Hava Durumu

#Isviçre

Lodoshaber.Com - Isviçre haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Isviçre haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İsviçre’de bandrol, barkot ve güvenlik mürekkebi skandalı Haber

İsviçre’de bandrol, barkot ve güvenlik mürekkebi skandalı

84 ülkede faaliyet gösteren para güvenliği, bandrol, barkot ve güvenlikli mürekkep üreticisi İsviçre firması SICPA SA rüşvet verme suçundan 81 milyon euro para cezasına çarptırıldı. Şirketin eski yöneticilerinden biri 170 gün hapis cezasına aldı.      SICPA SA , yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesini önlemek için gerekli önlemleri almadığını kabul etti. İsviçre savcılığı şirkete toplam da 81 milyon CHF (2 Milyar TL) tutarında tazminat ödemeye hükmetti. Ceza İsviçre Başsavcılığı (OAG) bülteniyle duyuruldu.    Yargılamalar, SICPA çalışanlarının Brezilya, Kolombiya ve Venezuela'da işlerin yürütülmesinde kamu görevlilerine rüşvet vermesini mümkün kılan organizasyonel eksiklikleri tespit etti. Organizasyonel eksiklikler özellikle kurumsal yönetişim, risk yönetimi ve uyum alanlarında belirlendi.    Eski CEO’ya zimmet, rüşvet ve kara para aklamadan hapis cezası    Yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesi Ceza kararında İsviçre Savcılığı, SICPA'nın eski CEO’su, yabancı kamu görevlilerine rüşvet vermekten suçlu bulunarak 170 gün şartlı hapis cezasına çarptırıldı. Kararda, 2009-2011 yılları arasında Kolombiya ve Venezüella pazarlarında üst düzey yetkililere rüşvet verdiği belirtiliyor. Aynı CEO hakkında hakkında zimmete para geçirme ve kara para aklama şüphesiyle yürütülen dava ise devam edilmesine karar verildi.    Savcılığın web sitesinde yayınladığı habere göre SICPA ve CEO’su, nihai ceza kararlarına itiraz etmeyeceklerini suçu ve cezayı kabul ettikleri duyuruldu.    SICPA, İsviçre merkezli , banknot ve değerli evrak güvenliğinde uzman firma, güvenlik mürekkepleri üretimi ile 84 ülkede faaliyet gösteren İsviçreli şirket, merkez bankalarının banknotlarına mürekkep tedarik ediyor. Pasaport, çek gibi değerli dokümanlara da güvenlik mürekkebi üreten firma.    Şirket dünyanın bir çok ülkesinde para basımında kullanılan özel güvenlikli mürekkep ve vergi denetimi için kullanılan vergi pulları ve bandrol üretimi yapmakta. Son yıllarda Brezilya, Fas ve Nijerya hükümetleri ile yaptıkları sözleşmelere ilişkin bir çok sorgulama geçiren Firma, Brezilya da yapmış olduğu sözleşmede rüşvet iddialarını kabul etti.    Sahte ve kaçak ürünlerin önlenmesini sağlamak amacıyla kurulan firma, Türkiye'de de 2008'den itibaren bandrol üretim ihalesini 2020 yılına kadar yapmıştı. Bandrol tedarik işini de yapan firmanın işine 2020 yılında son verilmişti. SICPA, Müze ve Gezi yerleri girişlerinin kontrol ve işletme işini 10 yıllığına almış ve hala işletmenin yanı sıra güvenlikli mürekkep teminine devam etmekte.

Almanya: İsviçre'den Leopard 2 almak istiyoruz Haber

Almanya: İsviçre'den Leopard 2 almak istiyoruz

İsviçre hükümeti, Almanya'nın ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya gönderdiği tankların yerine İsviçre'den Leopard 2 ana muharebe tankları satın almak istediğini açıkladı. Almanya Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada ise bu teklifin yapıldığı doğrulandı. İsviçre Savunma Bakanlığı, Alman Savunma ve Ekonomi Bakanlıklarının 23 Şubat tarihinde İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd'e yazılı başvuru yaparak, Alman üretici Rheinmetall'in İsviçre ordusunun kullanmayacağı Leopard 2 tanklarını satın almakla ilgilendiğini belirttiğini açıkladı. Açıklamada Alman tarafının satın alınacak tankları Ukrayna'ya göndermeyeceğine, Kiev'e yapılan tank bağışları nedeniyle Almanya'nın kendi envanterlerinde oluşan boşlukları doldurmak ve yedek parça ihtiyacını karşılamak için kullanacağına dair Amherd'e güvence verdikleri bildirildi.    İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd ise Alman hükümetine yanıtında, muhtemel herhangi bir satıştan önce İsviçre parlamentosunun tanklar için resmi olarak hizmet dışı kararı alması gerektiğini belirtti. Amherd'e göre parlamentoda tartışmalar olsa da henüz böyle bir karar alınmadı. İsviçre ordusunun prensipte sadece "sınırlı sayıda" ana muharebe tankından vazgeçilebileceğini bildirdiği de açıklandı.    Almanya'nın kaç tank satın almak istediği belirtilmezken, İsviçre'nin envanterinde 230 adet Leopard 2 tankı bulunduğu ve bunların 96'sının hizmet dışı olduğu iddia ediliyor.      Alman Savunma Bakanlığı doğruladı    Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Arne Collatz, Almanya'nın İsviçre tanklarıyla ilgilendiğini doğruladı ancak kaç tankın tedarik edilebileceği konusunda henüz bir karar alınmadığını söyledi. Collatz, başka ülkelerden de benzer taleplerin yapılıp yapılmadığı sorusuna, "Birçok ortakla sürekli temas halindeyiz ve iyi görüşmeler yapıyoruz" cevabını verdi.

Zelenskiy: "Tiranlık demokrasiyi geride bırakıyor" Haber

Zelenskiy: "Tiranlık demokrasiyi geride bırakıyor"

İsviçre’nin Davos kasabasında geçtiğimiz pazartesi başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Dünya Ekonomik Forumu’ndaki (WEF) konuşması öncesinde Ukrayna’nın Brovary şehrinde meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması istedi. Tüm salon ve Zelenskiy'nin ayağa kalktığı o anlarda bir dakikalığına saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmasına, Batı'nın tedarik ettiği silahların Rusya'nın saldırılarını önlediğini ifade ederek başlayan Zelenskiy, dünyayı karar alma sürecinde daha hızlı olmaya davet etti. Dünyanın iklim krizi, küresel güvenlik ve açlık gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Zelenskiy, "Trajediler hayatın hızını geçiyor, tiranlık demokrasiyi geride bırakıyor" dedi. Yaşananlara hızlı tepki verilmesinin bir kez daha altını çizen Zelenskiy, dünyanın bir "zaman krizi" içerisi altında olduğunu da belirtti. "Ukrayna'nın kanunlarını tanımak zorunda kalacaklar" Dünyanın yaptırımlar karşısında tereddüt etmemesi gerektiğini de sözlerin ekleyen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Ukrayna'ya yapılan hava savunma sistemleri tedariki, Rusya'nın füze saldırılarını geçmeli. Batı'dan gönderilen tanklar ise, Rus tanklarının işgalini önlemeli" dedi. Rusya ile iletişime geçilip geçilmediği sorulan Zelenskiy, "Kendi hatalarını kabul etmek zorunda kalacaklar. Ukrayna'nın kanunlarını tanımak zorunda kalacaklar. Toprak bütünlüğümüze de gerçekten saygı duymaları gerekecek" açıklamasında bulundu. Ukrayna’nın Brovary şehrinde bugün meydana gelen helikopter kazasında Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky, Bakanın Birinci Yardımcısı Yevhen Yenin ve Bakanlık Müsteşarı Yurii Lubkovich’in de aralarında bulunduğu 6 bakanlık yetkilisi ile toplam 14 kişi hayatını kaybetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.