Hava Durumu

#Buğday

Lodoshaber.Com - Buğday haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Buğday haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Üretici şaşkın: Ocakta arpa ve buğday tarlaları yeşillendi! Haber

Üretici şaşkın: Ocakta arpa ve buğday tarlaları yeşillendi!

Türkiye’nin ekilebilen en büyük üçüncü alanına sahip ve her sene bu mevsimde karla kaplı olan Muş Ovası’nda ekimi yapılan arpa ve buğday tarlaları şimdiden çimlenmeye başladı.    3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye'nin üçüncü ekilebilir alanına sahip Muş Ovası'nda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Kar yağışının olmadığı ovada yapılan incelemelerde buğday ve arpa çimlenmesinin mevsim şartlarına göre normal düzeyde olduğu tespit edildi. Meteorolojik kuraklığın hissedildiğini ancak tarımsal kuraklığın olmadığına değinen ekipler, ekilen güzlük buğday ve arpa tarlalarındaki çimlenmenin ve bitki kök bölgesindeki gelişimin yeterli düzeyde odlunu belirledi. Muş Ovası’nda ekimi tamamlanan ürünler için yorgan görevi gören kar tabakasının oluşması beklenirken, nisan ve mayıs aylarında yağacak yağmur ise buğday ve arpa gelişmesinde etkili olacak.      “Şu an için tarımsal kuraklık görülmemektedir”    Buğday ve arpa tarlalarında incelemelerde bulunan Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Muş Ovası’nda yaşanan meteorolojik kuraklığın tarım alanlarını henüz etkilemediğini belirterek, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bölgesel olarak meteorolojik kuraklıktan bahsediliyor. Üç çeşit kuraklık var. Bunlar meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklıktır. Şu an aralık ve ocak ayı verilerine baktığımızda meteorolojik bir kuraklık ilimizde de görülmektedir. Bizim açımızdan önemli olan tarımsal kuraklıktır. Kasım ayında başlayıp şu ana kadar yapılan buğday ve arpa ekinlerimiz istenilen seviyededir.   Hem kök yapısına baktığımızda hem de gelişimine baktığımızda bir sıkıntı görülmemektedir. Özellikle toprakta 3-4 santimetre derinlikte nem görülmektedir. Muş Ovası başta olmak üzere bütün ovalarda ekimlerin yüzde 90’ı tamamlanmış durumdadır. Bizim için önemli olan kar yağışının olmasıdır. Verim kaybının olmaması için nisan ve mayıs aylarında düşecek yağış miktarı bizim için önemlidir. Eğer bu yağmurlar gelirse Muş Ovası’nda verim kaybının çok az olacağına inanıyoruz. Şu an için tarımsal kuraklık görülmemektedir” dedi.

İthalat et fiyatlarını düşürür mü? Bakan Kirişci açıkladı... Haber

İthalat et fiyatlarını düşürür mü? Bakan Kirişci açıkladı...

Piyasada et ve süt bulmak zorlaşacak mı? Kurak kış, su kaynaklarını nasıl etkiledi? Tarımsal üretim azalacak mı? Bu soruların yanıtını Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci verdi. Bakan Kirişci'nin mesajlarını, toplantıyı takip eden gazetecilerden NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen canlı yayında aktardı. Kirişci, et ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışı şu sözlerle değerlendirdi: ''Arz güvenliği noktasında problem yoksa fiyatla ilgili problem de olmamalı. Süt ve et fiyatları son günlerde gündemde. Normalde etin kilogram maliyeti 115 lira. Şu anda aslında bir denge oluştu.'' ''ETLE İLGİLİ BİR NORMALLEŞME DÖNEMİ BEKLİYORUZ'' "Etle ilgili bir normalleşme dönemi bekliyoruz'' diyen Kirişci, kırmızı et ithalatı yapılacağını açıkladı. ''BULUNURLUK KONUSUNDA SÜT VE ETTE BİR SIKINTI YOK'' Bakan Kirişci, ''Bulunurluk konusunda ne etin ne de sütün eksiği yok. Etle ilgili spekülatif hareketlerin önlenmesi için tedbir alındı. Kasaplık hayvan tedariki için bağlantılar yapıldı. Bazı ülkelerle ilişkiler var. Bosna Hersek mesela. 1000 tonluk kasaplık hayvan ithalatı için anlaşma var'' diye konuştu. "İSTANBUL'UN 3,5 AYLIK SUYU VAR" Bakan Kirişci, Türkiye'nin kurak bir dönemden geçtiğini söyleyerek, barajlardaki doluluk oranlarını da açıkladı. Kirişci, ''İstanbul'da doluluk oranı şu anda yüzde 33,3. Hiç su gelmemesi halinde bile 3,5 aylık su rezervi var.  Ankara daha şanslı, yüzde 18,9 doluluk oranı. Hiç su gelmese bile 6 aydan fazla ihtiyacı karşılayacak kapasitede şu anda. İzmir doluluk oranı yüzde 19,1. 7 aydan fazla yetecek içme suyu, talebi karşılayacak kapasite var'' ifadelerini kullandı. "16,9 MİLYON TON TAHIL TAŞINDI" Karadeniz'de oluşturulan tahıl koridoru hakkında da bilgi veren Bakan Kirişci, bugüne kadar 633 gemiyle, 16,9 milyon ton tahıl ve gıda ürünü taşındığını söyledi. ''BU YIL 6 BİNE YAKIN PERSONEL İSTİHDAM EDECEĞİZ'' Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bu yıl 6 bine yakın yeni personel istihdam edeceklerini de açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.