Hava Durumu

#Gerilim

Lodoshaber.Com - Gerilim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gerilim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Filipinler ve Çin arasında gerilim! Haber

Filipinler ve Çin arasında gerilim!

Güney Çin Denizi’nde dün Filipin Sahil Güvenliği'ne ait bir geminin de eşlik ettiği askeri malzeme taşıyan gemilere Çin Sahil Güvenliği tarafından tazyikli su atılmıştı. Filipinler Sahil Güvenliği tarafından bugün yapılan açıklamada, “Filipin Sahil Güvenlik (PCG), Çin Sahil Güvenlik'in (CCG) tehlikeli manevralarını ve PCG gemilerine karşı yasa dışı tazyikli su kullanmasını şiddetle kınıyor. CCG'nin bu tür eylemleri, yalnızca PCG mürettebatının ve ikmal gemilerinin güvenliğini göz ardı etmekle kalmadı, aynı zamanda uluslararası hukuku da ihlal etti” ifadelerine yer verildi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Çin’in bölgesel barış ve istikrarı doğrudan tehdit ettiği belirtilerek, gerçekleştirilen eylem kınandı. ÇİN'DEN AÇIKLAMA Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada ise, sularına “yasa dışı” giren Filipinler’e ait gemilere karşı gereken önlemlerin alındığı belirtildi. Sahil Güvenlik Sözcüsü Gan Yu yaptığı açıklamada, “Filipinler’den gelen iki tamir gemisi ve iki sahil güvenlik gemisi Çin’in Nansha Adaları’ndaki sulara yasa dışı bir şekilde girdi” ifadelerini kullandı. Güvenlik güçlerinin yasalara uygun olarak hareket ettiğini belirten Gan Yu, “Gerekli denetimler yapılarak yasa dışı inşaat malzemeleri taşıyan Filipin gemileri durduruldu” dedi. Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da bölgede egemenlik iddialarında bulunuyor.

ABD ve AB NATO Karargahında Kosova-Sırbistan gerilimini ele aldı Haber

ABD ve AB NATO Karargahında Kosova-Sırbistan gerilimini ele aldı

ABD ve AB, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer alan NATO Karargahında bir araya geldi. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gabriel Escobar ve AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından NATO tarafından yapılan açıklamada, toplantıda son dönemde Kosova ve Batı Balkanlar’da yaşanan gelişmelerin ele alındığı aktarılarak, NATO müttefikleri ile Avrupa Birliği'nin özellikle Kosova'nın kuzeyinde son zamanlardaki gerilimleri yatıştırmak için yürüttüğü yoğun çabaların altı çizildi. Açıklamada, NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) misyonu ve AB Kosova Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) Kosova genelinde hareket özgürlüğünün tamamen yeniden sağlanmasına yardımcı olduğu ve barikatların başarılı bir şekilde kaldırılmasında sağladığı kilit destek vurgulandı. “KFOR tetikte olmaya devam ediyor” Birleşmiş Milletler'in (BM) rolüne dikkat çekilen açıklamada, “KFOR tetikte olmaya devam ediyor ve Kosova'da yaşayan tüm toplulukların yararına olmak üzere BM görevini eksiksiz ve günlük olarak uygulamaya devam edecek kapasiteye ve personele sahip. Bu, Kosova'da güvenliğe ve bölge çapında istikrara katkıda bulunuyor. NATO ayrıca, bölge genelinde kalıcı barış ve güvenliğin inşa edilmesi için ana platform olarak, Belgrad ile Priştine arasındaki AB tarafından kolaylaştırılan diyaloğu ve Batı Balkanlar'ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonunu ilerletmeyi amaçlayan tüm çabaları desteklemeye devam etmektedir’’ denildi.

Gerilim sürüyor: Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'ten yeni açıklama Haber

Gerilim sürüyor: Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'ten yeni açıklama

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Belgrad Patrikhanesi'nde Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ile görüştü. Vucic, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kosova-Sırbistan arasındaki gerilime değinerek, Priştine yönetiminin amacının “kendisine itaat etmeyen Sırp halkını” Kosova’dan sonsuza kadar atmak olduğunu savundu. Kosova’nın Rusya ve Ukrayna’ya ilişkin durumun oluşturduğu jeopolitik şartlardan istifade etmeye çalıştığını öne süren Vucic, “Bunların devam edeceğinden şüpheniz olmasın. Bunları aşabileceğimizden emin değilim çünkü hiçbir argümanı duymak istemeyen bir tarafla konuşmaya çalışıyoruz” dedi. Uluslararası toplum temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Vucic, “Barışı korumaya, barış için mücadele etmeye ve taviz temelli bir çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi. Sırbistan’ın ne olursa olsun Kosovalı Sırpların yanında olacağını söyleyen Vucic, “Teslim olmak yok, Sırbistan yanınızda” ifadelerini kullandı. “Ne pahasına olursa olsun barış” Görüşmenin ardından Patrik Porfirije ise Cumhurbaşkanı Vucic’ten ne pahasına olursa olsun barışı koruma ricasında bulunduğunu söyledi. Silahlı çatışmanın hiçbir tarafa iyi bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Porfirije, hem Kosova yönetimi hem de “büyük güçlere” barışın korunmasına yardımcı olma ve insan hayatını tüm çıkarların üzerinde tutma çağrısı yaptı. Kosova’ya girişine izin verilmemesinin mantıksız olduğunu söyleyen Porfirije, yasağın kaldırılması çağrısında bulundu. Kosova hükümeti geçtiğimiz günlerde, Patrik Porfirije'nin ülkeye girişine izin vermemişti. Kosova-Sırbistan gerilimi Kasım ayında görevinden istifa eden eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in gözaltına alınması üzerine Kosovalı Sırplar, 18 gündür Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutuyor. Kosovalı Sırplar, gözaltına alınan Sırpların serbest bırakılmasını ve Kosova Özel Polis Birliği'nin (ROSU) ülkenin kuzeyinden çekilmesini talep ediyor. Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic ise, Kosova ile yaşanan gerginliğin ortasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in dün akşam orduya en yüksek savaş hazırlığında olma emri verdiğini açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.