Hava Durumu

#Deniz Feneri

Lodoshaber.Com - Deniz Feneri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deniz Feneri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yoroz Feneri'nin turizm tesisi olması fikri bürokrasiye takıldı Haber

Yoroz Feneri'nin turizm tesisi olması fikri bürokrasiye takıldı

Konuyla ilgili bilgi veren Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, yapılan antlaşma gereği Yoroz Feneri’ni 49 yıllığına belediye bünyesine dahil ettiklerini ve burasını aslına uygun şekilde modernize edilerek turizm tesisi olarak insanların hizmetine sunmaya hazırlandıklarını ancak gelinen noktada bürokrasiye takıldıklarını belirtti.    Türkiye’de en güzel gün batımının izlendiği yerlerden biri olan Yoroz Feneri’ne yapılması planlanan tesisle ilgili bürokrasiyi aşamadıklarını şu an oraya çivi dahi çakamaz hale getirildiklerini belirten Nuhoğlu, projeyle ilgili istek ve arzularının hala devam ettiğini söyledi.    Hedeflerinin er ya da geç söz konusu projeyi hayata geçirmek olduğunu kaydeden Nuhoğlu  “Burasını moderninize etmek istiyorduk ancak bazen bürokrasi önümüzü tıkayabiliyor. Normalde burayla alakalı girişimcisine kadar bulduğumuz bir yer varken şu anda bizi oraya çivi çaktırmama durumuna getirdiler. Çabalarımız arzumuz, şevkimiz aynı şekilde devam ediyor. Er ya da geç buraya bir proje uygulamayacağız. İnşallah görev sürem bitmeden bitirileceği hesabını yapıyorum” dedi.      Mevcut yapıyı koruyacağız   Projeyle mevcut yapının korunacağını belirten Nuhoğlu, “Yoruz Fenerimiz, hava akımının en fazla olduğu yerlerden bir tanesidir. Yoroz aslında Trabzon’un ışığıdır, ışığı olmaya da devam etmektedir. Bunun gibi yerlerimizin atıl durumda kalmasını kabullenemiyorum üzülüyorum. İnşallah bunları turizme açarız insanlarımız, büyüklerimiz samimiyetimizi görürler ona göre karar verirler bizde inşallah buradaki uygulamayı yaparız. Orada yapılacak çok kötü bir şey yok mevcut yapıyı koruyacağız.  Daha önce oraya vatandaşın kalması için ev yapılmış binaya fenere eklenmiş. Biz orayı yıkalım demiyorum moderninize edip daha güzel bir şekilde insanların kullanımına açmak istiyorduk. Ama maalesef müfredatı aşamadık, aşacağız inşallah. Yoroz Feneri 137 yıl önce Fransızlar tarafından yapıldığı söyleniyor. Korunmuş oradaki ailede hep ona sadık kalmış. Güzel bir tesisimiz var. Çarşıbaşı’nın ve Trabzon’u tanıtabileceğimiz turist çekebileceğimiz noktalardan bir tanesidir. Turizm rehberine ekilebileceğimiz bir noktadır.  İnsanlar orada güneşin batımını seyretsinler rahatlayacaklarını görecekler” diye konuştu.

Gemicilerin asırlık yol arkadaşı: Deniz fenerleri Haber

Gemicilerin asırlık yol arkadaşı: Deniz fenerleri

Milattan Önce (M.Ö.) 7. yüzyıldan bu yana gemicilerin önemli rehberi olan deniz fenerleri, gelişen teknolojiye rağmen günümüzde de gemilere yol göstermeye devam ediyor.      Bilinen en eski deniz feneri olan ve M.Ö. 7. yüzyılda Sigeion Kenti’nde bugünkü adıyla Çanakkale Kumkale’de yapılan deniz fenerinden bu yana kullanılan deniz fenerleri, asırlardır gemilere kılavuzluk ediyor. Çeşitli ışık yayıcı sistemler vasıtasıyla, gemilere rehberlik etmek amacıyla kıyılarda yapılan bina türü olan deniz fenerleri, gelişen teknolojiye rağmen önemini kaybetmiyor.    Tarihten bu yana su üstündeki yaşamda gemilerin kazasız bir seyir yapmaları için geçişi zorlu olan su yolları üzerine inşa edilen asırlık deniz fenerleri gelişen teknolojiye rağmen halen su üstünde sağlıklı bir seyir için denizcilerin vazgeçilmezleri arasında yerini koruyor. Muhteşem mimarisi ve manzarasının yanı sıra deniz fenerlerinin aynı zamanda gemicilerin dostu olduğu da bilinirken binlerce yıldır denizcilere işaret veren deniz fenerleri, önemini ve işlevini koruyor.    Türkiye’de yaklaşık 50 adet bulunan deniz fenerleri, asırlardır denizcilere yol göstermesi özelliğinin yanı sıra pek çok yazar ve şaire de ilham kaynağı olmuştur. Bugün fener bekçiliği ve fener bakıcılığı gibi meslekler yok olsa da asırlar önce yakılan ateşlerle ışık saçan fenerler, günümüzde elektrik enerjisi ile bu işlevine devam ediyor. Kontrolü uydu üzerinden sağlanan deniz fenerleri, halen denizcilerin yol arkadaşı olmaya devam ediyor. Her deniz fenerinin ışığı ile verdiği mesajın farklı olduğu bilinirken, fenerlerin karakterlerinin olmasının sebebinin ise kullanıldığı liman girişleri, dar geçitler ve boğaz gibi yerlerde bu bölgelerin karıştırılmaması için olduğu biliniyor. Bu sebeple farklı renk kombinasyonları ve şekillerde gösterilen deniz fenerleri günümüzde de su üstündeki hayatta çok önemli bir yer tutuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.