Hava Durumu

#Tayvan

Lodoshaber.Com - Tayvan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tayvan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin'den ABD'ye askeri yardım yanıtı! Haber

Çin'den ABD'ye askeri yardım yanıtı!

Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, ada ile birleşme arzusunu her fırsatta dile getiriyor. ABD ise Tayvan'ın yanında olduğunu ilan ederek, desteğini çeşitli kademelerde sergiliyor. Tayvan'a 345 milyon dolarlık askeri yardım Başkan Joe Biden, ABD ordusunun kendi envanterinden Tayvan'a yapacağı, savunma malzemelerinin yanı sıra askeri eğitim ve öğretimi kapsayan 345 milyon dolarlık askeri yardımı duyurmuştu. ABD'li birçok Kongre üyesi, Tayvan'a silah satışı konusunda yönetime baskı yapıyordu. Pekin yönetimi, ABD’nin Tayvan’a 345 milyon dolarlık askeri desteğinin Pekin’in adayla birleşme iradesini kıramayacağını açıkladı. "Yeniden birleşme irademizi sarsmayacak" Çin’in Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Chen Binhua, ABD’yi, Tayvan’ı bir mühimmat deposuna çevirmekle suçlayarak şu ifadeleri kullandı: 'Ne sıradan halktan toplanan vergiler ne Tayvanlı ayrılıkçı güçlerin harcadıkları paralar ne de ABD’nin gönderdiği silahlar Tayvan sorununu çözme kararlılığımızı ve adanın ana vatanımızla yeniden birleşmesini gerçekleştirmek konusundaki kararlı irademizi sarsmayacaktır.' ABD’nin eylemlerinin Tayvan’ı bir barut fıçısına çevirdiğini savunan Chen, bu tür hareketlerin Tayvan Boğazı’ndaki savaş olasılığını yükselttiğini vurguladı. Tayvan ve Çin Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine ülkedeki milliyetçi iktidarın kurucusu Çan Kayşek (Chiang, Kai-shek) ve bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti"nin adada devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiş, bu girişim Çin tarafından kabul edilmemişti. Çin'in Birleşmiş Milletler'deki resmi temsilcisi olan Çin Halk Cumhuriyeti, benimsediği "tek Çin" ilkesi uyarınca, ada üzerinde herhangi bir kontrolü olmamasına rağmen Tayvan'ı kendi toprağı kabul ediyor. Pekin yönetimi, Tayvan hükümetinin müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine ve adanın fiili bağımsızlığının uluslararası statü kazanmasına karşı çıkıyor. Tayvan yönetimi, birkaç ülke dışında uluslararası alanda tanınmıyor.

Tayvan'a ihraç edilen yumurtalara ilişkin inceleme başladı! Haber

Tayvan'a ihraç edilen yumurtalara ilişkin inceleme başladı!

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'den Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda, insan sağlığına zararlı "nitrofuran" maddesi tespit edildiği yönünde medya organlarına haberler yansıdığı hatırlatıldı. Bu maddenin, Türkiye'de yumurta elde edilen tavuklar dahil, gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımının yasak olduğu belirtilen açıklamada, "Kullanımına dair tespit olması durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında işlem uygulanmaktadır." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Medyaya yansıyan iddialara konu yumurtalarla ilgili Tayvan yetkili otoritesi tarafından Bakanlığımıza herhangi bir bildirimde bulunulmamış olmakla birlikte, Bakanlığımız tarafından inceleme başlatılmıştır. Yumurtaların üretiminde söz konusu maddenin kullanıldığının tespit edilmesi halinde ilgililer hakkında gerekli iş ve işlemlerin yürütülecektir." TAYVAN'A 4 AYDA 217 KONTEYNER YUMURTA GÖNDERİLDİ Öte yandan, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (YUM-BİR) İbrahim Afyon da yaptığı yazılı açıklamada, Tayvan'a 4 ay içinde 217 konteyner yumurta gönderildiğini, bunların 212'sinin kabul gördüğünü bildirdi. Afyon, şunları ifade etti: "Sadece 5 konteyner olan 1 parti üründe sorun olduğu ileri sürüldü. Söz konusu iddialar zaman, zemin ve kişiler dikkate alındığında çok manidardır. Uzak Doğu'ya ihracatımızdaki başarımız, acımasız pazar mücadelesine, 2 kişinin ticari olarak uzlaşamaması sebebiyle gölgelenmiştir. Sakıncalı olduğu ileri sürülen sınırlı miktar 'parti mal' yerinde imha olmuş, ülkemize iadesi söz konusu olmamıştır. Sektörümüzde varsa çürük elmaların ortaya çıkarılması, söz konusu ürünlerin nasıl temin edildiği, ihmal mi yoksa kasıt mı olduğu gerekli işlemler sonrasında ortaya çıkarılacaktır." YUM-BİR olarak konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Afyon, "Sağlıklı geleceğinizi korku imparatorluğuna mağlup ettirmeyiniz." değerlendirmesinde bulundu. Afyon, Türkiye'nin yılda 20 milyar adet yumurta üretimi yapan bir ülke olduğunu, 63 ülkeye ihracat yapma gücüne sahip bulunduğunu ve hali hazırda 39 ülkeye aktif satış yaptığını bildirdi.

Ukrayna sona ermeden yeni savaş mı? Kadınları da askere... Haber

Ukrayna sona ermeden yeni savaş mı? Kadınları da askere...

Dünyanın gözü kulağı 11 aydır Ukrayna'dan gelen haberlerde... Ancak Ukrayna'dan binlerce kilometre ötede de bir savaş ihtimali bulunuyor. Çin ile Tayvan arasındaki gerilim bir türlü düşürülemiyor. Çin işgaline karşı hazırlıklarını sürdüren Tayvan'dan flaş bir karar geldi. Çin istilası ihtimaline karşı kadınlara da yedek asker eğitimi verileceğini duyuruldu. Açıklama Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Söz konusu açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğinde 220 kadın askerin eğitimlere katılmasına izin verileceği bilgisine yer verildi. Kadınlara askeri eğitim verilmesi daha önce de Tayvan'ın gündemine gelmişti. Bazı Tayvanlı siyasetçiler, kadınlara askeri eğitim verilmemesinin ayrımcılık olduğunu savunmuştu. Ancak o dönem Savunma Bakanlığı, kadınların askeriyedeki kaynak eksikliği nedeniyle eğitimlere dahil edilemediğini açıklamıştı. 1949 YILINDAN BU YANA Tayvan ve Çin, 1949 yılındaki iç savaş sırasında ayrıldı. Ancak Çin ada üzerindeki hak iddiasını hala sürdürüyor. Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak değerlendiriyor ve Çin yönetimi ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın idaresini eline almayı isterken, bu uğurda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından 'egemenlik ihlali' olarak değerlendiriyor. Doğu Çin Denizi'nde, Japonya'nın 'Senkaku', Çin'in ise 'Diaoyü' olarak adlandırdığı takımadalar iki ülke arasında gerilime neden oluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.