Hava Durumu

#Mısır

Lodoshaber.Com - Mısır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mısır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mısır Büyükelçiliği personeli Sudan'da vuruldu   Haber

Mısır Büyükelçiliği personeli Sudan'da vuruldu  

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle birçok ülke vatandaşlarını ve diplomatik misyonlarını ülkeden tahliye etmeyi sürdürüyor. Mısır Dışişleri Bakanlığından bir sözcü yaptığı açıklamada, çatışmalar sırasında başkent Hartum’daki Mısır Büyükelçiliği’nde görevli 1 personelin vurularak yaralandığını aktardı.    Saldırı ve personelin sağlık durumu ile ilgili ayrıntı vermeyen sözcü, "Bu, vatandaşlarımızın ve Sudan'daki misyonumuz mensuplarının güvenliğini korumak için en üst düzeyde tedbir alınması gerektiğini bir kez daha teyit ediyor" dedi.    Sudan’da tahliye bekleyen binlerce vatandaşı bulunan Mısır’ın vatandaşlarını "güvenli bölgelerden" tahliye etmek için harekete geçtiği bildirildi.      İngiltere, Fransa ve ABD de tahliye etmişti    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Hartum Büyükelçiliği'ndeki diplomatik operasyonların geçici olarak askıya alındığı belirtmiş, “ABD personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler güvenli bir şekilde ülkeden tahliye edildi” demişti.    Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, Sudan'daki taraflar arasında artan gerilimin ardından ülkedeki Fransızlar ve diplomatik personel için "hızlı tahliye operasyonu" başlatıldığını ifade etmiş, tahliye çalışmalarına Avrupalı ve müttefik ülkelerin vatandaşlarının da dahil edileceği belirtilmişti.    İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sudan'daki diplomatların ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını duyurmuş, tahliyelerin Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri tarafından çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirtmişti.      Ateşkes ihlal ediliyor    Ordu ve RSF arasında yardımların ulaştırılması ve tahliyeler için ilk kez 18 Nisan'da 24 saatlik ateşkes ilan edilmiş, ancak her iki taraf da ateşkesi ihlal etmişti. 19 Nisan'da yerel saatle 18.00’de ikinci kez 24 saatlik ateşkes kararı verilmiş, taraflar ateşkese uyacaklarını açıklarken, farklı noktalardan patlama ve silah sesleri yükselmişti. RSF, son olarak 21 Nisan’dan itibaren Ramazan Bayramı ve sivillerin tahliyesi için 3 günlük ateşkes çağrısında bulunmuştu.      Askeri yönetim RSF’nin orduya katılmasını istiyor    Sudan'da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Mısır ile temsilcilik düzeyi büyükelçi seviyesine yükseltilecek Haber

Mısır ile temsilcilik düzeyi büyükelçi seviyesine yükseltilecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile Bakanlık'ta bir araya geldi. Bakanlar Çavuşoğlu ve Şükri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Şükri'yi ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Çavuşoğlu, mevkidaşıyla son 1.5 ayda 3’üncü kez görüştüklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanlarımızın Doha'da görüşmesinden bu yana ilişkilerimizin kazandığı ivmeden memnuniyet duyuyoruz. Bugün mevkidaşım ve kardeşim  Şükri’ye bu ivmeyi sürdürme irademizi yineledik. Mısır'la açtığımız yeni sayfayı ortak projelerle, başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz ve önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirmek için somut adımlar atma konusunda da bugün mutabık kaldık." ifadesini kullandı. Türkiye-Mısır ilişkilerinin ve işbirliğinin önemli olduğunu ve ivme kazanması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bundan sonra Libya konusunda daha yakın işbirliği içinde çalışacağız. Bugünkü görüşmemizde aslında temelde görüşlerimizin çok ayrı olmadığına, bazı yöntemler konusunda farklı düşünebildiğimize fakat bir yol haritası üzerinde çalışarak daha yakın işbirliği içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz ve önümüzdeki süreçte birlikte çalışmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.      Çavuşoğlu, Suriye konusunu görüşmede ele aldıklarını, ileriki süreçte yapılabilecek dörtlü toplantılar hakkında Şükri'yi bilgilendirdiğini aktararak, "Suriye'deki kalıcı barış ve istikrar, hepimiz için önemli. Bunun için ciddi adımların atılması lazım. Bu konuda hemfikiriz. Bu konuda da yine yakın işbirliği içinde olacağız. Görüş alışverişinde olacağız" ifadelerini kullandı.      Bölgenin huzur ve bekasının kendileri için de önemli olduğunu ve mevkidaşı Şükri ile Libya hakkında da konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, Libya'da adil, hür ve şeffaf bir seçim olması gerektiğini ve bu seçimin şartları konusunda da mevkidaşıyla görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.       Çavuşoğlu, Fransa'da senatörlerin terör örgütü PKK/YPG mensuplarına onur madalyası vermesine ilişkin sorulan soru üzerine ise şunları kaydetti:    "PKK, Avrupa Birliği terör listesinde, yani terör örgütü olarak tanınmıştır, yine Fransa'da da terör örgütüdür ama maalesef Fransa’da senatörler, milletvekilleri bu teröristlerle, eli kanlı terör örgütünün temsilcileriyle bir araya geliyorlar. Ödül veriyorlar. Bu da işte terörle mücadeledeki iki yüzlülüğün en güzel örneğidir."      Bakan Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, ortak basın toplantısının ardından Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’u beraber deneyerek iftara katıldı.

 Mısır Dışişleri Bakanı Şükri: Cumhurbaşkanları düzeyinde zirve olabilir Haber

 Mısır Dışişleri Bakanı Şükri: Cumhurbaşkanları düzeyinde zirve olabilir

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetine icabetle Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Gerçekleştirilen görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ile Mısır ilişkilerinin hızlı bir şekilde geliştiğine değinen Şükri, "Bunun devamını diliyorum. Belirli neticeleri belirleyeceğiz. Bu neticeler doğrultusunda daha fazla anlayış olacaktır. Bundan sonra hangi adımları atacağız onları görüşeceğiz. Aynı zamanda diplomatik temsilciğinin uygun bir zamanda açıklanması konusunda da hemfikiriz. Buna paralel olarak da cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin kurulması söz konusu olacaktır. Yıllardır devam ediyor bu ilişki. Ancak son aylarda daha da aktifleşerek yeni bir açılımla birlikte devam etmektedir” ifadelerini kullandı.    Filistin konusunu ele aldıklarını ve bu konuda ortak çaba harcanması gerektiğini dile getiren Şükri, "Mescid-i Aksa’ya ve kutsiyetine saldırılar oldu. Bu ibadet özgürlüğüne mutlaka saygı duyulması gerekmektedir. Oranın statüsünün değiştirilmemesi gerekmektedir. Bu bizim için çok önemli. Çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz ve İsrail’e tek taraflı bu saldırılarını durdurmamız lazım. Filistinlilerin mallarına, mülklerine ve bildiğiniz gibi evlerini yıkıyorlar. Filistin yönetiminin egemen olduğu bölgelere saldırılar düzenliyorlar. Bunların durdurulması, yerleşim sahalarının genişletilmemesi bizim için önemli” diye konuştu.    10 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunun altını çizen Şükri, "Artırmak için her iki hükümet çabalarını sürdürecektir. Yatırımcıların her iki ülkede de desteklenmesi önemli. Bunların hepsi ortak olumlu faydalardır. Hükümet kurumları ve diğer konulardaki gelişmeler çok önemli. Bu ilişkileri daha da geliştirecektir. Yeni alanların açılması önemli. İş birliği imkanlarımız çok. Buna birçok örnek verebiliriz” dedi.    Şükri, enerji konusunda da Türkiye ile iş birliğinin olduğunu belirterek, “Türkiye, en fazla Mısır’dan LNG ithal eden ülkelerden biridir. Burada yatırımları var. Biz istiyoruz ki bütün alanlarda iş birliği artsın. Özellikle enerji alanında ve aynı zamanda yenilenebilir enerji konusunda da bunu istiyoruz. Potansiyel var” açıklamasında bulundu.

Mısır'la yeni dönem: Erdoğan ve Sisi de görüşecek! Haber

Mısır'la yeni dönem: Erdoğan ve Sisi de görüşecek!

10 yılın ardından Mısır’a Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret yapılıyor. Son olarak Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, 27 Şubat 2023’te deprem bölgesini ziyaret etmişti. Mısır 11 ili sarsan depremin ardından en hızlı harekete geçen ülkelerden biriydi. O görüşmeden sadece bir ay sonra bu kez Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu kez ikili ziyaret kapsamında Kahire’de. Çavuşoğlu ile Mısırlı mevkidaşı Şükri basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye-Mısır ilişkilerini değerlendiren bakanlar, çok fazla konunun ele alındığını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Mısır'ın yardımlarına ilişkin teşekkür etti. Çavuşoğlu, Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleştirilmesinde somut adımlar atmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Şükri'yle görüşmelerinde tarafların enerji, ticaret, ulaştırma ve diplomasi gibi alanlarda ilişkileri güçlendirme iradesi gösterdiğini açıkladı. "ORTAK BİR BAKIŞ AÇISI VAR" Şükri'nin açıklamaların satırbaşları şöyle: Çok fazla konuyu ele almış olduk. Şekli anlamda değil ama destekliyi bir bakış açısını ortaya koymuş olduk. Nitekim ortak bir bakış açısı var. Bizim ilişkilerimizin büyükelçilik düzeyine çıkarılması yönünde çalışmalarımız söz konusu. İletişimimizin sürmesini diliyoruz, iş birliğine açığız. Sağlam zemine sahibiz ve Türkiye ile ilişkileri güçlü bir şekilde yeniden kuracağımızdan eminiz. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki ülkenin de çıkarınadır. "BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUM" Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle: Mısır'ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. En kısa süre içerisinde kardeşim Şükri'yi de Türkiye'de bir kere daha misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağım.  Türkiye'de meydana gelen depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır hükümetine ve kardeş Mısır halkına teşekkür etmek istiyorum.  Zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı unutmayacağız. Türkiye'ye Mısır'dan ciddi ölçüde insani yardım geldi. "ALACAĞIMIZ DERSLER VAR" İlişkilerimizi nasıl normalleştirebileceğimizi konuşuyorduk. Şimdi somut adımlar atıyor olmaktan en çok heralde ikimiz memnunuz. Mısır ile ikili ilişkilerimizi geliştirirken, sadece her iki ülkenin yararına ne yapılabilir diye konuşmuyoruz. Bölgemizin huzura ihtiyacı var.  İlişkilerimizde bir kopukluk oldu. Sanırım alacağımız dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır. Ne olursa olsun, bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak da üzerimize düşeni yapacağız. İki ülke arasındaki mekanizmaları yeniden canlandıracağız. "YANLIŞ ANLAŞILMALARI GİDERECEĞİZ" Görüşmelerimizde aslında birçok konuda Mısır ile çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Diyalog eksikliğinden kaynaklı yanlış anlaşmaları gidereceğiz.  Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Gerek Libya, Suriye, Irak, İran-Suudi Arabistan yakınlaşması, aynı şekilde sınırı aşan sular konusunu değerlendirdik. Somali'deki durumu değerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakın iş birliği içinde olammauz lazım. Mısır'daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyon dolara ulaştığını ve bunun da yaklaşık 100 bin civarında istihdam sağladığını görüyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz. En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE CUMHURBAŞKANI SİSİ GÖRÜŞECEK Seçim süreci başladı. Seçimden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhurbaşkanı Sisi bir araya geleceklerdir. Onun zamanlamasını kendileri karar verir ama hazırlığını yapmak da bize düşer. 9 yıllık açığı kapatmak için hızlı ve yakın çalışmamız gerekiyor.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Mısır açıklaması: Herkesin yararına Haber

Bakan Çavuşoğlu'ndan Mısır açıklaması: Herkesin yararına

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır." açıklamasını yaptı. Bu ayın başında Türkiye'nin güneyini sarsan ölümcül depremlerin hemen ardından Mısır'ın gösterdiği destek ve dayanışmayı selamlayan Türk Dışişleri Bakanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada iki ülkenin "ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını" söyledi. Güney Adana ve Mersin bölgelerini ziyaret etmekte olan Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, "Dostluk ve kardeşlik zor zamanlarda kendini belli ede.r" dedi. Çavuşoğlu, 6 Şubat'ta arka arkaya meydana gelen iki güçlü depremin ardından Mısır'ın Türkiye'ye kardeşliğini ve dostluğunu gösterdiğini söyledi. İki ülkenin "ilişkilerde yeni bir sayfa açtığının" altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi arasında geçtiğimiz Kasım ayında Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen "verimli" görüşmeye dikkat çekti. Çavuşoğlu, Shoukry ile Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda yaptıkları ikili görüşmede ilişkileri daha da geliştirmenin yollarını ele aldıklarını söyledi.   10 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR İLK ZİYARET Üst düzey Türk diplomat, "Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi her iki ülkenin de çıkarınadır, ancak sadece iki ülke için değil, aynı zamanda bölgemizin barış, istikrar ve kalkınması için de önemlidir." dedi. Shoukry'nin ziyareti Mısırlı bir dışişleri bakanının on yılı aşkın bir süredir Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret oldu. Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise "Mısır hükümeti ve halkı olarak, Türkiye'nin en kısa zamanda depremin sonuçlarının üstesinden geleceğine gönülden inanıyoruz." dedi.   MISIR İLE NORMALLEŞME SÜRECİ 2013'ten bu yana bir çıkmaza giren Türkiye-Mısır ilişkilerinin düzeltilmesi için önceki yıl yeni adımlar atıldı. İki ülke arasındaki diplomatik düzeyde sağlanan normalleşme adımları, olumlu seyirde ilerlemeye devam ediyor. Nisan ayında NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Mısır ile ilişkilerin düzelmesi gerekiyor. İki ülkenin ilişkileri birçok bölge için önemli. Normalleşme Doğu Akdeniz konusunda önemli. Tekrar karşılıklı büyükelçi atama söz konusu olabilir." demişti.

ABD, kaçırılan antik Yeşil Tabut'u Mısır'a iade etti Haber

ABD, kaçırılan antik Yeşil Tabut'u Mısır'a iade etti

Mısır'daki Abu Sir nekropolünden, 2008 yılında Almanya üzerinden ABD'ye kaçırılan antik lahit, evine döndü. "Yeşil Tabut" olarak nitelendirilen 2 metre 9 santimetre uzunluğundaki lahit, Mısır’a iade edildi. Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, lahitin Geç Dönem'den (M.Ö. 664-332) Ankh In Maat adlı bir rahibe ait olduğu belirtildi. Kaçırıldıktan sonra bir koleksiyoncu tarafından 2013 yılında Houston Doğa Bilimleri Müzesi'ne verilen ahşap, yaldızlı süslemelerin ve hiyeroglif yazıların yer aldığı lahitin incelenmek ve muhafaza edilmek üzere Kahire'deki Mısır Müzesi'nde saklanacağı kaydedildi. Kahire’de düzenlenen teslim törenine ABD'li diplomatlar, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile Turizm ve Eski Eserler Bakanı Ahmed Issa katıldı. Dışişleri Bakanı Shoukry yaptığı konuşmada, “Yeşil Tabut'un geri alınması ve Mısır'a dönüşü, Dışişleri Bakanlığı'nın Mısır medeniyetinin mirasını korumak için yürüttüğü başarılı çalışma zincirinin yeni bir halkasıdır. Ayrıca bu, fikri mülkiyet haklarının ve kaçırılmış eserlerin korunması konusunda Mısır ve ABD arasındaki iş birliği ruhunun bir yansımasıdır” ifadelerini kullandı.      “2021’de 5 binden fazla eser geri alındı”    Turizm ve Eski Eserler Bakanı Issa da Mısır'ın kaçırılan eski eserlerin kurtarılmasına büyük önem verdiğini belirterek Mısır Dışişleri Bakanlığı ile ABD Dışişleri Bakanlığı arasında 2016'da imzalanan anlaşma da dahil olmak üzere diğer ülkelerle birçok iş birliği anlaşması imzalandığını söyledi. Bakan Issa, anlaşma kapsamında 2019'da Nejim Ankh'ın altın tabutu ve 2021'de 5 binden fazla eser de dahil olmak üzere birçok önemli eserin iade edildiği aktardı.    ABD'nin Mısır maslahatgüzarı Daniel Rubinstein ise, "Bu, eski eserlerin korunması ve kültürel mirasın korunması konusunda ABD ile Mısır arasındaki uzun iş birliği tarihinin simgesidir” dedi.    Yeşil Tabut’un yanı sıra ABD’den 16 eserin daha alındığı öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.