Hava Durumu

#Çocuklar

Lodoshaber.Com - Çocuklar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çocuklar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çocukların Kızılelma’ya dokunma yarışı Haber

Çocukların Kızılelma’ya dokunma yarışı

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kapılarını ziyaretçilere açtı. TEKNOFEST’te en çok ilgiyi ise milli insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma görüyor. Yüzlerce çocuğun TEKNOFEST’te Kızılelma’ya dokunmak için sıraya girmesi, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın TEKNOFEST’in amacı için söylediği ‘Bir çocuk gelsin, bir uçağa dokunsun’ sözlerini hatırlattı.    Kızılelmayı ikinci kez gördüğünü ifade eden ziyaretçi Murtaza Yıldız, “TEKNOFEST’e katıldık tüm ürünlerimizi gördük. Özellikle Kızılelma'nın füzelerini yeni gördüm. Onlarla beraber Kızılelma tutulamaz. Seçluk Bayraktar’a teşekkür ediyoruz. Kızımla geldim, çocuklar burada fikirlerini geliştiriyorlar. Çocukların Kızılelma'ya dokunmaları bundan 30 yıl sonra ortaya çıkacak. Selçuk Bayraktar’ın hayalleri 30 yıl sonra ortaya çıkacak. Burayı ilk adım olarak görüyorum. Burada bir tane çocuk çıkartsak yeterli” şeklinde konuştu.    Kızılelmaya dokunduğu için çok mutlu olduğunu belirten bir çocuk ziyaretçi, “Çok heyecanlandım. Hayaller kurdum. Selçuk Bayraktar’a teşekkür ederim” dedi.    Kızılelma'ya dokunduğu için çok duygulandığını ifade eden çocuk ziyaretçi Taha Berk Dilek, “Çok mutluyum ilk defa böyle bir duygu yaşıyorum. O anı her zaman yaşıyorum. İlk defa gördüm. Daha önce görmemiştim” diye konuştu.

 ASELSAN, TEKNOFEST’te çocukları uzay yolculuğuna çıkardı    Haber

 ASELSAN, TEKNOFEST’te çocukları uzay yolculuğuna çıkardı   

ASELSAN’ın en büyük paydaşlar arasında yer aldığı beş gün sürecek TEKNOFEST 2023, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda başladı. Türkiye’nin yerli ve milli gücü ASELSAN da geleneksel hale gelen festivalde 200 metrekarelik Tekno Macera Platformu ile 200 metrekarelik sergi alanında ziyaretçilerle buluştu. Festivalde, eğlenceli teknolojik etkinliklerin yer aldığı Tekno Macera Platformu'na ayrılan alanda çocuklara özel olarak hazırlanan uzay temalı beş farklı deneyim alanı oluşturuldu.      Şifreleri çözüp uzay yolculuğu biletini kaptılar    TEKNOFEST’in en çok ilgi gören stantları arasında yer alan ASELSAN, çocuklara gerçek bir uzay deneyimi yaşattı. ASELSAN uzay kompleksini ziyaret eden çocuklar, Tekno Macera Platformu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bilimi ve teknolojiyi eğlendirirken öğreten Tekno Macera’da aşama aşama uzay görevine hazır hale gelen minikler, daha sonra görev odasına geçti. Çocuklar burada ASELSAN’ın yerli imkanlarla geliştirdiği telsizler ve başta helikopter kokpiti olmak üzere aviyonik sistemleri deneyimledi. Görev odasında kendilerine verilen şifreleri çözen çocuklar, uzay yolculuğu bileti almaya hak kazandı.      ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, TEKNOFEST 2023 ile ilgili şunları söyledi:    “ASELSAN’ın ilk günden itibaren paydaş olarak desteklediği TEKNOFEST 2023’te yerli ve milli sistemlerimizle boy göstermenin haklı gururunu yaşıyoruz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ve umudumuz olan gençlerimizin TEKNOFEST 2023’e ilk gün gösterdiği yoğun ilgi, heyecanımızı daha da artırıyor.  Festivalde ülkemizin yüz akı ASELSAN ailesi olarak yerli ve milli sistemlerimizi sergilemenin haklı gururunu yaşıyoruz. ASELSAN’ımızın 2019 yılında hayata geçirdiği Tekno Macera Platformu'nda çocuklarımızın sevincine ortak olduk. Onlara ASELSAN olarak güzel bir deneyim yaşatarak uzayın kapılarını araladığımıza inanıyorum. Tekno Macera alanında oluşturduğumuz uzay konsepti ile geleceğin bilim insanlarına yol gösterdiğimizi düşünüyoruz. Türkiye’nin başlattığı uzay yolculuğunda gelecekte aktif görev alacağına inandığımız çocuklarımızın Tekno Macera’ya olan ilgisi, daha büyük hedeflere yönelmemiz için bize güç verdi. Bilimi keşfetmeye açık çocuklarımızı ve tüm gençlerimizi TEKNOFEST heyecanına ortak olmaya davet ediyoruz. Bilime, teknolojiye ve savunma sanayiine meraklı gençlerimizle geleceğe emin adımlarla yürüyoruz.”    Tekno Macera, kurulduğu 2019 yılından bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara ulaşarak, onlara bilim ve teknoloji dünyasının kapılarını açtı.

 Çocuklar, Türkiye'nin otomobili Togg ile buluştu  Haber

 Çocuklar, Türkiye'nin otomobili Togg ile buluştu 

AK Parti Mersin Milletvekili Adayı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, merkez Akdeniz ilçesi Atatürk Parkında düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerine katıldı. Alana kurulan şişme oyun alanları, palyaçolar ve çeşitli etkinliklerle doyasıya eğlenen çocuklar, 23 Nisan coşkusunu doya doya yaşadı. Sevilen sanatçı Sinan Akçıl sahneye çıkarak, yüzlerce çocuğa müzik keyfi yaşattı. Akçıl'ın ardından ise sahneye Tuğçe Kandemir çıktı. Şarkılarıyla Mersinlileri mest eden Kandemir, çocukların bayramını kutladı.       Ardından sahneye çıkan Bakan Nebati, çocukların hem Ramazan Bayramını hem de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayarak başladığı konuşmada, alana Türkiye'nin otomobili Togg ile geldiğini söyledi. Geçmiş yıllarda Devrim otomobili yapılmaya çalışıldığını ancak çeşitli sebeplerle engellendiğini aktaran Nebati, "Sırf akaryakıt koymadıkları için, Devrim otomobilinin üretimi engellenmiş. Uçaklar, hazırlıklar yapılmış, engellenmiş. Çünkü, Türkiye 21. yüzyıla güçlü girmesin diye. Maalesef, şu ülkenin içerisindeki bir kısım insanlarda bunlara destek vermişler. Ama bilmedikleri bir şey var. 21. yüz yılın ilk yıllarından itibaren, gençliğe önem veren, bayrağa önem veren, vatana önem veren, devlete önem veren, herkesi başının tacı olarak bilen, teknolojiyi çok iyi kullanan Recep Tayyip Erdoğan gelecekmiş. Bizim İHA'larımız SİHA'larımız hepsi var mı, var. Biz çocukken okullarda masamızın üzerinde kitabımızı bulamazdık. Şimdi kitap masanın üzerinde mi? Evet" dedi.    Bakan Nebati'nin konuşmasının ardından Togg etrafına toplanan çocuklar, Türkiye'nin otomobili ile fotoğraf çektirdi. Araca binip inceleme fırsatı da yakalayan çocuklar, Togg'u çok beğendi.

Çocuk kabinesi!  "Ben Cumhurbaşkanı olsaydım..." Haber

Çocuk kabinesi!  "Ben Cumhurbaşkanı olsaydım..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Çocuklarımızı hayalleri ile buluşturmak için 21 yıldır gece güdüz çalıştık. Şimdi de ülkemizi getirdiğimiz seviyeyi Türkiye Yüzyılı ile taçlandırmak istiyoruz. Bunun için yoğun bir hazırlık ve gayret içindeyiz. Biraz önce beraberce Boğaz'dan uğurladığımız TCG Anadolu gemimiz gibi nice projeyi ülkemize kazandırmak bizi çok sevindirdi. Hayatın akışı içinde kazınımlar yanında afetler ne yazık ki kayıplar da yaşanabiliyor. Deprem felaketlerinde işte böyle bir üzüntü yaşadık. Hayatını kaybedenm 50 binin üzerindeki vatandaşımız geride sevdiklerini bıraktı. Sizlerin de içinde bu depremlerde yakınlarını, tanıdıklarını kaybedenler var. Ebedi aleme göç eden bu kardeşlerimizin hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Devletimiz ve milletimiz depremin yaralarını sarmak, geride kalanlara sahip çıkmak için tüm imkanlarını seferber etti. İnşallah 1 yıl içinde şehirlerimizi ayağa kaldırarak depremzedelerimizi normal hayatlarına geri döndüreceğiz. Nitekim dün Kahramanmaraş'taydım, bunun ötesinde Nurdağı'ndaydım. Orada köy evlerinin teslimatını yaptık. Kahramanmaraş'ta da yine aynı şekilde depremzedelerimizle bir araya geldik. Hayatını kaybeden insanlarımızı tekrar geri getiremeyiz ama geride bıraktıkları emanetlerine sahip çıkacağız. Deprem şehitlerimize ve onların emanetlerine vefamızı Cumhuriyetimizin yeni asrını Türkiye Yüzyılı yaparak ödeyebileceğimize inanıyorum. Milletimiz nice badireyi, saldırıyı, afeti özellikle birliğine, beraberliğine, kardeşliğine sarılarak geride bıraktı Allah'ın izniyle 6 Şubat depremlerinin izlerini de aynı şekilde sileceğiz. Sizlerden milletimizin size olan güvenini, bilimin ve değerlerimiz ışığında kendinizi en iyi şekilde yetiştirerek güçlendirmenizi istiyorum. 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nızı bir kez daha tebrik ediyorum. Sizlerin nezninde ülkemizin tüm çocuklarını gözlerinden öpüyorum. ERDOĞAN'IN KOLTUĞUNA OTURDU... 1 günlüğüne Cumhurbaşkanı olan depremzede öğrenci söz alarak, 'Cumhurbaşkanımızın yerinde olsaydım özellikle savunma sanayii teknolojilerini ileriye götürmeyi düşünürdüm. Depremi yaşadığım için evleri yaptırırdım. Uzay çalışmalarına ağırlık vereceğim. Akıllı yolların sayısını çoğaltıp trafik kazalarını azaltacağım.' ifadelerini kullandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan depremzede öğrenciye hitaben de Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sen Togg'u yaptın. Sana ne kadar teşekkür etsek azdır.' dedi. Gençlik ve Spor Bakanı öğrenci ise, 'İlk işim olarak Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı'nı değiştirirdim. Fenerbahçe'nin hakemlerle sorunu var çünkü.'dedi.

Anne babalar dikkat!.. Çocuklar en çok para yutuyor! Haber

Anne babalar dikkat!.. Çocuklar en çok para yutuyor!

Uzm. Dr. Meltem Gülşan, ağız yoluyla alınan yabancı cisimlerin solunum yoluna kaçarak ciddi morbidite ve mortaliteye neden olduğuna dikkat çekerek, bu vakaların  acil olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Gülşan yabancı cisim yutan çocuklarda en sık yutulan yabancı cisimlerin para, oyuncak, mıknatıs ve pil olarak sıralandığını kaydetti. Gülşan, "Uzak Doğu Asya ülkelerinde balık kılçığı yutulması sık görülürken, ülkemizde ise çengelli iğne, toplu iğne, para yutulması daha sık görülmektedir. Yumuşak uçlu yabancı cisimler sorun oluşturmazken, keskin kenarlı olanlar ciddi sorunlara yol açmaktadır. Yabancı cisimlerin çoğu (yaklaşık yüzde 80 oranında) sindirim kanalını rahatlıkla geçerken, yüzde 20’si sindirim sisteminin anatomik geçiş bölgelerinde takılmaktadır. Yemek borusunun üst, orta ve alt darlıkları, pilor, ileoçekal kapak ve rektosigmoid kolon anatomik darlık bölgeleridir. Bazen de yemek borusunda perde, halka, malignite ya da eozinofilik özofajite bağlı darlıklar günlük beslenme sonrasında bile sindirim sisteminde yabancı cisim gibi tıkanıklıklara yol açabilmektedir. Endoskopik girişimlerin çocukluk çağında da kullanılmaya başlanması, yutulan cisimlerin cerrahi olmayan yollarla çıkarılmasını mümkün kılmaktadır. Endoskopik yöntem yüzde 10-20 kullanılırken, yüzden 1’den az oranda da cerrahi girişime ihtiyaç duyulmaktadır. Yabancı cisim yutan çocukların ilk başvuru anındaki yakınmaları sindirim sisteminde tıkanma hissi, ağızdan salya akması, öksürük, kusma, kanlı salya, yiyeceği reddetme, ağrı (boyun, göğüs ya da karın bölgesinde) ve solunum sıkıntısı şeklinde olmaktadır. Yutulan yabancı cisimler ülke ve bölgelere göre değişmekle beraber genellikle ilk sıralarda madeni para, oyuncak, mıknatıs ve pil yer almaktadır. Toplu iğne yutan olguların büyük kısmı 10 yaş üstünde başörtüsü takan genç kızlar oluşturmaktadır. Bunun nedeni başörtüsünün uçlarını birleştirmek amacıyla toplu iğne kullanırken derin nefes alma ya da gülmeye bağlı kazayla yutma olarak bildirilmiştir. Yine benzer olarak beş yaş altı çocuklarda toplu iğne yutulmasının nedeninin bebek elbiselerine değişik maksatla takılan iğnelerin kazara yutulması olduğu düşünülmektedir. Yabancı cisimlerin sindirim sisteminde takıldıkları bölgelere bakıldığında yemek borusunun ve özellikle yemek borusunun üst bölümünün ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Birçok çalışmada servikal yemek borusu olarak da bilinen üst anatomik bölge yabancı cisim takılması açısından en sık bildirilen yerdir. Yemek borusunun önemi madeni para gibi bası yapan cisimlerin dört-altı saat sonrasında nekroza yol açabilmesidir. Yutulan yabancı cisimler ikinci sıklıkta midede tespit edilir. Mide ve sindirim sistemi boyunca tehlike oluşturabilecek bir yabancı cisim ise pildir. Bunun nedeni alkali olan pillerin sindirim sistemi mukozasında yerel erozyona ve içeriğine göre bazen sistemik zehirlenme belirtilerine yol açmasıdır. Mıknatıslar da özellikle çok sayıda yutulmuşsa birbirine yapışıp doku nekrozuna yol açacağından acil çıkarılması gereken yabancı cisimlerdendir. Duodenumda belirlenen yabancı cisimler ise genellikle sorun olmadan sindirim sistemini terk ederler. Yabancı cisimler yerine göre endoskopik olarak çıkarılabilmektedir. Endoskopi işlemi sırasında çocukların ekserıyatına anestezi uygulanmaktadır. Erişkin yaş grubunda endoskopi işlemi sırasında önerilen hafif sedasyon çoğu zaman yeterlidir. Yabancı cisimleri çıkarmak için farklı teknik ve yardımcı aletler kullanan merkezler bulunmakla birlikte en sık kullanılan yöntem endoskopi ve yardımcı aletler ise forseps, tuzak ve baskettir. Sonuç olarak çocukluk çağında özellikle de beş yaş altı dönemde yabancı cisim yutulması bütün dünyada önemli bir toplum sağlığı sorunudur.  Yabancı cisim yutma olgularının ve buna bağlı gelişebilecek daha ciddi sorunların önlenmesi için ebeveynlerin eğitilmesi ve çocukların oyun oynadığı yerlerde önlemler alınması gerekmektedir" diye konuştu.

2 çocuk içinde 4 milyon liralık altın bulunan çantayı çaldı! Haber

2 çocuk içinde 4 milyon liralık altın bulunan çantayı çaldı!

Olay, dün saat 15.00 sıralarında Sultangazi Cebeci Mahallesi’nde Cebeci Yolu üzerinde bulunan bir kuyumcu dükkanında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kuyumcukent’te iş yeri bulunan ve aynı zamanda altın toptancılığı yapan E.A., Sultangazi’deki müşterilerini ziyaret etti. İddiaya göre E.A.’yı yaşları 8 ila 12 arasındaki 2 çocuk takip etti. Çocuklar tarafından takip edilen E.A., bulunduğu kuyumcudan çıkarak bir başka kuyumcuya girdi. E.A., içinde 4 milyon değerinde altın ve yaklaşık 100 bin TL paranın bulunduğu çantayı yere bıraktı. E.A. kuyumcuya girmeden saniyeler önce kuyumcuya giren 2 çocuk, E.A.’nın çalışanlarla sohbet etmesini fırsat bilerek, yerdeki çantayı alıp hızla kaçtı. E.A., durumu polise haber verdi. Olay yerine gelerek çalışma başlatan polis ekipleri, güvenlik kameralarını inceledi. Yapılan incelemeler sonrası çantayı çalan 2 çocuğu tespit eden polis, çocukları yakalamak için çalışma başlattı. Polis merkezine giderek çocuklardan şikayetçi olan E.A., ifadesinde çocukların kendisini takip ettiğini, kendisinden önce kuyumcuya girdiklerini, çocukların etrafından ayrılmadıklarını ve buldukları ilk fırsatta çantayı alarak kuyumcudan ayrıldıklarını söyledi.      Hırsızlık anı saniye saniye görüntülendi    Yaşanan hırsızlık olayı ise iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde iki çocuğun kuyumcuda oyalandıkları, çocuklardan birinin yere çömelerek ayakkabısını bağlar gibi yaparak yerdeki çantayı aldığı ve daha sonra kuyumcudan ayrıldıkları görülüyor.      “Asla çantayı yanınızdan ayırmayın”    Yaşanan hırsızlık olayı ile ilgili konuşan E.A., “Ben mağazalara ürün temin ediyorum. Güzergahlarıma uğrarken ikinci güzergahım olan Sultangazi’ye geldim.  Müşterime geldikten 15 dakika sonra fiş keserken çantamı yere ayağımın dibine koydum, sonra bakınca çantamın olmadığını fark ettim. İlk başta şaka zannettim ama sonradan çalındığını fark ettim. Ben peşlerine koştum ama çocuk olduklarını bilmiyordum, iki küçük kız çocuğu olduğunu gördüm ve şok oldum. Meslektaşlarıma tavsiyem asla çantalarını yanlarından ayırmasınlar” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.