Hava Durumu

#Azerbaycan

Lodoshaber.Com - Azerbaycan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Azerbaycan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Azerbaycan, Ermenistan'ın mayınlarını temizliyor Haber

Azerbaycan, Ermenistan'ın mayınlarını temizliyor

Karabağ ve çevresini 30 yıl boyunca işgal altında tutan Ermenistan, bölgeye mayınlar döşedi. İkinci Karabağ Savaşı'yla topraklarına kavuşan Azerbaycan, döşenen mayınları temizlemeye devam ediyor. Mayınları imha ettiler Azerbaycan Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA), işgalden kurtarılan Ağdam ilinde Ermeni güçlerinin mayınlarını etkisiz hale getirirken görüntülendi. Arazileri mayınlamak, 1949 Cenevre Sözleşmeleri de dahil uluslararası insancıl hukukun temel norm ve ilkelerini ağır şekilde ihlal anlamı taşıyor. Yüz binlerce mayın döşediler Ermenistan, işgal ettiği bölgeleri elinde tutmak için tüm uluslararası sözleşmeleri ihlal ederek bölgelere yüz binlerce mayın döşedi. Aliyev: 30 yıl ve 25 milyar dolar gerekiyor Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bir konuşmasında, bölgedeki mayınların temizlenmesi için yaklaşık 30 yıl ve 25 milyar dolar gerektiğini açıklamıştı. Mayın temizleme faaliyetlerini ANAMA ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine bağlı istihkam birlikleri yürütüyor. Türkiye'den çalışmalara destek Olağanüstü Haller Bakanlığı, Sınır Hizmetleri Komutanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) timleri de bu faaliyetlere katkı sunuyor. Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığına bağlı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) tarafından üretilen ve Azerbaycan'a teslim edilen 20 Mayın Temizleme Aracı (MEMATT) da sahada kullanılıyor.

Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı kuruldu! Haber

Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı kuruldu!

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, TDT üyesi ülkelerin sendika federasyonları toplantısı yapıldı. Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Settar Mehbalıyev'in ev sahipliğindeki etkinliğe, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay, Kazakistan İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Satıbaldı Dauletalin, Kırgızistan İşçi Sendikaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Omor Arstanbekov ve Özbekistan İşçi Sendikaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Bahtiyar Mehmetaliyev katıldı. Mehbalıyev, burada yaptığı konuşmada, TDT üyesi ülkelerin sendika federasyonlarının Şuşa'da bir araya gelmesinin sembolik önem taşıdığını belirtti, Şuşa'nın aynı zamanda 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu söyledi. Güç birliği sağlanacak Kardeş ülkelerin tüm kurumlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Mehbalıyev, TDT üyesi ülkelerin sendika federasyonlarının da güç birliği yapması gerektiğini belirtti. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay da kardeş ülkelerin dayanışma içinde olmasının ve krize karşı ortak tutum sergilemesinin önemli olduğunu söyledi. "Çabalarımızı birleştirmek başlıca görevimizdir" Atalay yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 'Aynı soydan, dilden, dinden, ortak kültürden olmamız birlikteliğimizin temelini oluşturuyor. Sendikalar düzeyinde de ilişkilerimizi geliştirmek ve işçi haklarının korunması yönündeki çabalarımızı birleştirmek başlıca görevimizdir.' Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistanlı yetkililer de konuşmalarında TDT üyesi ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve sendikalar olarak bu sürece yapılacak katkılar hususuna değindi. Toplantı sonunda "Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı"nın kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Milli Muharip Uçak KAAN Azerbaycan ile geliştirilecek! Haber

Milli Muharip Uçak KAAN Azerbaycan ile geliştirilecek!

Türkiye savunma sanayiinde büyük bir atılım yaptı. Yerli ve milli üretimde çığır açtı! Teröristlerin korkulu rüyası olan AKINCI, AKSUNGUR, SİHA, ANKA ve ATAK helikopterine, Milli Muharip Uçağı KAAN da eklendi. Türkiye'nin yerli imkanlarla ürettiği milli muharip uçak KAAN 1 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ihtişamlı bir törenle tanıtılmıştı. Hangardan piste çıkan ve dünyanın ilgisini çeken KAAN için o günden sonra çalışmalar hız kazandı. Azerbaycan ile iş birliği 2023 sonunda ilk kez havalanması, 2028 yılında ise Türk motoru ile tam anlamıyla göklerde kalıcı şekilde kendine yer bulması beklenen milli muharip uçak KAAN için kardeş ülke Azerbaycan da devreye giriyor... Savunma Sanayii Başkanlığı şahitliğinde, Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ AŞ arasında Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği İmza Töreni 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF'te gerçekleştirildi. Ortak proje gerçekleştirilecek Protokol ile Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan 5. nesil Milli Muharip Uçak KAAN'ın geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere Azerbaycan ile ortak üretim konularındaki iş birliğinin çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi hedefleniyor. Protokol aynı zamanda, KAAN Projesi kapsamında, Azerbaycan'da yerleşik kabiliyetlerin belirlenmesini, değerlendirilmesini, uygun değerlendirilen tesis ve/veya firmalarda üretim hazırlıklarının yapılmasını, üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesini ve tecrübe paylaşımlarının yapılmasını amaçlıyor. Bazı alt sistemler Azerbaycan'da geliştirilecek Çalışma gruplarının karşılıklı ziyaret ve görüşmeleri sonrasında KAAN Projesi kapsamında bazı alt sistemlerin Azerbaycan'da üretilmesi planlanıyor. Savunma sanayii alanında iş birliği devam edecek Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, imza töreninde yaptığı konuşmada, Azerbaycan ile iş birliklerinin artarak devam ettiğini belirterek iki ülkenin savunma alanında da birçok anlaşmayı birlikte yaptığını vurguladı. Milli Muharip Uçak özellikleri 5'inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır. MMU Geliştirilmesi Projesi'nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılmaktadır. 5'inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5'inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.

AB ve Azerbaycan enerji gündemiyle Brüksel’de bir araya geldi Haber

AB ve Azerbaycan enerji gündemiyle Brüksel’de bir araya geldi

AB-Azerbaycan Enerji Diyaloğu kapsamında Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Avrupa Birliği Enerji İşlerinden Sorumlu Komiser Kadri Simson, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi. Görüşmeye, Azerbaycan Enerji Bakanlığı, SOCAR, Azerbaycan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Devlet Ajansı (AREA), Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü (DG ENER), Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) temsilcileri de katıldı. Görüşmede, Azerbaycan-AB arasında gaz arzının çeşitlendirilmesi, yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi ve enerji verimliliği konuları ele alındı.    Enerji Bakanı Şahbazov yaptığı açıklamada, AB ile Azerbaycan arasında enerji alanında stratejik ortaklık belgesinin uygulanmasının, Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğal gaz ihracatını 2027 yılına kadar 20 milyar metreküpe çıkarmak için ortak çabaların güçlendirilmesini gerektirdiğini belirterek, “Ek gaz arzı, genişletilmiş tedarik yolları gerektirir. Bu bağlamda, Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesi stratejik bir önceliktir. Projenin genişletilmesini başlatmak ve ilerletmek için önemli yatırımlara ve finansal araçlara ihtiyaç vardır. Bu konuda Avrupalı ortakların desteği önemlidir” dedi.      AB’den Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesine destek    Enerji krizi sırasında Azerbaycan'ın Avrupa'nın enerji güvenliğine sağladığı katkıya dikkat çeken Simson ise, AB'nin beklenen gaz talebini de dikkate alarak Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesinin önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesini desteklediklerini ifade eden Simson, “Bugünkü toplantı, sonraki somut adımları belirlememize yardımcı oldu. REPowerEU planımıza uygun olarak Avrupa Birliği, Güney Kafkasya'daki komşularımızı ve ortaklarımızı yenilenebilir enerji üretimini artırma konusunda desteklemektedir. Örneğin, Hazar bölgesindeki Azerbaycan'da düşük metan emisyonları, ülkenin metan faaliyetindeki lider konumunu ortaklaşa savunmak için fırsatlar oluşturacaktır” dedi.    Görüşmede, Hazar-AB "yeşil enerji" koridoru için Karşılıklı Çıkar Projesi statüsünün elde edilmesi için perspektifleri ve Azerbaycan'da mevcut ve planlanan enerji projelerinde Avrupa finans kurumlarıyla işbirliği fırsatları gözden geçirildi.

Azerbaycan’dan İran’a nota    Haber

Azerbaycan’dan İran’a nota   

İran’ın Azerbaycan medyası ile ilgili verdiği notaya Azerbaycan tarafından cevap verildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade yaptığı açıklamada, İran'ın Bakü Büyükelçiliği'nin Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'na hitaben gönderdiği nota ile ilgili İran'ın Bakü Büyükelçisi Seyid Abbas Musavi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildirdi. Açıklamada, İran tarafının notasında Azerbaycan medyası ile ilgili belirtilenlerin objektifliği yansıtmadığı vurgulanarak, İran tarafına cevap olarak verilen notanın yanı sıra İran medyasında Azerbaycan aleyhine yayınlanan bir takım makalelerin listesinin sunulduğu kaydedildi. İran'ın Bakü Büyükelçisi Musavi’ye Azerbaycan, Azerbaycan’ın devlet ve hükümet yetkilileri hakkında yayımlanan hakaret, yalan, iftira nitelikli bilgilerin, aynı zamanda İran'ın önde gelen aydınları, siyaset bilimcileri tarafından yapılan gerçek dışı bildiri ve açıklamaların Azerbaycan ve İran arasındaki ilişkilere zarar verdiği ve anlaşmazlıkları daha da derinleştirdiği bildirildi.    Azerbaycan ve İran arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların her zaman İran tarafının tek taraflı davranış ve adımlarından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, Azerbaycan tarafının sürekli ve iyi niyetli adımlarına İran tarafından yeterince karşılık verilmediği kaydedildi. İran'ın Bakü Büyükelçisi Musavi’ye, İran medyasında Azerbaycan aleyhine yalan ve garezli bilgilerin yayılmasının önlenmesi için amacıyla acil önlemlerin alınması gerektiği iletildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.