Hava Durumu

#Protestolar

Lodoshaber.Com - Protestolar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Protestolar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fransa'da emeklilik reformuna karşı protestolar dinmiyor Haber

Fransa'da emeklilik reformuna karşı protestolar dinmiyor

Fransa'da parlamentoda oylamaya sunulmadan geçirilen tartışmalı emeklilik reformuna karşı protestolar devam ediyor. Fransa'da bir kez daha sokaklara inen öfkeli kalabalık emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e yükselten reformun geri çekilmesini talep etti. Göstericiler, bugün 12'ncisi düzenlenen kitlesel protestoda "Macron istifa", "Başbakan istifa", "Hakkımızı kazanan kadar devam edeceğiz", "Kahrolsun siyasi faşistlik" ve "Anayasa Konseyi'ne çağrıda bulunuyoruz, çoğunluğun yanında durun" gibi sloganlar attı. Başkent Paris'teki Bastille Meydanı'nda ise göstericiler ve polis arasında zaman zaman gerilim yükseldi. Polis, öfkeli kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.      Katılım 1 milyonu aştı    Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke genelindeki protestolara en az 380 bin kişinin katıldığı kaydedildi. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) ise protestolara katılım oranının 1 milyondan fazla olduğunu duyurdu.      Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti    Emeklilik reformunun, Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası kullanılarak kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti. Verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine rağmen 287 olan oy çoğunluğunun 9 oyla sağlanamaması nedeniyle reddedilmişti. İkinci gensoru önergesi ise 94 lehte oy alarak başarısız olmuştu. İki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te başarısız olmasının ardından emeklilik reformu yasalaşmıştı.    Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre, Fransa'da 1 Eylül'den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. 2027'den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

İsrail'de yargı reformu protestoları sürüyor    Haber

İsrail'de yargı reformu protestoları sürüyor   

İsrail'in birçok noktasında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı yargı reformunun ertelendiğini duyurmasına rağmen binlerce kişi protesto gösterisi düzenlemeye devam ediyor. Başkent Tel Aviv'de Kaplan Caddesi'nde bir araya gelen binlerce gösterici, ellerinde taşıdıkları İsrail bayraklarıyla hükümet karşıtı sloganlar attı.      Çok sayıda meslek grubu ve çalışan greve gitmişti    İsrail’de Başbakan Netanyahu’nun tartışmalı yargı reformuna karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almasının ardından halk yeniden sokaklara dökülmüş, aralarında İsrail’in en büyük işçi sendikası Hastadrut, üniversiteler, avukatlar, hastane ve sağlık çalışanlarının bulunduğu çok sayıda meslek grubu ve çalışan grev kararı almıştı. Ben Gurion Uluslararası Havalimanı çalışanlarının da greve katılması ile havalimanında seferler durdurulmuştu. İsrail basınında yer alan haberlerde, dünya genelindeki İsrail büyükelçilikleri ve konsolosluklarının da tartışmalı yargı reformuna karşı düzenlenen grevlere destek verdiği ifade edilmişti.      Tartışmalı yargı reformu    Cumhurbaşkanı Herzog ile ABD'nin karşı çıktığı tartışmalı yargı reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılmasını, meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasını ve yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltılmasını içeriyor. Reformun yasalaşması için mecliste yapılacak üç oturumda da onay alması gereken yasa tasarısı, ilk onayını aldı. İsrail'in yazılı bir Anayasası bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargı merci olarak görev yapıyor. İsrail’de devletin işleyişine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine ilişkin "temel yasalar” bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.

Fransa’da protestolar şiddetlendi: Belediye binasını ateşe verdiler! Haber

Fransa’da protestolar şiddetlendi: Belediye binasını ateşe verdiler!

Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesi planlarına ilişkin protestolar devam ederken Bordeaux belediye binası ateşe verildi. Fransız İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre dün, 119 bini Paris’te olmak üzere, ülke genelinde bir milyondan fazla kişi sokaklara döküldü. Polis, başkentteki protestoculara biber gazı ile müdahale etti ve ülke genelinde 80 kişi gözaltına alındı. Fransa’da emeklilik yaşının iki yıl artırılarak 64'e yükseltilmesini öngören yasa tasarısına karşı çıkan yaklaşık bir milyon kişi dün ülke geneline gösteri yaptı. Macron'un emeklilik reformuna karşı 1 milyonu aşkın Fransız sokağa çıktı Sendikalar, İngiltere Kralı Charles III'ün ülkeye yapacağı devlet ziyaretine denk gelecek şekilde önümüzdeki Salı günü yeni protestolar düzenlenmesi çağrısında bulundu. Bununla birlikte, dün Bordeaux Belediye Binası’nın ön kapısında yangın çıktı. İtfaiyeciler tarafından kısa sürede söndürülen yangından kimin sorumlu olduğu netlik kazanmadı. POLİS VE GÖSTERİCİLER ARASINDA ÇATIŞMA Reuters haber ajansına göre, Paris'te genellikle barışçıl olan gösterilerde, vitrinleri kıran, sokak mobilyalarını yıkan ve bir McDonald's restoranına saldıran maskeli isyancılarla polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Bilincini kaybeden bir polis memuru diğer memurlar tarafından güvenli bir yere sürüklendi. 80 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI AP haber ajansının bildirdiğine göre ise polis biber gazı kullandı ve 33 kişi başkentte olmak üzere dün 80 kişi gözaltına alındı. Reuters'a konuşan bir gösterici, "Bu reforma ve demokrasinin artık hiçbir şey ifade etmemesine karşı çıkıyorum. Temsil edilmiyoruz ve bu yüzden bıktık." dedi. AFP haber ajansına konuşan bir başka gösterici de "Protesto ederek sesimizi duyurabileceğiz. Çünkü diğer tüm yollar bu reformu geri çekmemize izin vermedi.” diye konuştu. Diğer taraftan, Fransa genelindeki protestolar aynı zamanda tren seferlerini aksattı ve Paris Charles de Gaulle Havaalanı'ndaki işçilerin iş bırakmasına neden oldu.

Komşuda tepkiler dinmiyor! Yine sokaktalar... Haber

Komşuda tepkiler dinmiyor! Yine sokaktalar...

Yunanistan'da onlarca kişinin ölümüne neden facia nedeniyle tepkiler dinmek bilmiyor. Sendikaların 24 saatlik Genel Grev çağrısı sonrası on binler sokağa indi. Grev kararı kapsamında ülkede pek çok hizmet sekteye uğradı. Grev nedeniyle hastaneler acil hasta dışında kimseyi kabul etmezken pek çok uçuş yapılamadı. Yunan adalarına giden feribotlar da grev nedeniyle sefer yapmadı. AFP'de yer alan Son Dakika gelişmesine göre, başkent Atina'daki gösterilere 25 bin kişi katıldı. Ülke genelinde ise 40 bin kişinin sokağa çıktığı açıklandı. 57 KİŞİYE MEZAR OLMUŞTU Atina'dan Selanik'e giden yolcu treninin geçtiğimiz 1 Mart'ta Tempi bölgesinde yük treni ile kafa kafaya çarpışması sonucu yolcu treninin birinci ve ikinci vagonu tamamen ezilmiş, üçüncü vagonu ise raydan çıkmıştı. Kazada 57 kişi hayatını kaybederken, 56 yolcudan ise hala Haber alınamadığı açıklanmıştı. Demir yolu şirketi Hellenic Train verilerine göre, kazada yolcu treninde 342 yolcu ve 10 mürettebat, yük treninde ise 2 mürettebat bulunuyordu. Yolcu trenindekilerin çoğunun öğrencilerden oluştuğu belirtilirken, iki trenin çarpışmadan önce kilometrelerce aynı hat üzerinde birbirine doğru seyir halinde olduğu öğrenilmişti. İnsan hatası kaynaklı olduğu ortaya çıkan kazanın ardından Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etmişti. 'KURBANLARIN YAKINLARINA ÖZÜR BORÇLUYUM' Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise kazanın ardından özür dilemişti. Facebook hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Miçotakis, 'Başbakan olarak herkese ama her şeyden önce kurbanların yakınlarına kocaman bir özür borçluyum' demişti

Gürcistan’daki protestolarda gözaltı sayısı 133'e çıktı Haber

Gürcistan’daki protestolarda gözaltı sayısı 133'e çıktı

Gürcistan'da basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle tepki çeken "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasasına karşı düzenlenen protestoların ikinci gününde 67 kişinin gözaltına alınmasının ardından toplam gözaltı sayısı 133'e yükseldi.     Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasasına karşı düzenlenen gösteriler ikinci gününde de devam etti.  Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki parlamento binası önünde toplanan göstericiler, binayı ateşe vermeye çalışarak, pencereleri kırdı ve bariyerlere zarar verdi. Yüzlerce gösterici “Ruslar”, ”Köleler” sloganları atarken, polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada göstericilerin yasalara uymadığı belirtilerek, “İçişleri Bakanlığı'nın uyarılarına rağmen eyleme katılanlar, yasanın ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğüne ilişkin koyduğu normların dışına çıktı. Kolluk kuvvetlerinin yasal gerekliliklerine uymadılar. Asayişin korunması ve barışçıl mitingin sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığı'nın ilgili dairesi çalışanları 8 Mart'ta Tiflis'te yasama organı yanında ve Rustaveli caddesinde seferber oldu. Protestocular, saldırgan davranışlar sergileyerek, parlamento binasına zarar vermeye çalıştı. Polis, düzeni sağlamak için güç kullanmak zorunda kaldı. 7-8 Mart tarihlerinde Parlamento çevresinde düzenlenen protesto eylemi sırasında toplam 133 kişi gözaltına alındı” denildi.      "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasası    Gürcistan'da Halkın Gücü Partisi'nin parlamentoya sunduğu "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasasına göre yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan STK ve medya kuruluşları, her yılın Ocak ayında kendilerini "yabancı ajan" olarak kaydettirmek zorunda kalacak. Kaydı yapmayanlar 25 bin lari (182 bin TL) para cezasına çarptırılacak. Bağımsız uzmanlar, yasanın kabul edilmesi halinde Gürcistan'da basın özgürlüğünün kısıtlanacağını, sivil toplum kuruluşlarının bastırılacağını ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılma hedefinin sekteye uğrayabileceğini belirtiyor. Göstericiler ve göstericilere destek veren muhalefet partileri de parlamentoda ilk okumada kabul edilen yasa tasarısının, Rusya'daki "Yabancı Ajanlar Hakkında Kanun"a benzediğini ifade ediyor.    Ayrıca ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de söz konusu yasaya tepki gösteriyor.

Peru’da hükümet karşıtı protestolar giderek yayılıyor! Haber

Peru’da hükümet karşıtı protestolar giderek yayılıyor!

Güney Amerika ülkesi Peru’da eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık'ta Kongre tarafından görevden alınmasının ardından başlayan protestolar, 41 eyalete yayıldı. Castillo’nun ardından devlet başkanlığı koltuğuna oturan Dina Boluarte'nin istifa etmesini ve erken seçim yapılmasını talep eden protestocular, Cusco kentinde bir kez sokaklara döküldü. Alejandro Velasco Astete Uluslararası Havaalanını basmaya çalışan protestocular ile polis arasında tansiyon yükseldi. Protestocular yol kapatıp bir otobüsü ateşe verirken, ablukaya son vermeye çalışan polis ise göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu. Protestocular ise polise taş attı. Çıkan olaylarda 37’si sivil, 6’sı polis 43 kişinin yaralandığı, 1 kişinin ise açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Aralık ayından bu yana gerçekleştirilen protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının biri polis olmak üzere 48’e yükseldiği aktarıldı.    Ülkenin güneyindeki Tacna kentinde de şiddet olayları yaşandı. Yolları kapatan protestocular, barikatları ateşe verdi.      Ne olmuştu?    Eski Peru Devlet Başkanı Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararı almasının ardından Kongre tarafından 7 Aralık'ta görevinden alınmıştı. Castillo Meksika Büyükelçiliği’ne sığınmaya çalıştığı sırada gözaltına alınırken, yardımcısı Dina Boluarte ülkenin yeni devlet başkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti. Castillo'nun cezaevine gönderilmesinin ardından patlak veren protestolar nedeniyle 14 Aralık'ta OHAL ilan edilmişti. İlk olarak 7 gün gözaltında tutulan Castillo'ya 16 Aralık'ta, kaçma riski olduğu göz önüne alınarak 18 ay önleyici hapis cezası verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.