Hava Durumu

#Iran

Lodoshaber.Com - Iran haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iran haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan yeşil ışık yaktı! İki ülke arasında 7 yıl sonra ilk Haber

Suudi Arabistan yeşil ışık yaktı! İki ülke arasında 7 yıl sonra ilk

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran ve Suudi Arabistan arasında 7 yılın ardından diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad’a gerçekleştirdiği ziyarette Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selam ile görüştü. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Abdullahiyan’ın Tahran ve Riyad arasında tesis edilen diplomatik ilişkilerin iki ülke için tarihi fırsatlar sunduğunu belirttiği ve iki ülke arasındaki ortaklığı geliştirmek istediklerini söylediği ifade edildi. Abdullahiyan, "Bugün bizler büyük bir tarihi sorumluluk altındayız. İran ve Suudi Arabistan siyaset, ekonomi, ticaret, teknoloji, bilim ve kültürel alanlarında işbirliğini bölgenin yararına olacak şekilde artırabilir. Bölgesel başarı, diyalog ve işbirliğini artırarak mümkün olabilir" ifadelerini kullandı. İran ve Suudi Arabistan'ın bölgede önemli bir jeopolitik konuma sahip olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, Filistin sorununun İslam dünyasının ortak meselesi olduğunu belirterek, İsrail'in bölge ülkeleri için tehdit oluşturduğunu söyledi. “Ortak güvenlik ve kalkınma konusunda hemfikiriz” Sosyal medya hesabından da görüşmeye ilişkin açıklama yapan Abdullahiyan, bin Selman ile samimi bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, iki ülkenin de ortak işbirliğini sürdürmede kararlı olduğunu kaydetti. Abdullahiyan, "Bu sabah Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile 90 dakika süren samimi bir görüşme gerçekleştirdim. Görüşmemiz komşuluk politikalarına dayalı, verimli, şeffaf ve sonuç odaklı oldu. Bölge için ortak güvenlik ve kalkınma konusunda hemfikiriz" dedi. Suudi Arabistan’dan yeşil ışık Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise, İran ile kurulan ilişkiye stratejik yaklaştıklarını vurgulayarak, Riyad yönetiminin ilişkilerin sürdürülmesinde ciddi ve kararlı olduğunu ifade etti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi Riyad'a davet eden bin Selman, "İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Suudi Arabistan ziyareti ve iki ülke liderinin görüşmesi, ikili ilişkilerin ve işbirliğinin her alanda gelişmesi ve güçlenmesi için önem arz ediyor” şeklinde konuştu. İran-Suudi Arabistan ilişkileri Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi "terör" suçlamasıyla idam edilmişti. İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin peş peşe yaptığı açıklamaların ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran'daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti. Mart 2015'te başlayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti. İran ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Nisan 2021'de Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya gelmiş ve Irak'ın arabuluculuğundaki görüşmeler daha sonra da devam etmişti.

İran'da kum fırtınası! 700'den fazla kişiyi hastanelik oldu Haber

İran'da kum fırtınası! 700'den fazla kişiyi hastanelik oldu

Kum ve toz fırtınası zaman zaman Türkiye'nin güneydoğusunu da etkisi altına alıyor. Ancak İran'da daha etkili bir kum ve toz fırtınası yaşandı. Son yaşanan fırtınanın etkisiyle İran'ın Zabul, Zehek, Hamun, Hirmend ve Nimruz kentlerinde devlet kurumları ve bankaların tatil edildiği duyuruldu. İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde kum ve toz fırtınasının neden olduğu çeşitli şikayetlerle 733 kişi hastanelere başvurdu. İran'ın resmi ajansı IRNA'ya konuşan Sistan-Beluçistan Acil Durum Başkanı Mecid Muhibbi duruma ilişkin şu bilgiyi verdi: "58 kişi hastaneye yatarak tedavi oluyor" 'Kum ve toz fırtınası nedeniyle Sistan-Beluçistan'ın kuzeyinde yer alan Zabul, Zehek, Hamun, Hirmend ve Nimruz kentlerinde 3 günde 733 kişi hastanelere başvurdu. Bu kişilerden 58'i hastanelerde yatışı yapılarak tedavi edildi.' Görüş mesafesi azaldı Sistan-Beluçistan Meteoroloji Genel Müdürü Muhsin Haydari de havadaki toz miktarının artması nedeniyle görüş mesafesinin Zabul'da 3 kilometreye, Zehek'te 2 kilometreye kadar düştüğünün bilgisini verdi. Sistan-Beluçistan eyaletinde geçen ay da kum fırtınası nedeniyle yüzlerce kişi hastanelere kaldırılmıştı. Bankalar ve devlet kurumları tatil edildi Sistan-Beluçistan Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, kum ve toz fırtınası nedeniyle bugün bazı kentler de devlet kurumları ve bankaların tatil edildiği duyuruldu.

İran'dan nükleer enerji açıklaması! Dikkat çeken Türkiye detayı Haber

İran'dan nükleer enerji açıklaması! Dikkat çeken Türkiye detayı

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Hicabi Kırlangıç ile İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami bir araya geldi. İran ile Türkiye arasında nükleer enerji alanında işbirliği ve ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İslami, İran’ın nükleer enerji alanındaki tecrübe ve kazanımlarını Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. İslami, “İki ülkenin geçmiş deneyimlerini göz önünde bulundurarak İran radyofarmasötiklerinin Türkiye'ye ihraç edilmesi konusunda işbirliğinin yenilenmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. “DÜŞMANLAR İLİŞKİLERİMİZE ZARAR VERMEYE ÇALIŞIYOR”  Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin karşılıklı dostluk ve samimiyete dayandığını kaydeden İslami, “Kararlılık ve karşılıklı işbirliği ile samimi ilişkiler kurabilmiş olmamıza rağmen, düşmanlar ilişkilerimize zarar vermeye çalışıyor. Ortak işbirliğini farklı alanlarda sürdürülebilir kılmak iki ülke ilişkilerini daha da sağlam ve kararlı kılacaktır” dedi. “İRAN'IN BARIŞÇIL NÜKLEER ENERJİ HAKKINI DESTEKLİYORUZ” İran ve Türkiye’nin kültürel tarihi bağlara sahip olduğunu belirten Büyükelçi Kırlangıç ise, iki ülke işbirliğinin farklı alanlarda artırılması gerektiğini vurguladı. Büyükelçi Kırlangıç, Türkiye’nin farklı ülkelerin barışçıl nükleer enerji çalışmalarını desteklediğini belirterek, "Bu doğrultuda İran'ın da barışçıl nükleer enerji hakkını destekliyor ve İran'a yönelik tek taraflı yaptırımları uluslararası toplum ve bölge için zararlı görüyoruz" dedi.

İran'dan Ahlak polisi kararı! Haber

İran'dan Ahlak polisi kararı!

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Yakub Rızazade, ülkede yeniden yürürlüğüne giren Ahlak Polisliği (İrşad Devriyeleri) uygulamasına ilişkin açıklamada bulundu. Rızazade, İran’da zorunlu başörtüsü denetimini yapmakla görevli olan ahlak polisine bazı sınırlamalar getirildiğini söyledi. Rızazade, “Başörtüsü takmayanlar sadece uyarılacaklar ve herhangi bir gözaltı olmayacak. Dışarıda konuşlanan İrşad devriyelerine ait araçlar ise uyarı niteliğinde olacak” dedi. Zorunlu başörtüsü uygulamasına yönelik kültürel çalışmalar yapılacağını söyleyen Rızazade İrşad Devriyelerine bağlı polis birimlerinin eskisi gibi olmayacağını ifade etti. NE OLMUŞTU? İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi ülkede infiale yol açmıştı. Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentinde cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmış ve gösterilerde çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Aynı zamanda birçok işletme de zorunlu başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle kapatılmıştı. Ülkede kadınların başörtüsü kullanmamalarına tepki gösteren rejim yanlısı muhafazakarlar, kamusal alanlarda kuralların uygulanması çağrısında bulunmuştu. Artan tepkiler sonrasında başörtüsü kullanmayanlar ile mücadele kapsamında “ahlak polisliği” olarak bilinen İrşad devriyeleri uygulamasının yeniden denetimlerine başlayacağı açıklanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.