Hava Durumu

#Nuri Bilge Ceylan

Lodoshaber.Com - Nuri Bilge Ceylan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nuri Bilge Ceylan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nuri Bilge Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne filmi Cannes'da yarışacak Haber

Nuri Bilge Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne filmi Cannes'da yarışacak

Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi "Kuru Otlar Üstüne", 76. Cannes Film Festivali'nin Ana Yarışma'sında yarışacak. Festivalde ayrıca TRT ortak yapımları Jessica Hausner'in “Club Zero” ve Alice Rohrwacher'in “La Chimera” filmleri de yarışacak. Nuri Bilge Ceylan, 2014 yılında "Kış Uykusu" ile Altın Palmiye ödülünü kazanmış ve "Bir Zamanlar Anadolu'da", "Ahlat Ağacı" gibi filmleri de Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapmıştı. FİLMİN KADROSU Altın Palmiye ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filminden ilk kare geçtiğimiz aylarda paylaşıldı. "Kuru Otlar Üstüne" adını taşıyan film, yönetmenin son filmi ‘Ahlat Ağacı’ndan beş yıl sonra izleyiciyle buluşuyor. Filmin senaryosunu Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Akın Aksu kaleme aldı. Filmin kadrosunda Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici gibi isimler rol alıyor. FİLMİN KONUSU Film, İstanbul'a atanmayı umarken Anadolu'nun ücra bir köyünde zorunlu hizmetinin dördüncü yılını bitiren genç öğretmen Samet'i konu alıyor. meslektaşı Kenan'la birlikte iki kız öğrenci tarafından taciz edilmekle suçlanan Samet, içine düştüğü çetin hayattan kurtulmaya çalışır. Yönetmen, "Ahlat Ağacı" filmi ile Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı. Ceylan bir önceki filmi "Kış Uykusu" ile 2014 yılında Altın Palmiye'yi, 2008'de ise "Üç Maymun" ile En İyi Yönetmen ödülünü almıştı. "Kuru Otlar Üstüne" filminin dünya prömiyerini Cannes'da yapması bekleniyor. JÜRİ BAŞKANI "HÜZÜN ÜÇGENİ" FİLMİNİN YÖNETMENİ Festivalin ana yarışma jüri başkanı, yönetmen ve senarist Ruben Östlund oldu. Östlund, TRT ortak yapımı "Hüzün Üçgeni" filmiyle 75. Cannes Film Festivali'nde en iyi filme verilen "Altın Palmiye Ödülü"nü kazanmıştı. Birçok festivalde gösterilen film, Avrupa'nın Oscar'ı olarak bilinen Avrupa Film Ödülleri'nde "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Erkek Oyuncu" dallarında da ödüle değer görülmüştü.

Ahlat Ağacı filmine "esere tecavüz" cezası Haber

Ahlat Ağacı filmine "esere tecavüz" cezası

Yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan, Ahlat Ağacı filminde yer verdiği mektupta Polat Onat’a ait metni izinsiz kullandığı gerekçesiyle tazminata mahkum edildi. 2018'de vizyona giren Ahlat Ağacı filminin en önemli ve unutulmaz sahnelerinden biri, Serkan Keskin'in ve Doğu Demirkol'un karakterlerinin Taşra ve Edebiyat sempozyumuna katılmak isteyen bir yazarın mektubu hakkında konuştuğu sahneydi. filmde kullanılan bu metin, senaryoyu kaleme alan Ceylan tarafından yazılmamış, Varlık dergisinin 1271. sayısında ve Edebiyatın Taşradan Mektubu kitabında yer alan “Su Katılmamış Taşralı” metni kullanılmıştı. Eserin yazarı Polat Onat, filmde kendi eserinin, kendisinden izin alınmadan kullanıldığını tespit ettiğinde, filmin yönetmeni ve senaristi Nuri Bilge Ceylan ile filmin yapım şirketi Zeyno Film'e 40 bin TL’lik dava açmıştı. 71. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü için yarışan Ahlat Ağacı filminin "Taşra ve Edebiyat Sempozyumu’na katılmak istemeyen bir yazarın mektubu" bölümü ile ilgili 2018 yılında açılan ve İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava, 13 Aralık 2022’de sonuçlandı. Mahkeme, yazar Polat Onat’a ait metnin filmde izinsiz kullanıldığına ve “esere tecavüzün tespitine” kararı verdi. Mahkeme, eser sahibine “maddi-manevi tazminat” ödenmesine hükmetti. Yazar Polat Onat ve avukatı Yasemin Arpa, konuyla ilgili görüşlerini gerekçeli karar açıklandıktan sonra paylaşacaklarını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.