Hava Durumu

#Tahıl

Lodoshaber.Com - Tahıl haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tahıl haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Birleşmiş Milletler'den Türkiye'ye tahıl teşekkürü Haber

Birleşmiş Milletler'den Türkiye'ye tahıl teşekkürü

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ankara'ya söz konusu girişim için teşekkür etti. Griffiths, BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'da insani durumun ele alındığı oturumda konuşurken Türkiye'nin tahıl ihracatındaki çabalarına dikkati çekti. Tahıl fiyatlarındaki gerileme BM'nin merkezi Roma'da bulunan Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) son verilerine göre küresel tahıl fiyatlarının son 12 ayda da yüzde 20 düştüğünü belirten Griffiths, şöyle dedi: Bu yadsınamaz bir ilerleme ancak daha fazlası yapılmalı. İnsani gıda yardımı operasyonları için öngörülebilir tedarikin sağlanması gerekiyor. "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sürdürülmesi çok büyük önem taşıyor" Son haftalarda girişimin uzatılması ve daha etkin işleyişi için geliştirilmesine yönelik yoğun görüşmeler yürütüldüğünü ifade eden Griffiths, şöyle konuştu: Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sürdürülmesi çok büyük önem taşıyor. Operasyonun sorunsuz ve etkin bir şekilde yürütülmesi için tüm taraflara sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Dünya bizi izliyor. "Türk hükümetine çok teşekkür ediyorum" Griffiths, girişimin başlatılmasında da kilit rol oynayan Türkiye'nin son görüşmelere İstanbul'da ev sahipliği yaptığını anımsattı ve ekledi: Türk hükümetine bu girişimin sürdürülmesi için sarf ettikleri çaba, enerji ve kararlılık için çok teşekkür ediyorum. 30 milyon tondan fazla kargo ihraç edildi BM yetkilisi, Karadeniz Tahıl Girişimi çerçevesinde ihraç edilen gıda ürünlerinin küresel gıda güvenliğine çok önemli katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi. Girişim sayesinde 30 milyon tondan fazla kargonun Ukrayna limanlarından güvenli bir şekilde ihraç edildiğini dile getiren Griffiths, bunların yüzde 55'inin gelişmekte olan, yüzde 6'sının da en az gelişmiş ülkelere ulaştığını kaydetti. Ukrayna'daki sivil can kaybı sayısı Öte yandan, Ukrayna zorlu bir kıştan çıkarken ülkedeki sivil kayıpların son aylarda en yüksek düzeye ulaştığı bilgisini paylaşan Griffiths, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne göre sivil can kaybının 24 Şubat 2022'den bu yana 23 bin 600'e ulaştığına ancak gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceğine dikkati çekti. Griffiths, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının insani etkilerinin çok büyük olduğunu, BM ve insani yardım çalışanları ile ortaklarının hayat kurtarıcı yardım sağlamaya devam ettiğini aktardı. Bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 3,6 milyon kişinin insani yardım aldığını belirten Griffiths, hâlâ yardım ulaştırmaya ilişkin bazı engellerle karşı karşıya kaldıklarını ve "daha fazlasının" gerekli olduğunu vurguladı.

Bakan Akar’dan tahıl girişimi açıklaması  Haber

Bakan Akar’dan tahıl girişimi açıklaması 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları arasında yarın yapılması planlanan toplantıya ilişkin soruyu yanıtladı. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlıkların görüşmelerinin ardından ‘tahıl girişimi’nin süresinin 18 Mayıs’a kadar uzatıldığını hatırlatan Akar, “Bu süre bitmeden önce görüşmelerimizi olabildiğince hızlandırmak suretiyle bunu tekrar herhangi bir aksaklığa meydan vermeksizin istikrarlı bir şekilde devamı için gayretlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.    Yarın yapılması planlanan toplantıya yönelik ise Akar, “Yarın yapmayı planladığımız bakan yardımcılarının toplantısı yerine teknik düzeyde bir toplantı yapılacak. Bakan yardımcılarının toplantısı öncesinde BM, Türkiye, Rusya, Ukrayna’dan teknik personelin katılacağı bir toplantının yapılmasının zaruriyeti ortaya çıktı. Yarın bu toplantı yapılacak. Bu toplantının ardından da önümüzdeki hafta bakan yardımcılarının toplantısı söz konusu olacak” şeklinde konuştu.    Bakan yardımcılarının yapacağı toplantının gündemine ilişkin de bilgi veren Akar, şunları kaydetti:    “Bir taraftan tahıl sevkiyatı görüşülürken diğer taraftan da orada kalan bazı Türk bandralı gemiler var. O gemilerin tahliyesi de gündeme alınacak. Bunların hepsini birlikte çalışarak bir gündem oluşturacağız ve bu gündemi de bakan yardımcıları görüşecek daha sonra karara bağlanacak. Özellikle Afrika’daki istikrara çok önemli katkısı olmasından dolayı tahıl girişiminin hızlı, güvenli ve planlı şekilde devam etmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Yarın teknik düzeydeki toplantı önümüzdeki hafta da bakan yardımcılarının toplantısıyla bu konunun planlı şekilde devam edeceğini değerlendiriyoruz.”    Toplantıların yerine yönelik soruya “Hem teknik toplantıyı hem bakan yardımcılarının toplantısını İstanbul’a planladık” yanıtını veren Akar, tahıl girişiminin süresinin uzatılıp uzatılmayacağına yönelik değerlendirmesinin sorulmasına üzerine ise, “Görüşmelerden, konuşmalardan aldığımız izlenim bu çalışmaların olumlu şekilde sonuçlanacağı yönünde. Bunun için çalışıyor, buna gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Polonya'ya tahıl ihracatını durdurdu    Haber

Ukrayna, Polonya'ya tahıl ihracatını durdurdu   

Polonyalı çiftçilerin, ucuz Ukrayna tahılı nedeniyle düzenledikleri protesto gösterilerinin Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı Henryk Kowalczyk'ın istifasıyla sonuçlanmasının ardından tahıl krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı koltuğuna dün oturan Robert Telus, Ukrayna'nın Polonya'ya tahıl ihracatını durdurma kararı aldığını bildirdi. Robert Telus bugün Polonya-Ukrayna Dorohusk-Jagodzin Sınır Kapısı'nda Ukraynalı mevkidaşı Mikola Solski ile bir araya geldi. Polonya'daki depolarda yığılmış olan 3,5 tonu aşkın Ukrayna tahılı sorununu görüşen iki bakan daha sonra basına açıklamalarda bulundu. Polonya Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı Robert Telus, Ukrayna tarafının Polonyalı çiftçilerin sorununu anladığını, bu sebeple Polonya'ya tahıl ihracatını tamamen durdurmayı önerdiğini aktardı. Öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını belirten Robert Telus, Ukrayna'nın Polonya'ya başka ülkelere ihrac edilmesi şartıyla yalnızca transit geçiş için tahıl göndereceğini söyledi. Telus, "Ukrayna tahılının Polonya'da kalmaması için çok sıkı denetimlerde bulunacağız" dedi.    Durumun hem Polonyalı hem de Ukraynalı çiftçiler için oldukça karmaşık olduğunu belirten Ukrayna Gıda ve Tarım Politikası Bakanı Mikola Solski ise, "Bu durumun sorumlusunun kim olduğunu hepimiz biliyoruz ama bu problemi biz çözmek zorundayız" şeklinde konuştu.     Mikola Solski, Polonya'ya buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği ihracatını durdurduklarını, konuya ilişkin olarak önümüzdeki cuma günü anlaşma imzalayacaklarını bildirdi. Polonyalı çiftçiler ise hali hazırda ülkelerinde bulunan 3,5 milyon tonu aşkın Ukrayna tahılının tamamının Afrika ve Ortadoğu'ya gemilerle gönderilmesinin 1,5 yıl süreceğini, Ukrayna tarafının Polonya'ya ihracatı durdurmasının sorunlarını çözmeyeceğini belirterek protestolarına devam edeceklerini bildirdi.    Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna tahılının komşu ülkeler üzerinden Afrika ve Ortadoğu ülkelerine satılması kararı üzerine Ukrayna'dan ithal edilen 3,5 milyon tonu aşkın tahıl Avrupa Birliği prosedürlerindeki aksaklık ve gecikmeler nedeniyle Polonya ambarlarında kalmıştı. Polonyalı çiftçiler, ucuz Ukrayna tahılı yüzünden ellerindeki tahılı satamadıklarını ya da maliyetinin altında satmak zorunda bırakıldıklarını belirterek bir dizi protesto gösterisi başlatmıştı. Geçtiğimiz çarşamba günü Polonya Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı Henryk Kowalczyk, AB'ye yaptıkları Ukrayna tahılına gümrük vergisi uygulanması başvurularının reddedildiğini, AB'nin Polonyalı çiftçilerin temel taleplerini karşılamayacağını belirterek istifa etmişti.

Tahıl ambarı Konya'da alarm: Yağışlarda yüzde 40 düşüş var! Haber

Tahıl ambarı Konya'da alarm: Yağışlarda yüzde 40 düşüş var!

Konya Ovası'nda, 2022 yılı hasat sezonunda hububat rekoltesi yaklaşık 2 buçuk milyon tonun üzerinde olarak kayıtlara geçti. Geçen yıla oranla yağışlarda ova genelinde son 4 aylık dönemde, yüzde 40'lık gibi ciddi oranda düşüş yaşanıyor. Geçtiğimiz üretim dönemine göre ise bu yıl hububat ürün ekiminde artış oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, çiftçilerin tarlaya ektiği ürünlerin 4 aylık periyodunda yağışlardaki ciddi oranda düşüşün yaşanması beraberinde tohumlarda da bazı sorunları getirdiğini söyledi. Yağışların geçen yıla oranla yüzde 40 oranında düştüğünü kaydeden Kırkgöz, "Kıraç alanlardaki belli bir bölgelerimizde tohumlarda çürüme ve tarlalarda seyrekleşme gözlemliyoruz. İlerleyen dönemlerde ve önümüzdeki dönemlerde kar yağışı ve arkasından yağmurlar gelirse, hububat bu açığı kapatır" dedi.        "Tohumlarda çürüme ve tarlalarda seyrekleşme gözlemliyoruz"    Sulanan alanlarda herhangi bir sorun olmadığını anlatan Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Sulu alanlardaki ürünleri çiftçiler kendi imkanlarıyla sulayarak tohumları çıkarttı. Ama kıraç alanlardaki belli bir bölgelerimizde tohumlarda çürüme ve tarlalarda seyrekleşme gözlemliyoruz. İlerleyen dönemlerde ve önümüzdeki dönemlerde kar yağışı ve arkasından yağmurlar gelirse, hububat bu açığı kapatır. Hububat ürünleri kardeşlenerek büyüyen ürünlerdir" şeklinde konuştu.       "4 aylık periyoda baktığımızda yüzde 40'lık bir yağış düşüşü var"    Geçtiğimiz yıla göre yağış oranlarında ciddi anlamda düşüş yaşandığını kaydeden Kırkgöz, "İnşallah yağmur yağar, ovada ciddi anlamda kuraklık yaşıyoruz. 4 aylık periyoda baktığımızda yüzde 40'lık bir yağış düşüşü var. Tabi bizim bu duruma yapacağımız pek fazla bir şey yok. Bizim yapabileceğimiz tek şey suyun tasarruflu kullanılması. Konya bölgesindeki çiftçimiz bu konuda bilinçli, yer altı su kaynaklarının idareli kullanılması konusunda. İlerleyen dönemlerde bunu daha dikkatli yapmaları, daha dikkatli kullanmaları gerekiyor. Çünkü su kaynaklarımız sınırsız değil. Yılların bazen bu şekilde kurak geçtiği dönemlerde, su sıkıntıları gündeme geliyor. Özellikle bu yıl bu konulara biraz daha dikkat etmeliyiz" ifadelerini kullandı.        "Bu yıl çiftçilerimizden tek beklentimiz suyu kısıtlı ve tasarruflu kullanmaları"    Sulama yapan çiftçilere seslenen Başkan Burak Kırkgöz, "Sulama yaparken, bitkinin ne kadar su ihtiyacının bilerek ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu kadar suyu zamanında vermeleri çok önemli. Çünkü hububatın yanında Konya Ovasında yeşil mahsulde ciddi anlamda ekiliyor, özellikle mısır ve pancar üretimi. Bu ürünlerde suyu çok tüketen ürünler. Bu yıl çiftçilerimizden tek beklentimiz suyu kısıtlı ve tasarruflu kullanmaları ve suya toleranslı bitkilere biraz daha önem vermeleri" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.