Hava Durumu

#Protesto

Lodoshaber.Com - Protesto haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Protesto haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Reform karşıtı İsrailli protestoculara araçla saldırı Haber

Reform karşıtı İsrailli protestoculara araçla saldırı

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı protestolarda, bir kişi ülkenin kuzeyindeki otoyolu kapatan göstericilere çarparak yoluna devam etti. Aracıyla otoyolu kapatan göstericileri ezdi İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kuzeydeki 531 numaralı otoyolda bir kişi protesto için otoyolu kapatan göstericilerin üzerine aracını sürdü. 3 kişi yaralandı, sürücü yakalandı Olayda 3 kişi yaralanırken, İsrail polisi aracın şoförünü gözaltına aldı. Polis, şüphelinin yakalandığı ana ilişkin fotoğrafları da yayımladı. Sosyal medyada da bir aracın otoyolu kapatan göstericilerin üzerine doğru gittiği görüntüler paylaşılmıştı. Protestolar sürüyor İsrail Meclisinin, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak tartışmalı yasa tasarısını onaylamasının ardından ülke genelinde protestolar devam ediyor. Tartışmalı yargı düzenlemesi İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu" Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor. Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu. Hükümet, muhalefetle müzakerelerin tıkanmasının ardından yakın zamanda yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı. Tartışmalı yargı düzenlemesi kapsamında Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısı bugün Mecliste kabul edilmişti.

Kral Charles'e ilk İskoçya gezisinde protesto! Haber

Kral Charles'e ilk İskoçya gezisinde protesto!

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta yapılan törende Kral Charles'a, 1651'den beri her İngiliz hükümdarın taç giyme töreninde hazır bulunan ancak takılmayan İskoçya Tacı sunuldu. Hükümdarların İskoçya'nın da kralı olduğunu sembolize eden tacın yanı sıra Kral Charles'a, İskoçya Kilisesi ve Hıristiyanlığı sembolize eden küre de verildi. Gelenekler gereği Kral Charles'a sunulacak Papa Julius'un 1507'de Kral 4. James'e hediye ettiği kılıç artık törenlerde kullanılamayacağı için yeni bir kılıç yapıldı. Kral, yeni yapılan "The Elizabeth" isimli kılıcın takdim edildiği ilk İngiliz hükümdarı oldu. İskoçya hükümetinin açıklamasına göre, tören için 22 bin sterlin (yaklaşık 730 bin TL) harcandı. "Eşitsizliği körüklüyor" Kral Charles'ın Edinburgh ziyareti, monarşi karşıtı Republic grubu tarafından protesto edildi. Grup üyelerinden bazıları Charles'ı yuhaladı. Geçit töreninin yapıldığı bölgede toplanan gruptan Ben Clinton yaptığı açıklamada, monarşinin "eşitsizliği körüklediğini" söyledi. İskoçyalı Grant Mair de Kral Charles'ın atalarının, kendi atalarına şiddet uygulayan kişiler olduğunu belirterek "İstediğimiz tek şey, beğenmediğimizde değiştirebileceğimiz, seçilmiş bir devlet başkanı" diye konuştu. "Monarşi bize pahalıya patlıyor" Monarşinin ülkeye turist getirdiği iddialarını da eleştiren Mair, "Monarşi bize pahalıya patlıyor. Sık sık monarşinin daha çok turist ve para getirdiği iddia ediliyor. Fransa bir cumhuriyet ve dünyada en çok turisti onlar çekiyor. Kraliyet ailesini kaybetmekle turistleri kaybetmeyiz" dedi. İskoçya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Patrick Harvie ise Birleşik Krallık'ta yer almanın hem maddi hem de siyasi olarak İskoçya'ya kötü etkisi olduğunu söyledi. Ziyaret öncesi yaptığı açıklamada Harvie, "Son yılların en büyük geçim kriziyle karşı karşıyayız ve burada yüz binlerce sterline mal olan bir başka saçma kraliyet etkinliğine şahitlik ediyoruz" dedi. Harvie, Kraliçe Elizabeth'in tahta çıkışının 70. yıldönümü, cenazesi ve taç giyme töreniyle birlikte son 18 ayda çok fazla kamu kaynağının kraliyet etkinliklerine ayrıldığını belirterek bunun yerine ihtiyaç sahiplerine kaynaklar ayrılması gerektiğini söyledi.

Sırbistan’daki silahlı saldırıların ardından halk sokağa indi Haber

Sırbistan’daki silahlı saldırıların ardından halk sokağa indi

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da geçen hafta düzenlenen iki silahlı saldırının ardından binlerce kişi sokağa indi. Muhalefetin çağrısı üzerine “Sırbistan şiddete karşı” sloganıyla düzenlenen protestoya 50 binden fazla kişi katıldı. Göstericiler, açık alanda şiddete teşvikin durdurulması, şiddet içerikli programların yayından kaldırılması, Sırbistan Radyo ve Televizyonu’nun (RTS) yönetimi ve Sırbistan’da hangi kanalların yayınlayacağını belirleyen denetleme kurulunun istifasını talep etti. Geçen hafta 17 kişinin hayatını kaybettiği toplu saldırıların sorumlusunun İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ile Güvenlik ve İstihbarat Ajansı Başkanı Aleksandar Vulin olduğuna işaret eden göstericiler, sorumlu bakan ve üst düzey yöneticileri istifaya çağırdı. Belgrad’ın yanı sıra Novi Sad şehrinde de “Her şey durmalı” sloganıyla gösteri düzenlendi.      Muhalefetten hükümete 12 Mayıs’a kadar süre    Muhalefetin Sırbistan Meclisi’nde yalnızca “hükümetin ülkenin mevcut güvenlik durumundaki rolü” gündemiyle toplanmasını talep ettiği belirtilirken, hükümete taleplerin uygulanması için 12 Mayıs’a kadar süre verdi. Muhalefet temsilcileri, taleplerinin gerçekleştirilmemesi durumunda yaşanan trajedinin büyüklüğüne uygun önlemlerin alınacağını duyurdu.      Sırbistan’daki silahlı saldırılar    Belgrad yakınlarındaki Vracar’da 3 Mayıs'ta Vladislav Ribnikar İlkokulu'nda 14 yaşındaki 7. sınıf öğrencisi Kosta Kecmanovic'in düzenlediği silahlı saldırıda 8'i çocuk 9 kişi hayatını kaybetmiş, 1 öğretmen ve 6 öğrenci yaralanmıştı. Kecmanovic’in saldırıyı önceden planladığı ve kurbanların isimlerinden oluşan bir liste hazırladığı ortaya çıkmıştı. Okul saldırısından iki gün sonra ise Mladenovac’ta 21 yaşındaki Uros Blazic, seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle etrafa rastgele ateş ederek 8 kişiyi öldürmüştü. Hükümet, yaşanan silahlı saldırıların ardından ulusal yas ilan etmişti.

Fransa'da 'emeklilik' isyanı büyüyor! Gözler bugünkü kritik kararda! Haber

Fransa'da 'emeklilik' isyanı büyüyor! Gözler bugünkü kritik kararda!

Fransa'da tarışmalı emeklilik reformuna karşı aylardır düzenlenen protestolar ülkede büyük bir kaosa neden oldu. Ancak, Anayasa Konseyi, hükümetin tartışmalı emeklilik reformunun geleceğini belirleyecek kararı bugün verecek. Bu kapsamda sokaklarda gösterilerin şiddeti artarken Paris'teki güvenlik tedbirleri artırıldı. Ülkede 3 aydır gündemin en önemli konusu haline gelen reformun anayasaya uygun olup olmadığını belirleyecek Anayasa Konseyi kararı, yerel saatle 18.00'de açıklanacak. Eski Fransa Başbakanı Laurent Fabius'un başkanlığını yaptığı toplam 9 üyeden oluşan Konsey, reformun anayasaya "tamamen aykırı", "kısmen aykırı" veya "uygun" olduğuna karar verecek. Anayasaya uygun görülürse Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, reformu yürürlüğe koyabilecek. Konsey, emeklilik reformunu anayasaya "tamamen aykırı" olarak değerlendirdiği takdirde reform yürürlüğe giremeyecek. Anayasa Konseyi, reformu anayasaya "kısmen aykırı" bulursa Macron reformu anayasaya uygun olmayan maddelerden arındırılmış şekliyle yürürlüğe koyabilecek. Reforma karşı çıkan göstericiler dün Konsey binasının önüne çöp dökerken İçişleri Bakanlığının talimatıyla Konsey binasının etrafında yarın sabaha kadar gösteri düzenlenmesi yasaklandı. Polisin Konsey binasının önüne bu sabah bariyer kurmasıyla yerel basında böyle bir durumun "tarihi" olduğu değerlendirmesine yer verildi. Ülke genelinde reforma karşı 100'ün üstünde gösteri düzenlenecek. Emeklilik reformuna karşı, dün ülkede 12. kez kitlesel gösteriler düzenlenmişti. Başkent Paris'te düzenlenen gösteride 80 kişi gözaltına alınmış, 76 güvenlik gücü yaralanmıştı. BUGÜNE NASIL GELİNDİ? Fransa'da hükümetin emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylama yapmadan Meclisten geçirme kararı üzerine 16 Mart'ta başlayan kitlesel gösteriler devam ediyor. Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanıyor. ÜLKE GENELİNDE BİNDEN FAZLA GÖZALTI Ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda binden fazla kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ve hükümet, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyine başvurmuştu.

Macron’un konuşması protestocular tarafından kesildi Haber

Macron’un konuşması protestocular tarafından kesildi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, resmi ziyareti kapsamında geldiği Hollanda’da temaslarına devam ederken, yaptığı konuşma sırasında protesto edildi. Lahey'deki Amare Tiyatrosu’nda Nexus Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Macron’un sözleri göstericiler tarafından kesildi. Göstericiler, "Fransız demokrasisi nerede? Onu ne zaman kaybettik?" diye bağırarak, “Şiddet ve ikiyüzlülük" yazan bir pankart açtı. Konuşması kesilen Macron, göstericileri bulunduğu balkona dönerek, "Bana biraz zaman verirseniz bu soruyu yanıtlayabilirim" cevabını verdi. Güvenlik görevlileri, göstericilere hızlı şekilde müdahale ederek, salonun dışına çıkardı.      Macron, protestocuların dışarı çıkarılmasının ardından "toplumsal tartışma yapmanın çok önemli" olduğunu belirterek, "Fransa'da tartıştığımız konularla ilgili tüm sorularınızı yanıtlayabilirim" ifadeleri ile konuşmasına devam etti. Macron ayrıca, katılmadıkları yasalara karşı "istediklerini" yapanların "demokrasiyi riske attığını" belirtti.      Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti    Ülke genelinde protestolara yol açan tartışmalı emeklilik reformunun, Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası kullanılarak kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti. Verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine rağmen 287 olan oy çoğunluğunun 9 oyla sağlanamaması nedeniyle reddedilmişti. İkinci gensoru önergesi ise 94 lehte oy alarak başarısız olmuştu. İki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te başarısız olmasının ardından emeklilik reformu yasalaşmıştı.      Reforma göre, Fransa'da 1 Eylül'den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. 2027'den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.