Hava Durumu

#Çekya

Lodoshaber.Com - Çekya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çekya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TBMM Başkanı Şentop, Çekya’da  Haber

TBMM Başkanı Şentop, Çekya’da 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AB Parlamento Başkanları Zirvesi için geldiği Çekya’nın başkenti Prag’a geldi. Şentop, Ukrayna Parlamento Başkanı Ruslan Stefanchuk ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Şentop, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı ve 1 yılı aşkın süredir devam eden savaşın, hem Avrupa’nın hem de iki ülke arasındaki gündemin en üst sırasında yer almaya devam ettiğini söyledi.    Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş ile ilgili olarak Türkiye’nin tutumuna değinen Şentop, “Biz Türkiye olarak Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü şekilde destekliyoruz. Bu haklı mücadelesinde Ukrayna’ya verdiğimiz destek önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Türkiye’nin bu politikası, Kırım’ın ilhakından bu yana izlediği ilkesel bir politikadır” dedi.    Türkiye’nin devam eden savaşa dair halihazırdaki yaklaşımının birtakım batı ülkelerinden bazı farklılıklar gösterdiğini söyleyen Şentop, Türkiye’nin, savaşın başından bu yana, uluslararası hukuka dayalı adil bir diplomatik çözüm için gayret sarf ettiğini vurgulayarak, “Her ne kadar çözüme dönük müzakereler şimdilik uzak görünse de diplomatik çabaların sonuç doğuracağına delalet eden önemli kazanımlar sağlayabildik” diye konuştu.      Süreçte Karadeniz Tahıl Girişimi’nin önemine işaret eden Şentop, “Halihazırda önceliğimiz, bu girişiminin uygulanmasının kesintisiz biçimde sürdürülmesidir” ifadelerini kullandı. Diğer taraftan, Türkiye’nin, bazı batı ülkelerinin aksine bu savaşın devamını arzu etmediğinin altını çizen Şentop, “Bu savaştan hiç kimsenin kazancının olacağını düşünmüyoruz; aksine bu savaşın kaybedeni halklar olacaktır. Bu nedenle, Türkiye’nin savaşın başından bu yana önceliklerinden biri de bu savaşın müzakere ve diplomasiyle bir an önce sona erdirilmesi olmuştur” şeklinde konuştu.

Çekya’da halk sandık başında Haber

Çekya’da halk sandık başında

Çekya’da halk iki gün sürecek devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor. Adaylardan birinin yüzde 50 oy oranını aşamaması halinde en yüksek oyu olan iki aday, 27-28 Ocak tarihlerinde yapılacak ikinci tur seçiminde yarışacak. Toplam 8 adayın katıldığı seçimler için yapılan anketlere göre ilk turda adayların yeterli oyu alamayacağı tahmin ediliyor. Seçimlerin ilk turunu 68 yaşındaki eski Başbakan Andrej Babis ve 61 yaşındaki eski Genel Kurmay Başkanı Petr Pavel’in önde bitirmesi bekleniyor.    Seçimlerde Babis ve Pavel’den sonra üçüncü sırada yer alması beklenen ekonomist Danuse Nerudova’nın yanı sıra senatör Pavel Fischer, emekli diplomat Jaroslav Basta, doktor Tomas Zima, işadamı Karel Divis ve akademisyen Marek Hilser da devlet başkanı olmak için yarışıyor.        Halkın seçeceği üçüncü Devlet Başkanı olacak    Çekya’da 2013 yılından itibaren devlet başkanını halk seçmeye başlarken, seçimlerde bugüne kadar ilk turda kazanan olmadı. En fazla iki dönem görev alınabilen devlet başkanlığına bu sistemle seçilen ilk kişi 78 yaşındaki mevcut Devlet Başkanı Milos Zeman olmuştu. Zeman, 2018 yılında yapılan seçimlerde de galip gelmişti.        Yurtdışında 110 merkezde oy kullanılacak    Çekya’daki seçimlerde 18 yaşını doldurmuş her ülke vatandaşı oy kullanma hakkına sahip olurken yurtdışında yaşayan Çekler de, 110 büyükelçilikte oy kullanabilecekler. Yapılan açıklamaya göre seçimlerde, yurtdışındaki büyükelçiliklerde oy kullanmak için 14 bin 370 kişinin kayıt yaptırdığı bildirildi.    Öte yandan, Andrej Babis Pazartesi günü Avrupa Birliği (AB) fonlarından kendi şirketi için 2 milyon euro kullandığına yönelik suçlamalardan yargılandığı yolsuz davasında beraat etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.