Hava Durumu

#Tatbikat

Lodoshaber.Com - Tatbikat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tatbikat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Büyük gövde gösterisi! Haber

Büyük gövde gösterisi!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Güney Kore, Kore yarımadasında son 5 yılın en büyük tatbikatını yürütüyor. Ruslar da dün bölgede bombardıman uçağıyla uçuş yaptığını duyurdu. NATO'nun Avrupa'daki tatbikatları da sürüyor. Uzakdoğu'da askeri gövde gösterisi... Güney Kore semalarında iki adet Amerikan B1 bombardıman uçağına, Güney Kore'nin F-35'leri, Amerikan ordusunun F-16'ları eşlik etti. Rus bombardıman uçaklarının 7 saat süren uçuşuna SU-30 ve SU-35 jetleri eşlik etti. Moskova, uçuşun rutin olduğunu, uluslararası sularda gerçekleştiğini ve uluslararası hukuka uygun olduğunu duyurdu. Rusya'nın uçuşu, Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgede ortak tatbikatlar yaptığı dönemde gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, haftasonu Japon Denizi'nde ortak hava tatbikatı gerçekleştirdi. Hafta başanıda ise Amerikan Birleşik Devletleri, Güney Kore ile son 5 yılın en büyük ortak askeri tatbikatına başladı. Tatbikata Amerikan ordusunun amfibik saldırı gemisi "USS Makin" de katılacak. İki ülke Kore yarımadası'nın güneyinde hem havada hem denizde tatbikat yapıyor. Kuzey Kore ise tatbikata füze denemelerine hız vererek yanıt verdi. Tatbikatın başlamasından bu yana 5 füze denemesi yaptı. Avrupa'da da NATO tatbikatları sürüyor. Polonya ve Hollanda savaş uçakları, Polonya'nın kuzeyindeki Marbork kentinde ortak tatbikata katıldı. Marbork'taki askeri üs Şubat'tan bu yana Hollanda hava kuvvetlerine ait F-35'lere ev sahipliği yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Polonya'da ilk daimi askeri garnizonunun açılışını yaptı. Törende konuşan ABD'nin Varşova Büyükelçisi Mark Brzezinski, ülkesinin Polonya'da kalıcı olduğuna vurgu yaptı. Brzezinski, "Burası NATO'nun Rus saldırganlığına karşı birliğinin göstergesi" dedi.

TSK'dan gövde gösterisi: En geniş katılımlı tatbikat! Haber

TSK'dan gövde gösterisi: En geniş katılımlı tatbikat!

Cumhuriyet tarihinin en geniş katılımlı "Kış Tatbikatı" Kars'ta yapılıyor. 17 ülkeden katılımcıların da yer aldığı tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü'nün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi tarafından da takip edilmesi planlanıyor.    Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı tatbikatlarından Kış Tatbikatı 2023, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yapılıyor. Müşterek harekatın icrası konusunda iş birliği ve koordinasyonun sağlanması, envanterde bulunan, envantere yeni giren veya savunma sanayi firmalarınca geliştirilmekte olan harp silah ve araçlarının performanslarının denenmesi amaçlanan tatbikatta, tank bölükleri, topçu bataryaları, keskin nişancı timleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, komandolar ve helikopterler görev alıyor.    Bunun yanında birliklerin şiddetli soğuklarda atış dahil muharebe imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi, kış şartlarında arazide yerleşme, barınma, ikmal ve bakım faaliyetlerinde eğitim seviyesinin geliştirilmesi ile komuta kontrol sistemlerinin işletilmesinin sağlanması da tatbikatın diğer amaçları arasında yer alıyor.  ÖZEL KUVVETLER, KOMANDOLAR...   Taarruz, hava hücum harekatı, havadan atma harekatı, hava ulaştırma ve lojistik destek faaliyetlerinin yerine getirileceği tatbikatta; tank bölükleri, topçu bataryaları, havan takımlarının yanı sıra keskin nişancı timleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, komandolar ve helikopterler görev alacak.    Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü'nün Milli Savunma Bakanı Akar ve beraberindeki TSK komuta kademesinin de takip etmesi planlanıyor.    Aralarında Almanya, Azerbaycan ve İngiltere'nin de bulunduğu 17 ülkeden katılımcıların yer aldığı tatbikat milli ve yabancı unsurların katılımı ile Cumhuriyet tarihinin en geniş katılımlı "Kış Tatbikatı" olma özelliği taşıyor.

Belarus ve Rusya'dan ortak hava tatbikatı Haber

Belarus ve Rusya'dan ortak hava tatbikatı

Belarus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bölgesel Kuvvetler Grubu'na (RGV) bağlı Belarus ve Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin havacılık birimlerinin ortak taktik uçuş tatbikatı başlattığı belirtildi. Bakanlık, 1 Şubat’ta sona ermesi planlanan tatbikatın, savaş eğitimi görevlerinin ortak performans konusunda operasyonel uyumluluğu artırmayı amaçladığını ifade ederken, "Tatbikatlar sırasında havadan keşif yapılması, sınır boyunca hava sahasında ortak devriye gezilmesi, birlik gruplarına hava desteği sağlanması, taktik hava indirme birliklerinin indirilmesi, kargo teslimi ve hava kuvvetlerinin tahliyesi gibi çok çeşitli konuların ele alınması planlanıyor. Belarus Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Kuvvetlerinin tüm hava alanları, eğitim alanları ve menzilleri tatbikatların yürütülmesini sağlamak için devreye giriyor" dedi.     Tatbikata, Rusya 120. Bağımsız Muhafızlar Mekanize Tugayı ve topçu birlikleriyle birlikte Belarus 11. Bağımsız Mekanize Tugayı da dahil olmak üzere kara kuvvetlerinden birçok birim katıldı.      Geçtiğimiz Ekim ayında, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ortak bir bölgesel birlik grubu oluşturma konusunda anlaşmıştı. Putin geçen ay Minsk'i ziyaret etmiş, muhalefet bu ziyareti, Rusya’nın Belarus’u Ukrayna’ya karşı doğrudan savaşa sokma konusunda baskı kurmak için yaptığını iddia etmişti. Kremlin ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Dondurucu soğukta çığ tatbikatı! Haber

Dondurucu soğukta çığ tatbikatı!

Muş Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) öncülüğünde 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı’nda dondurucu soğuk havaya rağmen 7 kurumdan 100 personelin katılımıyla çığ tatbikatı gerçekleştirildi.      Muş’un 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı’nın Çavuştepe mevkiinde gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği 4 kişi kayak yaparken çığ altında kaldı. Olay yerine gelen ekipler, kendi imkânlarıyla kurtulmayı başaran 1 kişiye olay yerinde ilk müdahaleyi yaptıktan sonra çığ altında kalan diğer kişileri arama çalışmalarına başladı. Yapılan sondalama yöntemi ile gerçekleştirilen aramada yaralı kayakçılara ulaşan ekipler, ilk tedavisi yaptıktan sonra kar motoru ile ambulansa taşıyarak hastaneye sevk etti.    AFAD, UMKE, Jandarma, 112 Acil Sağlık, Kızılay, Beşir ve Hak Arama Kurtarma ekiplerin katıldığı tatbikat gerçeği aratmadı.    Kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırmak amacı ile bu tatbikatı gerçekleştirdiklerini ifade eden AFAD Şube Müdürü ve Tatbikat Koordinatörü Murat Dağlı, “Eğitim ve çığ tatbikatı için uyguladığımız senaryo gereği vatandaşın üzerine kar kütlesi düştüğüne dair ihbar aldık. Ekiplerimiz ile birlikte arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduk. Burada amacımız kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırarak muhtemel gerçek bir olayda hızlı ve etkin müdahaleyi sahada yansıtmaktır. Çok faydalı ve güzel bir çalışma oldu. İklim şartları da tam yaşanabilecek gerçek bir olay şartlarını taşıyor. İklim şartları güzel bir çalışma yapmamıza sebep oldu” dedi.    UMKE Birim Sorumlusu İsmail Yıldırım da, senaryo gereği yaralıları çığ altından kurtardıklarını ifade ederek, “Bugün burada AFAD koordinesinde eğitim ve çığda arama kurtarma çalışması gerçekleştirdik. Senaryo gereği 4 yaralımız vardı. Gerekli müdahaleleri yaparak kurtarma operasyonu gerçekleştirdik. Birinci hastamız kendi imkânları ile çığ altından çıkmıştı. Bu hastaya gereken müdahaleyi yaptıktan sonra 112 ekiplerine teslim ettik. Daha sonra arama kurtarma çalışması başlatarak ikinci yaralıya ulaştık. Yine gerekli tıbbi müdahaleleri yapılarak 112 ekiplerine telim edildi. Daha sonra üçüncü ve dördüncü yaralılara ulaşılarak ekiplere sevklerini yaptık. Bu tarz tatbikatları kendimizi hazır tutmak için yapmak durumundayız” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.