Hava Durumu

#Bulgaristan

Lodoshaber.Com - Bulgaristan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bulgaristan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

'Change' çetesine "Kontak" operasyonu    Haber

'Change' çetesine "Kontak" operasyonu   

Bulgaristan'dan temin ettikleri otomobilleri yasa dışı yollarla Türkiye'ye getirip aynı model hasarlı araçlarla şasi numarasını değiştirerek "change" yapan suç çetesine yönelik Ankara merkezli 45 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 150 kişi gözaltına alındı. Bulgaristan Emniyeti ile ortak sürdürülen "Kontak" isimli operasyonda 369'u Türk 484'ü Bulgar olmak üzere toplam 853 şüpheli tespit edildi. Operasyon çerçevesinde 275 otomobil ele geçirildi.      Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, yurt dışından kanuna aykırı yollarla temin ettikleri otomobilleri aynı model hasarlı araçların şasi numarası ile değiştirerek “change” yapan şüphelileri tespit etti. Bir buçuk yıl süren teknik ve fiziki takibin ardından harekete geçen polis ekipleri, Ankara merkezli 45 ilde düzenledikleri eş zamanlı operasyonda şüpheli 369 Türk vatandaşından 150’sini yakalayarak gözaltına aldı. Firari şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaların ise devam ettiği aktarıldı. “Kontak” ismi verilen operasyon çerçevesinde şasi numarası değiştirilmiş 275 otomobile de el konuldu.      Bulgar polisi 484 şüphelinin peşine düştü    Çetenin Bulgar uyruklu şüphelilerine yönelik Bulgaristan emniyetince operasyon başlatıldı. “Change” suçuna karıştığı tespit edilen 484 kişinin yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği aktarıldı. Öte yandan şebekenin, şasini kopyaladığı hasarlı araçları da hurda olarak sattığı ve buradan da kazanç elde ettiği belirlendi.

Bulgaristan’da sandıktan koalisyon çıktı! Haber

Bulgaristan’da sandıktan koalisyon çıktı!

Bulgaristan’da dün düzenlenen erken seçimde, Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar Girişimi (GERB) ile Demokratik Güçler Birliği (SDS) partilerinden oluşan ittifak oyların yüzde 26,54’ünü alarak seçimi birinci sırada tamamlarken, seçimde hiçbir partinin mecliste çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle koalisyon hükümeti için görüşmelerin başlaması bekleniyor.      Bulgaristan'da son 2 yılda 5'inci kez düzenlenen erken genel seçimlerde oyların yüzde 99’undan fazlası sayılırken, Bulgaristan’ın eski Başbakanı Boyko Borisov liderliğindeki Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar Girişimi (GERB) ile Demokratik Güçler Birliği (SDS) partilerinden oluşan ittifak oyların yüzde 26,54’ünü alarak seçimi birinci sırada tamamladı. Eski Başbakan Kiril Petkov liderliğindeki Değişime Devam Ediyoruz (PP) ve Demokratik Bulgaristan (DP) partilerinden oluşan ittifak oyların yüzde 24,61’ini, Avrupa Birliği (AB) ve NATO karşıtı söylemleri ve Rusya’ya yakınlığı ile bilinen Vazrajdane (Yeniden Uyanış) partisi oyların yüzde 14,91’ini, çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise oyların yüzde 13,55’ini aldı. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların yüzde 8,96’sını ve şarkıcı Slavi Trifonov’un kurduğu Böyle bir Halk Var partisi ise oyların yüzde 4,12’sini alarak meclise girmeye hak kazandı.      Türkiye’de oyların yüzde 93’ünü HÖH aldı    Bulgaristan'daki genel seçimler için 61 ülkede 737 seçim sandığı kurulurken, Türkiye'de ise 24 ilde 162 sandık kurulmuştu. Türkiye’deki sandıklarda yaklaşık 70 bin kişi oy kullanırken, oyların yüzde 93’ünü HÖH aldı.      Koalisyon hükümeti için görüşmelerin başlaması bekleniyor    Hiçbir siyasi partinin mecliste 121 sandalyeye ulaşamadığı seçimde, partilerin yakında koalisyon hükümeti kurmak için görüşmelere başlaması bekleniyor. Uzmanlar, meclisteki partilerin koalisyon kurmakta güçlük çekeceğini belirterek, seçim sonucunu “toplumun bölünmesinin açık işareti” olarak nitelendirdi. Birçok uzman sonbaharda düzenlenecek olan yerel seçimlerle birlikte Bulgaristan’ın yeniden erken seçime gideceğini ön görüyor.      Bulgaristan'daki siyasi kriz    Bulgaristan'da 22 Haziran 2022’de Başbakan Kiril Petkov liderliğindeki koalisyon hükümeti mecliste yapılan güven oylamasını kaybetmişti. Hükümetin düşmesinin ardından başlayan siyasi kriz, meclisteki diğer partilerin de hükümet kuramamasıyla derinleşmiş, geçtiğimiz sene 2 Ekim’de sandığa gidilmişti. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, seçimi ilk sırada tamamlayan GERB’e hükümeti kurma görevi vermiş, GERB başarısız olmuştu. Radev’in daha sonra görevi verdiği PP-DP ittifakı da hükümeti kuramazken, son olarak BSP de verilen görevi gerçekleştirememişti. Radev, meclise giren 7 siyasi partiden 3’ü koalisyon hükümeti kurma girişiminde başarısız olunca yeniden seçime gidilmesine karar vermişti.    Öte yandan, ülkede 4 Nisan 2021, 11 Temmuz 2021 ve 14 Kasım 2021’de yapılan genel seçimlerin ardından da hükümeti kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bulgaristan seçimleri için Bursalı vatandaşlar sandık başına gitti Haber

Bulgaristan seçimleri için Bursalı vatandaşlar sandık başına gitti

Bulgaristan parlamento seçimleri için Türkiye'de 24 şehirde 162 sandık kuruldu. Bursa'da da 39 sandık açılırken çifte vatandaşlar oy kullanma işlemine saat 08.00 itibariyle başladı. Vatandaşlar saat 17.00'ye kadar oy kullanabilecek. Türkiye'de 300 bin, Bursa'da da 72 bin üzerinde çifte vatandaş oy kullanma hakkına sahip. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan da Bursa'daki Bulgaristan Konsolosluğu önünde bir açıklama yaptı. Balkan, “2 yıl içinde Bulgaristan beşinci parlamento seçimlerini gerçekleştiriyor. Maalesef Bulgaristan'da siyasi kriz süreci yaşadık. Bugün bu krizi çözmek istiyoruz. Bulgaristan'da ki kardeşlerimiz iktidara taşıyarak bu krizi çözmüş olacağız. Bulgaristan Parlamento seçimleri yasaları gereği Bulgaristan dışında da vatandaşların oy kullanma şansları var. Yaşı 18'in üzerinde olan ve elinde Bulgaristan kimliği olabilecek kişiler oy kullanabiliyorlar. Bugün için Bulgaristan 62 ülkede sandık açtı. Türkiye'de de 23 ilde 160 sandık açıldı. Bursa'da da 39 sandık kuruldu. Türkiye'de seçmen sayısına baktığımız zaman yaklaşık 300 bin, Bursa'da da 72 bin üzerinde Bulgaristan vatandaşı var. Biz bu insanların Bulgaristan'daki demokrasinin gelişmesi, oradaki kardeşlerimizin hükümetin içinde yer alması için elimizden geleni yapıyor, yapmaya da devam edeceğiz” dedi. İnsanların sürekli sandık başına gitmekten çok yorulduğunu belirten Balkan, “Bulgaristan'da da katılımcı çok düşük. En azından bu seçimlerde katılım yoğun olur, hemşehrilerimizin sandığa sahip çıkmasını arzu ediyoruz. Bir önceki seçimde 36 milletvekili çıkaran Hak ve Özgürlük Hareketi 4-5 milletvekili daha olsaydı, bugün için bu seçim olmayacak, hükümet kurulacaktı. Ümit ediyorum bu seçimlerde milletvekili sayısı 40'ın üzerine çıkacak ve koalisyon hükümetin içinde yer alacaklardır” diye konuştu. Ayrıca geçen Bulgaristan seçimlerinde katılımın genel olarak yüzde 37'lerde kaldığı, Türkiye'den katılım ise yüzde 35 civarında olduğu öğrenildi.

Bulgaristan, siyasi krizi aşmak üzere yarın sandık başına gidecek Haber

Bulgaristan, siyasi krizi aşmak üzere yarın sandık başına gidecek

Bulgaristan, son 2 yılda 5. kez seçime gidiyor. Bulgaristan halkı, istikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyulan ülkede 49. Halk Meclisi'nin 240 milletvekilini belirleyecek. Seçimlerde 15 parti ile 7 koalisyondan 5 bin 621 aday meclise girmek için yarışacak. 6 milyondan fazla seçmenin bulunduğu ülkede 11 bin 818 sandıkta yerel saatle 07.00’de başlayacak oy verme işlemi, 20.00'de sona erecek. Seçimlerde kağıt oy pusulası kullanılacak, ancak 300’den fazla seçmenin bulunduğu sandıklarda elektronik makinelere de yer verilecek. Ayrıca usulsüzlüğün önüne geçilmesi amacıyla sandık merkezlerinde oy sayma işlemi ilk kez video ile kayda alınacak. Yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşları ise 61 ülkede kurulan 737 sandıkta oy kullanabilecek. Son 2 yılda yapılacak 5. erken genel seçim, 87.7 milyon levaya (936 milyon 45 bin Türk Lirası) mal olacak.    2 Ekim 2022’deki son genel seçimlere katılım yüzde 39.4 olurken, yarın da bu oranın yükselmesi beklenmiyor.      Türkiye’de 162 sandık kurulacak    Bulgaristan’daki seçim için komşu Türkiye'de ise 24 ilde 162 sandık kurulacak. Böylece çifte vatandaşlar oy kullanacak. Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, yerel medyaya verdiği röportajda, "Bu yıl çifte vatandaşlar, her iki ülkenin geleceğini çizecek. Önce 2 Nisan’da Bulgaristan’ın 49. Halk Meclisi için sandık başına gidecekler, daha sonra 14 Mayıs’ta Türkiye’deki genel seçimlerde oylarını verebilecekler" dedi.      Bulgaristan'daki siyasi kriz    Bulgaristan'da 22 Haziran 2022’de Başbakan Kiril Petkov liderliğindeki koalisyon hükümeti mecliste yapılan güven oylamasını kaybetmişti. Hükümetin düşmesinin ardından başlayan siyasi kriz, meclisteki diğer partilerin de hükümet kuramamasıyla derinleşmiş, 2 Ekim’de sandığa gidilmişti. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, seçimi ilk sırada tamamlayan Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar Girişimi (GERB) Partisi'ne hükümeti kurma görevi vermiş, GERB başarısız olmuştu. Radev’in daha sonra görevi verdiği Değişime Devam Ediyoruz İttifakı da hükümeti kuramazken, son olarak Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) de verilen görevi gerçekleştirememişti. Radev, meclise giren 7 siyasi partiden 3’ü koalisyon hükümeti kurma girişiminde başarısız olunca 2 Nisan 2023'te yeniden seçime gidilmesine karar vermişti.    Öte yandan, ülkede 4 Nisan 2021, 11 Temmuz 2021 ve 14 Kasım 2021’de yapılan genel seçimlerin ardından da hükümeti kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bulgaristan'da siyasi kriz: Parlamento feshedildi! Haber

Bulgaristan'da siyasi kriz: Parlamento feshedildi!

Bulgaristan'da yaklaşık 2 yıl içinde 5'inci kez sandık başına gidilecek. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, geçtiğimiz yıl ekim ayında yapılan genel seçimlerin ardından hükümeti kurma sürecinde Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) de başarısız olmasıyla 48. parlamentoyu feshetti. Cumhurbaşkanı Radev, seçim yapılana kadarki dönemde hükümette olacak bakanları atadı. Geçici teknokrat hükümette sadece Kültür Bakanı Heykeltıraş Prof. Velislav Minekov görevden alınarak yerine orkestra şefi Nayden Todorov geldi. Galab Donev'in başbakanlık görevine devam ettiği hükümete “Galab Donev-2 hükümeti” adı verildi.      Cumhurbaşkanından geçici hükümete övgü    Cumhurbaşkanı Radev, yeni hükümetin görevini ülkeyi 2 Nisan'daki erken genel seçimlere hazırlamak olduğunu söyledi. Radev, Donev kabinesinin başarılarından bahsederek, "Çığ gibi artan enflasyonu kontrol altına almak, 'çıldıran' fiyatları düşürmek, doğal gaz eksikliğini gidermek, dondurulan doğal gaz ve altyapı projelerini canlandırmak, komşularla ilişkileri iyileştirmek ve yasa dışı göç önlemlerini arttırmak" diyerek sıraladı.     Geçici hükümetin sınırlı yetkilere sahip olmasına rağmen çok sayıda krizi yönettiğine de dikkat çeken Radev, "Devletin çöküşünü durdurmayı, krizleri yönetmeyi ve dürüst ve şeffaf seçimler yapmayı başardınız" dedi.      Temel hedef ülkeyi kalkındırmak    Cumhurbaşkanı Radev, son dönemde yapılan çalışmalarla enerji projelerine hız kazandırıldığını da ifade etti. Sıvılaştırılmış gaz tedariklerinde terminallerin sağlanması ve şeffaf şekilde sıvılaştırılmış gaz ihalelerinin yapılmasıyla, gaz kaynaklarının çeşitlendirildiğine dikkat çeken Radev, "Bunun sayesinde doğal gaz fiyatını Avrupa'nın en ucuz fiyatına düşürmeyi başardık" açıklamasında bulundu.    Bulgaristan-Türkiye sınırında güvenliğin sağlanmasında Donev'in tayin ettiği hükümetin başarılı çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Radev, "Devlet ilk defa Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda tam gücünü gösterdi, sınırda güvenliği arttırdı ve yasa dışı mülteci akımı önemli ölçüde sınırlandırıldı" ifadelerini kullandı.     Cumhurbaşkanı Radev, şu anda ülkedeki hedeflerinin fiyatların yükselişini kontrol etmek, Bulgaristan vatandaşlarının yoksullaşmasına ve gelecek endişelerine karşı önlem alınması olarak açıkladı.      Siyasi kriz nasıl başladı?    Bulgaristan'da 22 Haziran 2022'de Başbakan Kiril Petkov liderliğindeki koalisyon hükümeti mecliste yapılan güven oylamasını kaybetmişti. Hükümetin düşmesinin ardından başlayan siyasi kriz meclisteki diğer partilere hükümet kurma görevi verilmesi ve başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle derinleşmişti. Ülkede hükümet kurulamamasının ardından geçtiğimiz 2 Ekim'de yeniden seçime gidilmişti. Cumhurbaşkanı Radev, 2 Ekim'de yapılan seçimi ilk sırada tamamlayan Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar Girişimi (GERB) Partisi'ne hükümeti kurma görevi vermesine rağmen GERB hükümeti kuramamıştı. Cumhurbaşkanı Radev ise bu görevi daha sonra Değişime Devam Ediyoruz İttifakı'na vermişti. Değişime Devam Partisi'nin de hükümeti kuramamasının ardından Bulgaristan Sosyalist Partisi'ne (BSP) geçen hükümeti kurma görevi de sonuçsuz kalmıştı. Bulgaristan'da geçtiğimiz sene ekim ayında yapılan genel seçime katılım oranı ise yüzde 39'da kalmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.