Hava Durumu

#Artış

Lodoshaber.Com - Artış haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Artış haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Otizmde dikkat çeken artış: Her 36 çocuktan birine kadar düştü  Haber

Otizmde dikkat çeken artış: Her 36 çocuktan birine kadar düştü 

Otizm 1985'te her 2 bin 500 çocuktan birinde görülürken, ABD'de yapılan son araştırmalar bugün 8 yaşındaki her 36 çocuktan birinde otizm görülme riski olduğuna işaret ediyor. Bu oranın diğer ülkelerde de benzer olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar ise erken tanı ve başarılı eğitimin otizmde çok önemli olduğu konusunda uyarıyor. VİA Duyu Bütünleme ve Fizyoterapi Danışmanlık Merkezi'nden Fizyoterapist ve Duyu Bütünleme Terapisti Ömer Kürşat Gündoğdu, "Amerika'da yapılan çalışmada, 2018 yılındaki verilere baktığımızda, otizmin görülme sıklığı her 44 çocukta birken, günümüzde 36'da bire kadar düşmüş. Bu da aslında bize otizmin arttığını gösteriyor. Belki de bunun sebepleri arasında pandemi de başlıca olabilir. Bunun üzerine de çalışmalar devam etmekte. Otizmde başlıca problemlerden biri iletişim bozuklukları. Pandemi döneminde eve kapanan çocuklar çevresiyle çok az iletişime girdi ve ekran maruziyetine de çok fazla kaldı. Bu yüzden doğru iletişimin ne olduğunu öğrenemeyen, bilemeyen çocuklarda otizmin görülme sıklığı maalesef arttı" dedi.       Bu belirtilere dikkat!   Otizmin görülen en önemli belirtilerin arasında iletişimde ve davranışlarda problemlerin olduğunu kaydeden Gündoğdu, "Bunlara örnek verecek olursak; göz temasının çok az olması ya da hiç olmaması, çevresindeki insanlarla girdikleri diyaloglarda kelime çıktılarının olmaması veya hiç diyaloğa girmemesi, bazı oyuncaklara veya eşyalarda takıntı gözlemleyebiliyoruz, tekrarlayan davranışlar ve tekrarlayan hareketler, sürekli hareket halinde olma gibi belirtiler, otizmli çocuklarda gözlemlenebilen bazı davranışlar olabiliyor" diye konuştu.       Gündoğdu, diğer nörogelişimsel bozukluklar gibi, otizmde de erken tanının çok önemli olduğunun altını çizerek, "Otizmli çocuğu ne kadar erken yakalarsak, aldığı eğitimlerle, terapilerle aldığı verim o kadar artıyor. Dünya genelinde ne kadar otizmli kişi varsa o kadar da otizm çeşidi var. Her çocuğun her eğitimden, terapiden aldığı verim, buna göre de değişiklik gösteriyor. Bizim amacımız, duyu bütünleme ile birlikte otizmli çocukların eğitimlerinde ve terapilerinde temel oluşturmak. Duyu bütünleme terapisi ile beraber otizmli çocuklardan güzel geri dönüşümler alıyoruz. Bu yüzden duyu bütünleme çok önemli" ifadelerini kullandı.

Gözler asgari ücrette! Mayısta zam yapılacak mı? Haber

Gözler asgari ücrette! Mayısta zam yapılacak mı?

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması sonrasında gözler asgari ücrete çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık ayında 'Beklenmedik gelişmeler olursa değerlendiririz' diyerek Mayıs'ı işaret etmişti. Şimdi asgari ücrete ara bir zammın yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye yükselmesi ile birlikte asgari ücretlinin de ara zam beklentisi arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete zammı Aralık ayında duyururken Mayıs ayına işaret etmiş ve 'Beklenmedik gelişmeler olursa değerlendiririz' demişti. Şimdi asgari ücrete ara bir zammın yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. 10 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR Beklenti arttı, tahminler hızlandı. En düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkarılması sonrasında gözler asgari ücrete çevrildi. Kulislerden alınan son bilgilere seçim öncesi asgari ücret 10 bin TL'nin üzerine çıkabilir. Vatandaşlar asgari ücretin en az 15-20 bin TL olması gerektiğini belirtti. Show Haber'in haberine göre en düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL'idi. Yüzde 36,4 artışla 7 bin 500 TL'ye yükseltilmesi kararı alındı. En güçlü beklenti asgari ücretin seçim öncesinde 10 bin TL'ye çıkması yönünde. Ancak bazı tahminlere göre asgari ücrete de en düşük emekli maaşına yapılan zam oranı kadar artış yapılabilir. Bu da asgari ücretin 11 bin 500 olması anlamına geliyor. ERDOĞAN NE DEMİŞTİ? Milyonlarca kişi asgari ücrette yeni bir artış olacak mı sorusuna yanıt ararken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık ayında son asgari ücreti açıklarken Mayıs'ı işaret ederek 'Beklenmedik bir durumla karşılaşırsak asgari ücrette yeni bir düzenleme daha yapabiliriz' demişti.

Kızamık alarmı: Vakalarda artış var, uzmanlar uyardı! Haber

Kızamık alarmı: Vakalarda artış var, uzmanlar uyardı!

İstanbul'da bir süredir kızamık vakaları görülüyor. Yıllardır vaka görmeyen doktorlar yeniden kızamıklı çocuklarla karşılaşıyor. NTV'nin haberine göre, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde görülen vaka sonrası uzmanlar aşı yapılması gerektiği konusunda aileleri uyardı. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Çokuğraş, uzun yıllar sonra ilk defa kızamık vakası gördüğünü ifade etti. Aşıları tam olmayan yabancı uyruklu bir vakaya kızamık teşhisi koyduklarını belirten Çokuğraş, başka hastanelerde de giderek artan kızamık vakalarının bildirildiğini belirtti. "AŞILAMADA KRİTİK SINIR YÜZDE 95" Coronavirüs salgınıyla birlikte aşı karşıtlığı da arttı. Çocukluk çağı aşılama oranı düştü. Çokuğraş, bu konu hakkında da aşılama oranının yüzde 98'e vardığını ancak aşı kararsızlarının ve aşı reddinin bu oranı düşürdüğünü ifade etti. Aşılamada yüzde 95'in kritik sınır olduğunu dile getiren Çokuğraş, "Bunun altına düştüğünde kızamık vakalarının çok daha artmasını bekleriz. Çok kontrolsüz bir şekilde göç alan bir ülkeyiz. Pek çok komşu ülkeden yeteri kadar aşılanmamış, aşıları tamamlanmamış ya da hiç aşılanmamış çocuk maalesef geliyor. Bunları kontrol etmek çok kolay değil." dedi. ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR Kızamık solunum yoluyla bulaşıyor ve zatürre, menenjit gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bütün çocukların ayına ve yaşına uygun bir şekilde aşılanmasının son derece hayati bir konu olduğunu hatırlatan Çokuğraş, "Çocuğunuz aşılıysa korkmanıza gerek yok. Kızamık küçük çocuklar için daha riskli bir hastalık. Özellikle zatürreye neden olup çocuk ölümlerine yol açabilir." diye konuştu. Türkiye'de çocuklara 1 ve 4 yaşlarında kızamık aşısı yapılıyor. Buna ek olarak bebekler 9 aylıkken de aşı uygulanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.