Hava Durumu

#Otomotiv

Lodoshaber.Com - Otomotiv haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Otomotiv haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Otomotivde ihracat hedefi 34 milyar dolar! Haber

Otomotivde ihracat hedefi 34 milyar dolar!

Türkiye’de ise 2022 yılında 1,3 milyon araç üretilirken 827 bin araç satıldı. 2023 yılında ise Türkiye otomotiv sektörünün toplam otomotiv ihracatının 34 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Hakan Ölekli, şunları kaydetti:  “Özellikle son yıllarda yaşanan pandemi tüm sektörleri olduğu gibi otomotiv sektörünü de derinden etkiledi. Yaşanan bu kriz ile beraber, sektörün büyük bir değişim sürecine girdiğinin farkındaydık. Sektördeki oyuncuları zorlayacağı öngörülen; düşük karbon salınımlı hibrit ve elektrikli araçların geçmişe göre daha çok tercih edilmesinin yarattığı talep değişimi, tedarik sorunları ve çip krizi gibi sorunların yanı sıra hızlanan dijitalleşme, üretim süreçlerinin otomasyonu, inovatif akıllı mobilite alternatifleri ve bağlantılı araç özellikleri sunan yeni pazar oyuncularının eklenmesi, sektörün eşi benzeri görülmemiş bir değişim ve dönüşüm sürecine girmesine sebep oldu. Bununla birlikte raporumuzda sektörü bekleyen önemli fırsatlar olduğu da belirtiliyor. KPMG olarak 2022 sonunda düzenlediğimiz araştırmamıza katılan yöneticilerin yüzde 83’ü, 2021’deki yüzde 53’lük orana kıyasla önümüzdeki beş yıl içinde daha yüksek kâr elde edeceklerinden emin. Bir diğer pozitif gelişme sektördeki dijitalleşme. Üretim tarafından satış pazarlama kanallarına kadar her süreç dijitalleşmeden nasibini alıyor. Üretim süreçleri artık akıllı otomasyona tabi, satış tarafında müşterilerin ihtiyacı doğrultusunda bayiler fiziksel olmaktan çıkarak dijitale dönüyor, bağlantılı araçlar ve otonom araçlar IoT (nesnelerin interneti) destekli parçalardan oluşuyor. Özetle sektör genelinde fizikselden dijitale hızlı bir geçiş söz konusu.”

 TOGG CEO'su Karakaş: Otomotiv sektörü dönüşüyor Haber

 TOGG CEO'su Karakaş: Otomotiv sektörü dönüşüyor

CEO Mehmet Gürcan Karakaş, ’60 yıllık hayalimiz efsanenin doğuşu TOGG’ adlı program çerçevesinde vatandaşlarla buluştu. Düzenlenen etkinliğe, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkan Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm, milletvekili adayları ve çok sayıda öğrenci katıldı.    Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, otomobil kullanıcılarının beklentilerinin değiştiğini, bu nedenle otomobillerinde akıllandığını dile getirdi. Dünyadaki değişimlerin gençlerin tetiklediği yıkıcı değişimler olduğunu ifade eden Karakaş, "Artık sadece bir otomobil yapsaydık, 150 yıldır otomobil yapanlar ile beraber yarışmanın o kadar kolay olmayacağını biliyorduk. Dünyadaki değişimlere baktığımızda artık özellikle gençlerin tetiklediği yıkıcı değişimler var. Bu yıkıcı değişimlerin başında artık alışık olduğumuz teknolojinin, bize fayda sağlayan, rahatlık sağlayan teknolojinin hayatımızın her aşamasında olması gerektiğine inanıyoruz. Bunu bekliyoruz. Kullanıcıların temel de beklentileri her şeyden önce değişiyor. Bu değişiklikle beraber ister istemez, otomobillerde daha fazla akıllanıyor. Bağlantılı hale geliyor. İçerisinde daha büyük, daha iyi bilgisayarlar kullanılıyor. Otomobili kullananlara, seyahat edenlere A’dan B noktasında gitmenin ötesinde bir tecrübe sağlamak durumunda oluyor. Eski telefonların akıllı telefonlara geçerken yaşadığı dönüşüm, şu anda otomotiv sektöründe yaşanıyor. Biz bunu başından itibaren gördüğümüz içinde yolculuğa çıkarken, bir otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktık” şeklinde konuştu.    Artık bir işi 150 yıldır yapmanın çok fazla bir avantaj olmadığını söyleyen Karakaş, “Daha çevik olanların işbirliğine daha fazla inananların yeni oyunda daha başarılı olduklarını görüyoruz. Artık oyunun kuralı değişmiyor, direkt kendisi değişiyor. TOBB Başkanımız Kayserili, başkan yardımcımız Kayserili, şirketimizin genel müdür yardımcısı Kayserili, dolayısıyla bizim Kayseri ile farklı bir bağımız var. Ülkemizdeki imkanları çok güçlü ve değerli bir şekilde kullanıp, onu genişletmek bizim en önemli hedeflerimizden bir tanesidir. Çünkü bir şeyin fikri mülkiyeti sizin ise öncelikleri siz yapabiliyorsunuz. Biz üretime başladığımız andan itibaren yüzde 51 yerlilik oranına sahibiz. Şirketlerimizin yüzde 75’i Türkiye’de üretim yapıyor. Ülkemizde 50-60 yıldır binek araç üretimi yapan üreticilerin o kadar yılda gelebildiği seviyeleri biz daha yolun başında geliyoruz” diye konuştu.    Konuşmanın ardından öğrenciler Mehmet Gürcan Karakaş’a çiçek hediye etti.

Otomotivde Nisan ayı ihracatı 2,7 milyar dolar    Haber

Otomotivde Nisan ayı ihracatı 2,7 milyar dolar   

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv endüstrisi olarak bu yılın ocak-nisan döneminde yüzde 11 artışla 11, 3 milyar dolar ihracata imza attık. Nisan ayında binek otomobiller ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatında çift haneli artış kaydettik. En büyük pazarımız Almanya’ya ihracatımızda düşüş olsa da, Fransa’ya yüzde 31, İtalya’ya yüzde 19 gibi önemli oranda artış kaydettik” dedi.    En büyük ürün grubu tedarikte yüzde 6 azalma    Nisan ayında en büyük ürün grubu tedarik endüstrisinde ihracat yüzde 6 azalarak 1 milyar 80 milyon dolar olurken, binek otomobiller ihracatı yüzde 10 artarak 886 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 26 azalarak 342 milyon dolar, çekiciler ihracatı yüzde 0,4 azalarak 180 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 75 artarak 174 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta yüzde 6 oranında azalış görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 0,2, Fransa’ya yüzde 10, Rusya’ya yüzde 144 artış, Birleşik Devletler’e ise yüzde 34 düşüş yaşandı.    Binek otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa’ya yüzde 65, İtalya’ya yüzde 75, Almanya’ya yüzde 11, İsrail’e yüzde 14, Slovenya’ya yüzde 29 ihracat artışı, İspanya’ya yüzde 4, Birleşik Krallık’a yüzde 29, Polonya’ya yüzde 23 ihracat düşüşü oldu.    Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda ise Slovenya’ya ihracatta yüzde 34, İtalya’ya yüzde 23, İspanya’ya yüzde 8 düşüş görülürken, Birleşik Krallık’a yüzde 19, Fransa’ya yüzde 3, Belçika’ya yüzde 8 artış kaydedildi.    Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ülkeler olan Fransa ve Almanya’ya ihracat artışı, yine çekiciler ürün grubunda da Fransa ve İspanya’ya ihracat artışı oldu.    Almanya’ya ihracat düşerken, Fransa’ya yüzde 31 arttı    Ülkeler bazında en büyük pazar olan Almanya’ya 351 milyon dolarlık ihracat yapıldı. En büyük pazarlardan Fransa’ya ise yüzde 31 artışla 332 milyon dolarlık ihracat oldu. İtalya’ya da yüzde 19 artışla 251 milyon dolar ihracat kaydedildi. Yine önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 6, Polonya’ya yüzde 15, Amerika Birleşik Devletleri’ne yüzde 63 ihracat düşüşü, İspanya’ya yüzde 7, Slovenya’ya yüzde 2, Belçika’ya ise yüzde 13 ihracat artışı yaşandı.    AB ülkelerine yüzde 5 artış    Nisanda ülke grubu bazında ihracattan yüzde 70 pay alan Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 5 artışla 1 milyar 877 milyon dolar ihracat yapıldı. Diğer Avrupa Ülkeleri yüzde 11 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer aldı. Bu ülke grubuna yönelik ihracat yüzde 5 azaldı. Bağımsız Devletler Topluluğu’na yönelik ihracat ise yüzde 50 arttı.

BUÜ'den otomotiv sektörü için önemli protokol Haber

BUÜ'den otomotiv sektörü için önemli protokol

Verdiği nitelikli eğitim ile Türkiye’nin en değerli meslek yüksekokulları arasındaki yerini sağlamlaştıran Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, yaptığı yatırımlar ve açtığı bölümlerle 2 yıldır otomotiv sektörü için de son derece önemli bir konuma geldi. TOGG Otomobil Fabrikası’nın Bursa’da faaliyete başlayacağı haberinin ardından BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un yönlendirmesiyle bünyesinde Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Programı açan ve bu alanda onlarca nitelikli genci mezun eden Teknik Bilimler MYO, Karsan ile de son derece önemli bir protokolü hayata geçiriyor.    Teknik Bilimler MYO ve Karsan Otomotiv San. Tic. A.Ş., Elektrik ve Enerji Bölümü ile Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı’nı kapsayan iş yeri eğitimi konusunda anlaşmaya vardı. Hazırlanan protokole BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile Karsan Elektrik ve Elektronik Sistemler Müdürü Nurettin Özekmekçi imza attı.      Kazan-kazan anlayışı    Gerçekleştirilen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, görev süreleri içerisinde her kesimle ikili ilişkilerin geliştirilmesine gayret ettiklerini, ancak iş dünyası ve sanayicilere bu konuda ayrıca önem verdiklerinin altını çizdi. Türkiye’nin en yoğun öğrenci nüfusuna sahip olduklarını belirten Kılavuz, gençlerin staj ve uygulama dersleri ile pratik bilgileri yerinde görmeleri açısından iş dünyası temsilcileriyle ilişkilerin çok daha iyi olması için özel bir önem verdiklerini aktardı. Karsan ile farklı alanları kapsayan birden fazla protokol imzaladıklarını açıklayan Kılavuz, “Öğrencimizin mezun olduğunda daha yetkin, daha yetişmiş bir profilin ortaya çıkması için çalışıyoruz. Karsan da bu konuda bizlere kıymetli bir destek veriyor. Bu gerek üniversite gerek öğrenci gerekse de özel sektör temsilcileri için önem arz ediyor. Bursa bir otomotiv kenti. Bu alanda faaliyet gösteren çok büyük işletmeler var. Bizler de karşılıklı kazan-kazan anlayışı çerçevesinde bu firmalarla protokoller imzalıyoruz. Karsan ile bugün imzalayacağımız sözleşmenin de son derece faydalı sonuçları olacağına gönülden inanıyoruz. Hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.      Staj ve iş yeri uygulamaları öğrencilere önemli katkı sağlıyor    Karsan Elektrik ve Elektronik Sistemler Müdürü Nurettin Özekmekçi ise öğrencilerin fabrikalar bünyesinde geçirdikleri zamanın son derece önemli ve katkı sağlayıcı olduğuna işaret etti. Stajyerlerin bizzat işin içerisinde yer aldıklarını ve üretim sürecini birebir gözlemleme şansını elde ettiklerini vurgulayan Özekmekçi, “Öğrenciliğinde bu süreci yakından gözlemleyen gençler, mezun olduktan sonra iş hayatına atıldıklarında çok daha hızlı adapte olabiliyor. Çünkü sektörün içinden gelmiş ve nasıl davranılması gerektiğini biliyorlar. Bunun yanında yetkinliklerini kazanmış olmanın özgüveni ile geleceğe daha rahat bakabiliyorlar. Tüm bunları sahada gözlemliyoruz. Bu yüzden de okulumuza ve öğrencilerimize her zaman için destek olmaya hazırız. Protokolümüzün hayırlı olmasını diliyoruz” açıklamasında bulundu.      "Uygulamalı eğitimde özel bir noktaya geldik"    Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan da uygulamalı eğitim noktasında özel bir noktaya geldiklerinin altını çizdi. Sanayi bölgelerindeki çok sayıda firma ile iş birliği halinde olduklarını ve birçoğundan staj ve benzeri destekler aldıklarını kaydeden Karahan, “Öğrencimizin mutlaka eğitim süreci içerinde sanayide veya kurum ve kuruluşlar içerisinde pratik yapması gerektiğine inanıyoruz. Bunu yapan öğrencinin her anlamda geleceğe adapte olması çok daha kolaylaşıyor. Okulumuza destek veren Karsan yöneticilerine de katkıları için teşekkür ediyoruz” dedi.    Protokol imza töreninde BUÜ Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Çağatan Taşkın, akademisyenler ve Karsan yöneticileri de hazır bulundu.

Otomotivde üretim ve ihracat rakamları açıklandı Haber

Otomotivde üretim ve ihracat rakamları açıklandı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının Ocak-Şubat dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk iki aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 223 bin 796 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise ise yüzde 23 artarak 134 bin 474 adet olarak gerçekleşti.     Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 233 bin 731 adedi buldu. Yılın ilk iki aylık döneminde ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 48 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 1 azaldı. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 68 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 68, kamyon grubunda yüzde 83, otobüs-midibüs grubunda yüzde 34 ve traktörde yüzde 78 seviyesinde gerçekleşti.      İhracat yüzde 13 artarak 5,5 milyar dolara ulaştı    Yılın ilk iki aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 8 artarak 158 bin 145 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarken, ticari araç ihracatı ise paralel seviyede gerçekleşti. Traktör ihracatı ise 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 3 bin 416 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2023’ün ilk iki aylık döneminde yüzde 12,2 pay ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sırada yer aldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk iki aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 5,5 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yüzde 19 artarak 5,1 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 15 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 10 oranında arttı.      Toplam pazar yüzde 51 artarak 138 bin 405 adetten kapandı    2023’ün ilk iki ayında toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 138 bin 405 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 44 oranında artış sağladı ve 96 bin 195 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk iki ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarında yüzde 68, ağır ticari araç pazarında yüzde 60, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 70 büyüme sağlandı. 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 36, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır: Togg bu hafta satışa çıkarılacak Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır: Togg bu hafta satışa çıkarılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Bugün Türkiye otomotivde Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 14. büyük üreticisi oldu. Şimdi önümüzde büyük bir fırsat penceresi var. Bu hafta Allah'ın izniyle Türkiye'nin otomobili Togg satışa çıkıyor olacak. Önümüzdeki günlerde Togg milletimizle buluşuyor olacak." dedi. Kacır, MÜSİAD Genel Merkez binasında gerçekleştirilen Genç MÜSİAD'ın 15. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ülkenin büyük bir felaketle mücadele ettiğini, yaraların hep birlikte sarılacağını söyledi. İlk andan itibaren devletin en üst düzeyde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde görülmemiş bir çabayı ortaya koyduğunu aktaran Kacır, "Allah'ın izniyle, inşallah biz bu şehirleri yeniden inşa edecek, yeniden ihya edecek ve daha güçlü bir geleceğe taşıyacak bir inanca ve iddiaya sahibiz." diye konuştu. "Son 10-15 yıllık dönemde bölgenin parlayan yıldızı" Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yine ilk andan itibaren ihtiyaç duyulan tüm malzemelerin, ekipmanın, teçhizatın bölgeye tedarik edilmesi, bütün ayni yardımların en etkin şekilde dağıtılmasına yönelik lojistik sistemin oluşturulması, Evim Yuvan Olsun gibi dijital kampanyaların geniş şekilde başlatılması, şimdi de yeniden bu bölgede üretim çalışmalarının hızla başlaması için büyük bir çaba gösterdiklerini dile getiren Kacır, şunları kaydetti: "Bu şehirler özellikle son 10-15 yıllık dönemde bölgenin parlayan yıldızı haline gelmiş şehirler. Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Adıyaman ve diğer tüm şehitlerimiz son dönemde büyük bir atak içerisinde. Biz asla bu şehirlerimizi yalnız bırakamaz, asla onları gözden çıkaramayız. Sadece Kahramanmaraş'ta 2015'te sanayinin ekonominin içindeki payı yüzde 40 iken, bu payı son 6-7 yıl içerisinde yüzde 51'e çıkarmayı başarmışız ve daha gidecek çok yolumuz var. İnşallah bütün bu yolculukta başta MÜSİAD olmak üzere tüm sivil toplum paydaşlarımızla el ele verecek ve bölgenin yeniden ayağa kalkabilmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyor olacağız." Kacır, bu bölgenin Türkiye'nin üretimine, üretim gücüne son dönemde önemli katkılar verdiğini, bunun da süreceğini dile getirdi. Türkiye'nin büyük bir atılım, hamle içinde olduğunu dile getiren Kacır, "Türkiye bugün bölgesinin parlayan üretim üssü haline gelmiş durumda. Bugün Türkiye otomotivde Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 14. büyük üreticisi oldu. Şimdi önümüzde büyük bir fırsat penceresi var. Bu hafta Allah'ın izniyle Türkiye'nin otomobili Togg satışa çıkıyor olacak. Önümüzdeki günlerde Togg milletimizle buluşuyor olacak. Togg'la birlikte yeni bir yolculuğa çıkacağız. Bu sadece bir markanın, bir şirketin yolculuğu değil, bu sadece bir otomobil yolculuğu da değil, bu mobilite ekosisteminde yükselen yıldız olma iddiası taşıyan Türkiye'nin yolculuğu olacak." yorumunu yaptı. "Togg sadece dünyanın en başarılı elektrikli otomobil markalarından biri olmayacak" "Bu yüksek teknolojide sadece savunma sanayisinde değil, tüm sivil alanlarda küresel liderliğe oynayan Türkiye'nin yolculuğu olacak." ifadesini kullanan Kacır sözlerini şöyle sürdürdü: "Togg sadece dünyanın en başarılı elektrikli otomobil markalarından biri olmayacak, beraberinde çok sayıda teknoloji girişiminin doğmasına vesile oluyor olacak. Togg'un otonom sürüş yazılımlarını, Togg'un elektrikli araç yazılım ve donanımlarını yine bu ülkenin milli şirketleri geliştiriyor ve rekabetçi şekilde dünya pazarlarına bu teknolojileri ihraç ediyor olacak. Biz tarih boyunca iddia sahibi olmuş bir ülkeyiz. Tarih boyunca iddiasının arkasında dimdik durmuş bir milletiz ve son 20 yılda kazana geldiğimiz bu iddiadan Allah'ın izniyle asla vazgeçmeyeceğiz."

Otomotiv beşinci viteste: İhracat 2023'e hızlı başladı! Haber

Otomotiv beşinci viteste: İhracat 2023'e hızlı başladı!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisinin ocak ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 22 artışla 2,7 milyar dolar oldu. Otomotiv tarihindeki en yüksek ocak ayı ihracatına ulaşan ve yine lider olan sektör, ülke ihracatından da yüzde 14 pay aldı.       Otomotiv sektörünün en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin ocak ayı ihracatı yüzde 20,5 artarak 1 milyar 143 milyon dolar oldu. Binek otomobil ihracatı yüzde 37 artışla 893 milyon dolar olurken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 14 azalarak 399 milyon dolar, çekiciler ihracatı da yüzde 151 artarak 155 milyon dolar olarak gerçekleşti. Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 55 arttı.    Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan Almanya’ya ihracatta yüzde 31 oranında artış görülürken, İtalya’ya yüzde 20, Fransa’ya yüzde 36, Rusya’ya yüzde 34, Polonya’ya yüzde 25, İspanya’ya yüzde 11, Romanya’ya yüzde 15 artış yaşandı. Buna karşılık Mısır’a ihracat yüzde 27, Slovenya’ya da yüzde 36 düştü.    Binek otomobillerde önemli pazarlar olan Birleşik Krallık’a yüzde 115, Fransa’ya yüzde 104, İspanya’ya yüzde 56, Polonya’ya yüzde 58, Slovenya’ya yüzde 46 ihracat artışı görülürken, Mısır’a yüzde 95, Macaristan’a yüzde 90 düşüş yaşandı.    Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık’a yüzde 37, Fransa’ya yüzde 21, Almanya’ya yüzde 12, Şili’ye yüzde 100 ihracat düşüşü, ABD’ye yüzde 34, İspanya’ya yüzde 171 ihracat artışı kaydedildi.    Çekiciler ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya yüzde 186, Almanya’ya yüzde 128, Polonya’ya yüzde 119 ihracat artışı yaşandı.      Almanya’ya yüzde 27, Fransa’ya yüzde 56 artış    Ocakta sektörün en büyük pazarı olan Almanya’ya yüzde 27 artışla 413 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yine önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 12,5 artışla 301 milyon dolarlık, Fransa’ya da yüzde 56 artışla 284 milyon dolar ihracat oldu. İspanya’ya yüzde 49, İtalya’ya yüzde 20, Polonya’ya yüzde 44, Belçika’ya yüzde 42, Rusya’ya yüzde 18, Romanya’ya yüzde 26, İsveç’e yüzde 51 ihracat artışı görülürken, ABD’ye yüzde 12, Fas’a yüzde 22, Mısır’a yüzde 80 ihracat düşüşü yaşandı.      AB ülkelerine ihracat artışı yüzde 35    Otomotiv ihracatından aldığı yüzde 68,6 pay ile en büyük ülke grubu olan Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 35 artışla 1 milyar 863 milyon dolar ihracat yapıldı. Diğer Avrupa ülkelerine yüzde 15, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 28, Orta Doğu ülkelerine yüzde 40 ihracat artışı yaşandı.

Otomotiv tam gaz: 2023 hedefi 34 milyar dolar! Haber

Otomotiv tam gaz: 2023 hedefi 34 milyar dolar!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin 2022 yılı ihracatı bir önceki seneye göre yüzde 5,7 artışla 30 milyar 996 milyon dolar oldu. Geçen yılın son ayında ise yüzde 6,7 artışla 3 milyar 157 milyon dolar ihracata imza atan sektör, böylece aylık bazda tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştı.       Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin 2022 yılı ihracatı bir önceki seneye göre yüzde 5,7 artışla 30 milyar 996 milyon dolar oldu. Tarihindeki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşan sektör, ülke ihracatında ise ikinci sırada yer aldı. Otomotiv, geçen yıl euro/dolar paritesi kaynaklı 3 milyar dolarlık kayıp da yaşadı.    OİB Yetkilisi, “Yıl boyunca çip krizinin etkilerinin sürdüğü, yüksek enflasyon, artan enerji maliyetleri ve küresel resesyon riski gibi faktörlerle katlanarak büyüyen sorunların, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte iyice derinleştiği zorlu bir yılı geride bıraktık. En büyük pazarımız Avrupa başta olmak üzere ekonomide yaşanan yavaşlama ve talep değişimlerine rağmen gerek aralık ayında gerekse 2022 yılı boyunca otomotiv ihracatımızda artış kaydettik. Diğer yandan endüstrimizde euro/dolar paritesi kaynaklı yaşadığımız 3 milyar dolarlık hatırı sayılır bir kayıp söz konusu. Bu nedenle 2022 yılını yaklaşık 31 milyar dolar ile kapatıyoruz” dedi.    Sektör için 2023 yılının ise ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayan OİB Yetkilisi, “Cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine bu yıl hedeflediğimiz 34 milyar dolarlık ihracatla ülke ihracatındaki sektörel şampiyonluğumuzu yeniden devralmayı hedefliyoruz” dedi.      En büyük ürün grubu tedarik endüstrisinde yüzde 10 artış    Otomotiv sektörünün en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisi ihracatı 2022 yılında geçen yıla göre yüzde 10 artarak 12 milyar 983 milyon dolar olurken, aldığı pay da yüzde 41,9 olarak gerçekleşti. 2022 yılında otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 16, çekiciler ihracatı yüzde 71 artış gösterdi. Ülke grupları bazında en büyük pazar olan ve yüzde 64,7 pay alan AB ülkelerine 20 milyar 55 milyon dolar ihracat yapıldı. Yine diğer Avrupa ülkelerine yüzde 8, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 16, Ortadoğu ülkelerine yüzde 20 ihracat artışı, Afrika ülkelerine yüzde 19 ihracat düşüşü yaşandı.      Aralık ayında en yüksek ihracat rakamı    Geçen yılın son ayında otomotiv endüstrisi yüzde 6,7 artışla 3 milyar 157 milyon dolarlık ihracata imza atarak Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer aldı. Endüstrinin Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 13,8 oldu. Otomotiv, aylık bazda tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştı.    Aralıkta en çok ihracat gerçekleştirilen ürün grubu tedarik endüstrisi olurken, binek otomobiller, çekiciler ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı çift haneli artış gösterdi. Ayrıca Polonya, Belçika, İsrail ve Rusya’ya yönelik çift haneli ihracat artışları dikkat çekti.      Tedarik sanayinde yüzde 7, binek otomobillerde yüzde 19 artış    Aralıkta en büyük ürün grubunu oluşturan tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 7 artarak 1 milyar 122 milyon dolar oldu. Binek otomobil ihracatı yüzde 19 artışla 1 milyar 112 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 30 azalarak 438 milyon dolar, çekiciler ihracatı yüzde 58 artarak 227 milyon dolar olarak gerçekleşti.    Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya’ya ihracatta yüzde 1 oranında düşüş görülürken, önemli pazarlardan Rusya’ya yüzde 56, İtalya’ya yüzde 13, Fransa’ya yüzde 18, İspanya’ya yüzde 37, Çekya’ya yüzde 33, Ukrayna’ya yüzde 79 ihracat artışı, Mısır’a yüzde 29 ve Fas’a ise yüzde 34 ihracat düşüşü görüldü.    Binek otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa’ya yüzde 19, İtalya’ya yüzde 25, Birleşik Krallık’a yüzde 44, Almanya’ya yüzde 24, İsrail’e yüzde 140, Polonya’ya yüzde 235, Portekiz’e yüzde 157 ihracat artışı görülürken, İspanya’ya yüzde 13, İrlanda’ya yüzde 28, İsveç’e yüzde 19, Hollanda’ya yüzde 15, Mısır’a yüzde 84, ABD’ye yüzde 97 düşüş yaşandı.    Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık’a yüzde 44, İtalya’ya yüzde 32, Belçika’ya yüzde 23, Fransa’ya yüzde 31, Slovenya’ya yüzde 39, Almanya’ya yüzde 11 ihracat düşüşü, İspanya’ya yüzde 96, ABD’ye yüzde 100 ihracat artışı yaşandı.    Çekiciler ürün grubunda ise başlıca pazarlarımız olan Belçika’ya yüzde 713, Fransa’ya yüzde 67, İtalya’ya yüzde 54 ihracat artışı yaşanırken, Almanya’ya yüzde 21 ihracat düşüşü görüldü.    Diğer ürün grupları arasında yer alan otobüs-minibüs-midibüs ihracatı ise aralık ayında yüzde 37 artmış ve 203 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.      Aralıkta Fransa en büyük pazar oldu    Aralıkta en büyük pazar olan Fransa’ya yüzde 15 artışla 506 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın son ayında ikinci büyük pazar olan Almanya’ya yüzde 3 artışla 358 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yine üçüncü büyük pazarımız olan İtalya’ya ise yüzde 11 artışla 318 milyon dolar ihracat kaydedildi.    Aralık ayında önemli pazarlardan Polonya’ya yüzde 32, Belçika’ya yüzde 24, İsrail’e yüzde 78, Rusya’ya yüzde 47, Romanya’ya yüzde 32, Portekiz’e yüzde 108 ihracat artışı, Birleşik Krallık’a yüzde 15, ABD’ye yüzde 26, Slovenya’ya yüzde 18, Hollanda’ya yüzde 23 ihracat düşüşü yaşandı.      AB ülkelerine ihracat yüzde 11 arttı    Otomotivde en büyük ülke grubu olan ve yüzde 66,4 pay alan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 11 artışla 2 milyar 87 milyon dolar ile oldu. Geçen ay Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 41, Ortadoğu ülkelerine yüzde 46 ihracat artışı, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 29, Afrika ülkelerine yüzde 35 ihracat düşüşü yaşandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.