Hava Durumu

#Kosova

Lodoshaber.Com - Kosova haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kosova haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Kosova’yı tanımayacağız Haber

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Kosova’yı tanımayacağız

Sırbistan’ın güneyindeki Vranje şehrinde halka seslenen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Kosova’nın bağımsızlığına imza atan kişi ben olmayacağım. Böyle bir şeye mazeret aramak için Sırbistan’ı dolaşmaya utanırım. Teslim olmak yok, Kosova’yı ne fiili olarak tanıyacağız ne de hukuki olarak. Fakat Arnavutlarla barışa ve uygun ilişkilere sahip olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Kosova’da kurulması talep edilen Sırp Belediyeler Birliğine ilişkin anlaşmanın altında AB’nin de imzası bulunduğunu ve bu anlaşmanın uygulanmasını beklediklerini söyleyen Vucic, Sırp nüfusun yoğun olduğu belediyeler birliğinin Brüksel Anlaşması’nda öngörüldüğünü ifade etti.      Vucic, 27 Şubat’ta Brüksel’de Kosova Başbakanı Albin Kurti ile görüşerek AB’nin Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla teklif ettiği anlaşmayı prensipte kabul ettiklerini açıklamıştı. Kamuoyunda Fransız-Alman planı olarak bilinen anlaşma, Vucic’in açıklamalarına rağmen Sırbistan’ın Kosova’yı fiilen tanıması anlamına gelen uygulamalar içeriyor. Anlaşma dahilinde Sırbistan’ın Kosova’ya ait devlet sembollerini ve Kosova pasaportunu tanıması da öngörülüyor.    Kosova Başbakanı Albin Kurti, 27 Şubat'taki zirvede belgeyi imzalamak istediklerini fakat Sırp tarafının imza atmayı reddettiğini söylemişti. Vucic ve Kurti’nin anlaşmanın uygulanma sürecini görüşmek üzere 18 Mart’ta Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde bir araya gelmeleri planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kosova'yı tanıyan ikinci ülkeyiz" Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kosova'yı tanıyan ikinci ülkeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kosova Başbakanı Albin Kurti, Vahdettin Köşkü’nde düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak her zaman Kosovalı kardeşlerimizin yanında olduk. Sel felaketinin yaralarının sarılması noktasında da gereken desteği temine hazırız. Türkiye, Amerika'dan sonra Kosova'yı tanıyan ikinci ülkedir. Çok manidar bir tanıyışımız olmuştur. O zamanlar Bakanlar Kurulu toplantısındaydım, ABD'nin Kosova'yı tanıdığını toplantıda ilettiler. Ben de hemen orada 'Biz Kosova'yı şu anda tanıyan ikinci ülkeyiz' dedim ve tanıdık. Kosova'nın uluslararası alanda hak ettiği konuma erişmesi için müşterek gayretlerimizi sürdürüyoruz. Görüşmelerimizde siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomi enerji ve terörle mücadele alanlarında neler yapabileceğimizi istişare ettik. FETÖ'nün Kosova'daki faaliyetlerine karşı işbirliğimiz ve dayanışmamızı artırmak için değerli dostumdan bu konuda daha farklı bir gayret istedik. Geçen sene 610 milyon avro olan aramızdaki dış ticaret hacmini, inşallah çok farklı seviyeye yükseltmek ve Kosova'ya en çok ihracat yapan ülke konumundayız, bunu 1 milyar avroya ulaştırmamız gerekiyor. Firmalarımızın Kosova'daki yatırımları şu an itibariyle 400 milyon avro civarında. Kalkınma yardımlarımız da sürüyor. Kosova'nın tüm komşuları ile barış ve huzur içerisinde ilişkiler geliştirmesine büyük önem atfediyoruz. Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu destekliyor, tarafların barışçıl ve yapıcı yaklaşımlar sergilemesini bekliyoruz. Türkiye bölgede barış ve istikrar için gerekli her desteği sunmaya arzu edildiği takdirde hazırdır" dedi. "Türkiye'ye her zaman müteşekkir olacağız" Kosova Başbakanı Albin Kurti ise yaptığı açıklamasında "Bugün İstanbul'da Sayın Erdoğan ile dostluk ilişkilerini konuştuk. Ekonomik, ticaret ve güvenlik anlamlarında işbirliği konusunda da konuştuk. NATO'nun Kosova'ya müdahalesinde Türkiye'nin oynadığı rol için her zaman müteşekkir olacağız. Türkiye hep bizi destekledi, Erdoğan'a teşekkür ederim. En önemli hedeflerimizden yabancı yatırımcıları çekmek için ortam oluşturmak. Türkiye bizim için önemli. Türk toplumumuz toplumsal mozaiğimizin bir parçasıdır. Daha fazla işbirliği için çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

AB, Ukrayna’ya 7’inci askeri destek paketi üzerinde anlaştı Haber

AB, Ukrayna’ya 7’inci askeri destek paketi üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantıda Ukrayna’nın ele alınan ilk konu olduğunu belirterek, “AB olarak Ukrayna’ya desteğimiz gerektiği kadar devam edecek” dedi. Borrell, AB ve Ukrayna arasında savaşın başından bu yana düzenlenecek ilk zirveyi 3 Şubat’ta gerçekleştirmek için hazırlıklar yapıldığını bildirerek, zirvenin aynı zamanda Ukrayna’nın AB’ye adaylık başvurusundan sonra gerçekleşecek ilk zirve olduğunu belirtti. AB’den Ukrayna’ya yeni askeri destek paketi AB Dışişleri Bakanlarının Ukrayna’ya 7’inci askeri destek paketi üzerinde anlaşmaya vardıklarını aktaran Borrell, AB yardımlarının 500 milyon euro ek bütçe ile toplamda 49 milyar euroluk bir AB desteği düzeyine ulaşıldığını söyledi. Bu yardımlarla AB’nin Ukrayna’ya en çok fon sağlayan yapı olduğunu belirten Borrell, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve kendini savunma haklarına bağlı kaldıklarını ancak Rusya’nın bugüne kadar dürüst ve yaşanabilir bir barış yaklaşımda bulunmadığını söyledi. AB’nin bugüne kadar aldığı yaptırım kararlarının işe yaradığını söyleyen Borrell, petrol fiyatlarının varil başına 80 dolar yerine 40 dolara satılır hale geldiğini, yaptırımlar sayesinde Rusya’nın varil başına 30 dolar kaybetmeye başladığını açıkladı. Borrell, Filistin Başbakanı Iştiyye ile görüştü Toplantının diğer bir gündem maddesi olan Filistin’e değinen ve Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile görüştüklerini ifade eden Borrell, bölgedeki durumun son derece üzücü olduğunu, AB olarak kendi içlerinde Filistin ile ilişkileri ele almaya devam edip iki devletli bir çözüme ulaşılması için çaba harcanacağını aktardı. Filistin’de bir seçim takvimi oluşturulması gerektiğine değinen Borrell, AB’nin Filistin’e desteğinin devam ettirileceğini söyledi. İran’a 4’üncü yaptırım paketi kabul edildi. İran’a karşı 4. yaptırım paketi üzerinde anlaştıklarını ifade eden Borrell, İranlı 18 kişi ve 19 kuruluşa yaptırım uygulanacağını açıkladı. Borrell, yaptırım listesinde politikacılar, medya çalışanları ve Devrim Muhafızlarının bazı üyelerinin yer aldığını ifade etti. AB sivil heyeti Ermenistan’da göreve başladı Borrell ayrıca, yaklaşık 100 kişiden oluşan bir AB sivil heyetinin Azerbaycan ile ilişkiler ve gelişmeleri AB’ye rapor etmek üzere Ermenistan’da göreve başladığını söyledi. Kosova ve Sırbistan’a çağrı Kosova ve Sırbistan konusunda da taraflara çağrı yapan Borrell, taraflardan ciddi ve sorumlu bir yaklaşım beklediklerini dile getirdi.

ABD ve AB NATO Karargahında Kosova-Sırbistan gerilimini ele aldı Haber

ABD ve AB NATO Karargahında Kosova-Sırbistan gerilimini ele aldı

ABD ve AB, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer alan NATO Karargahında bir araya geldi. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gabriel Escobar ve AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından NATO tarafından yapılan açıklamada, toplantıda son dönemde Kosova ve Batı Balkanlar’da yaşanan gelişmelerin ele alındığı aktarılarak, NATO müttefikleri ile Avrupa Birliği'nin özellikle Kosova'nın kuzeyinde son zamanlardaki gerilimleri yatıştırmak için yürüttüğü yoğun çabaların altı çizildi. Açıklamada, NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) misyonu ve AB Kosova Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) Kosova genelinde hareket özgürlüğünün tamamen yeniden sağlanmasına yardımcı olduğu ve barikatların başarılı bir şekilde kaldırılmasında sağladığı kilit destek vurgulandı. “KFOR tetikte olmaya devam ediyor” Birleşmiş Milletler'in (BM) rolüne dikkat çekilen açıklamada, “KFOR tetikte olmaya devam ediyor ve Kosova'da yaşayan tüm toplulukların yararına olmak üzere BM görevini eksiksiz ve günlük olarak uygulamaya devam edecek kapasiteye ve personele sahip. Bu, Kosova'da güvenliğe ve bölge çapında istikrara katkıda bulunuyor. NATO ayrıca, bölge genelinde kalıcı barış ve güvenliğin inşa edilmesi için ana platform olarak, Belgrad ile Priştine arasındaki AB tarafından kolaylaştırılan diyaloğu ve Batı Balkanlar'ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonunu ilerletmeyi amaçlayan tüm çabaları desteklemeye devam etmektedir’’ denildi.

NATO'dan Sırbistan'ın talebine ret Haber

NATO'dan Sırbistan'ın talebine ret

NATO'nun Kosova Barış Gücü'ne (KFOR), Sırbistan'ın Kosova ile yaşanan gerilimin ortasında Kosova'nın kuzeyine asker ve polis konuşlandırılmasına yönelik talebine cevap verdi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic yaptığı açıklamada, KFOR'un Sırbistan'ın Kosova'ya asker gönderme talebi reddettiğini ve cevabın kendilerine “tesadüfen” manalı bir tarihte, Ortodoks Hristiyanların Noel arifesini kutladıkları tarihte ulaştırıldığını söyledi. Vucic, “Hepimiz cevabın ne olacağını biliyor ve bekliyorduk, bunu zaten daha önce de söylemiştim. Elbette, Sırbistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin Kosova topraklarına dönmesine gerek olmadığı yönünde cevap verdiler” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararının KFOR'a Sırbistan'ı reddetme hakkı tanımadığını savunan Vucic, “Bize Noel arifesinde olumlu bir cevap ulaştırsalardı, o zaman bunun bir manası olurdu. Fakat Noel öncesinde olumsuz cevap geldiğinde bunun tesadüfen olmadığını anlayabiliyorsunuz” dedi. Kosova, Sırbistan'ın talebine sert tepki göstermişti Sırbistan, Kosova'nın kuzeyinde etnik Sırpların hayatlarının güvende olmadığı iddiasıyla ülkenin kuzeyine bin kişilik asker ve polis gücü göndermek amacıyla KFOR'a resmi müracaatta bulunmuştu. Sırbistan'ın talebi Kosova'nın sert tepkisine neden olmuş, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırbistan ordusunun Kosova'ya bir daha asla ayak basamayacağını söylemişti.

Kosova'dan NATO çağrısı Haber

Kosova'dan NATO çağrısı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Alman “Welt” gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Kurti, Kosova'daki NATO askeri sayısının artırılması talebinde bulunarak, "NATO askeri ve askeri teçhizatının önemli oranda artırılması, ülkemizdeki güvenlik durumunu güçlendirir ve hem Kosova hem de bölgenin tamamında barışı destekler" dedi. Kosova'nın savunma harcamalarını ve asker sayısını artırdığını vurgulayan Kurti, bu çerçevede NATO Barış Gücü KFOR dahilindeki asker sayısının artırılmasının Kosova'nın savunma alanındaki gayretlerini destekleyebileceğini ifade etti. Kosovalı lider, Sırbistan'la yaşanan gerginlik sırasında ülkenin kuzeyindeki dört belediyede 16 barikat kurulduğunu ve bu barikatlarda yüzleri maskeli, koyu üniformalı şahıslar arasında Rus “Wagner” grubunun ve motorcu çetesi Gece Kurtları'nın armalarını taşıyan paralı askerler bulunduğunu ifade etti. Sırbistan'ın da Kosova sınırı boyunca asker ve topçu yığınağı yaptığına dikkat çeken Kurti, bunlarla birlikte Sırp ve Rus yetkililerin aralıksız tehditlerinin Kosova'ya ilave NATO gücü gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Kosova'da Sırpların boykot edeceklerini ilan ettikleri yerel seçimlerin ertelenmesi öncesinde Merkezi Seçim Komisyonu ofisine saldırı gerçekleştirilmiş, saldırı sonrasında Sırp asıllı eski polis memuru Dejan Pantic'in da aralarında bulunduğu bir grup şüpheli gözaltına alınmıştı. Pantic'in gözaltına alınmasının ardından Kosova ve Sırbistan arasında tansiyon yükselmiş ve Sırbistan'ın da siyasi desteğiyle Kosova'nın kuzeyinde birçok noktaya barikat kurulmuştu. Barikatlar AB ve ABD'nin baskıları ve Pantic'in tutukluluk kararının ev hapsine dönüştürülmesinin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in 29 Aralık gecesi yaptığı çağrı üzerine kaldırılmaya başlanmıştı.

ABD ve AB’den ortak Kosova-Sirbistan açıklaması Haber

ABD ve AB’den ortak Kosova-Sirbistan açıklaması

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim devam ederken, ABD ve Avrupa Birliği (AB) iki ülke arasındaki gerilime dair yapılan ortak yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, AB ve ABD’nin Kosova'nın kuzeyinde devam eden gergin durumdan endişe duyduğu aktarılarak, “Herkesi azami itidal göstermeye, durumu kayıtsız şartsız hafifletmek için derhal harekete geçmeye ve provokasyonlardan, tehditlerden veya korkutmalardan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. AB ve ABD’nin Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile temas halinde olduğu ifade edilen açıklamada, “Gerginlikleri yatıştırmak ve tüm yerel toplulukların istikrarı, güvenliği ve refahı adına ileriye dönük bir yol üzerinde anlaşmak amacıyla siyasi bir çözüm konusunda Cumhurbaşkanı Vucic ve Başbakan Kurti ile birlikte çalışıyoruz” denildi. Kosova’nın barışçıl protestolar/barikatlar nedeniyle tutuklanacak veya kovuşturulacak Kosovalı Sırp vatandaşlarının listelerinin bulunmadığını doğrulayan güvencelerini memnuniyetle karşılandığı aktarılan açıklamada, “Hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmelidir. Şiddetin hiçbir türü kabul edilemez ve tolere edilmeyecektir” denildi. ABD’nin AB Kosova Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) aracılığıyla AB’nin çalışmalarını destekleyeceğine vurgu yapılan açıklamada, “EULEX, yetkisine uygun olarak, insan haklarına saygıyı geliştirmek için tüm soruşturmaları ve müteakip işlemleri yakından izlemeye devam edecektir” ifadeleri kullanılarak, “Tüm Diyalog yükümlülükleri gecikmeksizin tam olarak uygulanmalıdır” denildi. Kosova Kasım ayında görevinden istifa eden eski Sırp polis memuru Dejan Pantic, 10 Aralık'ta Kosova polisi tarafından gözaltına alınmış, duruma tepki gösteren Kosovalı Sırplar, Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine barikatlar kurmuştu. Yollara kurulan barikatlar nedeniyle ülkenin güneyine getirilemeyen Pantic, Jarinje yakınlarındaki bir karakolda gözaltında tutuluyordu. Bugün verilen karar ile Pantic’in cezası ev hapsine çevrildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.