Hava Durumu

#Brüksel

Lodoshaber.Com - Brüksel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Brüksel haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

AB ve Azerbaycan enerji gündemiyle Brüksel’de bir araya geldi Haber

AB ve Azerbaycan enerji gündemiyle Brüksel’de bir araya geldi

AB-Azerbaycan Enerji Diyaloğu kapsamında Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Avrupa Birliği Enerji İşlerinden Sorumlu Komiser Kadri Simson, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi. Görüşmeye, Azerbaycan Enerji Bakanlığı, SOCAR, Azerbaycan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Devlet Ajansı (AREA), Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü (DG ENER), Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) temsilcileri de katıldı. Görüşmede, Azerbaycan-AB arasında gaz arzının çeşitlendirilmesi, yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi ve enerji verimliliği konuları ele alındı.    Enerji Bakanı Şahbazov yaptığı açıklamada, AB ile Azerbaycan arasında enerji alanında stratejik ortaklık belgesinin uygulanmasının, Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğal gaz ihracatını 2027 yılına kadar 20 milyar metreküpe çıkarmak için ortak çabaların güçlendirilmesini gerektirdiğini belirterek, “Ek gaz arzı, genişletilmiş tedarik yolları gerektirir. Bu bağlamda, Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesi stratejik bir önceliktir. Projenin genişletilmesini başlatmak ve ilerletmek için önemli yatırımlara ve finansal araçlara ihtiyaç vardır. Bu konuda Avrupalı ortakların desteği önemlidir” dedi.      AB’den Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesine destek    Enerji krizi sırasında Azerbaycan'ın Avrupa'nın enerji güvenliğine sağladığı katkıya dikkat çeken Simson ise, AB'nin beklenen gaz talebini de dikkate alarak Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesinin önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesini desteklediklerini ifade eden Simson, “Bugünkü toplantı, sonraki somut adımları belirlememize yardımcı oldu. REPowerEU planımıza uygun olarak Avrupa Birliği, Güney Kafkasya'daki komşularımızı ve ortaklarımızı yenilenebilir enerji üretimini artırma konusunda desteklemektedir. Örneğin, Hazar bölgesindeki Azerbaycan'da düşük metan emisyonları, ülkenin metan faaliyetindeki lider konumunu ortaklaşa savunmak için fırsatlar oluşturacaktır” dedi.    Görüşmede, Hazar-AB "yeşil enerji" koridoru için Karşılıklı Çıkar Projesi statüsünün elde edilmesi için perspektifleri ve Azerbaycan'da mevcut ve planlanan enerji projelerinde Avrupa finans kurumlarıyla işbirliği fırsatları gözden geçirildi.

Kalın: Brüksel'deki zirvede bazı adımlar memnuniyet verici Haber

Kalın: Brüksel'deki zirvede bazı adımlar memnuniyet verici

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Brüksel'deki İsveç ve Finlandiya ile yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Kalın, "Atılan bazı adımların memnuniyet verici olduğunu kaydettik. Ama süreç bitmiş değil. Terörizmin finansmanı, propagandasının yapılması yönündeki eylemlerin engellemesi için adımların atılmasını belirttik" dedi. İşte İbrahim Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar: Müttefiklerimizden de ülkemizin güvenlik kaygılarına dair adım beklemek en doğal hakkımız. Atılan bazı adımların memnuniyet verici olduğunu kaydettik. Ama süreç bitmiş değil. Terörizmin finansmanı, propagandasının yapılması yönündeki eylemlerin engellemesi için adımların atılmasını belirttik. Yasayla birlikte daha etkin olacaklarını İsveçli mevkidaşlarımız belirtiyorlar. Terörle mücadeleyle ilgili adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Kararlılığımızı ifade ettik. "GÜVENLİK KAYGILARIMIZI İFADE ETTİK" İlgili birimlerimiz, mevkidaşlarıyla detaylı bilgi alışverişinde bulundu. Net şekilde ifade ettik. Mutabakatın tam anlamıyla uygulanmasını ifade ediyoruz. NATO'nun genişleme kararını destekliyoruz. NATO'nun bu süreçte kritik roller oynayacağının farkındayız. Geçmişte başka ülkeler yeni üye konusunda uzun süre bekleme yapmışlardı. Yunanistan'ın tavrını kastediyorum. Somut güvenlik kaygılarımızı ifade ettik. Bugünkü toplantımızda ileriki toplantının yakın zamanda yapılmasında mutabık kaldık. "TÜRKİYE'DEN KAYNAKLI BİR GECİKME SÖZ KONUSU DEĞİL" Önümüzdeki günlerde opsiyonları değerlendireceğiz. Farklı alternatifler dile getiriliyor. Türkiye'den kaynaklanan gecikme söz konusu değil. Gerekçe bir takım gecikmeler olursa, süreç elbette uzar. NATO ittifakının güçlendirilmesi konusunda nasıl yapıcı olduysak, yine olmaya devam edeceğiz. Parlamentoda sorunla karşılaşmayacaklarını mevkidaşlarımız bize ilettiler. Terörle mücadele yasası 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe gireceği için o zaman daha hızlı adımlar atılacağı ifade ediliyor. Kendilerinin koyduğu bir tarih. Süreci takip edeceğiz.

Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmesi başladı Haber

Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmesi başladı

İspanya'nın başkenti Madrid'de Haziran ayında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçlerine yönelik imzalanan üçlü memorandum çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma'nın üçüncü toplantısı, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'nda başladı. İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılması ve Türkiye aleyhi protestolar nedeniyle durdurulan ve bugün yeniden başlatılan üçlü görüşmede Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar temsil ediyor. Toplantıda, üç ülke arasında Madrid'de imzalanan üçlü memorandumdaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği ele alınacak. Kritik görüşme sonrası ülke temsilcilerinin basın açıklaması yapması bekleniyor.      Türkiye, terörle mücadelede gözle görülür adım atılmasını bekliyor    Madrid'de imzalanan memorandumda NATO üyesi olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle tam dayanışma ve iş birliği sergileyecekleri, terör örgütü PKK başta olmak üzere milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verecekleri, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacakları taahhüdünde bulunmuştu. Üç ülke terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde iş birliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetlerarası yapılandırılmış ortak bir diyalog ve iş birliği mekanizması tesis edeceklerini belirtirken, bu çerçevede muhtırada kayıtlı adımların takibi ve hayata geçirilmesi için Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis etmeyi kararlaştırmıştı.    Ayrıca memorandumda Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye yönelik silah ambargosu bulunmadığını teyit ederken, bu konuda Türkiye’yle dayanışma ve iş birliği içinde hareket edeceklerini duyurmuştu.

AP'de Tarabella ve Cozzolino'ya şok: Zırhları kalktı! Haber

AP'de Tarabella ve Cozzolino'ya şok: Zırhları kalktı!

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla, adları yolsuzluk ve kara para aklama skandalına karışan Belçikalı Sosyalist AP üyesi Marc Tarabella ve İtalyan Sosyalist AP üyesi Andrea Cozzolino'nun dokunulmazlıkları kaldırıldı.      Basın tarafından Qatargate olarak da adlandırılan Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) yolsuzluk ve kara para aklama skandalı ile ilgili soruşturma devam ederken, 16 Ocak’ta AP Başkanı Roberta Metsola tarafından başlatılan disiplin süreci kapsamında AP Genel Kurulu'nda adları yolsuzluk ve kara para aklama skandalına karışan Belçikalı Sosyalist AP üyesi Marc Tarabella ve İtalyan Sosyalist AP üyesi Andrea Cozzolino'nun dokunulmazlıklarının kaldırılması için oylama yapıldı. Belçika'nın başkenti Brüksel’de bulunan AP yerleşkesinin Genel Kurul salonunda elektronik sayım yerine el kaldırma usulü ile yapılan oylamaya Tarabella da bizzat katıldı. Oylama sırası geldiğinde Tarabella’nın da "evet" oyu verdiği rapor kabul edildi. Fransız AP üyesi Manon Aubry tarafından Tarabella ve Cozzolino için ayrı ayrı yazılan rapor AP Genel Kurulu tarafından onaylandı. Karar ile Belçikalı Sosyalist AP üyesi Marc Tarabella ve İtalyan Sosyalist AP üyesi Andrea Cozzolino'nun dokunulmazlıkları kaldırıldı.    Geçtiğimiz salı, AP Hukuki İşler Komisyonu bünyesinde yapılan “gizli” statüdeki oylamada oy birliğiyle Cozzolino ve Tarabella’nın dokunulmazlıklarının kaldırılması istenmişti. AP Başkanı Roberta Metsola’nın sonucu Tarabella ve Cozzolino'ya bildirmesiyle karar resmi olarak yürürlüğe girecek.    Ne olmuştu?    Belçika'da geçtiğimiz yıl 9 Aralık’ta yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmasında başkent Brüksel'de 16 ayrı operasyon gerçekleştirilmiş, Katar’ın AP'nin kararlarını etkilemek amacıyla stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği iddia edilmişti. AP'nin 14 başkan yardımcısından biri olan eski Yunan milletvekili Eva Kaili, İtalyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve Sosyalistler ve Demokratlar Grubundan (S&D) asistan Francesco Giorgi yolsuzluk soruşturması çerçevesinde gözaltına alınmıştı.    Polis tarafından yapılan baskınlarda 1 buçuk milyon euro ele geçirilmişti. AP’nin 8 yıldır üyesi olan Kaili, AP Başkanı Metsola tarafından görevden alınmıştı. Kaili ayrıca AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyeliğinden de uzaklaştırılırken, Yunanistan'ın merkez solundaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Partisi'nden ihraç edilmişti. Yunan makamları Kaili'ye, eşine ve yakın aile üyelerine ait mal varlıklarını dondurmuştu.

Ukraynalılardan Brüksel'de "tank" protestosu  Haber

Ukraynalılardan Brüksel'de "tank" protestosu 

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı devam ederken, AB Konseyi binası önünde toplanan Ukraynalılar tankların ülkelerine verilmemesi protesto etti.    Belçika'nın başkenti Brüksel’de sabah saatlerinde toplanan AB Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı devam ediyor. Bakanlar toplantı gerçekleştirirken, Ukraynalı sığınmacılar ise Schuman Meydanı’nda toplandı. Soğuk havaya rağmen bir araya gelen sığınmacılar, Ukrayna bayraklarıyla sloganlar attı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan Ukraynalılar, AB yetkililerine seslerini duyurmaya çalışarak Avrupa Birliğinin (AB) Leopard tankları konusunda Ukrayna'ya destek kararı almasını istedi. Almanya'nın isteksiz olduğu tank desteği konusunu vurgulamak için Abram ve Leopard tanklarının resimlerini taşıyan ve "Avrupa şimdi harekete geç" sloganları atan Ukraynalı göstericiler, ülkelerinin ihtiyacı olan silahların ve özellikle tankların bir an evvel kendilerine verilmesini istediklerini, bunlarla hem insanlarını hem de topraklarını geri almak istediklerini savundu. Ayrıca AB'den Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararları almasını da isteyen ve AB ile Rusya arasında hiçbir ekonomik ilişki kalmamasını talep eden göstericiler "Rusya pırlantasına hayır" sloganları da attı.  DAHA FAZLA YARDIM İSTİYORLAR   Belçika polisinin güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen gösterilere katılan Ukraynalılar, AB'den ülkelerine daha fazla ekonomik yardım yapılmasını istiyor. Gösterinin sonunda Ukrayna ulusal marşını seslendiren Ukraynalılar, mesaj ve sloganların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.