Hava Durumu

#Çin

Lodoshaber.Com - Çin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Filipinler ve Çin arasında gerilim! Haber

Filipinler ve Çin arasında gerilim!

Güney Çin Denizi’nde dün Filipin Sahil Güvenliği'ne ait bir geminin de eşlik ettiği askeri malzeme taşıyan gemilere Çin Sahil Güvenliği tarafından tazyikli su atılmıştı. Filipinler Sahil Güvenliği tarafından bugün yapılan açıklamada, “Filipin Sahil Güvenlik (PCG), Çin Sahil Güvenlik'in (CCG) tehlikeli manevralarını ve PCG gemilerine karşı yasa dışı tazyikli su kullanmasını şiddetle kınıyor. CCG'nin bu tür eylemleri, yalnızca PCG mürettebatının ve ikmal gemilerinin güvenliğini göz ardı etmekle kalmadı, aynı zamanda uluslararası hukuku da ihlal etti” ifadelerine yer verildi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Çin’in bölgesel barış ve istikrarı doğrudan tehdit ettiği belirtilerek, gerçekleştirilen eylem kınandı. ÇİN'DEN AÇIKLAMA Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada ise, sularına “yasa dışı” giren Filipinler’e ait gemilere karşı gereken önlemlerin alındığı belirtildi. Sahil Güvenlik Sözcüsü Gan Yu yaptığı açıklamada, “Filipinler’den gelen iki tamir gemisi ve iki sahil güvenlik gemisi Çin’in Nansha Adaları’ndaki sulara yasa dışı bir şekilde girdi” ifadelerini kullandı. Güvenlik güçlerinin yasalara uygun olarak hareket ettiğini belirten Gan Yu, “Gerekli denetimler yapılarak yasa dışı inşaat malzemeleri taşıyan Filipin gemileri durduruldu” dedi. Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da bölgede egemenlik iddialarında bulunuyor.

AB'den TikTok'a ağır ceza yolda! Haber

AB'den TikTok'a ağır ceza yolda!

Son zamanlarda gizlilik sorunlarıyla gündeme gelen Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, bazı ülkeler tarafından devlet cihazlarında yasaklanmaya başladı. Özellikle gençler arasında son dönemde çok yaygın olan TikTok'un, verileri Çin hükümetiyle paylaştığı söyleniyor. AB Veri Koruma Kurulu, TikTok'un 13-17 yaş kullanıcılarının verilerini korumasıyla ilgili, platformun merkezinin bulunduğu İrlanda'nın Veri Koruma Otoritesi tarafından, karara uymadığı gerekçesiyle 2021'de başlatılan soruşturmaya dair görüşünü açıkladı. Ceza yolda Kurul, bağlayıcı nitelikteki kararında İrlanda Veri Koruma Otoritesi'ni haklı bularak, TikTok'un cezaya çarptırılmasına imkan sağlamış oldu. Ceza 4 hafta içinde açıklanacak Milyonlarca poundu bulması beklenen ceza, 4 hafta içinde açıklanacak. AB Komisyonu, nisanda Dijital Hizmetler Yasası (DSA) gereğince Avrupa'da faaliyet gösteren büyük dijital platform ve arama motorlarına sıkı kurallar uygulayacağını duyurmuştu. Bu sınıflandırmaya Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube ve Zalando'nun dahil edildiği açıklanmıştı. Dezenformasyonla mücadele amaçlanıyor Belirlenen platformların DSA kapsamında dezenformasyonu sınırlama, yasa dışı içeriği hızla kaldırma, reşit olmayanları internet ortamında daha iyi koruma, risk değerlendirmesi yapma, riskleri azaltmaya yönelik adım atma ve dış denetime tabi tutulma gibi kurallara uymaları gerekiyor.

Çin'den ABD'ye askeri yardım yanıtı! Haber

Çin'den ABD'ye askeri yardım yanıtı!

Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, ada ile birleşme arzusunu her fırsatta dile getiriyor. ABD ise Tayvan'ın yanında olduğunu ilan ederek, desteğini çeşitli kademelerde sergiliyor. Tayvan'a 345 milyon dolarlık askeri yardım Başkan Joe Biden, ABD ordusunun kendi envanterinden Tayvan'a yapacağı, savunma malzemelerinin yanı sıra askeri eğitim ve öğretimi kapsayan 345 milyon dolarlık askeri yardımı duyurmuştu. ABD'li birçok Kongre üyesi, Tayvan'a silah satışı konusunda yönetime baskı yapıyordu. Pekin yönetimi, ABD’nin Tayvan’a 345 milyon dolarlık askeri desteğinin Pekin’in adayla birleşme iradesini kıramayacağını açıkladı. "Yeniden birleşme irademizi sarsmayacak" Çin’in Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Chen Binhua, ABD’yi, Tayvan’ı bir mühimmat deposuna çevirmekle suçlayarak şu ifadeleri kullandı: 'Ne sıradan halktan toplanan vergiler ne Tayvanlı ayrılıkçı güçlerin harcadıkları paralar ne de ABD’nin gönderdiği silahlar Tayvan sorununu çözme kararlılığımızı ve adanın ana vatanımızla yeniden birleşmesini gerçekleştirmek konusundaki kararlı irademizi sarsmayacaktır.' ABD’nin eylemlerinin Tayvan’ı bir barut fıçısına çevirdiğini savunan Chen, bu tür hareketlerin Tayvan Boğazı’ndaki savaş olasılığını yükselttiğini vurguladı. Tayvan ve Çin Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine ülkedeki milliyetçi iktidarın kurucusu Çan Kayşek (Chiang, Kai-shek) ve bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti"nin adada devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiş, bu girişim Çin tarafından kabul edilmemişti. Çin'in Birleşmiş Milletler'deki resmi temsilcisi olan Çin Halk Cumhuriyeti, benimsediği "tek Çin" ilkesi uyarınca, ada üzerinde herhangi bir kontrolü olmamasına rağmen Tayvan'ı kendi toprağı kabul ediyor. Pekin yönetimi, Tayvan hükümetinin müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine ve adanın fiili bağımsızlığının uluslararası statü kazanmasına karşı çıkıyor. Tayvan yönetimi, birkaç ülke dışında uluslararası alanda tanınmıyor.

Fransa: Çin'den ekonomik kopuş imkansız Haber

Fransa: Çin'den ekonomik kopuş imkansız

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, yüksek düzeyli görüşmeler yapmak üzere Çin'e gitti. Le Maire, pazartesi günü iş dünyasından önde gelen isimlerle buluşmak için Shenzhen'e geçecek. Çin'deki Fransa Konsolosluğu'nda gazetecilere konuşan Le Maire, "kopuş" fikrine kesinlikle karşı olduklarını, bunun bir yanılsamadan ibaret olduğunu söyledi. "Ayrışma olasılığı yok" Le Maire, "Amerika, Avrupa ve Çin ekonomileri arasında herhangi bir ayrışma olasılığı yok." ifadesini kullandı. Diğer taraftan, Fransa'nın belirli sektörlerde ekonomik olarak daha bağımsız olma fikrini savunan Le Maire, son dönemde Batı'da bir atasözü haline gelen riskten arındırma kavramının "Çin'in bir risk olduğu anlamına gelmediğini" de sözlerine ekledi. Fransa riski azaltmak istiyor Mikroçiplere işaret eden Fransız Bakan, şunları dile getirdi: 'Riski azaltmak, daha bağımsız olmak istediğimiz anlamına geliyor. Kovid krizi sırasında fark ettiğimiz gibi, bazı çok özel bileşenlere çok fazla bağımlı olduğumuzu görmek istemiyoruz.' ABD'nin sergilediği tavır Bruno Le Maire'in ifadeleri, Batılı ülkelerin Çin'e ekonomik bağlılığı azaltmanın yollarını aradığı bir dönemde geldi. ABD, Çin'den ekonomik açıdan "kurtulmayı" savunuyor. Fakat ülkenin Hazine Bakanı Janet Yellen, bunun "esasen imkansız olduğunu" dile getirdi. France 24'te yer alan habere göre Çin, Batı'nın risk azaltma çabalarına tepkili. Çin Başbakanı Li Qiang, geçen ay yaptığı açıklamada, bu durumu "yanlış bir önerme" olarak nitelendirmişti.

Çin'de Doksuri Tayfunu kabusu! Haber

Çin'de Doksuri Tayfunu kabusu!

Filipinler’de Doksuri Tayfunu’nun bilanço artıyor. Şiddetli yağışların ardından meydana gelen selde ölü sayısının 13’e yükseldiği, 20 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. Ülkenin Luzon adasında bulunan Cordillera Bölgesi’nde 9, ülkenin kuzeyindeki Ilocos bölgesinde 1, ülkenin merkezinde 2, başkent Manila yakınlarında da 1 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Filipinler Sahil Güvenliği Sözcüsü Armando Balilo açıklamasında, kayıp olanları arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Doksuri Tayfunu, bu yıl Filipinleri vuran beşinci tayfun olarak kayıtlara geçti. Asya ülkelerinde 500 bin kişi etkileyen Doksuri Tayfunu nedeniyle hala 29 bin kişi kurulan 479 geçici sığınaklarda kalıyor. Filipinler’in Rizal eyaletine bağlı Binangonan kasabasındaki gölde kıyıya yaklaşık 45 metre uzaklıkta tekne faciası yaşanmış. tekne, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yolcuların panikleyip bir tarafa yönelmesi nedeniyle alabora olmuştu. Arama kurtarma operasyonunda en az 25 kişinin cansız bedenine ulaşılmış, 40 kişinin ise kurtarıldığı kaydedilmişti. 125 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ Doksuri Tayfunu nedeniyle Çin’in Fujian eyaletinde şiddetli rüzgâr ve sağanak yağış görüldü. Fujian eyaleti meteoroloji bürosu, Jinjiang kentinin kıyı bölgelerine yerel saatle 09.55’te vuran tayfunun yol açtığı rüzgârının hızının saniyede 50 metreye ulaştığını açıkladı. Eyaletteki yaklaşık 125 bin kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiği aktarıldı. En az 800 gemi limanlara dönerken toplam 463 turistik nokta, 11 binden fazla inşaat alanı ve toplam 202 liman ile iskelenin kapatıldığı kaydedilirken 89 feribot hattının faaliyeti durduruldu. Eyaletteki çok sayıda havaalanında da uçuşlar iptal edildi. Eyalete bağlı kıyı kentlerinde çok sayıda iş yeri, fabrika ve okul da tayfun nedeniyle faaliyetlerine ara verdi. Tayfun nedeniyle çok sayıda noktada elektrik hatları kesildi, ağaçlar yerlerinden söküldü. EKONOMİK KAYIP 7.3 MİLYON DOLAR Tayfun ülkenin 9 kentinde 724 bin 600’ün üzerinde kişiyi etkilerken şu ana kadar doğrudan ekonomik kaybın 7,3 milyon dolar (52,27 milyon yuan) olduğu açıklandı. Doksuri Tayfunu’nun, Fujian eyaletini 2016 yılında vuran Meranti Tayfunu’ndan bu yana en şiddetli tayfun olduğu belirtildi. Fujian’a bağlı Quanzhou kentinde 39 kişinin hafif şekilde yaralandığı, 500 binden fazla evin elektriksiz kaldığı bilgisi verildi. Tayfun nedeniyle can kaybı bildirilmedi. Quanzhou’daki bir stadyumun çatısı şiddetli rüzgâr nedeniyle uçtu. Doksuri Tayfunu’nun Çin’in Anhui eyaletini de etkisi altına alması bekleniyor. Tayfun, Zhejiang ve Guangdong eyaletlerinde de hayatı olumsuz etkiledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, caddeleri su bastığı ve araçların yollarda sürüklendiği görüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.