Hava Durumu

#Çip

Lodoshaber.Com - Çip haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çip haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İstanbul’da 11 gelinciğe çip takıldı! Haber

İstanbul’da 11 gelinciğe çip takıldı!

Evcil hayvanlarına çip takma uygulaması çerçevesinde İstanbul’da toplam 437 bin 543 hayvana kayıt altına alındı. Hayvanların içinde 11 tane gelincik olması dikkat çekti.40 bin 698’le en çok hayvan Kadıköy’de kayıt altına alınırken, en ez hayvan ise  bin 154 ile Adalar’da çip takılıp kayıt altına alındı.    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2021 tarihinde başlatılan evcil hayvanlara çip takma uygulaması 31 Aralık 2022 gününde sona erdi. Ancak, 6 aylık olan sahipli ev hayvanlarının çip takılarak kayıt altına alınmasına devam edilecek. Bu çerçevede  İstanbul’da bugüne kadar 305 bin 700 kedi, 131 bin 832 adet köpek ve 11 adet gelincik olmak üzere toplam 437 bin 543 adet ev hayvanı mikroçip uygulaması ile kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Sahipli ev hayvanlarının içinde gelinciklerin olması da dikkat çekti.      En çok evcil hayvan Kadıköy’de    40 bin 698’le en çok hayvan Kadıköy’de kayıt altına alınırken, en ez hayvan ise bin 154 ile Adalar’da kayıt altına alındı. Başakşehir’de 2, Büyükçekmece 1, Çekmeköy’de 1, Fatih’te 2, Gaziosmanpaşa’da 1, Kadıköy’de 1, Kağıthane 1, Maltepe 1, Zeytinburnu 1 olmak üzere İstanbul’da 11 gelincik kayıt altına alındı.     En çok Üsküdar’da 14 bin 181 kediye çip takılırken,  Şile’de 697, Adalar  719, Çatalca 768 kedi kayıt altına alındı. En çok köpek 12 bin 163 Kadıköy’de kayıt altına alınırken, Zeytinburnu 871, Güngören  807, Sultangazi 738 Sultanbeyli 535,Esenler 551, Adalar’da 435 köpeğe çip takıldı.    Öte yandan, kayıt süresini kaçırarak ev hayvanını kayıt ettirmeyen ve ya 31 Aralık 2022 tarihine kadar beyanname vermeyen vatandaşlara 3 bin 642 TL idari para cezası  uygulanacak. Sokaktan sahiplenilmek istenen hayvanların kimliklendirme işlemi yapılmamışsa, hayvan barınaklarına başvuru yapılarak, "Sahiplendirme Belgesi" ile kimliklendirilmesi sağlanabilinecek.

Nevşehir'de 3 bin 200 evcil hayvan çiplendi! Haber

Nevşehir'de 3 bin 200 evcil hayvan çiplendi!

Evlerde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu için verilen süre 31 Aralık'ta sona eriyor. Bu tarihe kadar evcil hayvanına çip taktırmayanlara ise para cezası uygulanacak. Nevşehir'de 3 bin 200 evcil hayvana çip takıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş, “Tarım ve Orman Bakanlığımız kedi, köpek ve gelinciklerin kayıt altına alınması için çip takma zorunluğu getirmiştir. Bu uygulama ile hayvanın adı, pasaport numarası, türü,  ırkı, cinsiyeti, rengi ve doğum tarihi bilgilerinin yanı sıra sahibinin de bilgileri kayıt altına alınmaktadır. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu, hayvana yapılan operasyonlar gibi bilgiler kayıt altına alınmaktadır" dedi.    Nevşehir genelinde bin 700 kedi ve bin 500 köpeğe çip takıldığını belirten Memiş, "Çip takım işlemindeki amaç hayvanı ve sahibini kayıt altına almak. Hastalıklarını kontrol altına almak ve takip edebilmek adına hayvanlarımızı kayıt altına alıyoruz” şeklinde konuştu.    Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri ile yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından çip takma işleminin yapılabildiğinin altını çizen Memiş, “31 Aralık tarihine kadar çeşitli nedenlerle hayvanlarına çip taktıramamaları durumunda yine İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine müracaat ederek, dolduracakları bir beyanname ile ileri bir tarihte çip taktırabilecekler” dedi.    Çip takma işleminin iki safhadan oluştuğunu söyleyen Memiş, “İlk olarak kayıt altına işlemi yapıyoruz. Daha sonra da çip takma işlemi yapıyoruz. Kayıt altına alma işlemi yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Çip takma işlemi de yaklaşık 1 dakikalık bir işlem” ifadelerini kullandı.    Duman isimli kedisine çip taktıran Melek Çapacı, uygulamadan memnun olduğunu belirterek, kedisini kayıt altına aldırdığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.