Hava Durumu

#Dolandırma

Lodoshaber.Com - Dolandırma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dolandırma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Oyuncu Hazal Türesan dolandırıldı Haber

Oyuncu Hazal Türesan dolandırıldı

İstanbul Bakırköy’de 1 Temmuz 2022 tarihinde oyuncu Hazal Türesan telefondan kendisini bankacı olarak tanıtan kişi tarafından arandı. Babasının sigorta borcu olduğu iddiasıyla 100 bin TL kredi çeken oyuncu Hazal Türesan dolandırıldı. Olaya ilişkin ilk duruşma görüldü. Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada müştekiler Ayşen Türesan ve Hazal Türesan ile avukatı hazır bulunurken, tutuksuz sanık Alperen Şanlıtürk ise duruşmaya gelmedi.       “Ölen eşimin sigorta borcu olduğunu söylediler”    Müşteki Ayşen Türesan beyanında, “Dışardaydık. Arayan kişi bankasından aradıklarını vefat eden eşimin adını da söyleyerek sigorta borcu olduğunu söyledi. Eşimin hatırası aklıma geldiği için duygusallaştım ve konuşamayacağımı söyleyerek telefonu kızıma verdim. Görüşmenin gerisini kızım gerçekleştirdi. Şikayetçiyim” dedi.      “Telefondan kafamı kaldırdım ve dolandırıldığımızı söyledim”    Müşteki Hazal Türesan beyanında, “Telefonu ben aldıktan sonra vefat eden babamın ölüm tarihinde dahil olmak üzere birçok doğru bilgi verdi. Bana bu şekilde güven telkin etti. Ardından ben kendisine babama ait tüm borçlarını kapattığımı söyledim. Ancak kendisini banka görevlisi olarak tanıtan şahıs bu işlemlerden önce online olarak kredi başvurusunda bulunduğumuzu söyledi. Ben bu durumu teyit etmek amacıyla durumu sordum. Böyle bir şey olmadığını ifade ettim. Ben bir yandan telefondan böyle bir şey olabilir mi diye bakıyordum. Ancak dışardaydık ve yurtdışına çıkacaktım bundan dolayı çok fazla vaktimiz de yoktu. Beni acele ettirmek suretiyle yapmış olduğu yönlendirmeler çerçevesinde kredi kullandırttı. Daha sonra bildirmiş olduğu iban numarasına ben bu krediyi gönderdim. Olay bu şekilde gerçekleşti. Toplamda 100 bin TL gönderdim. Telefondan kafamı kaldırdım ve anneme dolandırıldığımızı söyledim. Ancak iş işten geçmişti. Hatta şahısla konuşurken bana banka birazdan sizi arayacak ve anket doldurmanızı isteyecek daha sonra bunu yanıtlarsınız şeklinde yönlendirmede bulundu. Bu esnada banka şüpheli işlem yaptığım için bana ulaşmaya çalışıyormuş ancak ben telefondaki şahsın yönlendirmesi sebebiyle aramayı reddettim. Ardından ben bankayı aradım. Konuşan şahıs paranın hesaptan çıktığını yapacak bir şey kalmadığını söyledi. Ben babama ilişkin bana verdiği bilgilere nasıl ulaştıklarını sordum. Bazen sistemlerin hacklendiğini ve bu şekilde bilgi aldıklarını ifade ettiler” şeklinde konuştu. Mahkeme heyeti eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi.      Öte yandan mahkeme heyeti gözaltına alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak için serbest bırakılan sanık hakkında yakalama kararı çıkarttı ve eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi.     Cumhuriyet savcısı şüpheli Alperen Şanlıtürk hakkında ‘Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi bilişim aracı olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapsini talep etti.

'Memur yapacağız' deyip dolandırmışlar! Haber

'Memur yapacağız' deyip dolandırmışlar!

Kendilerini devlet dairelerinde yetkili, siyasi parti başkanı veya iktidar partisinde yetkili olarak tanıtarak ücret karşılığı işe aldırma vaadiyle dolandırıcılık yapan şahıslar, sahte mülakat yapmak isterken suçüstü yakalandı.    Antalya merkezli farklı illerde kendilerini siyasi parti başkanı, devlet dairelerinde yetkili veya iktidar partisinde yetkili kişiler olarak tanıtan şahıslar, mağdurları belli bir ücret karşılığı kamu kurumlarında işe aldırmak vaadiyle dolandırdıkları ortaya çıktı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, "Umut Avcıları" adı verilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Fiziki ve teknik takibe alınan şüphelilerin, Çankırı’da kamu kurum ve kuruluşlarına personel alımı amacıyla mülakat düzenleyecekleri tespit edildi. Mülakatın yapılacağı adrese operasyon düzenleyen polis ekipleri, 6 şüpheliyi suçüstü yakaladı. Dolandırıcılık çetesinin üyesi olduğu belirlenen 3 şüphelide Antalya, Diyarbakır ve Çorum’da gözaltına alındı. Yapılan incelemelerde şüphelilerden birinin muhtar, bir diğerinin ise memur olduğu tespit edildi. Şüphelilerden elde edilen sözde mülakat formları, mülakata girecek kişilerin bulunduğu isim listesi ve cep telefonlarına el konuldu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 'Umut Avcıları', çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sahte kripto borsasının tuzağına düştü! Haber

Sahte kripto borsasının tuzağına düştü!

Ankara'da kripto borsasına girerek kar elde etmeye çalışan Ercan Tüfekçi, bin 860 lira dolandırıldığını iddia etti. Kendisine ulaşan kripto firmasının hesabına 100 dolar yatırdığını ve iki senedir parasının karlandığı vaadiyle kandırıldığını söyleyen Tüfekçi, telefonuna yüklenen uygulamaya artık erişim sağlayamadığını ve yatırdığı ana parasının çalındığını söyleyerek yetkililerden yardım istedi.    Ankara’da kamu çalışanı olan 45 yaşındaki Ercan Tüfekçi, iddialara göre 2 sene önce cep telefonuna gelen bir mesajla kripto borsasına giriş yaptı. Kendilerini kripto para firması çalışanı olarak tanıtan kişilere 100 dolar göndererek siteme giriş yaptığını aktaran Tüfekçi, yatırdığı dövizin karşılığı olan bin 860 lirasının değerleneceği vaadiyle kandırıldığını öne sürdü. Cep telefonuna yüklenen program sayesinde parasının takibini yapabildiğini ancak müdahalede bulunamadığını söyleyen Tüfekçi, esas şoku ise değerlendiğini sandığı parasını çekmeye çalışırken yaşadığını belirtti. Karlanan parasını çekmek bir yana, yatırdığı ana parasına erişemeyen Tüfekçi, ikinci şoku ise sisteme giremeyince yaşadı. Durumla ilgili firma yetkilileriyle irtibat kurmaya çalıştığını aktaran Tüfekçi, somut bir çözüme ulaşamadığını, telefondaki kişilerin kendisini oyaladığını aktardı. Dolandırıldığını öne süren Tüfekçi, pişman olduğunu ifade ederek yetkililerden yardım istedi.      "Sisteme sürekli para yatırmamı istiyorlardı"    Kendisinden sürekli para istendiğini söyleyen Tüfekçi, "Bana hesap numarası atmışlardı. Ben de o hesaba 100 dolar göndermiştim. Bin 860 lira para ediyordu. Sonra bana bir hesap açtılar. O hesaptan sanki sürekli bir şeyler kazanıyormuşum gibi yaptılar. Hesabın şifresini de bilmiyorum. Benim hesaba girip müdahale etme hakkım yoktu. İyi ki daha fazla para kaptırmamışım. Sürekli arıyorlardı. '250, 500 dolar yatırın' diyorlardı. Sisteme sürekli para yatırmamı istiyorlardı. Kandırmak için ellerinden geleni yaptılar" diye konuştu.        "Sanki kırk yıllık arkadaşımmış gibi hitap ediyorlardı"    Dolandırıcıların samimi tavırlarına aldandığını söyleyen Tüfekçi, "İnsanlara yüksek kar vadediyorlar. İnsanlar da bir şeyler kazanacağını düşündüğü için inanıyor. Ben kandım, başkaları kanmasın. Bütün vatandaşlara sesleniyorum; bunların geneli dolandırıcı. İtibar etmesinler. İhtiyacım için başvurmamıştım. Sürekli aramalarla beni ikna ettiler. Sanki kırk yıllık arkadaşımmış gibi hitap ediyorlardı. Benim kandırılmamdaki en önemli sebep benimle samimi konuşmalarıydı" ifadelerine yer verdi.

Araç muayene istasyonun sitesini kopyalayıp dolandırdılar! Haber

Araç muayene istasyonun sitesini kopyalayıp dolandırdılar!

Bu yıl için araç muayene ücretlerinden alınan yüksek rakamlar nedeniyle araç sahiplerinin tepkisini çeken araç muayene istasyonu, bu defa dolandırıcıların kazanç kapısı oldu. Araç muayene istasyonunun birebir aynı sitesini yapan dolandırıcılar, bu sitelerinde arama motorlarında en üstte çıkmasını sağlıyor. Arama motorunda araç muayene randevusu almak isteyen araç sahipleri klon sitelere tıkladığında ise farkı ayırt edemeyerek, araç bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini siteye giriyor. Sistemde randevu oluşturulmadığı uyarısı ile peş peşe ödeme yaparak randevu aldığını sanan araç sahipleri girdikleri işlem başına binlerce lira para ödüyor. Ancak araç sahipleri dolandırıldıklarını ise yaptıkları birkaç işlem sonrasında halen randevu alamayınca anlıyor.      Düzce’de araç sahibi olan Cem Ulcay’da dolandırıcıların klon site mağduriyeti yaşattığı vatandaşlar arasında yer aldı. Pazar günü olması nedeniyle internet üzerinden araç muayene sırası almak için internet arama motoruna istasyonun adını yazan Ulucay, çıkan ilk sıradaki linke tıklayarak, peş peşe randevu almaya çalıştı. İkinci denemesinde de randevu alamayınca dolandırıldığını anlayan Cem Ulcay, araç muayene istasyonunun internet üzerinden ödeme almadığını öğrenince hemen işlemi durdurmak istedi.   Yaşadığı dolandırıcılığı anlatan Cem Ulcay, “Pazar günü internet tarayıcısından aracımız için muayene almak istediğimizde muayene istasyonunun adını arama motoruna yazdık. Tabii tarayıcıdaki ilk çıkan linke tıkladığımızda gerekli plaka bilgilerimiz ve gerekli bilgileri bizden istediler. Bu bilgileri girdikten sonra ödeme ekranına yönlendirildik. Fakat ödemenin internet üzerinden yapılmadığını bilmiyorduk. İnternet üzerinden gerekli kart bilgilerimi girdiğimde hatalı işlem uyarısı aldık. Ödeme alınmadığına dair 2 kez yapıldığında ise bu aynı hatanın devam ettiğini görünce dolandırıldığımızın farkına vardık. Arama motoru üzerinden giriş yaptığımızda ilk çıkan linke tıklamanın hatasını yaşıyoruz maalesef” dedi.      Uzmanı uyardı: “Her linke güvenip ödeme işlemi yapmayın”    Düzce’de uzun yıllardır bilişim sektöründe hizmet veren Serbay İnteractive yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Gözütok ise, arama motorlarında ilk çıkan sonuçların güvenilir olmayacağını belirterek, internette arama motorlarında arama yapılırken dikkat edilmesi gereken konuları anlattı. Gözütok, “Son dönemlerde sıkça yaşanan mağduriyetlerden bir tanesi bu. Özellikle geçtiğimiz yaz döneminde otel işletmelerinin web sitelerinin birebir kopyalanıp insanları mağdur edildiği bir dönem yaşadık. İnsanlar biraz daha girdikleri web sitenin o işletmenin web sitesi olduğuna teyit edip ondan sonra işlem yapmalarını tavsiye ediyoruz. Google'da birinci çıkan her sitte güvenilir site olmuyor. Yine de girdikleri listeyi bir kontrol etmeleri, o sitenin güvenlik sertifikası var mı, gerçekten o işletmenin resmi web sitesi mi bunu kontrol ettikten sonra işlem yaparlarsa kendi işlemlerinin daha sağlıklı olacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Sahte araç kiralama siteleriyle 200 kişiyi dolandırdılar! Haber

Sahte araç kiralama siteleriyle 200 kişiyi dolandırdılar!

Gerçeklerinden ayırt edilmesi zor olacak şekilde sahte araç kiralama siteleri oluşturarak, özellikle yılbaşında araç kiralamak isteyen 200 vatandaşı 5 milyon lira dolandıran şebekeye İzmir merkezli 12 ilde operasyon düzenlendi. Operasyonda hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden 25'i polis ekiplerince kıskıvrak yakalandı.        İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kurumsal araç kiralama firmalarına ait internet sitelerinin vatandaşlar tarafından gerçeklerinden ayırt edilmesi zor olacak şekilde sahte araç kiralama sitelerini hazırlayan, sayfa üzerine iletişim bilgilerini ekleyen bir dolandırıcılık şebekesini tespit etti. Ekipler, araç kiralamak isteyen vatandaşların sahte sitelerde yer alan iletişim numaraları ile irtibata geçtikleri ve araç kiralamak üzere şüpheliler ile anlaştıkları, daha sonra kendilerine verilen IBAN numaralarına araç kiralama ve depozito ücretlerini göndermelerine rağmen kiraladıkları araçların adreslerine gönderilmediği ve şüphelilerin bu yöntem ile 200 vatandaşı yaklaşık 5 milyon lira dolandırıp haksız kazanç sağladıklarını belirledi.      12 ilde eş zamanlı operasyon    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma çerçevesinde harekete geçen Siber polis, İzmir merkezli  Bursa, Düzce, Hatay, İstanbul, Kırıkkale, Konya, Manisa, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van'daki adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Özel harekat polisinin de destek verdiği operasyonda hakkında gözaltı kararı bulunan 31 şüpheliden 25'i gözaltına alınırken, diğer şüphelileri yakalamak için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.      Whatsapp üzerinden kandırıyorlar    Öte yandan olayla ilgili yürütülen çalışmalar çerçevesinde, alınan müşteki ifadeler ile incelenen banka hesapları neticesinde; vatandaşları dolandırmak amacıyla kurumsal firmalara ait internet sitelerinin sahtelerini ve kopyalarını hazırlattıkları, bu sitelerin Google arama motorunda üst satırlarda çıkmasını sağladıkları, vatandaşların internet tarayıcısına araç kiralama yazarak arattığında, sahte sitelerin üzerinde bulunan yabancı uyruklu şahıslar adına kayıtlı olan GSM numarası üzerinden vatandaşlarla Whatsapp mesajlaşma programı üzerinden iletişime geçtikleri ortaya çıktı. Ayrıca şüphelilerin araç kiralama konusunda vatandaşlarla anlaştıktan sonra “araç kiralama depozitosu ve araç kiralama bedeli” adı altında şüphelilere ait banka hesapları üzerinden para talep ettikleri, hesaplar üzerinden temin edilen dolandırıcılık konusu paraların şüpheliler tarafından bir kısmını ATM’den çektikleri bir kısmının ise şüphelilerin kendi aralarında 'havale-EFT-Fast' işlemlerini uygulayarak para transferlerini gerçekleştirdikleri belirlendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.