Hava Durumu

#Koyun

Lodoshaber.Com - Koyun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Koyun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Böylesi nadir görülüyor: Koyun altız yavruladı! Haber

Böylesi nadir görülüyor: Koyun altız yavruladı!

Amasya'da çoklu doğum özelliğine sahip Bafra ırkı koyun altız yavruladı. Annelerinin peşinden ayrılmayan sevimli süt kuzusu altızlara özenle bakılıyor. Nadir görülen altız doğum işletmede 4 yıl önce de yaşanmıştı.       6 bine yakın sayıda kuzunun doğması bekleniyor    Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Gökhöyük Tarım İşletmesi'nde altız kuzuların doğumuyla verimli başlayan bu yılki doğum sezonunda ilk iki haftada bin 300’den fazla koyun ikiz, 150 koyun üçüz, 1 koyun dördüz yavruladı. Sezon sonunda 6 bine yakın sayıda kuzunun doğması bekleniyor. Doğum yapan koyunlar ve yavruları doğumdan sonraki birkaç gün özel tekli bölmede tutulmalarının ardından yavaş yavaş sürü sistemine alıştırılıyor. Sürüye dahil olan anneler ve kuzuları birbirlerini özellikle kokuları ile seslerinden tanıyarak buluyor. Buluşma anları ise görenleri duygulandırıyor. Yüzde 75 sakız ırkı ile yüzde 25 karayaka ırkının melezinden elde edilen yerli ve milli Bafra ırkı koyunlar çoklu doğum yapma özelliğine sahip olmalarının yanı sıra et kalitesi ve süt veriminin yüksekliği dolayısıyla da dikkat çekiyor.      Vali Masatlı altız kuzuları biberonla besledi    İşletmenin maskotu olan altız kuzuların doğumunun kendilerini çok sevindirdiğini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatlı, ülke hayvancılığı için hayırlar getirmesini dilediği kuzulara biberonla süt vermenin keyfini yaşadı. Vali Masatlı, koyun ve kuzuların bakımını özenle gerçekleştiren işletme müdürü Muhammet Altıparmak ve personelini tebrik etti.

Bursa'da koyunlara zabıta müdahalesi! Haber

Bursa'da koyunlara zabıta müdahalesi!

Bursa'da Osmangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ekili tarlalara ve çevreye zarar verdiği için yoğun şikayetlere neden olan Panayır Mahallesi'ndeki küçükbaş hayvanları topladı. Bir vatandaşa ait arazi üzerine izinsiz bırakılan keçi ile koyunlar, yakalanarak Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edildi. Zabıta ekiplerinin kucağında taşıdıkları koyunlar zarar görmemesi için her türlü tedbir alındı.      Zabıta Müdürlüğü ekipleri, vatandaşa ait boş alana kaçak olarak yapılan derme çatma ağılların yıkılması ve başıboş küçükbaş hayvanların yakalanması için çalışma gerçekleştirdi. Sahipleri tarafından araziye salınan ve çevreye zarar vermesinden dolayı valilik ile belediyelere çok sayıda şikayetin geldiği keçi ve koyunları toplamak için harekete geçen ekipler, başıboş dolaşan koyunların peşine düştü. Küçükbaş hayvanları yakalamak kolay olmazken, keçi ve koyunlar kaçtı, belediye ekipleri kovaladı.    Çocuk gibi taşıdılar    Zabıta ekiplerinin küçükbaş hayvanları yakalamaları esnasında sıcak görüntüler ortaya çıktı. Hayvanlara zarar vermemek adına oldukça dikkatli hareket eden ekipler, yakaladıkları keçi ve koyunları adeta bir çocukmuş gibi kucaklayarak taşıdı. Uzun bir uğraş sonunda yakalanan hayvanlar, kamyonlara yüklenerek Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edildi.    Belediye ekipleri, görüntü ve çevre kirliliğine sebebiyet vermesinin yanı sıra insan sağlığını da tehdit eden ağılları iş makinesi ile yıktı. Hayvan sahiplerine ise cezai işlem uygulandı. Zabıta yetkilileri, 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı Kanunu'na göre cadde ve sokaklarda her türlü küçük ve büyükbaş hayvanın yetiştirilmesi, kesilmesi ve satışının yapılmasının yasak olduğunu söyleyerek, uyarıda bulundu.

Süt kuzuları günde 2 defa anneleriyle buluşuyor! Haber

Süt kuzuları günde 2 defa anneleriyle buluşuyor!

Erzincan’da koyunların kuzulama döneminin başlamasıyla birlikte 2023 yılının da ilk kuzuları dünyaya gelmeye başladı. Senenin ilk kuzularının doğumu küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin yüzünü güldürdü. Ocak ayında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken yetiştiriciler tarafından koyunlar meralarda otlatılmaya devam ediyor. Kuzulama döneminin başlamasıyla doğumu gerçekleşen koyunlar ise kuzularıyla birlikte ağıllarda bırakılıyor. Kemah ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Murat Küçük, merada koyun otlatırken ağılda da yeni doğan kuzulara tıpkı bir bebek gibi bakıyor. Küçük, kuzulama sürecinin nisan ayına kadar devam edeceğini söyleyerek, 150’e yakın koyununun kuzulayacağını belirtti.    Çağlayan beldesinde de sürüde bulunan 500’e yakın koyundan 250’si yavrularını dünyaya getirdi. Koyunlar gündüzleri kendilerine açık alanda oluşturulan alanda bulunurken, yavrular ise ağılda bekliyor. Sabah saatlerinde yemleri verilen koyunlar, daha sonra yavrularına kavuşuyor. Koyunlar ikinci kez akşam saatlerinde yavruları ile buluşuyor. Bu durum yavrular büyüyene kadar yaklaşık 2 ay boyunca her gün tekrarlanıyor. Kuzuların anneleriyle buluşma anlarında ise ilginç görüntüler ortaya çıkıyor.  KOKULARINDAN TANIYORLAR   Sürüdeki çoğu koyun yavrularını kokularından bularak emziriyor. İkiz kuzu dünyaya getiren koyunlara ise sahipleri yardımcı oluyor. İkiz kuzuların aç kalmaması için kucağına alarak annelerinin yanına götüren kadına firari kuzular da zaman zaman eşlik ediyor.

Başıboş sokak köpekleri dehşeti: 9 koyunu telef ettiler! Haber

Başıboş sokak köpekleri dehşeti: 9 koyunu telef ettiler!

Ankara’da başıboş sokak köpekleri, açık alana çıkarılan koyunlara saldırdı. Koyunlardan 9’u telef olurken, 3’ü yaralandı. Hayvanları telef olduğu için mağdur olduğunu söyleyen Halil İbrahim Demir ise yetkililerden yardım istedi.      Olay, 30 Aralık günü Gölbaşı ilçesi Örençik Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Hayvancılık işiyle uğraşan Adem Demir ile oğlu Halil İbrahim Demir, koyunlarını otlatmak için açık alana çıkardı. Sürüden belli bir mesafe uzaklaşan koyunlara çayırlara gidildiği esnada yaklaşık 30 başıboş köpek saldırdı. Çevredekilerin yardımıyla 2 koyun yaralı olarak kurtarılsa da köpeklerin saldırısı sonucu toplam 9 koyun telef oldu. Olayla ilgili konuşan Halil İbrahim Demir ise bu durumun ilk kez başına gelmediği, konuyla ilgili muhatap bulamadığını ve yetkililerin bir an önce sorunu çözmeleri gerektiğini belirtti.    “9 hayvanım öldü, 3 hayvanım yaralı”    Saatlerce kaybolan koyunlarını aradıklarını söyleyen Halil İbrahim Demir, “Babam sürüyü otlatırken, buradaki sokak köpekleri sürünün arkasında kalan koyunları kovalamaya başladı. Oradaki komşular olaya müdahale etmiş. İki tane koyunum yaralı olarak kurtarmışlar. Birisini de orda öldürüp yemeye başlamışlar. Sürüden 12 tane koyun ayrılmış. Her 500 metrede de köpek grupları olduğu için koyunlar bir gruptan kurtulduğu zaman diğer grupların saldırısıyla karşılaşmışlar. Sürüyü komple telef etmişler. Biz gece yarısını kadar sürüyü aradık. 6 hayvan bulduk. 3’ü ölü 3’ü yaralıydı. Eve gidip sürüyü saydığımızda 5 hayvanımızın eksik olduğunu anladık. Sabah tekrar aramaya başladık. Etrafta kalan hayvanlarımın ölülerini buldum. Bazıların da kalıntılarını buldum. 9 hayvanım öldü, 3 hayvanım yaralı” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.