Hava Durumu

#Sgk

Lodoshaber.Com - Sgk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sgk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

SGK'den yapılandırma ödeme süresi açıklaması! Haber

SGK'den yapılandırma ödeme süresi açıklaması!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kuruma olan borçlarını peşin ve taksitli ödeme seçeneğiyle yapılandıranlardan, 3 Ağustos'a kadar ödemesi gereken tutarları ödemeyen veya eksik ödeyenlerin bu tutarları 31 Ağustos'a kadar hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının indirimsiz hali ve toplam tutara uygulanacak geç ödeme zammıyla birlikte ödemeleri durumunda katsayı uygulanmaksızın 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümlerinden yararlanacaklarını bildirdi. SGK'den yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresinin 31 Temmuz'a kadar uzatıldığı anımsatıldı. Sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı kurum tahsilat sisteminde yoğunluk meydana geldiğinden dolayı yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresinin 3 Ağustos'a kadar uzatıldığı belirtildi. Açıklamada, "Kuruma olan borçlarını peşin ve taksitli ödeme seçeneği ile yapılandıranlardan, 3 Ağustos'a kadar ödemesi gereken tutarları ödemeyen veya eksik ödeyenlerin bu tutarları 31 Ağustos'a kadar hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının indirimsiz hali ve toplam tutara uygulanacak geç ödeme zammıyla birlikte ödemeleri durumunda katsayı uygulanmaksızın kanundan yararlanmaları mümkün olacaktır." ifadeleri kullanıldı. Taksitle ödeme seçeneğini tercih eden ancak birinci ve ikinci taksit ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyen işverenlerin/sigortalıların bu kapsamda ödeme yapabilmeleri için iş yerlerinin/sigortalılar yönüyle de dosyalarının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat ederek ödeme planlarını peşine dönüştürmeleri gerektiği duyuruldu.

SGK: Emekli veya dul aylığı yetim aylığına engel değil Haber

SGK: Emekli veya dul aylığı yetim aylığına engel değil

SGK, eski bir milletvekilinin kızının TBMMDilekçe Komisyonu’na yaptığı başvuru üzerine incelediği dosyaya ilişkin Meclis’e gönderdiği yazıda, benzer durumdaki binlerce kadının hak kaybını önleyecek bilgilere yer verdi. Yazıda, söz konusu kişilerin 4-a veya 4/b kapsamındaki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli veya dul aylığı almalarının, kendilerine yetim aylığı bağlanmasına engel teşkil etmediği kaydedilerek, “Başvuranın, hem ölen eşinden hem babasından kalan her iki aylığını da birlikte almasına engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır” denildi. Eski Van Milletvekili M.K.’nin kızı E.N., TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını almakta olduğunu, yaşamını yitiren emekli milletvekili babasının da maaşını alıp alamayacağını sordu. E.N., babasının emekli maaşını almaya başlaması halinde ölen kocasının maaşının kesilip kesilmeyeceği, kendisinin başvurması halinde diğer dul kardeşinin babasından dolayı aldığı maaşının kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgiverilmesini talep etti. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, geniş bir kitleyi ilgilendiren başvuruyu işleme alarak SGK’dan konunun incelenmesini ve bilgi verilmesini istedi. SGK’dan gelen yazıda, aynı durumdaki kişileri sevindirecek bilgiler yer aldı. Evli olmama şartı SGK, komisyona gönderdiği yanıt yazısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu’nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin uygulamayı anlattı. Ölenin emekli maaşının, eş için yüzde 50’si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75’i, çocuklarla ana veya babanın her biri için de yüzde 25’i oranında bağlandığını aktaran SGK, şunları kaydetti: “Ölenin aylık bağlanacak iki çocuğun bulunması halinde, bağlanacak aylığın toplam oranı yüzde 80 olarak belirlenmiş olup, dolayısıyla bu kapsamdaki çocukların her birine ölen emeklinin aylığının yüzde 40’ı esas alınarak aylık ödenmektedir. Kendisinden aylık bağlanacak olanların ölümü tarihinde evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanır. Evlenme dolayısıyla aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalanların da eski aylıkları bağlanarak ödenir. Ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan veya dul kalanlara da bu tarihleri takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır. Bu kapsamda, kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için evli olmama şartı aranmakta olup, emeklinin vefat tarihinde evli olması nedeniyle aylık bağlanamayan kız çocukları daha sonra dul kalmaları veya boşanmaları halinde aylığa hak kazanabilmekteler, bu şekilde sonradan aylık bağlanması halinde ise diğer hak sahiplerinin aylıkları yeni duruma göre düzeltilmektedir.” Yazıda, söz konusu kişilerin “4-a veya 4/b” kapsamındaki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli veya dul aylığı almalarının kendilerine yetim aylığı bağlanmasına da engel teşkil etmediği kaydedildi.

Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara kritik hatırlatma! Haber

Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara kritik hatırlatma!

7440 sayılı Yapılandırma Kanunu çerçevesinde kamu borcu olanlar başvurularını yaptı. Şimdi 31 Temmuz ilk taksit ve peşin ödemeler için son gün. 31 Temmuz ayrıca Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunanlar için de "gelir testi" için son gün. Gelir testinden onay alanların tüm borcu silinecek ayrıca geliri uygun olup borcunu ödemek isteyenlerin de cezaları ve gecikme zamları silinecek. Gelir belirlenen sınırın altında ise tüm borç silinecek İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, gelir testine başvuranlardan kriterleri uyanların borcunun silineceğini şöyle açıkladı: 'Gelir testi sonucunda hane içindeki kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinin (4 bin 471,50 TL) altında çıkar ise GSS prim borçları ilk tescil tarihinden itibaren silinecektir.' Geliri ödemeye uygun olanlarınsa gecikme cezası ve gecikme zammı siliniyor '2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu 7440 sayılı Kanunun yayını tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan GSS prim borçlarının 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek, yalnızca ana para borcunun ödenmesiyle borç kapatılabilecektir.' Borcu olanlar, 31 Aralık 2023’e kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek '28 Aralık 2022 tarihli 6620 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla kendi nam ve hesabına çalışanlar ile 5510 sayılı Yasanın 60. maddesi (g) bendi çerçevesinde olup GSS prim borcu olanların, 31 Aralık 2023 tarihine kadar şehir, devlet ve üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabilmeleri sağlanmıştır.' GSS prim borcu e-devlet üzerinden öğrenilebiliyor Söz konusu uygulamadan faydalanmak isteyen kişilerin e-devlet üzerinden "Borç dökümü" yazarak borçlarını sorgulayabileceğini belirten Kurt, bu konuda şu bilgileri verdi: 'Kişiler ayrıca en yakın il ya da merkez müdürlüklerimizden bilgi alarak borçları bulunmaları halinde ikamet ettikleri ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelir testi için 31 Temmuz’a kadar müracaat edebilirler.'

EYT sonrası  kayıt dışı denetimlere hız verildi! 47 bin kişi SGK'lı oldu Haber

EYT sonrası kayıt dışı denetimlere hız verildi! 47 bin kişi SGK'lı oldu

EYT düzenlemesiyle birlikte eve iş taşıyan SGK çalışanları bir yandan da kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için kolları sıvadı. SGK müfettişleri, 2022 yılı boyunca ülke genelinde tam 152 bin 596 işyerini denetledi. Sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen 47 bin 596 kişi sigortalılık çerçevesine alındı. Denetimler sonucunda 2 bin 513 sahte işyeri, 124 bin 373 sahte sigortalı tespit edildi. Anlaşmalı boşanıp birlikte yaşayanlara şok baskın SGK denetimleri sırasında maaş alabilmek amacıyla anlaşmalı boşanarak aynı evde yaşamaya devam eden çiftlere şok baskınlar düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin imzasıyla yayımlanan faaliyet raporunda; boşandığı eşi ile birlikte yaşama nedeniyle yapılan denetim sayısı 5 bin 136 olarak açıklandı. Denetimler sonucunda 4 bin 387 uyanık çiftin maaşındra kesintiye gidildi. Bu kişilerin hile yaparak aldıkları maaşların tahsili için de adli soruşturma başlatıldı. Kayıt dışılığı birkaç sektöre mal etmeyin Raporda; SGK'nın kayıt dışı istihdamı önlemek için sosyal sigorta alanında planlı ve plansız denetim çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Rapordaki şu ifadeler dikkat çekti: "Ülkemizde görülen kayıt dışı istihdam, belirli birkaç faaliyet grubuna mal edilemeyecek kadar geniş, tüm faaliyet gruplarında değişik oran ve şekillerde yaşanan bir gerçekliktir. Bu nedenle, Kurum verileri esas alınarak yapılan veri incelemeleri sonucunda iş yerleri sektörler itibarıyla analiz edilmektedir. Denetlenecek sektörler risk değerlendirme kriterlerine göre sınıflandırılmakta, bu çalışmaların sonuçlarına göre devamlı iş yerlerine yönelik olarak planlı asgarî işçilik incelemeleri ile diğer denetim ve teftiş faaliyetleri Yıllık Çalışma Plan ve Programı çerçevesinde sürdürülmektedir."

Milyonlarca SGK'lı için 35 bin lirayı aşan destek! Haber

Milyonlarca SGK'lı için 35 bin lirayı aşan destek!

Asgari ücret desteği, işsizlik ödeneği, sosyal yardım alanların istihdamına prim teşviki, 5 puanlık indirim başta olmak üzere 18 başlıkta prim desteği veriliyor. İşveren prim teşvikinden yararlananların sayısı 12 milyonu geçerken sosyal hizmetlerden yararlananlar için verilen teşvik 60 ayı buluyor. İmalat sektöründe istihdam yaratan işletmeye işçi başına verilen destek 48 bin lirayı, diğer sektörler için de 35 bin lirayı geçiyor. İşsiz olanları istihdam eden özel sektör işverenlerine prime esas kazanç üst sınırına kadar ki sosyal güvenlik primi işveren payları desteği 2 bin 51 lira ile 15 bin 387 lira arasında değişecek. Sabah'ın haberine göre, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri de destekleniyor. Genç, kadın ve mesleki belge sahibi olanlara yaşa göre 6 ile 54 ay arasında sigorta prim teşviki sağlanıyor. İstihdamı destek için sağlanan prim, teşvik, destek ve indirimlere ilişkin merak edilen soruların yanıtları şöyle: 5 puanlık indirimin amacı, koşulları ve istihdama katkısı nedir? Özel sektör işverenlerince ödenmesi gereken sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları işveren hissesinin 5 puanlık kısmı indirim olarak karşılanıyor. Yararlanma şartları arasında, aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal sürede verilmesi, primlerin süresinde ödenmesi, Kurum'a borcun bulunmaması, kayıt dışı veya sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması gerekiyor. Prim indirimi desteği her bir çalışan için 500,40 lira ile 3 bin 753 lira arasında değişiyor. Yurt dışına götürülen sigortalılar için bu tutar 500 lira ile 1501 lira uygulanıyor. Genç girişimci teşvikinin koşulları ve verilen prim destek tutarı nedir? Bu teşvikten 18-29 yaş aralığında 1 Haziran 2018'den itibaren ilk defa işyeri açan gerçek kişiler yararlanabiliyor. Bu kapsamdakiler asgari ücret alt sınırı üzerinden hesaplanan 4B kapsamındaki sigorta primleri 1 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanıyor. Bu indirim süresiz uygulanıyor. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklarında sadece bir ortak bu teşvikten yararlanabiliyor. Teşvikin günlük tutarı 115,09 lira olup, aylık 3 bin 452 liraya ulaşıyor. İstihdamı destek için 18 başlıkta verilen destekler nelerdir? Asgari ücret desteği, malullük, yaşlılık ve ölüm, genel sağlık sigortasında 5 puanlık indirim, sigorta primi işveren ve sigortalı hissesi teşviki, 5 puanlık prim indirimi, işsizlik ödeneği alanların istihdamı halinde sigorta primi sigortalı ve işveren hissesi teşviki veriliyor. Kredi faiz veya kar payı desteği, engelli sigortalı istihdamı, Ar-Ge faaliyetleri, kültür yatırımları, sosyal yardım alan, sosyal hizmet modellerinden yararlananların istihdamına yönelik prim desteği, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi de listede var. Asgari ücret desteği ne kadar, ne zaman sona erecek? Bu yılın Ocak-Haziran ayları için koşulları taşıyan iş yerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı ile 13.33 liranın çarpımı sonucu bulunacak tutar işverenlerin Kuruma ödeyeceği primden mahsup edilir. Destekten, 2023 yılında ilk defa tescil edilen işyeri işverenleri ile 2022 yılında prime esas günlük kazancı 250 lira, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde 500 lira ve linyit ve taşkömürü işyerlerinde 667 lira altında ücretle çalıştırılan sigortalıların işverenleri yararlanacak. Sigorta prim desteği ne zamana kadar devam edecek, kimler yararlanabilir? Teşviklerinden küçük veya büyük ayırımı olmadan bütün işyerleri faydalanabilir. İşyerindeki personel sayısının kısa ve uzun vadede artırılması önem taşıyor. İşe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere özel sektöre verilen sigorta prim teşviki 31 Aralık 2023 yılına kadar uzatıldı. İşe alınan kadınların 18 yaşından büyük, erkeklerin de 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olması gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesi olanlar için 48 ay İŞKUR'un işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 36 ay devam edecek. EYT kapsamında emekli olup da çalışacaklar için uygulanacak sosyal güvenlik destek primi indiriminde sınır var mı? Emekli olanların en son çalıştıkları özel sektör iş yerinde, işten ayrıldıkları tarihi takip eden 30 gün içerisinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde sosyal güvenlik primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanıyor. Her bir sigortalı için bir defa yararlanılabiliyor. Bu kapsamda verilen destek en az 500,40 lira olup 3 bin 753 liraya kadar çıkıyor. İşsizlik ödeneği alanları istihdam eden işletmelere ne kadarlık prim teşviki veriliyor? Kapsama giren sigortalı için, işsizlik ödeneğine hak kazandığı süre boyunca prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan kısa vadeli sigorta primlerinin yüzde 1'i ile uzun vadeli sigorta primleri ve genel sağlık sigortası priminin tamamı, işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor. Bu teşvikten yararlanılması için işe giriş tarihi itibariyle işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olması, fiilen çalışması gerekiyor. Sosyal hizmetlerden faydalananların istihdamı halinde hangi teşvikler veriliyor? Prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primi ve işsizlik sigortası priminin sigortalı ve işveren hissesinin tamamını her bir sigortalı için beş yıl süreyle Hazine karşılayacak. Teşvikten yararlanmak için sigortalı açısından 19 Şubat 2014 tarihinden sonra işe alınması, işveren açısından aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresinde verilmesi gerekiyor. Sosyal yardım alanların işe alınması için de istihdam teşviki var mı? Düzenli nakdi sosyal yardımlardan yararlanan kişilerin ikamet ettiği hanede bulunanlardan 26 Nisan 2016 ve sonrasında işe alınan sigortalıların prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin tamamı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir yıl süreyle karşılanacak. Bu teşvik, süresiz uygulanacak. Bu kapsamda verilen teşvik tutarı da 2 bin 51 lirayla 5 bin 304 lira arasında değişiyor.

Bağ-Kur'lunun primine 'SSK' ayarı! EYT sonrası ikinci adım Haber

Bağ-Kur'lunun primine 'SSK' ayarı! EYT sonrası ikinci adım

EYT yasasının ardından çalışma hayatında yeni bir düzenleme için kollar sıvandı. Berber, kuaför, marangoz, bakkal, terzilerin de aralarında yer aldığı milyonlarca Bağ-Kur'lu küçük esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu sayede Bağ-Kur'lular 9 bin prim günü yerine 7 bin 200 günde emekli olabilecek. Yapılacak düzenlemeyle iki sigorta kolu arasındaki bin 1800 günlük süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenmiş olacak. EMEKLİLİK AÇISINDAN BAĞ-KUR İLE SGK ARASINDAKİ FARKLAR NELER? 2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Normal koşullarda SGK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi esas alınırken, Bağ-Kur da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor. BUGÜN İTİBARİYLE BAĞ-KUR'DAN SSK'YA GEÇSEM EMEKLİ AYLIĞIM ARTAR MI? Sabah'ın haberine göre; Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün şartını yerine getirmesine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur'lu kalan 3.5 yılı (1261 günü) prim ödemelerini SSK'lı olarak tamamlarsa emeklilik statüsünü SGK'ya çevirmiş olur. Böylece daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde edilir. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artıyor. SSK VE BAĞ-KUR'DA HİZMET SÜRELERİM EŞİT BU DURUMDA HANGİ STATÜDEN EMEKLİ AYLIĞI ALABİLİRİM? 1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlar çalışma hayatı boyunca en fazla hizmetinin bulunduğu statüden emekliliğe hak kazanıyor. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden bağlanıyor. Emekli aylığı alınacak zam ve ikramiyeler de ona göre hesaplanıyor. SSK İLE BAĞ-KUR'DA KISMİ EMEKLİLİK KOŞULLARI AYNI MI? SGK'da 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı varken, Bağ-Kur'da en az 5400 gün prim ödemesi halinde emeklilik hakkı bulunuyor. PRİM EŞİTLEMESİ BÜTÜN BAĞ-KUR'LULARI MI KAPSAYACAK? Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in ifadelerine göre küçük esnafı daha az primle emekli edecek bir model üzerinde çalışılıyor. Reform paketiyle esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SGK'lılarla eşitlenmesi öngörülüyor. Bu sayede Bağ-Kur'lular 9 bin prim günü yerine 7 bin 200 günde emekli olabilecek. Yapılacak düzenlemeyle iki sigorta kolu arasındaki bin 1800 günlük süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenmiş olacak. EMEKLİLİK ŞARTLARI VE HAK KAZANMA KOŞULLARI STANDART HALE Mİ GELECEK? Evet. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.