Hava Durumu

#Milletvekili

Lodoshaber.Com - Milletvekili haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Milletvekili haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

YSK milletvekili kesin aday listesini açıkladı Haber

YSK milletvekili kesin aday listesini açıkladı

Yüksel Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin kesin aday listesini internet sitesinde açıkladı. YSK, seçimlere yönelik siyasi partiler tarafından verilen aday listelerine yapılan itirazları inceleyerek kararını verdi. Karara göre, Cumhur İttifakı'na bağlı partiler tüm seçim bölgelerinde aday çıkarttı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ile Yeniden Refah Partisi (YRP) 87 seçim bölgesinde yarışa girecek. Millet İttifakı'nda ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti 16 ilde tek liste ile seçime girecek. 16 ilin 9'unda CHP, 7 ilde ise İYİ Parti tek başına seçime girecek. Böylece CHP 80 seçim bölgesinde, İYİ Parti ise 78 seçim bölgesinde yarışacak. 16 ilde tek liste ile seçime girecek CHP ve İYİ Parti, bu illerdeki oy pusulalarında, parti logosunun üstünde Millet İttifakı logosunun da yer alması talebiyle YSK'ya başvurdu. Ancak, YSK başvuruyu reddetti. CHP Genel Başkanı Muharrem Erkek, YSK'nın kararına "Maç başladıktan sonra yeni kurallar getiriyorlar." diyerek tepki gösterdi. Erkek, "İYİ Parti ile işbirliği yaptığımız 16 ilde Millet İttifakı unvanını kullanmamıza müsaade etmiyorlar. Yüksek Seçim Kurulu bu kararı 7'ye 4, oy çokluğuyla aldı. Ve yasal dayanağı olmayan bir karardır. Maç başladıktan sonra yeni kurallar getiriyorlar." dedi. Yüksek Seçim Kurulu, muhalefetin milletvekili adayı olan bakanların istifa etmesi, etmemeleri halinde ise adaylıklarının kabul edilmemesi yönündeki başvurusunu da reddetti. Kararda, bakanların atanma usullerinin farklı olması ve Meclis’te yemin etmeleri nedeniyle kamu görevlisi sayılamayacakları vurgulandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanı sıra kabinede yer alan 16 bakan AK Parti listelerinden milletvekili adayı olmuştu. YSK'nın internet sitesinde açıklanan milletvekili kesin aday listesi şu şekilde; Buna göre, Adalet Birlik Partisi 47, Adalet Partisi 67, AK Parti 87, Anavatan Partisi 63, BBP 87, CHP 80, Genç Parti 72, Güç Birliği Partisi 59, Hak ve Özgürlükler Partisi 87, Halkın Kurtuluş Partisi 87, İYİ Parti 78, Memleket Partisi 87, Millet Partisi 87, MHP 87, Milli Yol Partisi 49, Sol Parti 87, Türkiye İşçi Partisi 54, Türkiye Komünist Hareketi 87, Türkiye Komünist Partisi 87, Vatan Partisi 87, Yeniden Refah Partisi 87, Yenilik Partisi 74, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 87, Zafer Partisi 75 seçim çevresinde seçime katılacak. Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı bulunuyor.

İYİ Parti milletvekili aday listesi belli oldu! İki futbolcu... Haber

İYİ Parti milletvekili aday listesi belli oldu! İki futbolcu...

İYİ Parti, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28. Dönem Milletvekili Seçimleri aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Teslim edilen listelerde AK Parti'de belediye başkanlığı, milletvekilliği ve bakanlık yapan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın Ankara 1. bölge 2. sıradan, Buğra Kavuncu'nun İstanbul 2. bölge 1. sıradan, eski milli futbolcu Gökhan Zan'ın Hatay 2. sıradan, yine eski futbolcu Ünal Karaman'ın ise Konya 1. sıradan listeye girdiği görülüyor. Bunun yanı sıra İYİ Parti 9 ilde aday çıkarmadı. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır ve İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, aday listesini YSK'ya teslim ettiler. İYİ Parti; Adıyaman, Çorum, Erzincan, Hakkari, Rize, Van, Batman, Bartın ve Düzce'de aday göstermedi. Geçen ay İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafın grup toplantısında roketleri takılan Gökhan Zan ve Ünal Karaman'ın da listede olduğu görüldü. Teslim edilen aday listesine göre il il adaylar şöyle: Ayyüce Türkeş - Adana 1'inci sıra Bilal Bilici - Adana 2'nci sıra Ece Güner - İstanbul 2. Bölge 4'üncü sıra Seyithan İzsiz - İstanbul 3. Bölge 2'nci sıra Buğra Kavuncu - İstanbul 2. Bölge 1'inci sıra Ahmet Eşref Fakıbaba - Ankara 1. Bölge 2'nci sıra Küşat Zorlu - Ankara 2. Bölge 2'nci sıra Turhan Çömez - Balıkesir 1'inci sıra ESKİ MİLLİ FUTBOLCULAR DA LİSTEDE Ahmet Yetim - Şanlıurfa 1'inci sıra Uğur Poyraz - Antalya 1'inci sıra Ünal Karaman - Konya 1'inci sıra Gökhan Zan - Hatay 2'nci sıra Ümit Özlale - İzmir 2'nci sıra Sevinç Atabay - Bursa 1'inci Bölge 2'nci sıra Şenol Sunat - Manisa 1'inci sıra İdris Naim Şahin - Ordu 1'inci sıra Edip Safter Gaydalı - Bitlis 1'inci sıra Lütfullah Kayalar - Yozgat 1'inci sıra Erhan Usta - Samsun 1'inci sıra Burhanettin Kocamaz - Mersin 1'inci sıra Selcan Taşçı - Tekirdağ 1'inci sıra Türker Yörükçüoğlu - Kırklareli 1'inci sıra Edip Safter Gaydalı - Bitlis 1'inci sıra Lütfullah Kayalar - Yozgat 1'inci sıra Erhan Usta - Samsun 1'inci sıra Burhanettin Kocamaz - Mersin 1'inci sıra Selcan Taşçı - Tekirdağ 1'inci sıra Türker Yörükçüoğlu - Kırklareli 1'inci sıra

Milletvekili listeleri için partilerde yoğun mesai! Haber

Milletvekili listeleri için partilerde yoğun mesai!

Milletvekili aday listelerinin belirlenmesi için karar haftasına girildi. Seçmen kaydı sorgulama için yarın son gün | Seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır? (2023 e-Devlet yurt içi seçmen kaydı sorgulama) Ünlü isimler milletvekili adayı olmak için başvurdu Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ilkleri AK PARTİ AK Parti'de mülakatlar sona erdi. Artık listenin kesinleşmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği üst kurul mesaiye başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta üç dönem kuralını işleteceklerini, seçilmesi durumunda kabinede yeni isimlerin olacağını açıklamıştı. MHP Cumhur İttifakı'nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi, geçici aday listesini hazırladı. Listeye son şekli verilmek üzere, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sunuldu. MHP, kesin aday listesini, 7 Nisan'da kamuoyuna açıklayacak. Ardından da aynı gün liste, Yüksek Seçim Kurulu'na sunulacak. CHP CHP'de liste için komisyon çalışmaları sürüyor. Aday adaylarıyla yüz yüze görüşmeler yapılıyor. İl başkanlarından da aday adaylarıyla ilgili görüş istendi. Çarşamba gününden itibaren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liste çalışmalarına ağırlık vereceği belirtiliyor. Cumartesi ya da Pazar günü, CHP Parti Meclisi toplanarak, listeyi oylayacak. İYİ PARTİ İYİ Parti ise hafta sonunda aralarında İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu 15 ilde, ön seçim şeklinde temayül yoklamaları yaptı. İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAK Millet İttifakı'nda yer alan Saadet, Gelecek ve Deva partileri arasında ise, "ittifak içi ittifak" görüşmeleri devam ediyor. Gözler, listelerin YSK'ya sunulması için son tarih olan 9 Nisan Pazar'a çevrildi.

Milletvekili aday listeleri belirleniyor Haber

Milletvekili aday listeleri belirleniyor

Milletvekilliği aday adaylık başvurularını noktalayan partilerde listelerin belirlenme sürecine geçildi. Başvuruların ardından listelerini belirleyen partiler için son haftaya girildi. Belirlenen milletvekili aday listeleri, 9 Nisan'da Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilecek. 5 partiye 17 bin başvuru Hal böyleyken AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve HDP'ye milletvekili olabilmek için toplamda 17 bin başvuru yapıldı. Milletvekilliği aday adaylığı başvurularında yoğunluk yaşayan partilerin başında gelen AK Parti'de geçtiğimiz hafta temayülden çıkan sonuçlar alt komisyona sunuldu. Bu doğrultuda milletvekili aday adaylarıyla mülakatlar yapıldı. AK Parti'de son karar üst komisyonun Son karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki üst komisyonda verilecek. AK Parti'nin yanı sıra CHP'de ise farklı bir yöntem izlendi. CHP’de de milletvekili adayları için mektup usulü teşkilat yoklaması yapıldı. CHP'de Kılıçdaroğlu ve ekibi listeyi oluşturacak Teşkilatlardan gelen talepler Genel Merkez’de oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecek ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulacak. Kılıçdaroğlu ve ekibi, listelere son şeklini verecek. CHP'nin ardından MHP'de de yoğun bir hafta yaşanıyor. MHP ve İyi Parti'de de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor Seçimlere kendi logosuyla girme kararı alan MHP'de çalışmalar sürüyor. Son olarak İyi Parti'de ise 15 ilde temayül yapıldı. Temayülden çıkan isimlerin İyi Parti Genel Merkezi'ne aktarılacağı öğrenilirken, son kararı Meral Akşener'in vereceği belirtildi.

Ankara'da yeni tartışma: Bakanlar milletvekili olacak mı? Haber

Ankara'da yeni tartışma: Bakanlar milletvekili olacak mı?

Seçim kararının resmen alınmasıyla birlikte, ittifak görüşmeleri, milletvekilliği aday adaylığı süreçleri ve liste hazırlıkları da hız kazandı. Sandık öncesinde ise Ankara'da mevcut bakanların istifa edip etmeyecekleri sorusu ise tartışma konusu oldu. Muhalefet kanadı, mevcut bakanları istifa etmeleri gerektiğni savunurken AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı cephesi böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade ediyorlar. İKİ FARKLI SİSTEM Parlamenter Sistem ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ayrımı söz konusu.  Parlamenter sistemde bakanlar aynı zamanda milletvekili de olabildikleri için yeniden adaylık başvurusu yapmaları istifa şartına bağlı değildi. Ancak 2017 Anayasa değişikliğine göre bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanıyor. Sürecin önümüzdeki günlerde kesinleşmesi bekleniyor. ADAY ADAYLIĞI SÜRECİ Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takviminin başlangıç tarihini 18 Mart olarak belirlemesinin ardından AK Parti'de, CHP'de, İYİ Parti'de ve MHP'de süreç başladı. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partilerinden milletvekili aday adayı olacakların başvuru aidatlarını, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağış şeklinde yatıracaklarını belirterek, "Bağışlar, yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin lira şeklinde olacak." dedi. CHP parti genel sekreterliğinden il örgütlerine gönderilen yazıya göre, 30 bin lira olarak belirlenen başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin milletvekili aday adaylığı başvurularının 15 Mart'ta başlayacağını ve 22 Mart’ta tamamlanacağını açıkladı. Erkeklerden 30 bin TL, kadınlardan ve gençlerden 15 bin TL ücret alınacağını belirten Zorlu, engelli aday adaylarından ise ücret talep edilmeyeceğini kaydetti. MHP milletvekili aday adaylığı için yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan başvuru aidatı alınmayacak. Başvuru aidatı olarak 3 bin lira Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankasının Cevizlidere şubelerindeki hesaplara yatırılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.