Hava Durumu

#Finlandiya

Lodoshaber.Com - Finlandiya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Finlandiya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Biden'dan Finlandiya mesajı Haber

Biden'dan Finlandiya mesajı

Finlandiya’nın resmi olarak NATO'nun 31. üyesi olmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden yazılı açıklama yaptı. Biden, “Finlandiya'yı NATO'nun 31. müttefiki olarak karşılamaktan gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. NATO’nun 74 dört yıl önce bugün ABD ve diğer 11 ülke tarafından kurulduğunu aktaran Biden, dönemin ABD Başkanı Harry Truman'ın “Gelecekte kaçınılmaz bir şey varsa, o da dünya halkının özgürlük ve barış için olan iradesidir” sözlerini hatırlatarak, “Bugün bu irade, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasıyla her zamankinden daha güçlü” dedi.      Türkiye ve Macaristan’a İsveç çağrısı    Mayıs 2022'de Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için başvuruda bulunduğunu hatırlatan Biden, “Her iki ülke de değerlerimizi ve vizyonumuzu paylaşan son derece yetenekli ordulara sahip güçlü demokrasilerdir. Bir yıldan kısa bir süre sonra Finlandiya'yı üye olarak kabul ediyoruz. Bu, NATO'nun modern tarihindeki en hızlı onay sürecidir. İsveç'i bir an önce NATO üyesi olarak karşılamayı dört gözle bekliyor, Türkiye ve Macaristan'ı onay süreçlerini gecikmeden tamamlamaya davet ediyorum” dedi.      Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya başlattığı saldırı ile Avrupa ve NATO'yu bölebileceğini düşündüğünü ifade eden Biden, “O yanılıyordu. Bugün, her zamankinden daha birleşmiş durumdayız. En yeni müttefikimiz Finlandiya ile güçlenerek hep birlikte transatlantik güvenliği korumaya, NATO topraklarının her bir santimini savunmaya ve karşılaştığımız tüm güçlüklerin üstesinden gelmeye devam edeceğiz” dedi.

Ömer Çelik: Finlandiya’yı  tebrik ediyoruz Haber

Ömer Çelik: Finlandiya’yı tebrik ediyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, NATO'ya üyeliği resmileşen Finlandiya'ya tebrik açıklamasında bulundu. Çelik, "Finlandiya’yı NATO’ya üyeliği sebebiyle tebrik ediyoruz. Finlandiya'nın NATO’ya katılımı sürecinde Türkiye’nin izlediği yöntem, savunma anlaşmasının kurucu değerlerini esas almıştır. Türkiye demokratik değerlere dayanan savunma prensiplerine vurgu yapmıştır." ifadelerine verdi. Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Finlandiya’yı NATO’ya üyeliği sebebiyle tebrik ediyoruz. Finlandiya'nın NATO’ya katılımı sürecinde Türkiye’nin izlediği yöntem, savunma anlaşmasının kurucu değerlerini esas almıştır. Türkiye demokratik değerlere dayanan savunma prensiplerine vurgu yapmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi, Türkiye'nin NATO'ya bazı yeni üyelik taleplerine onay vermesi, bu ülkelerin terörle mücadele konusunda yeterli tedbirleri almalarını gerektirmektedir. NATO’nun genişlemesinin ilkeler temelinde olması esastır. Bir savunma örgütü olan NATO’ya üye olacak ülkelerin terör konusundaki tutumlarının net ve somut olması gerekir. Nitekim Finlandiya'nın gerekli tedbirleri alması neticesinde Türkiye bu ülkenin NATO üyeliğine onay vermiştir. İsveç'in de terörle mücadele konusunda gerekli düzenlemeleri hayata geçirmesi ve taahhütlerini yerine getirmesi halinde aynı ilkesel süreç işleyecektir. Terörle mücadele için atılacak adımlar net ve somut olmalıdır.

Ve Finlandiya NATO üyesi! Haber

Ve Finlandiya NATO üyesi!

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşmasının saklayıcısı ABD'ye teslim etti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da belgeyi NATO karargahında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a teslim etti. Böylece Finlandiya ittifakının 31. üyesi olarak NATO'ya katıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Finlandiya'nın NATO üyeliğini "Tarihi bir gün." olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "Putin NATO'nun kapısını kapatmak istedi ancak başarısız oldu." ifadelerini kullandı. Stoltenberg, ittifakın dışişleri bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Finlandiy'nın NATO'ya katılımın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin doğrudan bir sonucu olduğu belirterek, bunun tarihi bir olay olduğunu söyledi.  Stoltenberg, NATO'nun İsveç'in de en kısa sürede ittifaka üye olmasını istediğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'yı işgal ederek NATO'nun kapısını kapatmak istedi. Ancak başarısız oldu. Bugün Finlandiya ve İsveç de yakında NATO'nun tam üyesi olacak" dedi. BİR YIL SÜRMEDİ Haziran 2022'de düzenlenen Madrid Zirvesi'nden hemen sonra NATO ülkelerinin çoğu, Finlandiya ve İsveç'in üyelikleri için onay sürecini başlatmıştı. 20 NATO ülkesi Temmuz'da, 4 ülke Ağustos'ta, 4 ülke de Eylül'de meclislerinde onay sürecini tamamladı. Son olarak 27 Mart'ta Macaristan Meclisi, Finlandiya'nın üyeliğini onayladı. TBMM'deki onay da 30 Mart'ta çıktı. Böylece Finlandiya'nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak İttifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.