Hava Durumu

#Sudan

Lodoshaber.Com - Sudan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sudan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sudan’da taraflar sivillerin korunması için anlaştı Haber

Sudan’da taraflar sivillerin korunması için anlaştı

Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar nedeniyle insani kriz yaşanıyor. Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde bir haftadır devam eden müzakerelerde, tarafların sonraki görüşmelerde kısa vadeli ateşkes üzerinde çalışma konusunda bildiri imzaladığı belirtildi. Ordu ve RSF birliklerinin ayrıca sivillerin korunması ve insani yardım sağlanmasını da taahhüt ettiği bildirildi.    Müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, iki tarafın ateşkes konusunda farklı görüşlerde olduğunu, müzakerecilerin Suudi ve ABD'li arabulucularla çalışarak 10 gün içinde anlaşma sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. ABD’li yetkili, tarafların imzaladığı bildiri çerçevesinde insani yardım akışının iyileştirileceğini, su ve elektrik hatlarının onarılması için çalışma başlatılacağını söyledi.        Öte yandan, başkent Hartum'un girişindeki Halfaya'da dün yoğun çatışmalar yaşandığı bildirildi. Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, Hartum'un yanı sıra Kuzey Hartum ve Omdurman üzerinde savaş uçaklarının görüldüğü, ancak çatışmaların önceki günlere kıyasla azaldığı ifade edildi.    Sudan’da daha önce imzalanan kısa süreli ateşkes anlaşmalarının ordu ve RSF birlikleri tarafından birçok kez ihlal edilmesi nedeniyle siviller çatışma bölgelerinden ayrılmaya devam ediyor. Elektrik ve su kesintileri ile yiyecek sıkıntısının yaşandığı aynı zamanda sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu ülkede, Birleşmiş Milletler verilerine göre 15 Nisan’dan bu yana 700 binden fazla kişi ülke içinde yerinden edildi, 150 bin kişi ise komşu ülkelere kaçtı.    Dünya Sağlık Örgütüne göre 600’den fazla kişi çatışmalarda hayatını kaybederken, 5 binden fazla kişi ise yaralandı.

Türkiye, Sudan'daki büyükelçiliği Port Sudan’a taşıyor Haber

Türkiye, Sudan'daki büyükelçiliği Port Sudan’a taşıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Sudan Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu’nun aracına ateş açıldığı konusuna ilişkin, “Büyükelçiliğimizi Port Sudan’a taşıma kararı aldık. Hiçbir kardeşimizde, büyükelçimizde veya diğer koruma arkadaşlarımızın hiçbirisinde yaralanma yok, araçta hasar var. Bunu kim, neden yaptı konusunda her iki tarafla da görüşmeler devam ediyor. Büyükelçimizle de telefonla görüştüm. Herhangi bir vatandaşımızda yaralanma yok. Hiç kimse endişe etmesin. Arkadaşlarımız oradan çekilip daha güvenli bir yere gittiler” ifadelerini kullandı.      Türkiye’nin Sudan Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu’nun aracına ateş açıldı. Saldırı nedeniyle büyükelçilik aracında hasar meydana geldi. Saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiği henüz bilinmezken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “Ordu ve hızlı destek kuvvetleri arasındaki çatışmalar, şehrin tam ortasında gerçekleşiyor. Bizim büyükelçiliğimizin olduğu cadde ve sokaklarda da bu çatışmalar bazen de şiddetlenerek devam ediyor. O nedenle ilk günlerde vatandaşlarımıza bazı hizmetleri vermekte istediğimiz hızı yakalayamadık. Birkaç sokak ileride bir eve vatandaşımızın büyükelçiliğimize gelmesinde bile zorluk çektik” dedi.    Bakan Çavuşoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:    “Ateşkes ilan ediliyor ama iki taraf da birbirini suçluyor. İhlaller var. Yer yer de gerginlik ve çatışmalar tırmanıyor. Büyükelçiliğimizin, çalışma arkadaşlarımızın güvenliği bakımından ordunun geçiş hükümetinin de tavsiyesiyle büyükelçiliğimizi Port Sudan’a taşıma kararı aldık. Arkadaşlarımız orada gerekli ihtiyaç duydukları bilgisayar ve benzeri malzemeleri Büyükelçiliğimizden alıp Port Sudan’a hareket edeceklerdi. Büyükelçimiz İsmail Çobanoğlu, hem orduyla hem de hızlı destek kuvvetleriyle görüştüler. Hatta oraya gidinceye kadar yardım da ettiler, fakat sokağa girince ateş açılmış. Burada tabi bizim özel kuvvetlerimiz de var. Hiçbir kardeşimizde, büyükelçimizde veya diğer koruma arkadaşlarımızın hiçbirisinde yaralanma yok, araçta hasar var. Bunu kim, neden yaptı konusunda her iki tarafla da görüşmeler devam ediyor. Büyükelçimizle de telefonla görüştüm. Herhangi bir vatandaşımızda yaralanma yok. Hiç kimse endişe etmesin. Arkadaşlarımız oradan çekilip daha güvenli bir yere gittiler. Buradan arkadaşlarımızı alıp büyükelçiliğimizi Port Sudan’a geçici olarak taşıyacağız. Burada özellikle dönmek isteyen vatandaşlarımız olursa, onları daha önce nasıl Türkiye’ye getirdiysek, en uygun yöntemle güvenli bir şekilde getireceğiz. Vatandaşlarımıza oradan hizmet vereceğiz. Ama şimdi buradan arkadaşlarımızın gerekli malzemeyle buradan çıkması, onların güvenliği bakımından önemli, onu da takip ediyoruz.”

 İngiltere'nin Sudan'daki tahliye operasyonları tamamlandı Haber

 İngiltere'nin Sudan'daki tahliye operasyonları tamamlandı

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalar ateşkes sözlerine rağmen devam ediyor. Çok sayıda ülke, Sudan'daki vatandaşlarının tahliyesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sudan'daki tahliye çalışmalarının başarılı şekilde tamamlandığı ve son tahliye uçağının dün akşam saatlerinde başkent Hartum'dan ayrıldığı kaydedildi.    İngiltere hükümeti, geçtiğimiz salı gününden itibaren Sudan'dan 21 uçuşun gerçekleştirildiğini ve toplam bin 888 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.    Sudan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmalarda can kaybının 528'e, yaralı sayısının ise 4 bin 599'a yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, başkent Hartum'da sağlık hizmeti veren merkezlerin sayısının artırıldığı ve hastanelerle iletişimin güçlendirildiği belirtildi. Bakanlık, acil durumdaki insanlara tıbbi destek sağlanması için de dost ülkeler ile uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla işbirliği içinde olunduğunu bildirdi.    Sudan'da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.