15 kişilik bir heyetin masada olacağını ifade ederek şöyle konuştu: "Masada sendika taraflarında konfederasyon olarak en fazla üyeye sahip birinci ikinci ve üçüncü konfederasyonun temsilcileri oluyor. 11 hizmet kolu var. Şu anda 11 hizmet kolunda da Memur Sen'e bağlı sendikalar yetkili. Konfederasyonlar olarak da Memur-Sen yetkili konfederasyon.. Kamu-Sen masada olacak ve KESK masada olacak. Toplamda çalışanları temsilen 15 kişilik bir heyet masada olacak." Görüşmeler ağustos ayı süresince devam edecek.

700 bin kamu işçisinin gözü zamda... Yarın açıklanıyor! Haber

700 bin kamu işçisinin gözü zamda... Yarın açıklanıyor!

700 bin kamu işçisi için zam pazarlığında gözler yarına çevrildi. Zamma yönelik bekleyiş sürerken bugün önemli bir görüşme gerçekleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile bir araya geldi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zam oranının yarın açıklanacağını duyurmuştu. Edinilen bilgiye göre, yarın saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yer alacağı bir görüşme planlanıyor. Hükümetin son teklifinin üstüne çıkılması beklentisi var. Hükümet son olarak 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam teklif etmişti. İşçi temsilcileri bunu yeterli bulmadıklarını, iyileştirme istediklerini açıklamışlardı. İşçi kesiminin beklentisi 15 bin lira taban ücretle yüzde 45 zam oranı. Hükümetin işçilere ilk teklifi ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. Kamu toplu iş sözleşmesi Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor. DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE ETKİLİYOR Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

Bursa Büyükşehir işçisi bayram yaptı Haber

Bursa Büyükşehir işçisi bayram yaptı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, BİNTED ve Kültür A.Ş. bünyesinde çalışan toplam 5 bin 250 çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme ek protokolü imza töreni, Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde düzenlendi. Törene katılan 300’ü aşkın personel tarafından meşale gösterileri ile karşılanan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın yanı sıra deprem bölgesinde de çok önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini hatırlatarak, bu çalışmalarda katkısı olan tüm personele teşekkür etti. Her zaman, ‘işçinin alın teri kurumadan hakkının ödenmesi’ düsturuyla hareket ettiğini ifade eden Başkan Aktaş, personelin enflasyona ezdirilmemesine yönelik çalışmayı Ocak ayında yapmak istediklerini ancak karşılarında muhatap bulamadıklarını kaydetti.      En düşük 15 bin lira    Hizmet-İş ve Öz Güven- Sen Sendikalarıyla yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlandığını ve işçilerin hiçbir hak kaybına uğramayacağını dile getiren Başkan Aktaş, 1 Ocak 2023’ten geçerli olacak ek protokolden kaynaklı farkların 10 Mayıs tarihinde maaşlara yatacağını söyledi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Başkan Aktaş, “Biz büyük bir aileyiz. Bursa’ya hizmet söz konusu olduğunda mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyoruz. El birliği ile Bursa’yı değiştiriyoruz, geliştiriyoruz. Bu çalışmalarda, hepinizin emeği var. Toplam 5 bin 250 personelimizin ücret ve yan haklarını yaptığımız ek protokollerle iyileştirdik. Bundan önce Mart- Eylül olan sözleşme sürecini Ocak - Temmuz’a çektik. Böylelikle ikramiye ve ücret artışlarının 3 ay önceden artışlı olarak alınmasını sağlamış olduk. Bu düzenleme ile en düşük ücretli grubunda çalışan evli, eşi çalışmayan ve iki çocuk sahibi çalışanımızın net ücreti 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren ortalama 15 bin yükselmiş oldu” dedi.      Sosyal haklarda iyileştirme    Mevcut yıpranma ve sorumluluk primlerine artış yapılarak, iş barışı ve kadro ücret dengesi sağlanarak ilave primler eklendiğini ifade eden Başkan Aktaş, “Ayrıca bütün çalışanlarımızı ilgilendiren; yıllık toplam 500 lira olan yakacak yardımını nisan, mayıs, haziran aylarında aylık bin lira olarak ödenmek üzere toplam 3 bin liraya çıkardık. Yine aylık 230 lira olan aile yardımını 500 liraya, çocuk yardımını 30 liradan 50 liraya, 210 lira olan Ramazan Bayramı yardımını bin liraya ve 300 lira olan Kurban Bayramı yardımını da bin liraya çıkarttık. Teknisyen, tekniker, operatör, şoför, birim ve tesis sorumluları, ekipbaşı, ustabaşı, usta, çağrı görevlisi, ofis hizmetleri, güvenlik hizmetleri, saha işçileri, beden işçileri kadrolarının ek sorumluluk primlerini de iyileştirdik. Ananızın ak sütü gibi helal olsun” diye konuştu.    Sürece katkıları nedeniyle Hizmet-İş Sendikası ve Özgüven-Sen Sendikası'na teşekkür eden Başkan Aktaş, daha sonra encümen salonunda sendika temsilcileriyle birlikte, ek protokolü imzaladı.

Türk-İş Başkanı açıkladı... Toplu sözleşme bayrama yetişir mi? Haber

Türk-İş Başkanı açıkladı... Toplu sözleşme bayrama yetişir mi?

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri'ne ilişkin düzenledikleri ortak basın toplantısında, "Şimdi bu hafta bitti, gelecek haftada önümüzde 3 gün var, hemen arkasından bayram. Yani sözleşmenin bayrama kadar yetişmesi çok zor gözüküyor" dedi.    Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri kapsamında Türk-İş ve Hak-İş heyetleri bir araya gelerek ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Türk-İş Genel Merkezinde düzenlenen toplantıda, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan açıklamalarda bulundu.    Basın açıklaması çerçevesinde konuşan Türk-İş genel başkanı Atalay, 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı Toplu İş Sözleşmesi görüşme sürecinin yaklaşık 30-35 gün uzadığını, ardından ise görüşmelere 3 haftadır devam ettiklerini belirterek, "Sözleşmede sosyal haklarla ilgili her sendikanın ortak bir talebi şurada aşağı yukarı 13 maddede yer aldı. Bunu da hükümete teslim ettik. Geçen hafta da ilk defa hükümet bize yüzde 30’luk refah payı, 11 bin 500 lira da taban ücreti olarak tekliflerini sundular. Biz de hem kendi adıma hem de Mahmut Bey adına bu teklifin bu taleplerimizi karşılamadığını kendilerini ifade ettik" diye konuştu.      "Talebimiz Mayıs ayında 700 bin kamu işçisinin zamlı maaşını alması"    Sözleşme sürecinin bir an evvel bitmesinin ve kamu personelinin zamlı maaşlarını almalarını arzu ettiklerini söyleyen Atalay, "Bu benim yaklaşık 11 sözleşmemem. Ben geçmişte insanların sözleşeme görüşmelerinin böyle bir an evvel bitmesi yönünde bir taleplerini görmüyordum ama ekonomik şartlar ekonomik sıkıntı problem çerçevesinde, insanlarda ‘sözleşme bir an evvel bitsin de ücretim alayım’ düşüncesi var. Bu haklı ve doğru bir düşünce. Geçen hafta Sayın Bakan'a da, ondan evvel Sayın Cumhurbaşkanı'na da ayın 9’unda gittiğimizde ifade ettik. Arzu ettiğimiz rakamlar olursa bir an evvel bu işi bitirelim dedik. Hak-İş’in de bizim de talebimiz, bu ay geçti, bordrolar yapıldı ama bir sonraki ay 700 bin kamu işçisinin zamlı maaşını alması. Bunu 10-15 gün içinde bitirmek durumundayız. Fakat arzu ettiğimiz rakam olmuyorsa yani isterse 6 ay sürsün mesele değil. Eğer arzu ettiğiniz rakamı bulursak biz bunu bağlarız biz bununla ilgili masa başında anlaşırız, buna imza atarız. Arzu ettiğimiz rakam olmazsa hani bunun bağlamanın anlaşmanın da bir anlamı yok" ifadelerini kullandı.      "Ortak bir noktada buluşamazsak grev kararı geldiği zaman grev kararını uygularız"    Atalay Şöyle devam etti:    "Şimdi burada şahsım da Hak-İş’in başkanı da sembolik olarak duruyoruz. Her sendikanın kendi imza yetkisi var. Siyasi iktidarı temsilen ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İşveren Sendikası bize verdikleri refah payı teklifi yüzde 30. Diyorlar ki, ‘Biz memura da Ocak ayının başında refah payı dahil yüzde 30 verdik, aynısını size verelim’. Aradan 3 ay zaman geçti ve o teklifi kabul etmemizin mümkün olmadığını kendilerine ifade ettik. Şimdi ortak bir yerde buluşabilirsek buluşuruz, bulaşamazsak sendikacı ne yapar işte demin anlattım işte grev kararı geldiği zaman grev kararını uygularsın. Grev kararından evvel yapılması gerekenler var mı yaparız grev kararı olması gerekenler var mı yaparız. Yani toplumun razı olmayacağı işçinin memnun olmayacağı bir şeyin altına sendikacılar imza atamazlar atmazlar."      "Sözleşmenin bayrama kadar yetişmesi çok zor gözüküyor"    Atalay, sözleşmenin Ramazan Bayramı'na yetişmesinin çok zor olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Şimdi bu hafta bitti, gelecek hafta da önümüzde 3 gün var, hemen arkasından bayram. Yani sözleşmenin bayrama kadar yetişmesi çok zor gözüküyor. Ama 1 Mayıs'a kadar bağladık bağladık, 1 Mayıs'a kadar bağlayamazsak biz bunu bir daha bağlayamayız. Yani 1 Mayıs dediğim en azından ayın 28’ne, 29’una kadar, burada yaklaşık 2 hafta gibi bir zaman var. Çünkü Mayıs ayı zamlı ücrete yetişmesi açısından biz bunu bağlamak durumundayız. Milletin toplumun arkadaşlarımızın sabırsızlığı şu; bir an evvel mesela hallolsun ilk maaşta bunu alalım. Tabii bu ilk maaşı almanın şartı da şu, bizim talep ettiğimizi yakın bir ücret talebi getirmesi lazım Sayın Bakan'ın. Bununla ilgili kendisine geçen hafta ifade ettik. Verdikleri borçsuz 11 bin 500. Biz yukarıda 15 bin demiştik. Arkadaşlarımız yukarısında yüzde 45 refah payı yazdı. Yani onların verdiği ile bizim talebimiz arasında bayağı bir fark var. O farkın kapanması lazım" açıklamasında bulundu.      "696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle kadro alamayan başta KİT’lerde çalışan arkadaşlarımızın kadroya alınması sürecini gerçekleştiremedik"    Toplu iş sözleşmelerini bir an evvel sonuçlandırmak isteklerini belirten Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, "Geçen dönem kamu çerçeve protokolünde 3 tane önemli hususu, ayrıca her 2 konfederasyonumuzun da imzasıyla kamuoyuyla paylaşmıştık. Bir tanesi geçici mevsimlik işçilerin kamudaki boş kadrolara yerleştirilmesi maddesiydi. Bununla ilgili bir düzenleme yapıldı ama bu düzenleme tamamen çalışanların bütün taleplerini karşılayan bir düzenleme olmadı ama önemli bir aşamayı geçtik. Yine 2 tane üzerinde sayın başkanın da durduğu özellikle 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle kadro alamayan başta KİT’lerde çalışan arkadaşlarımızın kadroya alınması süreci vardı, bunu gerçekleştiremedik. Yine 696 ile kadro alan ancak özlük haklarının iyileştirilmesini talep ettiğimiz, bu konuda da yine protokole koyduğumuz 2 husus gerçekleşemedi. Bu dönem bunları tekrar gündemde tutuyoruz. İnşallah yeni dönemde bu toplu sözleşmenin süresi içerisinde bu 2 sorunu da çözmeyi planlıyoruz, taleplerimizden iki tanesi de bu" dedi.      "TÜHİS’den ve Sayın Bakan’dan yeni tekliflerini bekliyoruz"    TÜİS’İN verdiği rakamların beklentileri karşılamadığı için bu rakamlar üzerinde bir mutabakat sağlanmasının söz konusu olmadığını ifade eden Arslan, şu ifadeleri kullandı:    "Hükümetimizden, TÜHİS’den  ve Sayın Bakan’dan yeni tekliflerini bekliyoruz. Umarım bu kısa zaman içerisinde bunu gerçekleştiririz. Türkiye’nin yeterince sorun stokları var. Çalışanların gerçekten yüksek enflasyona karşı korunabileceği tek çözümleri sendikalaşma ve toplu sözleşmeleridir. Toplu sözleşmelerde bu sıkıntıları çözemezsek gerçekten sendikal hareketi için de büyük bir sorunla karşı karşıyayız demektir. Türkiye sendikal hareketinin gücünü korumak, Türkiye emek hareketini milli gelirden ve bütçeden daha fazla pay almasını sağlamak için elimizdeki en güçlü imkanımız toplu sözleşmeler. Bu toplu iş sözleşmelerini 2021-2022’de bütün bu sorunları çözebilecek bir argümana dönüştürdüğümüz için 2 yıl aslında sorunsuz yaşamıştık. Ama son dönem yüksek enflasyon, Ocak ayında bu tarafa yaşanan ciddi sıkıntılar bizim beklentilerimizi de taleplerimizi de daha da yükseltmemiz sağladı. Bunun dikkate alınarak hükümetin ve bu sürecin de önemi dikkate alınarak, yaşadığımız zorluklar dikkate alınarak bu konuda anlayış bekliyoruz. Türkiye’nin yeni sorunlar yaşamasını istemiyoruz. Çalışma hayatında yeni bir krizin yaşanmasını istemiyoruz. Ama bu krizleri önlemek de taraflara kalıyor. Hem de TÜHİS’in hem de biz sendikal hareket olarak ortak bir noktada buluşmak durumundayız. Bunu çaba olarak koyuyoruz, istiyoruz ama eğer taleplerimiz karşılanmazsa bunun yasal süreçlerini hep beraber göreceğiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.