Hava Durumu

#Polonya

Lodoshaber.Com - Polonya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Polonya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

12 Dev Adam Polonya'yı mağlup etti! Haber

12 Dev Adam Polonya'yı mağlup etti!

FIBA Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası hazırlıkları kapsamında Polonya ile karşı karşıya gelen A milli Erkek Basketbol Takımı, büyük bir mücadele verdi. 12 Dev Adam rakibini 87-84 yenmesini bildi. İlk yarı Dengeli başlayan müsabakanın ilk çeyreği 15-15 eşitlikle tamamlandı. Düşük tempoda oynanan mücadelenin ikinci periyodunda da iki takımdan oyun olarak rakibine karşı net üstünlük kuran olmadı ve devre arasına 37-37 berabere girildi. İlk yarıda ay-yıldızlı ekipte skor yükü dengeli dağılırken Onuralp 7, Alperen ile Ömer Faruk altışar, Furkan ise 5 sayı üretti. Polonya'da ise Balcerowski 13, Milicic 10 sayıyla takımlarında öne çıktı. İkinci devre İkinci devrenin başında Sokolowski'nin basketleriyle etkili olan Polonya, 24. dakikada farkı 9 sayıya (41-50) çıkardı. Furkan Korkmaz'ın yönlendirmesinde Ömer Faruk Yurtseven'in skorer oyunuyla etkili olan milliler, 28. dakikada farkı 3 sayıya (53-56) indirdi. Kalan sürede üstünlüğünü koruyan Polonya, 3. çeyreği 62-59 önde tamamladı. Son çeyrek Son çeyreğe Furkan Korkmaz ve Sertaç Şanlı'nın 3 sayı çizgisi gerisinden basketleriyle giren "12 Dev Adam" 34. dakikada 73-72 öne geçti. Alperen Şengün'ün arka arkaya kaydettiği basketlerle skor üstünlüğünü koruyan Türkiye, mücadeleyi 87-84 kazandı. A Milli Takım'da 14'ü son çeyrekte olmak üzere 24 sayı üreten Alperen Şengün, hem maçın en skorer 2 oyuncusundan biri oldu hem de galibiyette başrolü oynadı. Millilerde Ömer Faruk Yurtseven 14, Onuralp Bitim ise 12 sayıyla mücadele etti. Polonya'da ise Balcerowski 24 sayı kaydetti. Periyotlar: 1. Periyot: 15-15 Devre: 37-37 3. Periyot: 59-62

Tartışmaların odağındaki Polonya Sağlık Bakanı istifa etti! Haber

Tartışmaların odağındaki Polonya Sağlık Bakanı istifa etti!

Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, bakanlığın yeni geçtiği sistemdeki aksaklıkları dile getiren doktorun kimliğini ve kullandığı ilaçları kamuoyuyla paylaşmasının ardından gelen tepkiler üzerine istifaetti. Poznan Devlet Hastanesi'nde çalışan Piotr Pisula adındaki doktor konuk olduğu özel bir televizyon kanalındaki haber bülteninde sistemde yaşanan aksaklıktan ötürü iki günden beri hastalara reçete yazamadıklarını ifade etmişti. Niedzielski ise, bunun üzerine tüm vatandaşların sağlık bilgilerinin yer aldığı gizli ve güvence altına alınmış bakanlık sistemi üzerinden Doktor Pisula'nın bilgilerine sosyal medya hesabından ifşa etmişti. Niedzielski’nin paylaştığı bilgiler arasında doktorun adı, çalıştığı hastane ve son yazdığı reçete yer almıştı. Niedzielski'nin paylaşımı sağlık ve siyaset çevrelerinde büyük tepki topladı. Hekimler ve bazı siyasetçiler, Niedzielski'nin yetkisini aşarak kişiye özel bilgilere ulaştığını, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla da doktorun mahremiyetini ihlal ettiğini, kullandığı ilacı açıklayarak hastalığını ifşa etmek suretiyle kişilik haklarını çiğnediğini belirterek, Niedzielski'nin istifa etmesini istedi. Birkaç gündür süren tartışmaların ardından Niedzielski bugün Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'ye istifasını sundu. İstifayı kabul eden Başbakan Morawiecki, Sağlık Bakanlığı koltuğuna PiS milletvekili doktor Katarzyna Sojka'yı önerdi. Sojka'nın, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın onayının ardından göreve başlaması bekleniyor.

Polonya hava sahasına ihlal! Haber

Polonya hava sahasına ihlal!

Belarus’a ait 2 helikopter, eğitim uçuşu sırasında Polonya hava sahasını ihlal etti. Polonya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Polonyalı komutanlar tarafından yapılan incelemelerde 2 Belarus helikopterinin Podlaskie Voyvodalığı'nda yer alan Bialowieza bölgesinde Polonya hava sahasını ihlal ettiğinin belirlendiği aktarıldı. Söz konusu helikopterlerin çok alçak irtifada uçmaları nedeniyle radar sistemleri tarafından tespit edilemediği belirtilen açıklamada, konuya ilişkin olarak NATO'nun bilgilendirildiği aktarıldı. Polonya Savunma Bakanlığı tarafından öğle saatlerinde yapılan açıklamada ise eğitim uçuşu hakkında Belaruslu yetkililerin Polonya tarafını bilgilendirdiği, söz konusu uçuşların Polonya hava sahasını ihlal etmeden tamamlandığı bildirilmişti. Polonya Dışişleri Bakanlığı, hava sahası ihlali ile ilgili Belarus Maslahatgüzarı'nı acil olarak Bakanlığa çağırdı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Polonya Dışişleri Bakanlığı sert bir biçimde protestosunu iletti ve Belarus tarafını olaya ilişkin derhal ve detaylı şekilde açıklama yapmaya çağırdı. Polonya tarafı, söz konusu olayın Polonya-Belarus sınırındaki gerilimi tırmandırmanın bir başka unsuru olarak algıladığının altını çizdi. Polonya, Belarus'un bu tür faaliyetlerden kaçınmasını bekliyor." denildi. Polonyalılar hava sahasını ihlalini fotoğrafladı Polonya Savunma Bakanlığı hava sahasının ihlal edildiğine ilişkin saatler sonra açıklama yaparken, Belarus helikopterlerinin Bialowieza üzerinde uçtuğu anlar ise bölgedeki vatandaşlar tarafından fotoğraflandı.

Eski sevgilisinin nişanlısına infaz! Haber

Eski sevgilisinin nişanlısına infaz!

Bundan tam 6 gün önce Polonya'da işlenen ancak görüntüsü ve detayı henüz bilinmediği için gündem olmayan cinayetin perde arkası ortaya çıktı. Mikołaj Bachosz isimli Polonyalı sokakta yürürken eski sevgilisi Julia Harmacińska ve nişanlısına denk geldi. İki taraf arasında kısa sürede sözlü tartışma çıktı. GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI Söz konusu tartışma sonrası Bachozs hemen silahına sarıldı ve daha 2 hafta önce nişanlanmış çifti birbirinden ayırdı. Öfkeli aşık başından vurduğu talihsiz adamı olay yerinde öldürdü. Olayın görüntüleri ise bölgede bulunan bir mahalle sakininin kamerasına yansıdı. Görüntülerde acı içinde çığlık atan kadının nişanlısına müdahale etmeye çalıştığı görüldü. Katilin ise öldürdüğü kişiye bir el daha ateş ettiği kayıtlara geçti. 'O BİR SANATÇIYDI' İhbar üzerine olay yerine gelen Polonya polisi, kısa sürede saldırganı yakaladı ve gözaltına aldı. Tutuklanan katil önümüzdeki günlerde mahkemeye çıkacak. Yerel medyada çıkan haberlere göre talihsiz adam Poznan Belediye Meclisi'nde çalışan bir kişiydi ve öldürülmeden önce nişanlısıyla romantik bir hafta sonu geçiriyordu. İsmini vermek istemeyen adamın bir arkadaşı ise konuyla ilgili 'Güpegündüz genç bir çocuk nişanlısının önünde vurularak öldürüldü. Muhtemelen tanıdığım en olumlu ve neşeli insandı. O bir sanatçıydı' dedi. Kurbanın başka bir arkadaşı, 'Bu ölümün hiçbir anlamı yok. Sırf aşık olduğu için öldürüldü' ifadesini kullandı. YARIN OTOPSİSİ YAPILACAK Öte yandan polis tarafından yapılan açıklamada katilin 2018 yılında silah ruhsatı aldığı belirtildi ve silah taşımasının cinayetten bağımsız olduğu açıklandı. Kurbanın otopsisi ise yarın yapılacak.

Polonya'da en büyük Rus casus ağı çökertildi! Haber

Polonya'da en büyük Rus casus ağı çökertildi!

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Polonya'nın devlet radyo ağına verdiği röportajda, ülkedeki Rus ajan ağına ve Wagner Grubunun Belarus'a gelmesine dair açıklamalarda bulundu. Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren Rus casus ağının, Ulusal Savcılık Ofisi ve İç Güvenlik Teşkilatı (ABW) tarafından çökertildiğini açıkladı. "Rus imparatorluğunu diriltme girişimleri" Söz konusu casus ağının "Kremlin tarafından Polonya’yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu" öne süren Blaszczak, bunu, “Rus imparatorluğunu diriltme girişimleri" olarak nitelendirerek, ülkesi için ifade ettiği tehlikenin farkında olduklarının altını çizdi. Blaszczak, bu tür grupların Polonya'ya yönelik bir tehdit oluşturup oluşturmayacağı sorusuna, "Herhangi bir Rus provokasyonuna karşı Polonya güvenlik servisleri gece gündüz çalışıyor." yanıtını verdi. Ülkede mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklandı. Wagner Grubu tehdit olarak algılanıyor Blaszczak, Wagner Grubunun Belarus'a gelmesine ilişkin: 'Rusya'nın Wagner Grubundan birkaç bin paralı askerin Belarus’a gelmesinin de ülkemiz için bir tehdit oluşturduğunun farkına varmalıyız.' ifadesini kullandı. Ulusal Güvenlik ve Savunma İşleri Komitesi'nin olası riskleri ele aldığını belirten Blaszczak, askeri birliklerin Polonya'nın batısından Biala Podlaska kenti ile Kolno kasabasına nakledilmesine karar verildiğini söyledi. Belarus Wagner Grubuna ülkeye yerleşmesi önerisinde bulunmuştu Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti. Prigojin'in Belarus’a gitmesi sonrasında Wagner'in ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini kaydetmişti. Wagner'in kurucusu Prigojin, dün, paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini bildirmişti. Belarus ordusunu “dünyanın ikinci ordusu” yapma sözü veren Prigojin, gerekirse onların yanında yer alacaklarını dile getirmişti.

Polonya hava sahasına giren “cisim” radardan kayboldu    Haber

Polonya hava sahasına giren “cisim” radardan kayboldu   

Polonya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Belarus yönünden bir cismin Polonya hava sahasına girdiği duyuruldu. Cismin ülkenin orta kesimlerindeki Rypin kasabası yakınlarında radardan kaybolduğu aktarıldı. Hava Operasyon Merkezi tarafından tespit edilen cismin gözetleme balonu olabileceği ifade edilirken, Bölgesel Savunma Kuvvetleri'ne (Wojska Obrony Terytorialnej) bağlı birimlerin kayıp cismi arama çalışmalarına başladığı belirtildi.      Polonya topraklarına Rus füzesi de düşmüştü    Gözetleme balonu olduğu ihtimali üzerinde durulan cisim, son dönemde Polonya hava sahasının ihlal eden ikinci vaka oldu. Geçtiğimiz Nisan ayı sonunda Polonya'nın Kuyavya-Pomeranya Voyvodalığı'ndaki Bydgoszcz kentine 15 kilometre mesafedeki Zamosc köyündeki bir ormanda vatandaş tarafından bulunan askeri teçhizat kalıntılarının Rus CH-55 füzesine ait olduğu ortaya çıkmıştı. Olayın ardından kamuoyunda bir Rus füzesinin NATO radarlarına takılmadan nasıl Polonya toprağına düştüğü, Polonya'nın doğu sınırının yeterince korunup korunmadığı tartışmaları başlamıştı. Bunun üzerine Polonya ordusu geçtiğimiz Aralık ayının ortasında Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği yoğun bombardımanda Belarus'a konuşlandırdığı uçakları kullandığını, bu sırada bir Rus Su-34 avcı bombardıman uçağının Polonya hava sahasına yaklaşması üzerine NATO uçaklarının havalandığını açıklamıştı. Bu sırada Polonyalı yetkililerin Belarus'tan Polonya'ya giren bir nesneyi (Rus füzesi) fark ederek takibe aldıklarını belirten ve nesnenin Bydgoszcz yakınlarında radardan kaybolduğunu kabul eden Polonya ordusu, nesneyi aramaya olumsuz hava koşulları nedeniyle ara verdiklerini bildirmişti. Hava Operasyon Merkezi'nin durumu ilgili komutana bildirdiği, komutanın ise konuyu yetkililere aktarmadığı ortaya çıkmıştı. Nesnenin vatandaş tarafından bulunmasıyla olayın medyaya yansımasının ardından Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Milli Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, durumdan Nisan sonu itibarıyla haberdar olduklarını açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.