Hava Durumu

#Sigara

Lodoshaber.Com - Sigara haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sigara haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sigara ve alkole büyük zam yolda Haber

Sigara ve alkole büyük zam yolda

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara Milletvekili adayı ve Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, içki ve sigaraya zam yapılacağını söyledi.  Gazete Duvar'ın YouTube kanalında yayınlanan "Duvar Özel" programına katılan Özgür Aybaş, "Normalde alkollü içkilere ve tütün mamullerine altı ayda bir ÖTV oranında zam geçişi olurdu. Maalesef görüyoruz ki, iki ayda bir zam geçişi oluyor. Hatta önümüzdeki bir-iki haftalık süreçte yine yüksek oranda büyük bir zam geçişi var" diye konuştu. 'BU DURUMLAR ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR' Tüketicinin kaçak ürünlere yöneldiğini ya da kendisinin alkollü içecek üretmeye çalıştığını belirten Aybaş, "Vatandaşın alım gücü zaten yok. Vatandaş şu anda tamamen, klasik bir cümle olacak ama kimyager olduk diyor. Artık vatandaş evde kendisi yapmaya başladı. Bu durumlar artık ölümlerle sonuçlanabiliyor" dedi. 'DEVLET VATANDAŞIN SAĞLIĞINI DÜŞÜNMEK ZORUNDA' "Evde içki yapmak, yurt dışından getiriyorum demek, kaçak almak içki zamlarını kanıksamaktır" diyen Aybaş, şunları söyledi: "Vatandaşta şöyle bir vergi bilinci olması gerekiyor, geçen yıl Kıbrıs'ta alkol fiyatlarında yüksek oranda zam geçişi oldu. Kıbrıs'ta halk gitti, hükümet binasının önünde eylem yaptı. Bizim yaşam tarzımıza müdahale edemezsiniz, bu zamlar çok yüksek dediler. O zamlar geri çekildi. Artık müşterilerimizden şunları görebiliyoruz, bizden meyve suyu alıyor, buz alıyor. Biliyoruz ki evde bir şey yapacak. Bunu anlatmaya çalışıyoruz ama vatandaş da diyor ki başka şansım yok. Vatandaşın sağlığını da düşünmek zorundadır devlet, hükümetler, iktidarlar. Vatandaşı kaçağa itmemeli." 'BU İDELOJİK VERGİLENDİRME KAFE VE BAR ÇALIŞANLARINI DA ETKİLEDİ' Alkollü içecek satan işletmelerinde maliyetler nedeniyle işten çıkarmalara yöneldiğini dile getiren Aybaş, "Kafe ve bar işletmelerinde çalışan binlerce personel var. Maliyetler yükseldiği için personel azaltmaya gidiyorlar. Komisi, garsonu, valesi birçok kesimi etkiliyor. Bu ideolojik vergilendirme sistemi, bu işi yapan meslek gruplarını çok yüksek oranda etkilemiştir" dedi.

Bursa'da 11 yılda 13 bin kişi sigarayı bıraktı! Haber

Bursa'da 11 yılda 13 bin kişi sigarayı bıraktı!

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, 2022 yılında sigara bırakma polikliniklerine başvuru yapanlardan 460 kişinin sigarayı bırakarak, sağlıklı hayatı tercih ettiğini belirtti.  Bursa'da sigara bağımlılığına karşı yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz,  bilimsel geçerliliği kanıtlanmış yöntemler kullanılması halinde tütün bağımlılığından kurtulmanın mümkün olabildiğini vurguladı. Tütün bağımlılığı ile mücadelenin en önemli aşamalarından birisinin, kullananların bırakmaları yönünde desteklenmesi olduğuna dikkat çeken, "İlimizde bu doğrultuda aktif hizmet veren 12 adet sigara bırakma polikliniği bulunmaktadır" dedi.  Her yıl sigara bırakma polikliniklerine başvuranların ve aynı şekilde poliklinikler vasıtasıyla sigarayı bırakanların sayısının arttığının altını çizen Dr. Yavuzyılmaz, "Sigara bırakma poliklinikleri, 2011 yılından beri hizmet vermektedir. 2011 yılından bu yana polikliniklerimize müracaat eden 12 bin 970 kişi sigarayı bıraktığını bildirmiştir. Geçtiğimiz yıl başvuranlardan 460 kişi de sigarayı bırakmıştır" şeklinde konuştu.  171'i Arayın  Vatandaşların Alo 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak danışmanlık hizmeti alabileceğini vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, "Bu polikliniklerde sigara bırakma konusunda eğitim almış hekim ve diğer yardımcı sağlık personeli görev yapmaktadır. Hekim tarafından, sigara kullanıcısı genel bir sağlık bakış açısıyla değerlendirilerek, bağımlılık düzeyi ortaya konmaktadır. Gerekli tanısal testler, laboratuar ve görüntüleme tetkikleri yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda farmakalojik tedavi düzenlenmekte, gerekli durumlarda davranışsal bilişsel danışmanlık hizmeti verilmektedir" ifadelerini kullandı.  Yavuzyılmaz son olarak, sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların ve bantların kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olup, olmadığına bakılmaksızın sigara bırakma polikliniklerinde tedavi gören hastalara ücretsiz verildiğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.