Hava Durumu

#Dünya

Lodoshaber.Com - Dünya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’deki seçim dünya basınında Haber

Türkiye’deki seçim dünya basınında

Türkiye’de seçmen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için sandık başına gitti. Saat 08.00’da başlayan oy verme işleminin saat 17.00’da sona ermesinin ardından oyların sayımına geçildi. Türkiye’de 5 yıl boyunca görev alacak cumhurbaşkanı ile milletvekillerinin belirleneceği seçimi dünya basını da yakında takip ediyor.    Birleşik Krallık merkezli yayın kuruluşu BBC, "Türkiye seçimleri. Cumhurbaşkanı kim olacak” başlığı ile anlık veri aktardı. Üç büyükşehirdeki seçimlerin sonucu ‘dramatik’ bir şekilde etkileyeceği kaydedilen haberlerde, Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarına yer verdi.      Reuters: “İkinci tur olabilir”    İngiliz haber ajansı Reuters ise, “Rakiplerin ikisi de erken liderliğini ilan etti ancak ikinci tur olabilir” başlığı ile Türkiye seçimlerini okuyucularına servis etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazandıkları yönde açıklamalar yaptıklarını yazdı. Henüz resmi açıklamanın yapılmadığı kaydedilen haberlerde, Mansur Yavaş’ın açıklamalarına yer verildi.      CNN: “Bu bir referandum"    ABD’li haber kanalı CNN de Türkiye seçimlerini yakından takip ederek gelişmeleri anbean duyurdu. “Erken seçim sonuçları” başlıklı haberinde muhalefetin, erken sonuçların seçimi Kılıçdaroğlu’nun kazandığını gösterdiğini savunduğu ifadelerine verdi. Bir diğer haberinde “Bu bir referandum” başlığını kullanan CNN, Türkiye’de seçimlere ilişkin veriler paylaşıldı.      AP: “Erdoğan önde gidiyor”    ABD’li haber ajansı AP ise, “Erdoğan önde gidiyor” diyerek, sayılan oylara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi önde götürdüğünü yazdı. Muhalefetin ise seçimi Kılıçdaroğlu’nun önde götürdüğüne ilişkin yaptığı açıklamalara yer verilen haberde, Türkiye’nin 100. yılında gerçekleştirilen seçimlerin önemi vurgulandı.      France24: “5 milyon genç ilk kez oy kullandı”    Fransa merkezli yayın kuruluşu France 24 ise, Türkiye’deki seçimlerdeki gelişmeleri “son dakika” olarak duyurdu. “5 milyon genç ilk kez oy kullandı” ifadelerini kullanan France 24, oy kullanma işleminin sona erdiğini, yapılan ilk açıklamaları an be an okuyucularına servis etti.    Fransız haber ajansı AFP ise, muhalefetin önde gittiği yönünde açıklamalara yer verdi.    İngiliz Guardian ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yer verdi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarını veren Guardian, oyların yüzde 50’sinin sayıldığını yazdı.

Dünyada 2022'de 71 milyondan fazla kişi yerinden edildi Haber

Dünyada 2022'de 71 milyondan fazla kişi yerinden edildi

Dünya çapında farklı ülkelerde devam eden iç çatışmalar ve doğal afet sebebiyle yerlerinden  edilen kişilerin sayısı artıyor. Norveç Mülteci Konseyi’ne (NRC) bağlı Ülke İçi Yer Değiştirme Merkezi’nin (IDMC) yayınladığı raporda, dünya genelinde 71.1 milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiği kaydedildi. Raporda sayının bu zamana kadar “en yüksek oran” olduğu ifade edilirken 2022 yılında evlerini terk eden kişilerin büyük çoğunluğunun Ukrayna ve Pakistan’da olduğu kaydedildi. Ukrayna’daki 17 milyon kişinin savaş nedeniyle yerinden edildiği aktarılan raporda Pakistan’daki 8 milyon kişinin de geçen yıl ülkede yaşanan sel felaketi nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Raporda, yerlerinden edilme nedenleri arasında Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, Afrika’da devam eden çatışmalar ve dünya genelinde meydana gelen doğal afetler yer aldı.    Yerlerinden edilen kişilerin başta Suriye olmak üzere Ukrayna, Sudan, Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kolombiya, Etiyopya, Yemen, Nijerya ve Somali gibi ülkelerde olduğu belirtildi. Sayının 2021 yılında 38 milyon olduğu aktarılırken bu oranın yüzde 60’lık bir artış gösterdiği kaydedildi. Raporda, ayrıca Ukrayna’daki savaşın küresel gıda krizi oluşturduğu ve yıllar içerisinde bu krizin artmasından endişe edildiği ifade edildi.    Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yapılan açıklamada, Sudan’da 15 Nisan’da başlayan iç çatışmalar nedeniyle 700 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilmiş, bu sayının daha da artacağından endişe duyulduğu açıklanmıştı.

Askeri harcamalarda rekor: 2 trilyon 240 milyar dolar! Haber

Askeri harcamalarda rekor: 2 trilyon 240 milyar dolar!

Küresel askeri harcamalar, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Merkezi Stokholm'de bulunan Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI son raporunu açıkladı. Buna göre 2022'de küresel askeri harcamalar, yüzde 3,7 artarak 2 trilyon 240 milyar dolara ulaştı. Bu artışta, Avrupa'da askeri harcamalardaki yüzde 13'lük keskin büyüme etkili oldu. Bunda da kuşkusuz Ukrayna savaşının etkisi var. Avrupa'nın 345 milyar dolarlık askeri harcamaları ilk kez, 1989'da soğuk savaşın bittiği dönemdeki harcamayı geçti. Rusya'nın askeri harcamaları 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 9,2 artışla 86,4 milyar dolar oldu. Bu sayı, Rusya'nın gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 4,1'ini oluşturuyor. Ukrayna'nın askeri harcamalarıysa 44 milyar dolarla SIPRI kayıtlarındaki en yüksek yıllık harcama olarak hesaplandı ve yüzde 640 artış gösterdi. Avrupa'da Finlandiya'nın askeri harcamaları yüzde 36, Litvanya'nın yüzde 27, İsveç'in yüzde 12, Polonya'nın yüzde 11 arttı. Listenin başındaki ülke Amerika Birleşik Devletleri, yüksek enflasyon oranına rağmen, 877 milyar dolarla en fazla askeri harcama yaptı. Onu, 292 milyar dolarlık harcamasıyla Çin izliyor. Üçüncü sırada Rusya var. Dünyaki askeri harcamaların yüzde 56'sını bu üç ülke yapıyor. Hindistan, 81,4 milyar dolarla 2022'de en fazla askeri harcama yapan dördüncü ülke olurken; Suudi Arabistan, 75 milyar dolarlık askeri harcamayla beşinci sırada yer aldı. Türkiye'nin askeri harcamaları ise bir önceki yıla göre yüzde 26 azalışla 10,6 milyar dolar oldu. Türkiye, geçen yıl en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında 23'üncü sırada yer aldı.

Dünya da seferber: Arama-kurtarma ekipleri geliyor! Haber

Dünya da seferber: Arama-kurtarma ekipleri geliyor!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından birçok ülke Türkiye’ye yardım için harekete geçti. Çekya, Türkiye’deki yıkıcı deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarına destek amacıyla 68 kişilik arama kurtarma ekibi gönderme kararı aldı. Çekya Dışişleri Bakanlığı’nın deprem bölgesine yardım gönderme teklifi Türkiye tarafından kabul edilirken, başkent Prag ve Ostrava itfaiyelerinden oluşan toplamda 68 kişilik ekip ve 4 arama köpeği TSİ 20.00’de (TSİ) Prag Vaclav Havel Havaalanından Türkiye’ye doğru yola çıkacak.      “Büyük üzüntüyle öğrendim”    Çekya Başbakanı Petr Fiala yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı ve ölümcül depremi büyük bir üzüntüyle öğrendim. Çekya, 68 kişilik bir arama kurtarma ekibi ile Türkiye’ye yardım edecek” dedi.      Tayvan’dan Türkiye’ye 40 kişilik arama-kurtarma ekibi    Uzakdoğu ülkesi Tayvan da, depremin ardından acil olarak 40 kişilik kurtarma ekibini Türkiye’ye gönderme kararı aldı. Uzmanlardan oluşan ekibin 3 kurtarma köpeği ve 4 tonluk ekipmanı da yanlarında götürecekleri ifade edildi.    Tayvan saati ile akşam 10.25’te Taipei-İstanbul seferini yapacak tarifeli uçağa binecek olan ekip, yarın sabah İstanbul’a gelecek ve oradan da afet bölgesine hareket edecek. Tayvan hükümeti ayrıca Türkiye’ye 200 bin dolarlık yardım yapacağını duyurdu.      İngiltere’den Türkiye’ye 76 kişilik ekip    İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Türkiye'ye 76 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceğini aktararak, “Gerektiğinde daha fazla destek sağlamaya hazırız” dedi.    Söz konusu ekibin İngiltere'den yerel saatle 16.00'da uçakla Gaziantep'e hareket etmesi bekleniyor.

Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu, Türkiye kaçıncı? Haber

Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu, Türkiye kaçıncı?

Vize almadan seyahat edilebilecek ülke sayısına göre, dünyanın en değerli pasaportları belli oldu. Japonya 193 ülkeye vizesiz seyahat ile beş yıl üst üste ilk sırada yer aldı. Türkiye ise 110 ülkeye vizesiz seyahat imkânı ile 52’inci sırada yer buldu.        Medya takip kurumu Ajans Press’in, Henley Pasaport Endeksi 2023 verilerinden elde ettiği bilgilere göre, vize almadan seyahat edilebilecek ülke sayısına göre tüm dünyadaki pasaportların sıralaması belli oldu. Japonya pasaportunun 193 ülkeye vizesiz seyahat ile ilk sıraya yerleştiği görülürken, ikinci sırada Singapur ve Güney Kore (192), üçüncü sırada Almanya ve İspanya (190), dördüncü sırada İtalya, Finlandiya ve Lüksemburg’un (189) , beşinci sırada ise Avusturya, Danimarka, Hollanda ve İsveç’in (188) olduğu tespit edildi. Türkiye ise listenin 52’inci sırasına yerleşirken vizesiz seyahat edebileceği ülke sayısının 110 olduğu kaydedildi. Araştırma pasaportların orijinal sıralamasından oluşurken, 190 ülke pasaportunun araştırma kapsamında yer aldığı belirlendi. Listenin son sıralarında ise Yemen (34), Pakistan (32), Suriye (30), Irak(29) ve Afganistan(27) yer aldı.      Son bir ayın gündemi pasaport    Ajans Press, pasaportların medya karnesini çıkardı. Ajans Press’in 15 bini aşkın Yazılı Basın, TV ve İnternet kaynağını taradığı medya araştırmasında pasaportlarla alakalı dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Yeni yıl ile birlikte yüzde 123 oranında zamlanan pasaportlar, medyada büyük yankı uyandırarak son bir ay içerisinde 21 bin 298 haber içeriği ile medyanın en çok konuştuğu içerikler arasında yer aldı. Haber içerikleri arasında en çok öne çıkan başlıklar ise, pasaport zammı, yerli ve milli pasaport, pasaport yoğunluğu ve harç farkı sorunu oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.